Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da yerel seçimler: Donetsk, Herson ve Zaporojye’de sandıktan Birleşik Rusya çıktı

Yayınlanma

Rusya’da 10 Eylül’de, ülke genelindeki 85 oblastta ve geçen yıl referandumla Rusya’ya bağlanan Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye’de düzenlenen yerel seçimlerin sonuçlarına göre iktidar partisi Birleşik Rusya önde çıktı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, pazartesi günü yaptığı açıklamada Donetsk, Lugansk  Herson ve Zaporojye’de yapılan seçimlerde ülkenin iktidar partisinin en çok oyu aldığını belirtirken, Kiev ve Batı oylamaların düzmece olduğunu savundu.

Komisyona göre, iktidar partisi Birleşik Rusya’nın adayları, söz konusu bölgeler Kırım Yarımadası’nda birinci çıktı.

Parti, Donetsk’te oyların yüzde 78,03’ünü, Herson bölgesinde yüzde 74,86’sını, Zaporojye bölgesinde yüzde 83,01’ini ve Lugansk’ta yüzde 74,63’ünü elde etti.

Rusya’nın diğer bölgelerinde Birleşik Rusya’nın yanı sıra Rusya Federasyonu Komünist Partisi ve Liberal Demokrat Parti öne çıktı.

Batılı ülkeler, eski Ukrayna bölgelerindeki seçimleri uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirerek kınadı.

AB’den kınama

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, açıklamasında “Rusya’nın yasa dışı askeri kontrolünü ve Ukrayna topraklarının bir kısmını ilhak etme girişimini meşrulaştırma ya da normalleştirme yönündeki bu beyhude girişimini şiddetle reddediyoruz,” ifadelerine yer verildi.

8 Eylül’de Ukrayna Dışişleri Bakanlığı diğer ülkeleri ‘sahte seçimlerin’ sonuçlarını tanımamaya çağırmıştı.

Başkentte Sobyanin yeniden belediye başkanı

Moskova’da Birleşik Rusya en fazla oyu aldı ve Sergey Sobyanin yeninden belediye başkanı olarak seçildi. Seçim komisyonuna göre Sobyanin, oyların yüzde 76’sından fazlasını alarak kazandı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, ortalama yüzde 43,5 olan katılım oranının 2017’den bu yana görülen en yüksek oran olduğunu belirtti. Bu rakam, seçimlerin düzenlendiği eski Ukrayna bölgelerini de kapsıyor.

Herson, Zaporojye ve Donetsk’te sabotajlar

Öte yandan Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Nikolay Bulayev, basın mensuplarına verdiği demeçte, seçim günü Zaporojye’deki bir oy kullanma merkezinin oylamaya saatler kala insansız hava araçlı bir saldırının hedefi olduğunu kaydetti. Bulayev, saldırı esnasında herhangi bir görevlinin olmadığını da sözlerine ekledi.

Herson bölgesinde ise oy verme merkezinin yakınında el bombası bulunduğu bildirildi.

Herson seçim komisyonunun Rusya tarafından atanan başkanı Marina Zaharova, bombanın merkezin dışındaki çalıların arasına gizlendiğini ve acil durum ekiplerinin bombayı imha ettiği sırada oy verme işlemenin mecburen durdurulduğunu ifade etti. Zaharova, ayrıca seçimlerde Herson sakinlerinin yüzde 65,36’sının oy kullandığını belirtti.

Donetsk başkan vekili Denis Puşilin de açıklamasında, ayrıntı vermeksizin bölgedeki sandık görevlilerinin ‘yaralandığını ve sakatlandığını’ kaydetti.

Kremlin: Halk, Putin ve hükümetin rotasına mutlak desteğini gösterdi

Seçim sonuçlarına ilişkin İzvestiya gazetesine değerlendirmede bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Halkın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in rotasına verdiği mutlak desteği ve hükümetin çalışmalarının etkinliğini gösteren sonuçları görüyoruz,” diye konuştu.

Peskov, ayrıca bölgesel liderlerin ve federal hükümetin halktan ‘A’ aldığını da sözlerine ekledi.

RUSYA

Rusya’da general Kirillov’a suikast: Bir Özbekistan vatandaşı gözaltına alındı

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi, Silahlı Kuvvetler Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov’un, Moskova’da düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suikastın şüphelisi olarak 1995 doğumlu bir Özbek vatandaşı gözaltına alındı.

Komite Sözcüsü Svetlana Petrenko, şüphelinin sorguda, “Ukrayna istihbaratı tarafından devşirildiğini” itiraf ettiğini belirtti.

Zanlının, Moskova’ya gelerek el yapımı bir patlayıcı cihaz aldığı ve cihazı, Kirillov’un apartman girişine park ettiği bir elektrikli scooter’a yerleştirdiği kaydedildi.

Zanlı ayrıca, evi izlemek amacıyla içerisine kamera yerleştirdiği bir araç kiraladı ve bu kameradan elde edilen görüntüleri, saldırıyı organize eden kişilere ulaştırdı.

Rus korgeneral Kirillov patlamada hayatını kaybetti

Patlayıcı, Kirillov ve yardımcısının binadan ayrıldığı görüntüler alınmasının ardından uzaktan patlatıldı.

Petrenko, saldırıyı gerçekleştiren kişiye 100 bin dolar nakit ödeme yapıldığını ve Avrupa’da ikamet garantisi verildiğini söyledi.

