Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya Bilimler Akademisi, ülke nüfusunun yılda 600 bin kişi azaldığını bildirdi

Yayınlanma

“Özel bir demografik operasyona ihtiyaç var.”

Rusya Bilimler Akademisi Merkezi Ekonomi ve Matematik Enstitüsü Direktörü Albert Bahtizin’e göre Rusya, önümüzdeki yıllarda nüfus kaybını önlemek için ‘özel bir demografik operasyon’ gerçekleştirmeli.

Interfax ajansına mülakat veren Bahtizin, durumun ciddiyetinin altını çizerek ülkenin her yıl 500 bin ila 600 bin arasında insan kaybettiğini ve bunun ulusal güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Sorunun “doğası gereği felaket” olduğunu kaydeden Bahtizin, “Yılda 500 bin ila 600 bin insan kaybediyoruz. Bölgenin büyüklüğü ve ekonomi için gereken büyüme oranlarını korumak için kayda değer sayıda insana ihtiyaç duyulduğu göz önüne alındığında, bu ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla bugünün en önemli görevlerinden biri ülke nüfusunu yenilemek değil, artırmaktır,” dedi.

Bahtizin, Birleşmiş Milletler’in (BM) bu yüzyılın sonuna kadar Rusya nüfusunun 120,5 milyona düşeceği tahminini hatırlattı. Uzman, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından finanse edilen Enstitü’nün 106 milyon kişilik daha kötümser bir tahmini olduğuna da dikkat çekti.

BM’den Rusya’nın demografi sorununa dair karamsar tahmin

Bahtizin, Rusya’da doğum oranını artırmanın etkili yolları arasında, insanları kentlerden kırsala taşımaya yönelik projeye işaret etti. Aynı zamanda, diğer ülkelerdeki benzer deneylerin başarısız olduğunu, zira kırsal alanların yaşam standartları açısından mega kentlere yenildiğini vurguladı.

Uzman, “Bizim de ‘Uzak Doğu Hektarı’ diye bir girişimimiz oldu, ancak nihayete ermedi, zira potansiyel yerleşimciler tahsis edilen arsaların kalitesinden ve yerleşmek için gereken bütçenin olmamasından hoşnut değildi. Peki bu arsalar üzerine nasıl bir ev inşa edilecek? Ve en önemlisi, insanların taşınmak istemesini sağlamak için gelişmiş bir altyapı olmalı. Tüm bunlar büyük yatırımlar gerektiriyor,” diye konuştu.

Bilimler Akademisi’nin tahminlerine göre Rusya’da doğum oranının daha da düşeceğini belirten Bahtizin, bunun doğurganlık çağındaki (15 ila 49 yaş arası) ve en üreme çağındaki (20 ila 29 yaş arası) kadınların sayısındaki ‘gözle görülür düşüşten’ kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Bahtizin, “Hesaplamalarımıza göre, bu kadınların sayısı 30. yıla kadar yüzde 9 oranında azalacak,” ifadelerini kullandı.

2023 rakamlarına göre Rusya’da doğum oranı (üreme çağındaki kadın başına düşen ortalama çocuk sayısı) 1,4’e düşerek 17 yılın en düşük seviyesine geriledi ve yıllık doğum sayısı 10 yıldan uzun bir süredir art arda düşüyor.

Beşinci döneminin başlamasından hemen sonra Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından mayıs ayında imzalanan kararnamede, toplam doğurganlık oranının 2030 yılına kadar 1,6’ya ve 2036 yılına kadar 1,8’e yükseltilmesi talebi yer almıştı.

“Ülkenin, devlet başkanının belirlediği hedeflere ulaşmak için özel bir demografik operasyona ihtiyacı var,” diye özetleyen Bahtizin, bunun ancak sosyal altyapının geliştirilmesine yönelik büyük mali yatırımlar ve sağlık sistemi için ek finansman ile mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Uzman, ayrıca sosyal gerilimin azaltılmasını da gerekli önlemler arasında saydı.

