Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya Merkez Bankası’ndan keskin faiz artırımı sinyali

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, ‘ekonomide alternatif bir senaryonun uygulandığına dair ikna edici veriler’ alması halinde 26 Temmuz’daki toplantısında politika faizi oranını önemli ölçüde artırabileceği uyarısında bulundu. Banka, kredilerde gözle görülür bir yavaşlama olmadığını, bunun da para politikasının yeterince sıkı olmadığını gösterebileceğini belirtti.

Kommersant‘ın haberine göre kurumun 7 Haziran’daki yönetim kurulu toplantısında yapılan faiz oranı tartışmasının özetinde “Yükselen enflasyon beklentileri, enflasyon dinamiklerindeki ataleti artırdı ve 2025 yılında enflasyon hedefine ulaşılması açısından risk oluşturdu,” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yönetim kurulunun bir kısmının 2025 yılında yüzde 4’lük enflasyon hedefine ulaşılması konusunda riskler gördüğüne dikkat çekildi.

Ayrıca açıklamada, Aralık 2023’ten bu yana gözlenen enflasyonist baskıdaki düşüşün nisan ayında durduğu kaydedildi.

Merkez Bankası, alternatif senaryonun işgücü piyasasındaki gerilimin daha da artacağını, tüketici, yatırım ve kredi faaliyetlerindeki büyümenin devam edeceğini veya hızlanacağını varsaydığını da sözlerine ekledi.

Açıklamada, “Krediler ve tüketimdeki büyüme yavaşlamazsa, enflasyon mevcut yüksek seviyede konsolide olabilir, hatta büyümeye geçebilir,” denildi.

Merkez Bankası, tartışmanın ardından katılımcıların çözüm için iki seçenek üzerinde durduğunu aktardı.

Bunlardan ilki faiz oranının yüzde 16’da tutulması. Bu seçeneği savunanlara göre, sıkılaştırıcı para politikasının etkileri, ‘talep ve enflasyon dinamiklerini tam olarak etkilemedi’.

İkinci seçenek ise faiz oranının yüzde 17 ila 18’e yükseltilmesi. Bu seçeneği destekleyenler, bunun enflasyon beklentilerinin daha da artmasını önleyeceği görüşünde.

Haziran ayında, Rusya Merkez Bankası’nın para politikası departmanı başkanı Kirill Tremasov, kurumun haziran toplantısında politika faizi oranını yüzde 17 ila 18’e yükseltmeyi tartıştığını bildirmişti. Kurum, 7 Haziran’da faiz oranını üst üste dördüncü kez yüzde 16’da tuttu.

Rusya Merkez Bankası faiz artıracak mı?

RUSYA

Rusya, vatandaşlık alan 10 bin göçmeni Ukrayna’da cepheye gönderdi

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu’nda düzenlenen ‘Modern Rusya’da Göç Politikasının Hukuki Yönleri’ başlıklı panelde konuştu.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Bastrıkin, vatandaşlık almış yaklaşık 10 bin göçmenin Ukrayna’daki ‘özel harekat bölgesine’ gönderildiğini belirtti.

Göçmenlerin cephe gerisinde tahkimat inşa eden birliklerde görev almak üzere gönderildiğini kaydeden Bastrıkin, “Anayasa ve kanunlarımızda yer alan, vatandaşlık kazanmış kişilerin askerlik hizmeti için kayıt yaptırmaları ve gerekirse özel askeri harekata katılmaları gerektiği yönündeki hükümleri uygulamaya başladık,” ifadelerini kullandı.

Yetikili, müfettişlerin ‘vatandaşlık almış ancak askerlik kaydına katılmak istemeyen 30 binden fazla kişiyi yakaladıklarını ve kayıt altına aldıklarını’ da sözlerine ekledi.

Geçen haftalarda Rusya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İrina Volk, bu yılın başından beri 30 binden fazla yabancı vatandaşın Rusya’dan sınır dışı edildiğini bildirmişti.

İçişleri Bakanlığına göre, 2024 yılının ilk dört ayında sadece Moskova’dan 2 bin göçmen sınır dışı edildi. 8 binden fazlası ikamet rejiminin ihlali ve 2 binden fazlası yasa dışı çalışma faaliyeti olmak üzere 10 binden fazla yabancı vatandaş göç mevzuatının ihlali nedeniyle idari sorumluluğa tabi tutuldu.

Bir kriz başlığı olarak Rusya’nın göçmen sorunu

Okumaya Devam Et

RUSYA

‘Bu bir çeşit mistisizm’: Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Hazin, AB’nin 14. yaptırım paketini değerlendirdi

Yayınlanma

Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Mihail Hazin, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’yı hedef alan 14. yaptırım paketine ilişkin yorum yaptı.

