Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Rusya Başbakanı, İran Cumuhurbaşkanı ile görüştü

Yayınlanma

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile gerçekleştirdiği görüşmede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in selamlarını iletti ve Rusya-İran ilişkilerinin çeşitli alanlarda büyük bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Interfax ajansının aktardığına göre Mişustin, sözlerine şöyle devam etti: “Size ve İran’ın Dini Lideri Sayın Hamaney’e, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en sıcak dileklerini iletmeme izin verin. Ticaret hacmimiz son yedi ayda yüzde 6,5 artış göstermiş olsa da Rusya ile İran arasında enerji, ulaşım, sanayi, ticari ilişkiler ve elbette kültürel ve insani bağlar alanlarında iş birliğimizi daha da geliştirmek için muazzam bir potansiyel olduğuna inanıyorum.”

Başbakan, dün erken saatlerde İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Arif ile yaptığı görüşmelerde her iki tarafı da ilgilendiren tüm konuları ele aldıklarını ifade etti.

Mişustin, İran tarafına gösterdikleri misafirperverlik için teşekkürlerini sundu ve özellikle İran’ı bir ulaşım merkezi olarak kullanma olanaklarını masaya yatırdıklarını vurguladı.

Rusya ve İran arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması ne anlama geliyor?

DİPLOMASİ

Rusya ve Pakistan, yaptırımları aşmak için ticarette takasa yöneliyor

Yayınlanma

Rusya ve Pakistan, ödeme güçlüklerini aşmak için takas ticareti mekanizması başlattı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar, tarım ürünlerinin değişimini içeriyor ve Batılı yaptırımları bypass etmeyi amaçlıyor.

TASS ajansının haberine göre, Rusya ve Pakistan’dan şirketler bir takas ticareti mekanizması başlattı. Bu yöndeki anlaşma, bugün Moskova’da düzenlenen ilk Pakistan-Rusya Ticaret ve Yatırım Forumu kapsamında imzalandı.

Rus Astarta Agrotrading şirketi, Pakistan’ın Meskay & Femtee Ticaret Şirketi’nden mandalina ve pirinç karşılığında nohut ve mercimek ihraç edecek. Anlaşmaya göre Rus şirket 20 bin ton nohut tedarik ederken, Pakistanlı şirket de 20 bin ton pirinç tedarik edecek.

Bir başka anlaşmaya göre ise Rus tarafı 15 bin ton mandalina ve 10 bin ton patates karşılığında 15 bin ton nohut ve 10 bin ton mercimek tedarik edecek.

Habere göre, Pakistan Ticaret Bakan Yardımcısı Nasir Hamid, yaptığı açıklamada, “Rusya ve Pakistan karşılıklı ödemelerde bazı güçlükler yaşıyor. Bu nedenle iki şirket bir takas ticareti mekanizması başlatmaya karar verdi,” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, havale ve banka ödemelerini kullanmayan takas ticareti planlarının, şirketlerin Batılı yaptırım gözlemcilerinin gereksiz ilgisinden kaçınmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Reuters‘a konuşan kaynaklar, Rusya’nın son aylarda Çin ile takas ticaretine yeniden başlamayı görüştüğünü, ancak projenin çoğunlukla bireysel şirketler düzeyinde temkinli bir şekilde ilerlediğini bildirdi.

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı, üçlü takas anlaşmaları da dahil olmak üzere takas ve bunun resmileştirilmesi için farklı seçenekler sunan dış ticaret takas anlaşmalarına ilişkin bir kılavuz hazırladı.

Ödeme piyasasından bir kaynak Reuters‘e yaptığı açıklamada, “Şu anda Çin ile takas anlaşmaları yapılıyor, ancak bunlar ürünlerin değerinin önceden belirlendiği metaller ve tarım ürünleri için gerçekleşiyor,” değerlendirmesini yaptı.

Kaynağa göre Çin’de, bu ürünleri satın alan ve karşılığında Rusya’ya Çin malları sağlayan özel ekonomik bölgeler bulunuyor. Ancak sorun, Çin’in kaynak ve gıdadan başka bir şeye ihtiyaç duymaması ve Rusya Federasyonu’nun düzenli bir ithalatçısının bu takasta üçüncü bir taraf olması için Rus metalürjistleri ve tarım üreticileriyle pazarlık yapması gerekiyor.

