Bizi Takip Edin

Rusya

FT: Gazprom’un satışları Ukrayna savaşı öncesine göre üçte iki oranda azaldı

Yayınlanma

Financial Times (FT) gazetesi, Rusya’nın en büyük enerji şirketi Gazprom’un yönetimi tarafından hazırlanan rapora dayandırdığı haberinde, Ukrayna’daki askeri müdahale sonrasında şirketin satışlarının üçte iki oranda azaldığını öne sürdü.

Habere göre raporda, Gazprom’un kaybettiği gaz satışlarını en az on yıl boyunca geri kazanmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Raporda, “Yaptırımların Gazprom ve enerji endüstrisi için ana sonucu ihracatta azalma ve bu azalma 2035’ten önce 2020 seviyelerine geri dönmeyecek,” ifadelerine yer verildi.

Şirketin Avrupa’ya ihracatı 2035 yılına kadar yılda ortalama 50 ila 75 milyar metreküp olacak ki bu da savaş öncesi seviyenin ancak üçte biri.

Rapora göre Gazprom’un Rusya’nın enerji ihracatındaki payı, yaptırımlardan özellikle etkilenen boru hattı gazının yerini daha az kırılgan olan sıvılaştırılmış doğalgaza (LNG) bırakmasıyla azalacak.

Raporda, “Gazprom’un yeni pazarlar bulma konusunda hükümetten ciddi bir destek olmadan büyümeye geri dönmesi zor olacak,” denildi.

Moskova, Gazprom’un ihracatını canlandıracağını umduğu Sibirya’nın Gücü-2 boru hattının inşası için Pekin ile bir anlaşma yapmaya çalışıyor.

Boru hattının 2030’da planlandığı gibi tamamlanması halinde yılda 50 milyar metreküplük ek kapasite yaratması bekleniyor.

Ancak rapora göre Çin’in Rus doğalgazını Avrupa’nın ödediğinden çok daha düşük bir fiyata alabilmesi, savaş öncesi hacimlere geri dönülse bile Gazprom’un ihracatının daha az kârlı olacağı anlamına geliyor.

Raporda, LNG’nin Rusya açısından daha güvenilir bir ihracat geliri kaynağı olabileceği, çünkü boru hattı yerine gemiyle taşındığı ve izlenmesinin daha zor olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre Rusya’nın doğu kıyısında LNG terminalleri inşa etmek eli rahatlatabilir ve Pekin’in fiyatı kontrol etmesini sağlayan bağımlılığı gevşetebilir.

Ancak Gazprom kendi ihracat kapasitesini arttırmakta zorlanacak, zira elektrik üretmek, gazı sıkıştırmak ve taşımak için Batı yapımı türbinlere ihtiyaç duyuyor ve yaptırımlar nedeniyle bu ekipmanlara erişimi engelliyor.

Gaz türbinlerinin yurt içinde inşa edilmesine yönelik bir programın en az 100 milyar rubleye mal olacağı ve en az beş yıl süreceği belirtilen raporda, Gazprom’un kayda değer bir gelir artışı olmadan yatırım programını finanse etmekte zorlanacağı ifade edildi.

Rapor yayımlandıktan sonra Gazprom’un görünümü daha da kötüleşti ve şirket, 629 milyar ruble zarar açıkladı.

Washington’daki Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Elina Ribakova, gazeteye verdiği demeçte raporun son derece ‘kasvetli’ olduğu değerlendirmesini yaptı.

Ribakova, “Gazprom çıkmazda ve bunu çok iyi anlıyorlar,” diye konuştu.

Rusya

Rusya, Polonya’nın Kaliningrad’daki başkonsolosluğunu kapatıyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Polonya’nın Kaliningrad’daki başkonsolosluğunun 29 Ağustos’tan itibaren kapatılacağını duyurdu. Kararın, Varşova’nın Rusya’nın Krakow’daki başkonsolosluğuna yönelik benzer bir adımına misilleme olarak alındığı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Polonya’nın Kaliningrad’daki başkonsolosluğunun 29 Ağustos itibarıyla kapatılacağını açıkladı.

Moskova’nın bu adımı, Varşova yönetiminin 30 Haziran’da Rusya’nın Krakow’daki başkonsolosluğunun faaliyet gösterme iznini geri çekmesine bir yanıt olarak attığı bildirildi.

Bakanlıktan ‘hasmane adım’ suçlaması

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Polonya makamlarının attığı adım “mesnetsiz ve hasmane” olarak nitelendirildi.