AB Konseyi, yeni yaptırım paketi dahilinde Brüksel’in Rus LNG’sinin üçüncü ülkelere kendi topraklarından nakledilmesini yasaklayacağını bildirmişti. Söz konusu tedbir dokuz ay içinde yürürlüğe girecek.

Pazartesi günü kabul edilen paket, Rusya ekonomisinin enerji, finans ve ticaret sektörlerine yönelik başka kısıtlamalar da içeriyor. Üçüncü ülkelere yönelik tedbirler de dâhil olmak üzere AB yaptırımlarının delinmesine karşı tedbirler de öngörülüyor.

Radyo Sputnik‘e mülakat veren Hazin, yeni pakette ‘yeni hiçbir şeyin olmadığını’ belirterek, “Tankerlere yaptırım uyguluyoruz diyorlar ama aynı zamanda Rus petrolünü taşıyan bu tankerlerin Avrupa limanlarına girişinin zaten yasak olduğunu unutmuş görünüyorlar. Avrupa’nın bir süredir içinde bulunduğu bir sorun var; tam olarak ne istiyorlar, tüm bunları niye yapıyorlar? Bu kadar çok yaptırıma maruz kaldıktan sonra cidden yıkılmamızı mı bekliyorlar? Sonucunda siz de ayda yüzde yarımlık bir iktisadi yavaşlama yaşıyorsanız, bu yaptıklarınız konusunda daha dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir,” dedi.

SWIFT’in muadili olarak Rusya Merkez Bankası tarafından geliştirilen Finansal Haberleşme Sisteminin (SPFS) yasaklanmasını da anlamsız bulduğunu kaydeden Hazin, “Peki Rusya’da faaliyet göstermeyen bankalar bunu neden yapsın? Bu bir çeşit mistisizm. Ve en önemlisi, kendi vücutlarının çeşitli hassas bölgelerine dokunuyorlar. Birini ‘cezalandırmak’ için, kendilerinin en azından asgari düzeyde iyi durumda olmaları son derece arzu edilir ve en hafif tabirle, pek de iyi durumda değiller,” ifadelerini kullandı.

Hazin, söz konusu tedbirlerin Avrupalı şirketlerin fırsatlarını sınırladığını ve Rusya ekonomisi üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmadığını da sözlerine ekledi.

AB’nin Rusya’ya yönelik 14. yaptırım paketinde neler var?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Savunma Bakanlığı: ABD, Ukrayna’ya ‘kirli bomba’ üretecek madde tedarik ediyor

Yayınlanma

Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Ukrayna’ya radyoaktif kimyasallar tedarik ettiğini bildirdi.

Kirillov, dün düzenlediği basın toplantısında tedarikin Polonya ve Romanya üzerinden gerçekleştirildiğini ve söz konusu maddelerin ‘kirli bomba’ yapımında kullanılabileceğini belirtti.

Tedarikle ilgili tüm organizasyonel, lojistik ve mali konuları bizzat Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in özel kalem müdürü Andrey Yermak’ın denetlediğini vurgulayan Kirillov, Kiev yönetiminin üreteceği bombaları ‘başkasının bayrağı altında’ kullanabileceğini kaydetti.

‘Kirli bomba’, radyolojik silahların basit bir çeşidi. Nükleer atıkların savaş başlıklarına monte edilmesiyle üretilen kirli bombalar, yapımları diğer nükleer silah çeşitlerine göre kolay olmasıyla öne çıkıyor.

Moskova, Ukrayna’yı ilk kez 2022 sonbaharında kendi topraklarında ‘kirli bomba’ kullanma planları yapmakla suçlamıştı.

Basında çıkan haberlere göre o dönemde ABD, Rusya’nın Ukrayna topraklarına olası bir nükleer saldırısına karşı hazırlık yapıyordu. CNN’in kaynakları o dönemde Rusya’nın suçlamalarının ABD’li yetkililer tarafından ‘çılgınca bir şey yapmak için’ bir bahane olarak görüldüğünü iddia etmişti.

Geçen yılın eylül ayında Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Yardımcısı Yuriy Kokov, Ukrayna’nın kendi topraklarında bir ‘kirli bomba’ patlatmayı sonrasında Moskova’yı suçlamayı planladığını bildirmişti.

WP: Ukrayna’nın Rusya’nın nükleer füze uyarı sistemlerine yönelik saldırıları ABD’yi kaygılandırıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English