Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’dan kısmı seferberlik: ‘Batı ile savaşıyoruz’

Yayınlanma

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, Herson ve Zaporojye bölgeleri Rusya’ya katılmak için referanduma giderken Rusya’da kısmi seferberlik ilan edildi. Putin, “Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” dedi.

Askeri kısmi seferberlik ilan eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini açıkladı.

Ulusal sesleniş konuşması yapan Putin, “Ülkemizi, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak, vatandaşlarımızı ve özgürleştirilmiş bölgelerdeki insanları korumak için Rusya Savunma Bakanlığı ve Rusya Genelkurmay Başkanlığının kısmi seferberlik ilan edilmesine yönelik tekliflerini desteklemek gerektiğini düşünüyorum. İlgili kararnameyi imzaladım” dedi.

Putin, seferberlik için yalnızca belirli tecrübedeki vatandaşların askeri hizmet için çağrılacağın ve özel askeri operasyon deneyimi doğrultusunda ilave askeri eğitim alacaklarını belirtti.

‘Batı Rusya’yı yok etmeye çalışıyor’

Batı’nın egemen, bağımsız kalkınma merkezlerini bastırmaya, Rusya’yı yok etmeye çalıştığını vurgulayan Putin, “Batı barışçıl bir çözümden yana değil, Ukrayna’ya silah yığıyor. Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” dedi.

Ukrayna’nın bizzat NATO ve Batı’nın desteği ve komutası ile çeteler oluşturduğunu söyleyen Putin, şu ifadeleri kullandı: “Kiev rejimi, yabancı paralı askerler ve aşırı milliyetçilerden oluşan yeni çete gruplarını harekete geçirdi. Askeri birlikler NATO standartlarına göre ve Batılı danışmanların fiili komutası altında eğitiliyor. Aynı zamanda, 2014’teki silahlı darbeden hemen sonra kendi vatandaşlarına karşı uygulamaya koydukları Ukrayna genelindeki baskı rejimi, en sert şekilde güçlendirildi. Korkutma, terör, şiddet politikası tüm kitlesel, korkunç, barbar biçimlerde tezahür ediyor.”

‘Tüm Donbass toprakları özgürleştirilecek’

Kiev’in Donbass’ta barışçıl çözümü reddettiğini vurgulayan Rusya Devlet Başkanı, bu bağlamda harekatın amacının tüm Donbass topraklarının özgürleştirilmesi olduğunu ve değişmediğini vurguladı.

“Bize yakın insanları parçalanmaları için cellatlara teslim etme hakkımız yok” ifadesini kullana Putin, “Altını çiziyorum, referandumların yapılması için güvenlik koşullarının sağlanması, insanların iradelerini ortaya koyabilmesi adına her şeyi yapacağız” diye konuştu.

Rusya lideri, konuşmasının son bölümünde “Rusya vatandaşları, anavatanımızın toprak bütünlüğünün, bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün elimizde mevcut tüm araçlarla sağlanacağından emin olabilirler. Desteğinize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Seferberlik kararı NATO’nun askeri potansiyeline karşı alındı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, kısmi seferberlik kararının Rusya’nın NATO’nun tamamının ve bir dizi farklı hasım ülkenin askeri potansiyeliyle karşı karşıya kalması nedeniyle alındığını ifade etti.

‘Batı fiilen komuta ediyor’

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Rusya’nın sadece Ukrayna’yla değil, kolektif Batı’yla savaştığını vurguladı.

Batı ülkelerinin Ukrayna’ya ‘çok büyük miktarlarda silah gönderdiğini’ ve Ukrayna güçlerinin de Batı yapımı silahları giderek daha sık sivillere karşı kullandığını belirten Rusya Savunma Bakanı, 150 Batılı askeri uzmanın sürekli olarak Kiev’de bulunduğunu ifade etti ve ekledi, “Bu, fiilen komuta etmektir”.