Bunun yanı sıra zanlı, Moskova’nın Balaşikha bölgesinde yer alan Çernoye köyünde gözaltına alındı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, saldırıyı planlayan diğer kişilerin tespitine yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Kommersant gazetesinin haberine göre olay yerinde bulunan araç paylaşım aracının DVR kayıtları ve şüphelilerin cep telefonu faturalandırmaları, gözaltılara yönelik önemli ipuçları sağladı.

Şüphelilerin telefonlarının içeriği, organizatörlerle kurye aracılığıyla iletişim kurulduğunu doğruladı.

Rusya, olayla ilgili terör saldırısı, cinayet ve yasa dışı silah kaçakçılığı suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Ancak, Ukrayna tarafı saldırıya karıştığını reddetti. Ukrayna Güvenlik Teşkilatı’ndan (SBU) bir kaynak, BBC kanalına yaptığı açıklamada, saldırının “istihbarat operasyonu” olduğunu ve Kirillov’un Ukrayna ordusuna karşı yasaklanmış kimyasal silahlar kullandığı için meşru bir hedef olduğunu savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in danışmanı Mihail Podolyak ise Kiev’in terör yöntemlerine başvurmadığını ve tüm kararların yalnızca savaş alanında alındığını öne sürdü.

Rus korgeneral Kirillov’a yönelik suikastı Ukrayna üstlendi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’dan Ukrayna’ya şimdiye kadarki en büyük esir takası teklifi

Yayınlanma

Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova, Ukrayna ile geniş çaplı esir takası için müzakerelerin sürdüğünü, ancak henüz bir anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Takas için 900 ve 630 kişilik listeler sunulduğu belirtildi.

Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova, Rusya ve Ukrayna orduları arasında büyük çaplı esir takası konusunda müzakerelerin sürdüğünü, ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.

Değiş tokuş edilecek esir sayısına dair net bir bilgi ise bulunmuyor.

TASS ajansının aktardığına göre Moskalkova, düzenlediği basın toplantısında, takas için biri 900, diğeri ise Ukrayna’ya teslim edilebilecek 630 kişilik iki liste sunduğunu hatırlattı.

Yetkili, “Ukrayna tarafından da aynı sayıda savaş esiri bekliyoruz. Bu konuda ordu müzakereler yürütüyor,” ifadelerini kullandı.

Son olarak, ekim ayı ortasında taraflar “95-95” formülü ile savaş esirlerini karşılıklı olarak takas etmişti.

Bu süreçte olduğu gibi Birleşik Arap Emirlikleri arabulucu rolü üstlenmişti. Aralık ayında Moskalkova, Kiev’in ocak ayında bir İl-76 uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden savaş esirlerinin naaşlarını teslim aldığını açıklamıştı.

Bununla birlikte Moskalkova, savaş esiri takası müzakerelerinin oldukça zorlu geçtiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Aralık’ta Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya ve Ukrayna arasında geniş çaplı bir esir takası gerçekleştirilmesi ve geçici bir ateşkes ilan edilmesi önerisini ele almıştı.

Orban, Moskova’nın Noel’de esir takası yapmayı kabul ettiğini, fakat Kiev’in bu teklifi reddettiğini öne sürmüştü.

Dugin: Ukrayna ile barış anlaşması Rusya için yenilgi olur

Okumaya Devam Et

RUSYA

Mihail Hazin: Suriye’deki üsleri kaybedersek, Afrika’ya hava erişimimizi de kaybederiz

Yayınlanma

Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Mihail Hazin, Rusya’nın Suriye’deki hava üslerinin stratejik önemine dikkat çekti.

Radyo Sputnik‘e konuşan Hazin, bu üslerin Afrika ve Orta Doğu üzerindeki Rus etkisinin korunması için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Hazin, “Suriye’deki havaalanlarımızı kaybedersek, Afrika’ya doğrudan hava erişimimizi de kaybederiz. Bu, Rusya için büyük bir sorun anlamına gelir. Aynı zamanda Orta Doğu’daki etkimizin tamamen yok olmasına yol açar,” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki gelişmeleri bir “ilk perde” olarak nitelendiren Hazin, bu durumun sonuçlarının henüz tam anlamıyla ortaya çıkmadığını vurguladı.

8 Aralık’ta Şam’a giren silahlı gruplar, Beşar Esad hükümetinin devrildiğini duyurdu. 59 yaşındaki Beşar Esad, istifa ederek Suriye’den kaçtı ve Rusya’dan kendisi ve ailesi için sığınma hakkı aldı. Son dönemde kamuoyu önünde Ahmed Şaraa adını kullanan HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, Suriye’nin yeni yönetiminin, Rusya ile ilişkileri ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde yeniden gözden geçirme fırsatı sunduğunu iddia etmişti.

Öte yandan Hazin, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının akıbetinde değindi.

Bu yıl sona erecek olan sözleşmenin ardından Rusya’nın, doğalgaz sevkiyatını farklı bir rotadan sürdürmesi bekleniyor.

Hazin, Türkiye’nin Karadeniz’de gemi geçişlerini sınırlayarak bir avantaj sağlamaya çalıştığını belirtti.

Türkiye’nin, Rus gazını büyük bir indirimle alıp Avrupa’ya kendi koşullarıyla satma talebine dikkat çeken Hazin, bu durumu “şantaj” olarak nitelendirdi. “Bu tarzları bu. Ancak böyle bir durumda büyük risk alıyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin akıbeti ne olacak?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English