Kremlin: Doğum oranları konusunda felaketle karşı karşıyayız

RUSYA

Ukrayna, Rusya’nın ilk kez kıtalararası balistik füzeyle saldırdığını iddia etti

Yayınlanma

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya’nın bu sabah (21 Kasım) Ukrayna’ya yönelik saldırısında, Astrahan oblastından bir kıtalararası balistik füze  fırlattığını duyurdu.

Reuters ajansı söz konusu saldırının, Rusya’nın savaşın başlangıcından bu yana ilk kez bu kadar uzun menzilli bir füze kullandığına işaret ettiğini yazdı.

Bu saldırı, Ukrayna’nın bu hafta Rusya topraklarını hedef almak için ABD ve İngiltere’den sağlanan füzeleri kullanmasının hemen ardından gerçekleşti.

Moskova, bu tür eylemlerin çatışmayı daha da tırmandıracağı yönünde uyarılarda bulunmuştu.

Kiev, açıklamasında füze türüne dair ayrıntı vermeyerek, “Rusya’nın Astrahan oblastı topraklarından kıtalararası balistik füze fırlatıldı,” ifadelerini kullandı.

Bu tür balistik füzeler hem nükleer hem de konvansiyonel savaş başlıkları taşıma kapasitesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Bir gün önce Ukrayna’daki Telegram kanallarında, kaynak belirtilmeksizin, Rusya’nın nükleer yük taşıma kapasitesine sahip RS-26 Rubej füzeleri ile Ukrayna’yı hedef alabileceği yönünde iddialar ortaya atıldı.

Aynı gün ABD, İtalya, Yunanistan ve İspanya, Ukrayna’daki büyükelçiliklerini geçici olarak kapatma kararı aldı.

Dinyeper Bölgesel Askeri Yönetim Başkanı Sergey Lisak, saldırının bir rehabilitasyon merkezine hasar verdiğini belirtti.

Merkezin kazan dairesi kısmen tahrip olurken, onlarca pencere kırıldı. Olayda can kaybı yaşanmadı.

Fakat dokuz garaj, bir sanayi tesisi ve iki özel ev zarar gördü. Evlerden birinde çıkan yangın kontrol altına alındı.

Rusya’nın saldırıları yalnızca Dinyeper ile sınırlı kalmadı. Kiev, Odessa ve Suma oblastları da hedef alındı. Bu bölgelerde elektrik arzında ciddi aksaklıklar meydana geldi.

İsviçreli askeri uzman Bosshard ile mülakat: Rusya’dan hangi karşılık beklenebilir?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın nükleer doktrinini güncellemesi ne anlama geliyor?

Yayınlanma

Rusya, nükleer caydırıcılık politikasını güncelleyerek, Belarus’un güvenliğine yönelik tehditleri de nükleer silah kullanımına gerekçe olarak tanımladı. Uzmanlar, bu değişikliklerin açıklayıcı bir nitelik taşıdığını belirtirken, doktrinin zamanlamasının ABD’nin Ukrayna’ya yönelik füze yardımıyla bağlantılı olabileceğine dikkat çekiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya Federasyonu’nun Nükleer Caydırıcılık Alanındaki Devlet Politikasının Temelleri” başlıklı doktrin belgesinde yapılan değişiklikleri onayladı.

Putin, 25 Eylül 2024 tarihinde yaptığı bir toplantıda doktrinin değiştirileceğini duyurmuştu.

Daha önce, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da haziran ayında yaptığı açıklamada, askeri operasyon deneyimlerinin ışığında doktrinin güncellenebileceğini söylemişti.

Yeni metin, Putin tarafından duyurulan hükümler doğrultusunda, nükleer silah kullanımına ilişkin koşullarda önemli değişiklikler içeriyor.

Artık nükleer silahların kullanımı sadece Rusya’nın değil, Belarus’un güvenliğine yönelik kritik tehdit durumlarında da gündeme gelebilecek.

Rusya, güncellenmiş nükleer doktrinini yayımladı

Özellikle seyir füzeleri, insansız hava araçları, hipersonik silahlar ve diğer uzay-havacılık saldırı araçları gibi unsurlar, geniş çaplı bir saldırının güvenilir şekilde tespit edilmesi hâlinde nükleer yanıt için gerekçe olarak değerlendirilebilecek. Önceki belgelerde bu kapsam sadece balistik füzelerle sınırlıydı.