Rusya, Pakistan’ın en büyük tahıl tedarikçisi haline geldi

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

BlackRock CEO’su Fink’ten batılı şirketlere Çin ile ilişkilerini gözden geçirme çağrısı

Yayınlanma

Dev yatırım şirketi BlackRock İcra Kurulu Başkanı Larry Fink’e göre batılı şirketler, Rus ekonomisine verdiği destek ışığında Çin ile olan ilişkilerini yeniden değerlendirmeli.

Berlin Global Dialogue konferansındaki bir panelde konuşan Fink, “Ukrayna kapımızın önünde ve daha büyük bir sorgulama ya da talep olmamasına şaşırıyorum: düşmanımızı destekliyorsunuz, Ukrayna’nın hayatta kalmasını desteklemek için milyarlarca ve milyarlarca dolar harcıyoruz ve bunun bir bedeli olmalı,” dedi.

Rusya’nın en büyük ve Rus ekonomisinin temel destekçisinin Çin olduğunu savunan Fink, “Burada herhangi bir yargıda bulunmak için bulunmuyorum ama yeterince değerlendirme yapıldığına inanmıyorum,” iddiasında bulundu.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan BlackRock, üç yıl önce Çin’de tamamına sahip olduğu bir yatırım fonu işletmesi kuran ilk yabancı şirketti ve iki ülke arasında devam eden siyasi gerilimlerin ortasında ülkedeki bazı yatırımları nedeniyle ABD’li kanun yapıcılar tarafından soruşturmaya tabi tutuldu.

Fink salı günkü konferansta, “Çin’de işlerimiz var, eminim buradaki herkesin Çin’de bazı işleri vardır. Hepimiz bunu yeniden değerlendirmek zorundayız, tıpkı likidite tuzaklarındaki riski, her şeydeki riski yeniden değerlendirmek zorunda olduğumuz gibi,” dedi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Novak: Rusya, petrol fiyatlarındaki düşüşlere karşı dirençli

Yayınlanma

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ülkesinin yaptırımlara rağmen ekonomisinin büyümeye devam etmesi ve hidrokarbonlara olan bağımlılığının azalması sayesinde petrol fiyatlarındaki herhangi bir düşüşe dayanabilecek durumda olduğunu belirtti.

Suudi Al-Arabiya televizyonuna verdiği mülakatta Novak, 2023 yılında Rus ekonomisinin büyüme oranının yüzde 3’ü aştığını ve bu oranın Avrupa ve ABD de dahil olmak üzere küresel ortalamaların üzerinde olduğunu vurguladı.

Ayrıca bu yıl, Rusya ekonomisinin yedi aylık büyüme oranının yüzde 4,4’e ulaştığını dile getirdi.

Novak, “Petrol fiyatları ne olursa olsun ayakta kalacağız” ifadesini kullandı.

Haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulamasına karşı alınan misilleme tedbirlerinin 31 Aralık’a kadar uzatılmasını öngören bir kararname imzaladı.

Bu kararname, sözleşmelerde doğrudan ya da dolaylı olarak tavan fiyat mekanizmasının yer alması durumunda, yabancı şirketler ve şahıslar için Rus petrolü ve petrol ürünleri tedarikinin tamamen yasaklanmasını öngörüyor.

Geçen haftalarda Vedomosti gazetesi, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) aylık raporuna atıfta bulunarak OPEC+ ülkelerinin ağustos ayındaki petrol üretiminin günlük 34,56 milyon varil olduğunu ve bunun planlanan seviyenin günlük 850.000 varil üzerinde olduğunu bildirdi.

Planlanan üretim hacmi, anlaşma üyeleri için belirlenen kotaların yanı sıra Rusya ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bazı ülkelerin gönüllü olarak üstlendikleri üretim kesintilerini de içeriyor.

Suudi Arabistan petrol üretimini artırıyor: Rusya için kritik dönem

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English