Bizi Takip Edin

AVRUPA

Ukrayna Tarım Bakanı Solskiy’e arazi gaspı suçlaması

Yayınlanma

Ukrayna Tarım Bakanı Nikolay Solskiy’in göreve gelmeden önce milyonlarca dolar değerinde kamu arazisini yasa dışı yollardan satın alınmasında parmağı olduğu iddia edildi.

Politico‘da yer alan habere göre Ukrayna Yolsuzlukla Mücadele Dairesi (NABU), dün yaptığı açıklamada iddiaları Solskiy’in adını zikretmeden kamuoyuyla paylaştı.

Açıklamada, ‘görevdeki bakanlardan birinin’ 291 milyon grivna değerinde kamu arazisinin yasa dışı yollardan satın alınması ve 190 milyon grivna değerinde başka bir araziye el koyma girişimiyle ilgili bir soruşturmada şüpheli konumunda olduğu belirtildi.

NABU’ya göre Solskiy, kabineye girmeden önce 2017-2021 yılları arasında ülkenin kuzeydoğusundaki Suma oblastında bulunan tarım arazilerinin zimmete geçirilmesine karışan bir gruba öncülük etmişti.

Söz konusu grubun, hükümetin tarım arazisi kullanım programı adı altında, kamuya ait işletmelerin arazi üzerindeki haklarını teyit eden belgeleri imha ettiği ve ardından bu hakları grupla ilişkili kişilere devrettiği iddia edildi.

Bununla birlikte Solskiy de açıklamasında yetkililerle işbirliği yapacağını söyledi ve soruşturma altındaki faaliyetlerin göreve gelmesinden önceye dayandığını ve avukatlık yaptığı yıllarla ilgili olduğunu vurguladı.

Solskiy, “Gerçeği ortaya çıkarmak için azami açıklık göstereceğimi temin ediyorum ama buna da gerek yok, tüm veriler kolluk kuvvetlerine açık ve tarafların kanıt ve argümanları mahkemeler tarafından değerlendiriliyor,” diye konuştu.

NABU, müdahalesinin ‘bir suç örgütünün’ yaklaşık 4,5 milyon avro değerinde 3 bin 300 hektarlık bir araziyi daha satın almasını engellediğini de bildirdi.

Çok sayıda tarımsal işletmenin sahibi olan ve Ukrayna’nın en zengin yetkililerinden biri olan 44 yaşındaki Solskiy, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy hükümetinde bir ceza davasında şüpheli olarak adı geçen en yüksek rütbeli yetkili.

Geçen yıl NABU, yardımcılarından birini insani yardım tedarikini içeren bir zimmete para geçirme planına katılmakla suçlamıştı.

Solskiy, Ukrayna parlamentosuna 2019 yılında gelmiş ve Rusya’nın askeri müdahalesinden kısa bir süre sonra Mart 2022’de tarım bakanı olarak atanmıştı.

Geçtiğimiz haftalarda Ukrayna medyası, Solskiy’in Zelenskiy’in gözünden düştüğünü ve görevden alınmasının düşünüldüğünü bildirmişti.

AVRUPA

EASA, Rusya’ya beş şehre uçuşların durdurulmasını tavsiye etti

Yayınlanma

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), Çeçenistan’da bir Azerbaycan yolcu uçağının düşürülmesinin ardından, Rusya’daki beş şehre uçuşların durdurulmasını tavsiye etti.

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), Çeçenistan’da Azerbaycan Havayolları’na (AZAL) ait bir yolcu uçağının hava savunma sistemleriyle düşürülmesinin ardından, havayolu şirketlerine Rusya’nın Moskova, St. Peterburg, Yekaterinburg, Rostov-na-Donu ve Samara şehirlerine uçuşları durdurma çağrısı yaptı.

EASA, bu tavsiyesini, Ukrayna’ya karşı devam eden savaşın Rusya hava sahasında sivil uçaklar için ciddi bir tehlike oluşturmasıyla gerekçelendirdi.

