Bizi Takip Edin

AVRUPA

Sol Parti bölünmenin eşiğinde: Wagenknecht yeni parti mi kuracak?

Yayınlanma

Almanya’da Sol Parti’nin (Die Linke) önemli isimlerinden Sahra Wagenknecht, Sol Parti’nin parlamento (Bundestag) grup başkanı Dietmar Bartsch’ın istifasını açıklamasının ardından parti yönetimini bir kez daha eleştirdi.

Der Spiegel’e konuşan 54 yaşındaki Wagenknecht, “Dietmar Bartsch’ın istifası, parti yönetiminin Yeşiller’in iklim aktivizmini daha da öne çıkarma ve sıradan vatandaşların kaygı ve sorunlarını göz ardı etme çizgisinin Sol’da daha da yaygınlaşmasına yol açacak,” dedi. Bartsch, 4 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde parlamento parti liderliği için yeniden aday olmak istemiyor.

Wagenknecht, Bartsch ile çalışmaktan ‘her zaman keyif aldığını ve bundan zevk duyduğunu’ söyledi ve Sol Parti’nin lider ikilisi olarak 2017’de elde ettikleri yüzde 9,2’lik sonuca atıfta bulundu.

Öte yandan Wagenknecht, parti eş başkanları Janine Wissler ve Martin Schirdewan’ın ‘pişmanlıklarını’ da ciddiye almıyor. Der Spiegel’e verdiği demeçte Wagenknecht, “[Bu pişmanlık] Kendilerinin ve destekçilerinin aylardır parlamentodaki parti liderlerine geri çekilme çağrısında bulunmaları gerçeğiyle çelişiyor. Şimdi amaçlarına ulaştılar. Seçmenlerin kaybolan güveninin bu şekilde geri kazanılabileceğini gösteren çok az şey var,” diye konuştu.

Eş başkandan ‘birlik’ çağrısı

Bartsch’tan önce, ikinci ortak fraksiyon lideri Mohamed Ali çekildiğini açıklamıştı. Ali kararını, Wagenknecht’in Sol Parti’deki geleceğini ortadan kaldıran ve Federal Meclis’teki yetkilerini geri vermesini isteyen parti yönetiminin kararıyla gerekçelendirmişti.

Bu arada Janine Wissler, Bundestag’daki Sol Parti Parlamento Grubu üyelerine birlik içinde kalmaları çağrısında bulundu. Wissler ARD’ye verdiği demeçte, Sol Parti’nin, rakip bir parti kurma eğilimleriyle uğraşmak yerine, iktidardaki trafik ışığı koalisyonuna ‘siyasi bir alternatif olmaya odaklanması gerektiğini’ savundu.

Wagenknecht yeni parti mi kuracak?

Almanya için Alternatif’in (AfD) yükselişi ile birlikte Sol Parti’nin geleceği de belirsizleşirken, Sahra Wagenknecht’in alacağı tavır büyük önem taşıyor.

Wagenknecht’in, Thüringen gibi AfD’nin ‘kalesi’ olarak nitelendirilen eyaletlerde bile anketlerde önde görünmesi, ‘ayrı parti’ iddialarını ciddiye bindiriyor. Bartsch’ın istifası ile birlikte popüler Alman siyasetçinin ayrı bir parti kurabileceğine ilişkin dedikodular da yoğunlaştı.

t-online’da yer alan bir senaryoya göre, Wagenknecht ve arkadaşları Hessen eyalet seçimlerinin sonuçlanmasını bekliyor. Son anketlere göre Sol Parti, Hessen’de eyalet parlamentosuna girememe riskiyle karşı karşıya. Şu anda parti eş başkanı olan ve Wagenknecht kampında sevilmeyen Janine Wissler, Hessen’deki Sol Parti’nin eski sorumlusu. Hessen’deki başarısızlık durumunda, Wagenknecht kampının bayrak açarak Sol Parti ile yolun sonuna gelindiğine ilişkin bir çıkış yapabileceği konuşuluyor.

