Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya, Kızıldeniz’deki saldırılar nedeniyle Asya’ya Kuzey Buz Denizi üzerinden kömür sevkiyatı yapmaya başladı

Yayınlanma

Rusya’nın kömür ihracatçıları üç yıllık bir aradan sonra Kuzey Buz Denizi üzerinden Asya-Pasifik bölgesine sevkiyata yeniden başladı.

Kommersant gazetesinin Argus ajansına dayandırdığı haberine göre bu hamle, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de Rus kömürü taşıyan gemilere yönelik saldırılarının artması nedeniyle yapıldı.

Husiler, geçen yılın kasım ayında İsrail’in Gazze Şeridi’ni hedef alan saldırılarına karşılık olarak insansız hava araçları ve roketler kullanarak Kızıldeniz’deki ticari gemilere saldırmaya başlamıştı.

Moskova ve Pekin ile gemi güvenliği konusunda yapılan anlaşmalara rağmen Rus ve Çin gemileri de hedef oldu.

Yeni rotada kömür taşıyan ilk gemi 13 Temmuz’da Leningrad oblastındaki Ust-Luga’dan ayrılarak Çin’in Caofeidian limanına doğru yola çıktı.

Ağırlığı 106 bin ton olan Babycape sınıfı Admiral Schmidt gemisi halihazırda Barents Denizi’nden geçti ve Kuzey Deniz Rotası boyunca daha fazla hareket etmesi buzkıran eskortu gerektirebilir.

Argus uzmanları 2024 yılında kömür taşımak için Kuzey Denizi Rotasını kullanan Rus gemilerinin sayısının artacağını tahmin ediyor.

Bloomberg‘e göre kasım ayından bu yana Husilerin saldırılarından etkilenen 83 geminin yüzde 19’u Rus limanlarından ayrıldı.

Bu saldırılar, Süveyş Kanalı üzerinden geçen geleneksel rotanın yüksek risklerine işaret ederek, Kuzey Denizi Rotasını Rus kömür sevkiyatları için daha güvenli ve daha cazip hale getiriyor.

Rusya, Arktik Okyanusu üzerinden Asya’ya petrol sevkiyatına başladı

RUSYA

Putin, Rusya ordusunun personel sayısını artırdı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordunun toplam personel sayısını 2 milyon 389 bin 130’a yükseltti. Bu sayı içerisinde 1,5 milyon asker bulunuyor.

Yayımlanan kararnamede, “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin personel gücü, 1 milyon 500 bin asker de dahil olmak üzere 2 milyon 389 bin 130 olarak belirlenmiştir,” ifadesi yer alıyor.

Kararname 1 Aralık 2024’te yürürlüğe girecek ve Rusya hükümeti, Savunma Bakanlığı’na gerekli bütçe tahsisatını sağlamakla görevlendirildi.

Bu kararla birlikte, Rus ordusunun personel gücü 38 bin kişi artmış oldu. Bu artışın 180 bini askerlerden oluşuyor.

Ordunun personel sayısı en son Aralık 2023’te 2 milyon 209 bin 130’a yükseltilmişti. O zamanki rakam 1 milyon 320 bin askeri içeriyordu.

Savunma Bakanlığı daha önce, ordudaki bu artışın sözleşmeli asker sayısında bir azalmaya yol açmayacağını belirtmişti.

Bakanlık ayrıca, kararın NATO’nun artan tehdidiyle bağlantılı olduğunu açıklamıştı. NATO ülkeleri, Rusya sınırları boyunca askeri varlıklarını kayde değer ölçüde artırmış, saldırı silahları ve hava savunma sistemleri konuşlandırmıştı.

Putin: Ukrayna ordusu, Kursk nükleer santralini vurmaya çalıştı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, Avrupa bankalarından döviz transferlerini kısıtlamamalarını talep etti

Yayınlanma

Avrupa bankalarının Rusya’daki iştirakleri zor bir durumla karşı karşıya: Bir yandan Avrupalı düzenleyiciler Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmalarını isterken, diğer yandan Rusya Merkez Bankası müşterilerine karşı ayrımcılık yapmamalarını, döviz ve sınır ötesi transferleri reddetmemelerini talep ediyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yabancı bankaların ülkedeki iştiraklerinin müşterilerini bankacılık işlemlerinde, özellikle sınır ötesi ödemelerde ayrımcılığa tabi tutmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu bankalara talimat verdiklerini açıkladı.