Ayrıca, nükleer doktrinin, değişen koşullara uyum sağlamak için sürekli güncellenmesi gereken bir belge olduğu vurgulandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, basın mensuplarının doktrinin yayımlanmasının ABD’nin Ukrayna’ya ATACMS füzeleri gönderme kararıyla aynı zamana denk gelip gelmediği sorusuna, belgenin “zamanında” yayımlandığını söyleyerek yanıt verdi.

Peskov, güncellenen önemli maddelerden birinin, nükleer silaha sahip olmayan bir devletin nükleer bir devletin desteğiyle Rusya’ya saldırması hâlinde bunun ortak bir saldırı olarak değerlendirileceği olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Batı’nın bu yeni doktrini dikkatlice inceleyeceğini umduğunu ifade etti.

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RIAC) düşünce kuruluşundan uzman Aleksandr Yermakov, Vedomosti gazetesine verdiği demeçte yapılan değişikliklerin çoğunlukla açıklayıcı nitelikte olduğunu söyledi.

Yermakov, “Örneğin, daha önceki belgelerde misilleme amaçlı bir nükleer saldırının balistik füzelerle tetiklenebileceği belirtiliyordu. Şimdi buna insansız hava araçları ve seyir füzeleri de eklendi,” dedi.

Yermakov, doktrinin yayımlanma zamanlamasının ABD’nin Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlarıyla bağlantılı olabileceğine dikkat çekerek, “Bu değişiklikler daha önce duyurulmuştu. Ancak son gelişmeler ışığında, olası tırmanma risklerini hatırlatmak amacıyla yayımlandı,” ifadelerini kullandı.

Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde Uluslararası Güvenlik Merkezi uzmanı Dmitriy Stefanoviç ise, güncellenen doktrinin, küresel nükleer arenadaki yeni eğilimlere ve olaylara yanıt verdiğini ifade etti.

Stefanoviç, bazı ülkelerin cephaneliklerini artırdığına, yeni nükleer silah sahibi devletlerin ortaya çıktığına ve nükleer faktörün öneminin son yıllarda arttığına dikkat çekti.

Uzman, doktrinin Belarus ile nükleer işbirliğini güçlendiren unsurlar içerdiğini de ekledi.

Stefanoviç, “Güncellenen belge, nükleer silah kullanımı için gerekli koşullar olan ‘nükleer eşik’ konusunu biraz daha netleştiriyor. Bu ne Rusya için ne de rakipleri için rahatlama nedeni değil. ABD ve NATO ile doğrudan çatışma riski devam ettiği sürece, hızlı bir nükleer tırmanma senaryosu her zaman mümkün,” değerlendirmesini yaptı.

Rusya, Biden’ın ATACMS kararına nasıl tepki verecek?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ukrayna, Rusya’yı ATACMS füzeleriyle hedef aldı

Yayınlanma

Ukrayna, Bryansk olbastına altı ATACMS balistik füzesi ile saldırdı. Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi etkisiz hale getirirken, bir füze sınırlı hasara yol açtı. Can kaybı ya da büyük bir yıkım yaşanmadığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Bryansk oblastını altı ATACMS balistik füzesi ile hedef aldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu gece saat 03:25’te (yerel saatle 00:25) düşman, Bryansk oblastındaki bir tesisi altı balistik füzeyle vurdu. Elde edilen teyitli bilgilere göre saldırıda ABD yapımı ATACMS taktik füzeleri kullanıldı,” denildi.

Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi imha ederken, bir füze hedefe ulaşarak sınırlı hasara yol açtı.

Füzenin parçalarının Bryansk bölgesindeki bir askeri tesisin teknik alanına düştüğü ve bunun bir yangına neden olduğu belirtildi.

Ancak yangının kısa sürede kontrol altına alındığı ve söndürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı ve ciddi bir yıkımın olmadığı da vurgulandı.

Rusya ordusu, saldırıyı önlemek için S-400 hava savunma sistemi ve Pantsir füze savunma sistemi kullandı.

Biden’dan Ukrayna’ya kritik hamle: ATACMS füzeleri için onay çıktı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English