Sahra Wagenknecht ve taraftarlarının, 2005 yılında kurulan ve 2007’de Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ile birleşerek Sol Parti’yi oluşturan WASG (Emek ve Sosyal Adalet – Seçmen Alternatifi) benzeri bir dernek kurmayı planladıkları, bu derneğe Sol Partili vekilleri de üye yaparak ‘paralel’ bir örgüt inşa etmeye niyetlendikleri de iddialar arasında.

Bir sonraki adım için de iki senaryo dolaşımda: Ya ilkbaharda, Avrupa Parlamentosu seçimlerine kadar Wagenknecht kendi partisini kuracak, ya da Wagenknecht derneği mevcut bir partiye katılacak. Bu kapsamda, eski CDU’lu Jürgen Todenhöfer ile görüşüldüğü iddia edildi ama Todenhöfer bu iddiayı yalanladı.

Sol Parti fiilen bölünmüş durumda

Öte yandan Sol Parti, özellikle Ukrayna savaşı ile birlikte başlayan tartışmalardan sonra görünürde de olsa birliğini koruyamaz hale gelmiş durumda.

Ukrayna savaşından sonra partide belirgin iki taraf olduğu düşünülüyor: Bir tarafta Thüringen başbakanı Bodo Ramelow, yakın zamana kadar Berlin’in kültür senatörü olan Klaus Lederer ve Bremen’in ekonomi senatörü Kristina Vogt gibi politikacılar tarafından temsil edilen ‘reformistler’; diğer tarafta ise Sahra Wagenknecht, Klaus Ernst ve Sevim Dağdelen’in etrafındaki savaş karşıtı ‘köktenciler.’

taz’da yer alan bir değerlendirmeye göre, bu iki hizbi birbirinden ayıran unsurlar şunlar: “Bir yanda daha iyi Sosyal Demokratlar ve aynı zamanda daha iyi Yeşiller olarak, her zaman verili serbest piyasa Batı düzeni çerçevesinde bunlardan daha tutarlı politikalar yapmak isteyenler; diğer yanda Putin’i anlamayı ve NATO ve AB’nin reddi de dahil olmak üzere geleneksel sol muhalefete güvenenler.”

Sahra Wagenknecht, iklim krizi, toplumsal cinsiyet adaleti, ırkçılık karşıtlığı, göçmenlerle dayanışma ve ‘çeşitlilik’ kültürü gibi konulardan uzak durulması, bunun yerine, işçi hareketinin klasik konularına, barış, aile, istihdam, ulusal çıkarlar gibi konulara vurgu yapılmasını talep ediyor. 

AVRUPA

Fransa’da son anketler: Ulusal Birlik çoğunluğu elde edemiyor

Yayınlanma

Harris Interactive tarafından yapılan bir ankete göre, Fransa’da Marine Le Pen’in Ulusal Birlik (RN) partisi, yaklaşan erken seçimlerde mutlak çoğunluğu elde edemeyecek. Bu durumda Fransa, Ulusal Meclis büyük ölçüde parçalanmış bir şekilde yoluna devam edecek.

Pazar günü yapılacak ikinci tur oylamada Fransa, hiçbir grubun hükümet kurmak için yeterli sandalye sayısına ulaşamayacağı bir döneme girecek.

Harris’in çeşitli Fransız medya kuruluşları için yaptığı ankete göre RN ve müttefikleri 190 ila 220 sandalye kazanacak ki bu sayı sağın iktidar çoğunluğuna sahip olarak başbakanlığı ele geçirmesi için gereken 289 sandalyeden çok uzak.

Yeni kurulan Yeni Halk Cephesi (NFP) olarak bilinen sol ittifakın 159 ila 183 sandalye ile ikinci olacağı tahmin ediliyor. Emmanuel Macron’un merkezci Ensemble ittifakından milletvekillerinin sayısının yarı yarıya azalarak 135’in altına düşmesi bekleniyor.

