ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi salı günü Beyaz Saray’da ağırlayacak. Ukrayna’ya yönelik yardım yasasına ilişkin müzakereler Kongre’de tıkanırken, Zelenski’yi içerideki muhalefet de artıyor.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Zelenski’nin ziyaretinin ‘Rusya’nın acımasız işgaline karşı kendilerini savunan Ukrayna halkını destekleme konusunda ABD’nin sarsılmaz kararlılığının altını çizeceğini’ söyledi.
Toplantı, Beyaz Saray’ın Ukrayna’ya acil yardım sağlayacak bir anlaşmanın çıkmaza girdiği Kongre üzerinde baskı kurma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
Senato yönetiminden bir kişinin Politico’ya verdiği bilgiye göre Zelenski salı sabahı doğrudan senatörlerle de görüşecek ve yıl sonundan önce yardım göndermeleri için senatörleri ikna etmeye çalışacak. Her iki partiden bir grup senatör, daha fazla Ukrayna fonu karşılığında sınır güvenliğini sıkılaştırmaya yönelik bir anlaşmayı sonuçlandırmak için mücadele ediyor ve meclisin bu hafta sonunda tatile girmesi planlanıyor.
Zelenski’nin Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile de görüşmesi bekleniyor.
Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer gazetecilere verdiği demeçte Zelenski’nin geçen hafta senatörlerle bir video brifingi yapmasının planlandığını fakat son anda ‘bir işim çıktı’ diyerek iptal ettiğini söyledi.
Beyaz Saray yetkilileri, savaşın gidişatında büyük bir olayın yaşanması veya Zelenski’nin manşetleri süslemesi durumunda ABD kamuoyunda savaşa desteğin arttığını düşünüyorlar. Zelenski’nin ziyaretinin hem bunun için hem de Ukrayna’ya yardıma ayak sürüyen Cumhuriyetçileri ikna için kullanılması planlanıyor.
Bir yetkili, Washington gezisinin Zelenski’nin pazar günü Arjantin’in yeni başkanı Javier Milei’nin yemin törenine katılmaya karar vermesinin ardından gerçekleştiğini söyledi.
Zelenski’ye muhalefet yükseliyor
Öte yandan Ukrayna lideri Zelenski’nin konumu sarsılmaya devam ediyor.
Son olarak, Financial Times’ta (FT) yer alan bir habere göre, Ukrayna askeri liderliği Zelenski’nin ‘gerçekçi olmayan’ saha değerlendirmeleri nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor.
Başkanlık iletişim stratejisiyle bağlantılı bir kişi, savaşın başladığı güne atıfta bulunarak “Daha fazla gerçekçilik katmalıyız … ve bu konuda 24 Şubat’ta olduğu kadar cesur olmalıyız,” dedi.
Siyasi rakipleri de Zelenski’yi açıkça eleştirmeye başladı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko kısa süre önce Devlet Başkanını otoriterlikle suçladı ve hatta onu Rus lider Vladimir Putin ile kıyasladı.
Bu arada askeri liderler de resmi mesajlar ile sahadaki durum arasındaki uçurumun artık ikna edici olmadığını ve bu nedenle Ukraynalıları veya ülkenin batılı ortaklarını motive etmediğini savunuyor.
Zelenski ise iyimser bir mesajların, batıdaki ‘Ukrayna şüphecilerini’ rahatlatmanın ve savaş çabaları için hayati bir vergi geliri kaynağı olan Ukraynalı işletmelerin güvenini tazelemenin tek yolu olduğunu düşünüyor.
Bir yetkili, “Kötümser olursak, [insanların] Ukrayna’daki işlerini geliştirmeyi ve vergi ödemeyi bırakmalarını bekleyebiliriz ve savaşmaya devam etmek için yeterli paramız olmaz,” dedi.
Batılılar Zalujni’nin açıklamaları üzerine Kiev’i aradı
Çatlaklar geçen ay Ukrayna’nın en üst düzey generali Valeriy Zalujni’nin The Economist’e verdiği demeçte kara savaşının çıkmazda olduğunu söylemesiyle su yüzüne çıktı.
Yetkiliye göre Zalujni’nin ‘samimiyeti’ pek çok Ukraynalıyı şaşırttı ve hatta bazı Batılı liderler Kiev’i arayarak bunun ne anlama geldiğini ve müzakerelerin artık bir öncelik olup olmadığını sordu.
Ukrayna’nın eski savunma bakanı Oleksiy Reznikov’un danışmanı ve iletişim sorumlusu Irina Zolotar, ‘iyimserlik’ stratejisinin başlangıçta işe yaradığını, Ukraynalıların kendilerine ve işgale direnme yeteneklerine inanmalarına yardımcı olduğunu söyledi.
Fakat Zolotark şimdi bunun ‘beklentilerin abartıldığı ve gerçek durumla örtüşmediği’ kafa karıştırıcı bir anlatı yarattığını savunuyor. Medyada işlerin resmi çizgideki kadar iyi olmadığını anlatan makalelerin yanlış olarak görüldüğünü aktaran Zolotar, bunun yerine hükümetin ‘dengeli bir gerçekçilik’ sergilemesi gerektiğini düşünüyor.
Anket: ‘Ukrayna için gereğinden fazla para harcıyoruz’
FT-Michigan Ross tarafından yapılan son ankete göre, Kiev’in Moskova’ya karşı savaş çabalarını desteklemek için Washington’ın askeri ve mali yardımda ‘çok fazla’ harcama yaptığına inananların oranı yüzde 48 iken, ‘doğru miktarda’ harcama yaptığını söyleyenlerin oranı yüzde 27, ABD’nin yeterince harcama yapmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 11.
Muhalefet özellikle Cumhuriyetçiler arasında belirgin: Bu parti seçmenleri arasında yüzde 65’lik bir kesim ABD’nin Ukrayna’da çok fazla harcama yaptığını söylerken, bağımsızların yaklaşık yarısı (yüzde 52) ve Demokratların yüzde 32’si bu görüşte.