Nabiullina, “Yakın zamanda Rusya’daki Avrupa bankalarının iştiraklerine, yabancı para birimlerinde transfer yapmayı reddetmemeleri veya Rus yasalarına aykırı gerekçelerle bu tür transferlere engel oluşturmamaları yönünde bir talimat gönderdik,” dedi.

Ayrıca Merkez Bankası, yabancı banka iştiraklerinin, Rus banka müşterilerinin kişisel veriler dahil bilgilerini “herhangi bir liste oluşturmak amacıyla” ana kuruluşlarına iletmelerini yasakladı.

Savaşın başlamasından sonra Raiffeisenbank, Rusya ile Avrupa arasındaki ana bağlantı noktası haline geldi. Banka, 2023 yılında sınır ötesi ödemeler pazarındaki payının yüzde 40 ila 50 civarında olduğunu tahmin ediyordu. Ancak eylül ayından itibaren, birkaç büyük şirket dışında tüm müşteriler için yabancı para cinsinden dışarıya yapılan transferleri durdurdu. Banka bu kararı, ana grubu Raiffeisen Bank International’ın (RBI) Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatı doğrultusunda aldığını açıkladı.

Nabiullina, bu açıklamayı yeterli bulmadı. Rusya Merkez Bankası’nın yabancı bankaların Rus iştirakleri üzerindeki baskının farkında olduğunu kabul eden Nabiullina, fakat bu Avrupa bankalarının Rus iştirakleri Rusya yasalarına göre kurulduğu ve ülkenin hukuk sisteminde faaliyet gösterdiği için, yaptırımlara değil bu yasalara uyması gerektiğini vurguladı.

Unicredit gibi, Raiffeisenbank da satışı için devlet başkanının onayı gereken bankalar listesine dahil edildi. Bununla beraber, Raiffeisenbank’ın durumunu daha da zorlaştıran bir gelişme olarak, mahkeme kısa süre önce bankanın hisselerine tedbir kararı koydu.

Rusya’daki son büyük Amerikan bankası faaliyetlerini sonlandırıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milletvekili Kolesnik: İnsanlara nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmamız lazım

Yayınlanma

Birleşik Rusya Partisi’nden Devlet Duması milletvekili Andrey Kolesnik, Rusya Federasyonu topraklarında bir nükleer bomba patlatılmasını önerdi. Kolesnik, pek çok yabancı siyasetçinin nükleer silahların oluşturduğu tehdidi unuttuğunu belirterek, Rusya’nın dünyaya bu tehlikeyi hatırlatması gerektiğini savundu.

Lenta.ru‘ya konuşan Kolesnik, “Rehavete kapılmamalıyız. Bir test sahasında nükleer patlama gerçekleştirmemiz gerekiyor. Şu anda nükleer testleri yasakladık ama belki de insanlar bunun gerçekten nereye gittiğini görmeli. Moratoryum kaldırılırsa, belki insanlık iki kez düşünür,” dedi. Ayrıca, Ukrayna’nın ‘kirli bomba’ kullanmayı planladığını iddia etti.

Kolesnik, dünyanın Çernobil ve Hiroşima’da yaşanan trajedileri ve nükleer silahların yıkıcı etkisini unuttuğuna işaret etti.

Ağustos ortalarında RIA Novosti, isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın Kurçatov ve Energodar’daki nükleer santrallere saldırı hazırlığında olduğunu bildirmişti. Bu iddia kısa sürede diğer bilgi kaynakları ve bazı Rus yetkililerce doğrulandı. Fakat Ukrayna, Rusya’yı yanlış bilgi yaymakla suçladı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na bağlılığını hatırlattı.

Rusya’da nükleer silahların caydırıcı olarak kullanılması fikri daha önce de dile getirilmişti. Ocak 2023’te Askeri Bilimler Akademisi’nden kıdemli bir araştırmacı olan Vladimir Prohvatilov, nükleer denemelerin yeniden başlamasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Eylül ayında, Rusya Devlet Başkanlığı danışmanlarından Sergey Karaganov, Ukrayna birliklerinin Kursk oblastını işgalini tartışırken, nükleer saldırı başlatılmasını ve Berlin’e saldırı düzenlenmesini önermişti. Karaganov, Rusya’nın topraklarının ele geçirilmesine nükleer silahlarla karşılık verme hakkını savunmuştu.

Ryabkov: Rusya, nükleer doktrinini Batı’nın eylemlerini inceledikten sonra değiştirecek

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English