RN karşıtı cephe işe yarayacak mı?

Öte yandan Financial Times’a (FT) konuşan analistler bu aşamada kesin koltuk tahminlerine ulaşmanın zor olduğu konusunda uyarıda bulundu. Fakat RN bu kadar zayıf bir sonuç elde ederse bu, rakiplerinin kendilerine karşı bir “cumhuriyetçi cephe” oluşturmak için bir araya gelme stratejisinin işe yaradığının bir işareti olacak.

Pazar günü yapılan ve RN’nin büyük bir farkla kazandığı ilk tur oylamasının ardından merkez ve sol partiler, Le Pen’in kampının iktidarı almasını engellemek için koordineli bir girişimle yaklaşık 200 adaylarını taktiksel olarak geri çekme konusunda anlaşmaya vardılar.

İkinci turda solcu ve merkezci seçmenlerden, bir sonraki Ulusal Meclis’te RN vekil sayısını azaltmak amacıyla, genellikle desteklemedikleri partilere oy vermeleri istenecek.

Seçimlere katılım oranı kritik

İçişleri Bakanlığı verilerine göre üç ittifakın katılacağı ikinci tur seçimlerin sayısı 306’dan 89’a düştü.

Seçmenlerin parti liderlerinin talimatlarına uyup uymayacağını zaman gösterecek. İlk turdaki yüksek katılımın ardından katılım yine kilit bir faktör olacak. Bazı parti yetkilileri, yaz tatili ve tercih ettikleri aday elenen seçmenler arasındaki hayal kırıklığı nedeniyle katılımın bu kez daha düşük olabileceğinden endişe ediyor.

Üç bloğa bölünmüş bir Ulusal Meclis senaryosu daha olası görünürken, parti liderleri birlikte çalışma olasılığı hakkında sinyaller göndermeye başladı.

Attal’dan sola işbirliği çağrısı

Macron’un başbakanı Gabriel Attal, merkezcilerin salt çoğunluğa sahip olamayacağını kabul etti fakat belirli politikalar üzerinde işbirliği yapmaya istekli partilerden oluşan “çoğulcu bir meclis” kurma çağrısında bulundu.

Çarşamba günü France Inter radyosuna konuşan Attal, “Ensemble grubumuzun mümkün olduğunca geniş olmasını umuyorum ve o zaman [belirli yasa tasarıları üzerinde] ilerlememizi sağlayacak anlaşmalar yapabiliriz,” dedi.

Yeşil lider Marine Tondelier böyle bir hamleye kapıyı araladı fakat bunun Macron ya da Attal’ın değil solun şartlarıyla olacağı uyarısında bulundu.

Tondelier TF1 haber kanalına verdiği demeçte, “Bu ülkede daha önce hiç kimsenin yapmadığı şeyleri yapmak zorunda kalacağız,” dedi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Zelenskiy, Başbakan Şmigal’ı görevden almaya hazırlanıyor

Yayınlanma

Ukrayinska Pravda gazetesinin kaynaklarına göre Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Denis Şmigal’ı başbakanlık görevinden almayı düşünüyor.

Habere göre Şmigal’ın yerine iki aday düşünülüyor: Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko ve eski Bölgesel Kalkınma Bakanı ve devlete ait enerji şirketi Naftogaz’ın yönetim kurulu başkanı Aleksey Çernişov.

Gazeteye konuşan kaynak, “Devlet Başkanı, Şmigal’dan bıkmış durumda, bunu toplantılardaki tavrından anlayabilirsiniz. Artık onu pek dinlemiyor bile. Zaten bu bir hesap hatasından çok duygusal bir şey…. Zelenskiy her zaman yaratıcı çözümler ve öneriler isterken, Şmigal geçen yıllar içinde gelişmesine rağmen pek değişemiyor,” ifadelerini kullandı.

