Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Sırbistan Fransa’dan 2,7 milyar avroya 12 Rafale savaş uçağı alacak

Yayınlanma

Sırbistan perşembe günü Fransız Dassault Aviation ile önemli bir anlaşma imzaladı ve 2,7 milyar avro karşılığında 12 yeni Rafale savaş uçağı satın almak için düğmeye bastı.

Sırbistan Savunma Bakanı Bratislav Gasic ve Dassault Aviation CEO’su Eric Trappier tarafından imzalanan anlaşma, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in bir basın toplantısında yaptığı açıklamaya göre, komple bir yardımcı lojistik paketi, yedek motorlar ve parçaları da içeriyor.

Vucic, “Bir düzine yepyeni uçak Sırbistan’a ait olacak… Bu ordumuzun operasyonel kabiliyetlerinde önemli bir artışa katkıda bulunacak. Rafale kulübünün bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz,” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Belgrad ziyareti sırasında yapılan bu satın alma, Sırbistan’ın geleneksel müttefiki ve silah tedarikçisi Rusya’dan uzaklaşıp uzaklaşmadığı sorularını da gündeme getirdi.

Macron Avrupa’nın “güçlü ve demokratik” bir Sırbistan’a, Belgrad’ın ise “güçlü ve egemen bir AB’ye” ihtiyacı olduğunu söyledi.

Macron, “Sırbistan’ın Rafale jetlerini tercih etmesi bu bağlamda iki ülke arasındaki uzun vadeli ittifakın açık bir tercihidir,” dedi.

Macron, “Bugün imzalanan anlaşma tarihi bir önem taşıyor. Birçok insanın Sırbistan’ın Rusya ve Çin ile ilişki içinde olmasından rahatsız olduğunu görüyorum… fakat ben Sırbistan’ın egemenliğine saygı duyuyorum,” ifadelerini kullandı.

Bu arada Vučić, Fransız gazetecilerin Pekin ve Moskova ile ilişkilerine dair sorularını geri çevirdi.

Sırp lider, “Bunun için özür dilemeyeceğim… Emmanuel’in [Macron] Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulamamı istediğini biliyorum. Fakat biz bunu yapmadık ve kararımızdan utanmıyoruz,” dedi. 

Rafalelerin satın alınması, Sırbistan’ın 2006 yılında Karadağ ile olan birliğinden bağımsızlığını kazanmasından bu yana yapılan en büyük silah anlaşması.

Vucic, Sırbistan’ın uçaklar için 2024 ve 2025 yıllarında her biri 421 milyon avroluk iki dilim ödeme yapacağını söyledi.

Ülkesinin ilk Rafaleleri ne zaman teslim alacağını belirtmeyen Vucic, uçakların daha uzun menzile sahip daha sofistike Meteor füzeleri yerine Fransız MBDA tarafından üretilen MICA havadan havaya orta menzilli füzelerle birlikte teslim edileceğini söyledi.

Vucic ayrıca Sırbistan’ın Rafale teknolojisini Moskova ile paylaşmayacağı konusunda güvence vermeye çalıştı. Sırp lider, “Biz teknoloji transferi için Rus ajanı değiliz, bunun için Sırp vatandaşlarının parasıyla ödeme yaptık,” dedi.

Sırbistan ordusu ve hava kuvvetleri büyük ölçüde Sovyet teknolojisine dayanıyor fakat Airbus’tan helikopter ve nakliye uçakları, Thales’ten radarlar ve Fransa’dan Mistral karadan havaya füzeler de satın aldı.

Sırbistan ayrıca Çin füzeleri ve insansız hava araçları da kullanıyor.

Ülkenin savunma bütçesi gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yaklaşık %2’sine denk geliyor.

Macron’un bu yıl Vucic ile ikinci görüşmesi olan bu toplantı, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in mayıs ayında Belgrad’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından gerçekleşti ve Sırbistan’ın AB’nin kıyısında, doğu ve batı ile bağları olan stratejik konumunu vurguluyor.

AB, Sırbistan’ın en büyük yatırımcısı olmaya devam ediyor ve yüz binlerce Sırp, Batı sermayeli şirketlerde çalışıyor.

Macron ve Vucic, Rafale anlaşmasının yanı sıra, lityum gibi kritik ham madenlerin satışı ve Sırbistan’ın artan enerji talebi için sivil bir nükleer programın geliştirilmesi de dâhil olmak üzere toplamda 11 ikili anlaşma imzaladı.

DİPLOMASİ

Sırbistan, Rusya ile bir dizi silah sözleşmesinin feshedildiğini duyurdu

Yayınlanma

Sırbistan Genelkurmay Başkanı, Batı yaptırımları nedeniyle Rusya ile bazı silah tedarik ve bakım sözleşmelerinin iptal edildiğini açıkladı. Ülke, alternatif tedarik kanalları oluşturduğunu ve diplomatik çözümler aradığını belirtti.

Sırbistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Milan Moysiloviç, yerel Novosti gazetesine yaptığı açıklamada, Batı yaptırımları nedeniyle Rusya ile yapılan bazı silah tedarik ve bakım sözleşmelerinin iptal edildiğini bildirdi.

Moysiloviç, “Moskova’ya uygulanan yaptırımlara rağmen, yedek parça temini ve askeri teçhizatın bakımı için sürdürülebilir ve esnek bir tedarik sistemi kurmayı başardık,” dedi.

Söz konusu ekipmanın çoğunlukla Sovyet yapımı olması nedeniyle Belgrad’ın diğer ülkelerle anlaşmaya varabildiğini açıkladı.

Moysiloviç’e göre, sıkı yaptırımlar nedeniyle Rusya’dan doğrudan silah tedariki şu anda neredeyse imkansız durumda.