Şoygu ayrıca Rusya’da silah altına alınacak yedek asker kaynağını tamamıyla kullanmayacaklarını, sadece 300 bin yedek askerin görevlendirileceğini kaydederek Rusya’da istenmesi halinde göreve çağrılabilecek 25 milyona yakın yedek asker bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Ukrayna: Savaş Moskova’nın planına göre ilerlemiyor

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, Rusya’nın kısmi seferberlik ilan etmesinin sürpriz bir gelişme olmadığını ve bu kararın savaşın Moskova’nın planına göre ilerlemediğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Podolyak, “Ukrayna’yı yok etmek isteyen Rusların seferberlik, sınırların kapatılması ve banka hesaplarının bloke edilmesini elde ettiği” yorumunu yaptı.

Donbass’ta referandum

Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin Rusya’ya bağlanmak için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum yapılması kararı aldığı bildirilmişti. Ayrıca Rusya’nın kontrolünde bulunan Herson ve Zaporijya bölgelerinde de halk oylaması yapılacağı duyurulmuştu.

RUSYA

Rusya, eski Ukrayna lideri Poroşenko’ya ait fabrikayı millileştirdi

Yayınlanma

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’ya ait Roşen şekerleme fabrikasının hisseleri, mahkem kararı çerçevesinde Rusya’ya devredildi.

Roşen şirketi, Nisan 2017’de Lipetsk’teki şekerleme fabrikasını siyasi ve ekonomik gerekçelerle kapatma kararı almıştı. Daha sonra tüm üretim durdurulmuş ve kalan varlıklara 200 milyon dolar değer biçilmişti.

Ardından bu yılın şubat ayında Lipetsk’teki fabrika, mahkeme kararıyla Rusya’nın mülkiyetine geçti. Şimdi ise hisselerin tamamı Rusya’ya devredildi.

RİA Novosti ajansına konuşan Federal İcra Kurumu Müdürü Dmitriy Aristov, “Roşen A.Ş.’nin Lipetsk’teki şekerleme fabrikasının hisseleri devlete aktarıldı,” ifadesini kullandı.

Ayrıca, Ural Oto-Tekstil Ürünleri Fabrikası ve Sürtünme ve Isıya Dayanıklı Malzemeler Fabrikası’nın hisseleri de devlete devroldu. Söz konusu şirketler, birkaç yıldır Ukrayna ordusunu finanse ediyordu.

Roşen markasının sahibi olan Poroşenko, Ukrayna’da ‘çikolata kralı’ olarak anılıyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı görevini üstlendikten sonra bile siyasetçi, Rusya da dahil olmak üzere şekerleme işinden vazgeçmedi.

Geçen yılın kasım ayında Rusya’nın Kursk oblastında yer alan Ukraynalı Konti’ye ait şekerleme fabrikası da başsavcılığın talebi üzerine millileştirilmişti.

Ardından Leninskiy bölge mahkemesi, Konti’nin hisselerini devlete devretmişti.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı’ndan peçe yasağı çağrısı

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Rusya’da peçenin yasaklanması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu ve konunun kanun koyucular tarafından ele alınması gerektiğini söyledi.

St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Hukuk Forumu’nda konuşan Bastrıkin, Rusya’da peçenin yasaklanması önerisini destekledi.

Foruma katılan ziyaretçilerden biri Bastrıkin ile konuşurken, Orta Asya ülkelerinde, özellikle de Özbekistan’da yüzü örten dini kıyafetlerin giyilmesinin yasaklandığını ve ‘peçe takamayanların buraya gelip Rusya’da taktığını’ belirtti.

Katılımcı, Bastrıkin’e Rusya’da da benzer bir yasağın getirilmesinin mümkün olup olmayacağını sordu.

Yetkili, “Bahsettiğiniz şeyi yasaklayan bir yasa çıkarmak Devlet Duması’nın görevidir. Orada [Orta Asya ülkelerinde] yasak ama burada serbest. Neden? Bilmiyorum, ben yasa koyucu değilim. Ama size katılıyorum, acilen yasaklanması gerekiyor,” dedi.

Dağıstan’daki kilise ve sinagogların yanı sıra Rostov-na-Donu’ndaki bir gözaltı merkezine yapılan son saldırıların İslamcılar tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Bastrıkin, “İslamcı terör bayrağını topraklarımıza taşımayı bile başardılar, bu nedenle Devlet Duması’nın bu olaylara acilen tepki vermesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta parlamentonun alt kanadı Duma ve göç mevzuatı hakkında konuşan Soruşturma Komitesi Başkanı, ‘Devlet Dura’sı’ (budalası) ifadesini kullanmıştı. Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, açıklamayı ‘halka hakaret’ olarak değerlendirirken, Soruşturma Komitesi daha sonra Bastrıkin’in milletvekillerini rencide etmek istemediğini, ancak dikkatlerini ‘göç sorununa’ çekmek istediğini açıklamıştı.