Ajans, Rusya’nın hava savunma sistemlerinin, Ukrayna’dan fırlatılan füzeler ve insansız hava araçlarına karşı aktif hâle gelmesinin yanlışlıkla sivil uçakları hedef alma riskini artırdığını belirtti.

Bu riskin, yetkililer ve askeri birimler arasındaki yetersiz koordinasyondan ve kimlik tespitindeki hatalardan kaynaklandığı ifade edildi.

EASA’nın açıklamasına göre, şu anda hiçbir Avrupa Birliği hava yolu şirketi Rusya’ya uçuş gerçekleştirmiyor ya da Rusya hava sahasını kullanmıyor.

Ancak bu uyarı, savaş risklerine rağmen Rusya’ya uçmaya devam eden üçüncü ülke havayolu şirketlerine yönelik. Tavsiye, güvenlik durumuna bağlı olarak değiştirilebilmekle birlikte, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar geçerli olacak.

Halihazırda yedi yabancı havayolu şirketi Rusya’ya uçuşlarının bir kısmını iptal etti. Bu şirketler arasında Kazakistan merkezli Qazaq Air, İsrail’in El Al şirketi, Arap havayolu Flydubai, Sırp hava yolu Air Serbia, Özbekistan merkezli Qanot Sharq ve Türkmenistan Havayolları bulunuyor. Azerbaycan Havayolları (AZAL) ise Kazan, Vladikavkaz, Volgograd, Grozni, Mahaçkale, Mineralniye Vodi, Nijniy Novgorod, Samara, Saratov, Soçi ve Ufa şehirlerine uçuşlarını askıya aldı.

25 Aralık sabahı Azerbaycan Havayolları’na ait Embraer 190 model bir uçak, Bakü’den Grozni’ye uçarken Kazakistan’ın Aktau kenti yakınlarında düştü.

Uçakta bulunan 62 yolcu ve 5 mürettebattan 38’i hayatını kaybetti, 29 kişi ise kurtuldu. Reuters ve Euronews’un Azerbaycan hükümetine dayandırdığı haberlerde, kazanın, insansız hava araçlarının Grozni’ye saldırısı sırasında uçak yakınında infilak eden bir Pantsir füzesi nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.

Pilotlar, acil iniş için en yakın Rus havaalanlarından izin talep etti ancak bu talepler reddedildi. Grozni’ye iniş girişimi ise sinyal karıştırıcıların devrede olması nedeniyle başarısız oldu. Uçak daha sonra Hazar Denizi’ni geçerek Aktau civarında düştü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kazanın sorumluluğunu Rusya’ya yükleyerek, Embraer 190 uçağının “radyoelektronik harp araçlarıyla kontrolden çıkarıldığını” ve ardından “yerden hedef alındığını” ifade etti.

Aliyev, Grozni’deki “Kover” isimli hava sahası kapatma operasyonunun uçağın vurulmasından sonra başlatıldığını belirtti. Rusya’nın bu trajediyi önleyebileceğini vurgulayan Aliyev, Moskova’yı kazayı örtbas etmeye çalışmakla suçladı.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Merz’den Trump’ın savunma harcamaları limitine itiraz

Yayınlanma

Önümüzdeki ay yapılacak seçimlerin ardından şansölye olması beklenen Alman ana muhalefet partisi CDU’nun lideri Friedrich Merz, Almanya’nın savunmaya daha fazla harcama yapacağını ama ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın istediği gibi bir NATO savunma harcaması hedefine bağlı kalmayacağını söyledi.

Merz çarşamba günü Bayerischer Rundfunk’a verdiği demeçte Trump’ın NATO üyelerine gayrisafi yurtiçi hasılanın %5’ini savunmaya harcamaları çağrısına yanıt verdi ve “Almanya’da öncelikle %2’lik alt sınıra ulaşmamız gerekiyor. Henüz o noktada değiliz,” dedi.

Muhalefetteki Hıristiyan Demokratların lideri ve Olaf Scholz’un yerine geçmesi beklenen Merz, “%2, 3 ya da 5 hedeflerinin” temelde önemsiz olduğunu savunarak, “Belirleyici faktör kendimizi savunmak için gerekeni yapmamızdır,” ifadelerini kullandı.

