Bizi Takip Edin

ASYA

Taliban Ekonomi Bakan Yardımcısı: Yaptırımlar ekonomik krizi tetikledi

Yayınlanma

Afganistan, Batı destekli hükümetin hızla çöküşünün ve 20 yıllık Ulusal Ordusunun geçen yıl dağılmasının ardından İslam Emirliği’nin iktidara gelmesinden sonra ekonomik ve insani yaptırımlarla vuruldu.

Ağustos 2021’den bu yana, yeni yaptırımlar getirildi ve en sonuncusu bazı görevdeki ve eski Taliban yetkililerini hedef aldı. 7 milyar dolarlık Afgan varlığının dondurulmasını da içeren yaptırımlar, Afganistan’ın kritik insani durumdan geçtiği bir zamanda geldi.

Afganistan şu anda sadece bölgede değil, tüm dünyada acil gıda güvensizliği yaşayan en yüksek sayıda nüfusa sahip. Ülkenin tahmini 36 milyonluk nüfusunun yaklaşık 23 milyonu gıda yardımına muhtaç ve nüfusun yaklaşık yüzde 95’i yetersiz gıda tüketimine sahiptir.

Taliban Ekonomi Bakan Yardımcısı Abdul Latif Nazari Harici’ye verdiği demeçte, “ABD ve Avrupa bankalarındaki Afgan varlıklarının dondurulmasının bir ekonomik krizi tetiklediği bir gerçektir” dedi.

Taliban Ekonomi Bakan Yardımcısı Abdul Latif Nazari

Nazari ayrıca, Taliban yetkililerinin ABD ve AB yetkilileriyle Afgan varlıklarının engelini kaldırmaya ikna etmek için yoğun bir şekilde görüştüklerini, ancak bunun zaman alacağını söyledi.

‘ABD ve Batı Afganistan’ın parasını çaldı’

İsmini vermek istemeyen başka bir üst düzey Taliban yetkilisi Harici’ye yaptığı açıklamada, Batı’nın, özellikle de ABD’nin Afganistan’ı son 20 yılda harap ettiğini ve sonunda Afgan parasını çaldıklarını söyledi. ABD’yi Afgan varlıklarının blokesini kaldırmaya çağıran Taliban yetkilisi, Afganistan Merkez Fonu’nun 9 milyar dolarlık dış rezervlerinin dondurulmasını “yasadışı” olarak nitelendirdi.

Taliban yetkilisi, “Biden yönetimi ikiyüzlü bir hareketle kar amacı gütmeyen kuruluşların Afganistan’a gıda ve diğer yardımları ulaştırmasına izin vermek için yaptırım muafiyeti yayınladı, ancak işleyen bir bankacılık sektörünün yokluğu bu yolda engel oluşturmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Taliban’a yönelik ekonomik yaptırımları, 11 Eylül 2001’de New York’ta ABD’nin Afganistan’ı işgal etmesine neden olan saldırılardan sonra ilk kez geldi. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, saldırıdan birkaç gün sonra yayınlanan bir yürütme emriyle hem Taliban’ı hem de Hakkani Ağı’nı Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist Varlık (SDGT) olarak tanımladı.

Washington’dan yeni yaptırımlar

ABD güçlerine karşı 20 yıl süren savaşın ardından Afganistan’ı artık Taliban yönetirken, ABD’nin aynı yöntemi izlediği ve yakın zamanda bazı eski ve mevcut Taliban yetkililerine yaptırım uyguladığı görülüyor.

İki gün önce ABD, mevcut veya eski Taliban yöneticilerine  kadınlar ve kız çocuklarının haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yeni yaptırımlar getirdi. ABD Dışişleri Bakanı tarafından Taliban’ın mevcut veya eski üyelerinin yanı sıra kısıtlayıcı politikalar ve şiddet yoluyla kadınlara baskı yapan sorumlu veya suç ortağı olan kişilere yönelik bir vize kısıtlama politikası açıklandı.

Taliban Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin yeni yaptırımları Afganistan ile ABD arasındaki bağların “gelişmesine engel” olarak nitelendirdi ve şiddetle eleştirdi. Bakanlık, yeni yaptırımların Doha’da üst düzey Taliban yetkilileri ile ABD’li yetkililer arasında yapılan ayrıntılı görüşmelerin ardından geldiğini ve neredeyse tüm önemli konuların tartışıldığını söyledi. Dolayısıyla Taliban yeni yaptırım kararının zamanlamasını sorguluyor.

Dünya, kapsayıcı bir hükümet oluşumu eksikliği nedeniyle Afganistan’daki yeni hükümeti henüz tanımadı, ancak Taliban, politikalarının hem Afgan kültürü hem de İslami emirlerle uyumlu olduğunu söyleyerek savunuyor.

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English