Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi Ukrayna-Rusya savaşında arabulucu olmaya ve enerji ticareti dahil Rusya’ya yönelik somut adımlar atmaya çağırdı. Zelenskiy, Modi’nin güçlü bir nüfuza sahip olduğunu vurgularken, Hindistan’da bir barış zirvesi düzenlenmesini önerdi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Times of India‘ya verdiği mülakatta, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın sona erdirilmesinde etkili bir rol oynayabileceğini belirtti.
Zelenskiy’, Hindistan’ın hem demografik hem de ekonomik gücü nedeniyle, Başbakan Modi’nin bu süreçte ciddi bir nüfuza sahip olduğunu ifade etti.
Zelenskiy, Modi’nin Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerde arabulucu olabileceğine inandığını vurgularken, Hindistan’da ikinci bir barış zirvesi düzenlenmesini önererek “Modi bunu gerçekten başarabilir. Ancak bunun için hazırlık yapmalıyız… Üstelik bu sadece bizim formatımızda olmalı, çünkü savaş bizim topraklarımızda,” diye ekledi.
Ayrıca Zelenskiy, Modi’nin enerji kaynakları başta olmak üzere Rusya ile ticareti sınırlandırarak savaşın sona ermesine katkı sağlayabileceğini belirtti.
Ukrayna’da barışı tesis etme konusundaki isteğini dile getiren Modi’ye, Zelenskiy somut adımlar atması çağrısında bulundu:
“Bu çapta bir ülke sadece savaşı sona erdirmekle ilgilendiğini söyleyemez. Hepimiz ilgileniyoruz… Bu, özellikle Hindistan gibi büyük bir ülke için çok genel bir ifade. Modi savaşı sona erdirme sürecine ciddi katkı sunabilir. En önemli adım, Rus ekonomisini ve ucuz enerji kaynaklarını engellemek ve Moskova’nın bize karşı savaş açma kapasitesini azaltmaktır.”
Ukrayna Devlet Başkanı’na göre, Hindistan ilgili koalisyona katılabilir, barış zirvesinin sonuç bildirgesini destekleyebilir, konuyu G20 toplantısında gündeme getirebilir ve Ukrayna’yı zirveye davet edebilir.
Zelenskiy, Modi’nin ayrıca Vladimir Putin’i şahsen arayarak konuyu doğrudan kendisine aktarabileceğini de sözlerine ekledi.
Zelenskiy’e göre, bir saldırgan ve bir kurban söz konusu olduğunda tarafsızlık mümkün değil ve böyle bir tavır, Rusya ile dayanışma anlamına gelecek.
Zelenskiy, G20’nin önde gelen ülkelerinin Putin’e “haddini bildirebileceğine” ve savaşı sonlandırabileceğine olan güvenini dile getirdi. Başkan, her gün insanlar öldüğü için artık konuşmalardan ziyade eyleme ihtiyaç olduğunu savundu.
23 Ağustos’ta Modi, Ukrayna’ya 1991’deki bağımsızlığından bu yana Kiev’i ziyaret eden ilk Hindistan lideri olmuştu.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Zelenskiy görüşmede Modi’ye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve Rusya ordusunun geri çekilmesine odaklanan barış formülünü detaylandırdı. Modi de açıklamasında oldukça net konuştu: “Egemenliğe ve toprak bütünlüğüne saygıyı desteklediğimizi çok açık ve net bir şekilde belirtiyoruz. Bu, bizim en öncelikli değerimizdir.”
Politico‘ya konuşan üst düzey bir Ukraynalı yetkili, Kiev’in Hindistan’ın kendisine uygun bir barış anlaşmasına varmasında büyük umutları olduğunu belirtti.
Yetkili, Modi’nin Zelenskiy ile görüşmesinde, Ukrayna’nın askeri müdahalenin durdurulması için bazı konularda taviz vermek zorunda kalabileceğini ancak savaşı sona erdirme çabalarının toprak tavizini içermemesi gerektiğini vurguladığını söyledi.
Diğer ülkeler bu çatışmada her iki taraf tarafından da arabulucu olarak güvenilir bulunmuyor.
Geleneksel olarak tarafsız olan İsviçre bu kez AB ile dayanışma içinde yer aldı ve Rusya’ya yaptırımlar uyguladı.
Haziran ayında Ukrayna’da düzenlenen barış zirvesine Moskova davet edilmezken, bu durum Rusya’da tepkiyle karşılandı. Putin, çatışmanın çözümü için Hindistan, Çin ve Brezilya ile “sürekli temas” halinde olduğunu ifade etti.
Hindistan, Rusya’nın taleplerine rağmen Ukrayna’ya mühimmat tedarik ediyor