23 Haziran’da Mahaçkale ve Derbent’teki saldırıların ardından Dağıstan lideri Sergey Melikov, peçeye güvenlik açısından karşı çıkarak, erkeklerin peçe altında saklanabileceğini ve kadınların da yasaklı eşyaları gizlice sokabileceğini söylemişti. Melikov, aynı zamanda bu giysinin giyilmesini radikal İslamcılığın bir işareti olarak görmediğini de iddia etmişti.

Rusya, göç yasası hükümlerini sertleştirdi: Sebepler, sonuçlar ve tartışmalar

Dağıstan lideri Melikov: Peçe yasağı çağrıları sosyal zorbalık ve deney girişimi

Diğer yandan Dağıstan lideri Sergey Melikov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Bastrıkin’e cevaben ardından radikalizm ve ‘suçlularla inananları bir tutma’ suçlamaları daha sık dile getirilmeye başlandığını kaydederek bu tür ifadelerin ‘tehlikeli’ ve ‘dikkatsizce’ olduğunu dile getirdi.

Söz konusu açıklamaları ‘taciz’ olarak nitelendiren Melikov, “Bizi radikalizmle suçluyorlar, suçluları tüm inananlarla bir tutuyorlar, peçelerde terör ibaresi görüyorlar ve alenen fütursuzca, hatta tehlikeli diyebileceğim yorumlar yapıyorlar. Bunu tacizden başka bir şekilde adlandırmak mümkün değil,” yorumunu yaptı.

Melikov, Dağıstan’ın ‘son mermisine kadar savaşmaya’ hazır olduğu teröristlerden mesul olmadığını ve olumsuz açıklamaların bölge üzerinde bir ‘sosyal deney’ yapma girişimi olduğunu savundu.

Son saldırıları, geçen yıl Mahaçkale havaalanında meydana gelen olaylarla ilişkilendirme girişimlerinin tuhaf olduğunu ifade eden Melikov, soruşturmanın objektif olacağı ve faillerin cezalandırılacağı konusunda güvence verdi. Dağıstan lideri, ayrıca sübjektif faktörü ortadan kaldırmak için davaların Krasnodar oblastında görülmesini destekledi.

Mahaçkale ve Derbent’te silahlı saldırılar: 15 polis hayatını kaybetti, 25 sivil yaralandı

Okumaya Devam Et

RUSYA

BRICS ülkelerinden Rusya’nın ortak tahıl borsası girişimine destek

Yayınlanma

BRICS üyesi ülkeler (Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) Moskova’nın ortak tahıl borsası oluşturma girişimini destekledi.

14. BRICS tarım bakanları toplantısında konuşan Rusya Tarım Bakanı Okasana Lut, bakanlığının da söz konusu platformun geliştirilmesi ve ulusal para birimleriyle ödeme yapılabilmesi için meslektaşlarıyla birlikte çalışacağını belirtti.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Lut, BRICS ülkelerinin şu anda dünyadaki toplam ekilebilir arazinin yaklaşık yüzde 30’una sahip olduğuna işaret etti.

Bakan, “Dünya genelinde tahılların yaklaşık yüzde 40’ını, balıkların yüzde 50’sini ve süt ürünlerinin yüzde 50’sini birlikte üretiyoruz; dolayısıyla BRICS ülkeleri küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında kilit bir platform oluşturuyor,” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mart ayında BRICS bünyesinde bir tahıl borsası oluşturulması fikrini desteklemişti.

Devlet Başkanı’na göre borsa endekslerinin Amerika Birleşik Devletleri ya da Avrupa’da oluşturulması adil değil.

Putin, BRICS içinde tahıl üreten ve satın alan ülkeler olduğu için bu teklife ilgi duyacaklarını kaydetmişti.

Kremlin: BRICS, dijital para ve blok zincirine dayalı bir ödeme sistemi oluşturacak

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English