Yetkili, “Diplomatik kanallar aracılığıyla mevcut durumu aşmanın yollarını arıyoruz. Bazı sözleşmeleri feshettik, diğerlerini ise küresel düzeydeki devletler arası ilişkilerin normalleşmesi umuduyla erteledik,” diye ekledi.

Financial Times gazetesinin 22 Haziran 2024 tarihli haberine göre, Ukrayna üçüncü ülkeler üzerinden Sırbistan’dan yaklaşık 800 milyon avro değerinde mühimmat almış olabilir. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic daha sonra hedef ülkeyi belirtmeden ihracatı doğruladı.

Vucic, mühimmat satışını bir iş fırsatı olarak açıkladı ve görevinin ülkenin mühimmat satması olduğunu, bunların tam olarak nereye gittiğini bilmek olmadığını vurguladı.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ermenistan Dışişleri: Erivan-Bakü ilişkilerinde normalleşme süreci devam ediyor

Yayınlanma

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Azerbaycan ile ilişkilerde normalleşme sürecinin devam ettiğini ve sınır belirleme çalışmalarının ocak ayında başlayacağını açıkladı. Barış anlaşması taslağındaki 17 maddenin 15’i üzerinde mutabakat sağlandığı belirtildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Erivan ile Bakü arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde ilerleme kaydedildiğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın İnterfaks haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, devlet sınırının belirlenmesi çalışmaları devam edecek.

Mirzoyan, “Ocak ayında iki ülkenin başbakan yardımcılarının başkanlığındaki sınır belirleme komisyonlarının toplantısı için anlaşma sağlandı. Sınır belirleme sürecinin nasıl ve nerede devam edeceğine dair mutabakat oluştu,” dedi.

Bakan, Bakü’nün barış anlaşması taslağına ilişkin önerilerine yanıt beklediklerini ve 17 maddenin 15’i üzerinde görüş birliğine varıldığını da sözlerine ekledi.

Daha önce 7 Ocak’ta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın silahlanmasının bölge için tehdit kaynağı olduğunu ve yeni gerginliklere yol açacağını belirtmişti.

Aliyev, “Ermenistan’ın silahlanması sadece yeni gerginliklere neden olacak,” ifadelerini kullanmıştı.

Aliyev, Erivan’ın barış anlaşması konusunda Bakü’nün şartlarını kabul edeceğine dair umudunu dile getirdi. Minsk Grubu’nun lağvedilmesi ve Ermenistan anayasasında değişiklik yapılması olmadan barış anlaşmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Buna karşılık Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Aliyev’in açıklamalarının durumu tırmandırmaya yönelik olduğunu belirtirken, Erivan’ın diyalogdan yana olduğunu vurguladı.

Öte yandan, 6 Ocak’ta Azerbaycan Savunma Bakanlığı, sınırdaki Laçin bölgesinde Ermenistan topraklarından kendi mevzilerine yönelik gün içinde ikinci kez ateş açıldığını duyurdu. Erivan tarafı bu iddiaları yalanladı.

Son gelişmeler ışığında Mirzoyan, sınır belirleme süreci tamamen tamamlanana kadar Azerbaycan sınırındaki durumu izleyecek bir AB sivil misyonuna ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı, ABD’deki McCain Enstitüsü’nde Kissinger bursiyeri oldu

Yayınlanma

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, ABD’deki McCain Enstitüsü tarafından 2025 Kissinger bursiyeri olarak seçildi. Zurabişvili, Gürcistan’da yeni seçimlerin yapılması için diplomatik çabalarını sürdüreceğini belirtti.

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, 2025 Kissinger bursiyeri olarak seçildi.

ABD’nin Arizona Eyalet Üniversitesi’ne (ASU) bağlı McCain Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, “McCain Enstitüsü’nde Kissinger bursiyeri olarak, Zurabişvili kapsamlı diplomatik, liderlik ve siyasi deneyimini kullanarak yeni seçimlerin yapılması ve ülkesinin demokratik gelişimini desteklemek için çalışacak,” ifadelerine yer verildi.

Zurabişvili’nin, Gürcistan konulu bir panel tartışmasına da katılacağı belirtildi.

Bu etkinlikte, eski Gürcistan Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra ABD Kongre Üyesi Joe Wilson, ABD’nin NATO Daimî Temsilcisi Kurt Volker ve McCain Enstitüsü analisti Laura Thornton da yer alacak. Panel, ABD’deki Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenecek.

14 Aralık’ta Gürcistan’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, tek aday olan Mihail Kavelaşvili 225 seçim delegesinden 224’ünün oyunu alarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.

Fakat seçimlerin ardından Salome Zurabişvili’nin destekçileri sokaklara dökülerek kitlesel protestolar başlattı. Zurabişvili de gösterilere katılarak taraftarlarına destek verdi.

13 Aralık’ta Zurabişvili, görev süresinin sona ereceği 29 Aralık’tan sonra cumhurbaşkanlığı sarayını terk etmeyeceğini açıkladı. Ancak Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, bu durumun gerçekleşmesi hâlinde hakkında ceza davası açılabileceği uyarısında bulundu.

Sonunda Zurabişvili, seçimlerin meşru olmadığını ilan etti. Ancak Kavelaşvili’nin yemin töreninin yapıldığı gün cumhurbaşkanlığı rezidansını terk etti. Zurabişvili, yaptığı basın toplantısında, “Konuttan ayrılıyorum ama meşruiyeti yanımda götürüyorum. Halkın olmadığı yerde meşruiyet de olmaz. Halkın yanına gidiyor ve onlarla birlikte olacağım,” ifadelerini kullandı.

Zurabişvili, ülkede yeniden parlamento seçimlerinin yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca 26 Ekim’deki seçimleri hileli olarak nitelendirdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English