Strana.ua haber ve analiz sitesi de durumu doğruladı. Gazetenin kaynakları Yuliya Sviridenko’nun Denis Şmigal’ın yerine geçebilecek olası bir aday olduğunu öne sürdü.

Kaynaklara göre başbakanı görevden alma inisiyatifi Vladimir Zelenskiy ve özel kalemi Andrey Yermak’a ait. Kaynaklar, yeni başbakanın yaz sonuna kadar atanabileceğini öne sürdü.

48 yaşında olan Şmigal, 2020’nin mart ayından başbakan olarak görev yapıyor. Bundan önce Şmigal, Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı olarak görev yapıyordu.

FT: Batı, Ukrayna’ya olan güvenini kaybediyor

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Sahra Wagenknecht İttifakı, AP’de yeni sol grup kuramadı

Yayınlanma

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde %6 civarında oy alan yeni parti Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) 3 Temmuz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, AP’de alternatif bir sol grup oluşturma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

Geçen bahar Sahra Wagenknecht tarafından Sol Parti’den (Die Linke) ayrılarak kurulan BSW, Avrupa seçimleri öncesinde Euractiv’e yaptığı açıklamada AP’deki diğer partilerden yeni bir parlamento grubu oluşturmak için yeterli desteği aldığını söylemişti.

Fakat dün erken saatlerde, uzun süredir görüşmelere dahil olduğu söylenen İtalyan 5 Yıldız Hareketi’nin bunun yerine AP’deki mevcut Sol gruba katılmak için başvuruda bulunduğu haberleri ortaya çıktı.

BSW’nin Avrupa seçimlerinde liste başı adayı de Masi çarşamba akşamı yaptığı açıklamada partisinin “AB Parlamentosu’nda yeni bir siyasi grup oluşturmak üzere [son haftalarda] İtalya’dan Beş Yıldız Hareketi ile yoğun bir şekilde çalıştığını” doğruladı.

De Masi, “Altı ülkeden 20 Avrupa Parlamentosu üyesi ilgilerini ifade ettikleri için yeni bir siyasi oluşuma çok yaklaştık,” demişti.

Fakat de Masi, Sol gruptan üyelerin son anda gösterdikleri ilgiye rağmen, yeni grubun yedi ülkeden 23 milletvekiline sahip olmak için gerekli eşiği aşamadığını itiraf etti. 

De Masi, “Salı akşamı (2 Temmuz), barışı koruma, diplomasi ve sosyal adalet konularına odaklandıkları için kendilerini dışlanmış hisseden Sol fraksiyonun partilerinden son dakika görüşme talepleri aldık. Partinin seçim yenilgisine rağmen Die Linke’nin parlamento gruplarına liderlik etmeye devam edecek olması onları dehşete düşürdü,” dedi.

De Masi Euractiv’e yaptığı açıklamada son dakika görüşmelerinin barşamba günü sonuçlandığını, fakat ilgili heyetlerin katılmama kararı aldıklarını söyledi.

AP vekiline göre sorun siyasi farklılıklarından ziyade, BSW ve müttefiklerinin seçim öncesi koltuk tahminlerine ulaşılamaması üzerine yeni ortaklar aramak zorunda kalması nedeniyle, yetki ve sorumlulukların paylaşımı konusundaki müzakerelerdi.

Açıklamasında, Sosyal Demokratların da görüşmelere dahil olduğunu iddia ederek, “Çoğunluk gruplarının Brüksel’deki arka oda anlaşmalarını eleştirenleri görevler ve finansman yoluyla dahil etmek için güçlü kaldıraçları var,” dedi.

De Masi ayrıca BSW’nin Sol’a katılmaya çalıştığı fakat reddedildiği yönündeki söylentileri de yalanladı.

AP’deki mevcut Sol grup, Beş Yıldız’ın 8 milletvekilini kabul etmeleri halinde sayıları en az 47 milletvekiline ulaşabileceğinden, Yeşiller’in siyasi olarak solundaki en büyük grup haline gelebilir.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English