Trump sık sık NATO üyelerinin çoğunun kendi paylarına düşeni yapmadığından şikâyet etmiş ve seçim kampanyası sırasında NATO’nun savunma katkılarının artırılması talebini dile getirmişti.

NATO, 32 üyesinden 23’ünün 2024 yılında GSYİH’nin %2’si oranında harcama yapma hedefine ulaşacağını tahmin ediyor.

Hıristiyan Demokratların Bavyera’daki kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birliği’nin (CSU) lideri Markus Söder ise, ntv/RTL’ye verdiği demeçte askeri harcamaların önemli ölçüde artırılarak “%3’ün çok üzerine” çıkarılması gerektiğini savundu.

Almanya, özel bir fon sayesinde NATO’nun mevcut %2’lik hedefini karşılayabiliyor fakat fon 2028’de tükendiğinde bu harcama seviyesinin nasıl korunacağı konusunda belirsizlik var.

Merz, Almanya’nın gelecekteki savunma harcaması artışlarını özel bir fon olmadan karşılayabileceğini söylerken, Yeşiller’in şansölye adayı Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck geçen hafta yaptığı açıklamada, Almanya’nın %3,5’lik bir hedefi hedeflemesi gerektiğini ve bu hedefe ancak kredilerle finanse edilerek ulaşılabileceğini söyledi.

Scholz’un partisi Sosyal Demokratların parlamento grubu başkan yardımcısı Dirk Wiese ise RTL/ntv’ye yaptığı açıklamada Trump’ın talebinin “tam bir çılgınlık” olduğunu söyledi.

Wiese ayrıca Habeck’in önerisini de, “biraz yarım yamalak” olarak nitelendirerek, desteklemediğini belirtti.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Fico, Rusya’dan Slovakya’ya gaz tedarikini güvence altına aldığını söyledi

Yayınlanma

Slovakya Başbakanı Robert Fico 8 Ocak Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın 2025 yılı başında Rusya’dan gaz geçişini durdurmasının öncesinde, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme sırasında, Slovakya’nın gaz tedarikini güvence altına aldığını söyledi.

Facebook’ta yayınladığı bir videoda Fico, “Slovakya’nın iç tüketimi için asgari düzeyde gazı güvence altına almam gerekiyordu, ki bunu sağladık,” dedi.

Fico tedariğin nasıl güvence altına alındığı konusunda daha fazla ayrıntı vermedi.

Fico, Kiev’i 2024 sonunda sona eren Rus gazı transit anlaşmasını uzatmayarak Slovakya’ya zarar vermekle suçlamış ve Ukrayna’ya elektrik akışını kesmek ve mültecilere yönelik yardımları azaltmakla tehdit etmişti.

Slovak gaz iletim şebekesi operatörü Eustream’in verilerine göre Slovakya, Ukrayna’dan gaz akışının durdurulmasından bu yana TürkAkım üzerinden Rus gazı alan Macaristan aracılığıyla gaz elde etmeye devam ediyor.

TürkAkım boru hattı Rus gazını Trakya’dan getiriyor ve Balkan Akımı olarak adlandırılan Bulgaristan üzerinden devam ediyor. Bulgaristan Rus gazını almıyor ama Sırbistan, Macaristan ve Avusturya’ya aktarıyor.

Fico, Ukrayna’dan gelen gazın durdurulmasının transit ücretlerinde 500 milyon avroya ve daha yüksek gaz fiyatları için 1 milyar avroya mal olduğunu söyledi.

Fico’nun bugün (9 Ocak) Brüksel’de Avrupa Komisyonu yetkilileriyle bir araya gelerek Ukrayna’dan gaz geçişinin durdurulması konusunu görüşmesi bekleniyor.

Kiev, savaş devam ettiği sürece gaz transitinin sona ermesinin Moskova’yı gelirden mahrum bırakacağını ileri sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Fico’yu Rusya’nın emriyle Ukrayna’ya karşı “ikinci bir enerji cephesi” açmakla suçladı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English