Bu kararın, Varşova’nın “uydurma bahanelerle” Rusya’nın Polonya’daki diplomatik varlığını azaltmaya yönelik hedefli politikasının bir parçası olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Rus diplomasisi, ülkemize karşı yapılan hiçbir hasmane adımın uygun bir tepki ve sonuç olmadan kalmayacağı ilkesinden hareket etmektedir,” ifadelerine yer verildi.

Kiev’deki büyükelçilik binası gündeme gelmişti

4 Temmuz’da Polonya Dışişleri Bakanlığının, Kiev’de bulunan büyükelçilik binasının hasar görmesi nedeniyle Rusya’ya bir nota gönderdiği bildirilmişti.

Varşova, diplomatik misyon binasına zarar veren hava saldırısına Rusya’nın karıştığını iddia etmişti.

Olay sırasında büyükelçilik personelinden kimsenin yaralanmadığı belirtilmişti.

Okumaya Devam Et

Rusya

Tsargrad kanalı: Moskova, Ankara’ya karşı sürpriz bir hamle hazırlıyor

Yayınlanma

Rusya’nın sağcı Tsargrad kanalında yer bulan analize göre, Devlet Başkan Putin’in Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov’u görevden alması, Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik stratejik bir hamle. Analizde, Bogdanov’un yerine ‘Ankara’yı yakından tanıyan’ ve Türkiye’de 14 yıl görev yapmış Büyükelçi Aleksey Yerhov’un getirileceği iddia edilerek, bu atamanın ‘Erdoğan’ın hamlelerini hesaplama’ ve Ankara’nın artan etkisini zayıflatma amacı taşıdığı öne sürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Devlet Başkanı’nın Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov’u görevden alması, diplomatik kulislerde geniş yankı buldu.

Rusya’nın sağcı Tsargrad kanalında yayımlanan analizde, bu kararın sıradan bir görev değişikliği olmadığı, Moskova’nın Ankara ve Bakü’ye yönelik “nahoş bir sürpriz” hazırladığı iddia edildi.

Analizde, 14 yıldır dışişleri bakan yardımcılığı görevini yürüten 73 yaşındaki Bogdanov’un, İzvestiya gazetesine “Artık zamanı gelmişti, yaş ve emeklilik” şeklinde esprili bir yanıt verse de bu ani değişikliğin tesadüf olmadığı vurgulandı.

‘Bakü’ye haddini bildirin’ çağrıları

Tsargrad‘daki analize göre, Bogdanov’un halefinin, “Ankara’nın teşvikiyle Rusya etrafında oluşan entrika düğümünü çözmesi gerekecek.”

Analizde, “Önde gelen Türkologlar ve şarkiyatçılar, Azerbaycan’ın aniden isyan etmesinin tesadüf olmadığını en başından beri vurguluyorlardı. Yekaterinburg’da Azerbaycanlı bir organize suç örgütünün birkaç üyesinin tutuklanması, Bakü’nün Moskova’ya karşı isyanı için sadece bir bahaneydi. Tüm bu olayların arkasında çok net bir şekilde ‘Türk parmağı’ görünüyor,” ifadeleri kullanıldı.

Haberde ayrıca, Rus kamuoyunda “Bakü’ye haddini bildirin”, “yaptırım uygulayın”, “tüm Azerbaycanlıları anavatanlarına geri gönderin” gibi taleplerin yükseldiği, ancak Moskova’nın daha “akıllıca” ve “incelikli” bir oyun kurduğu belirtildi.

Putin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov’u görevden aldı

Putin’in ‘koz’u: Aleksey Yerhov

Analizde, boşalan koltuğa oturması en muhtemel ismin, Rusya’nın mevcut Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov olduğu öne sürüldü. Yerhov’un, 2016’da suikast sonucu hayatını kaybeden Büyükelçi Andrey Karlov’un ardından bu göreve atanmış olması dikkat çekici olarak nitelendirildi.

Yerhov’un kariyerinde Rusya Dışişleri Bakanlığı Kriz Merkezi Daire Başkanlığı, İstanbul Başkonsolosluğu, Şam Büyükelçiliği’nde müsteşarlık ve İsrail’deki Rusya Büyükelçiliği’nde danışmanlık gibi kritik görevler bulunduğu hatırlatıldı.

Ayrıca, bir dönem Rusya Devlet Başkanlığı İdaresinde de görev aldığı, dolayısıyla “gerekli bilgi, deneyim ve diplomatik zekaya sahip, başkanın ekibinden bir kişi” olduğu vurgulandı.

Tsargrad, içeriden bilgi veren bir kaynağın da Yerhov’un atanma ihtimalinin “çok yüksek” olduğunu doğruladığını yazdı.

Ankara’daki veda konuşması iddiaları güçlendirdi

Bu iddiayı destekleyen bir diğer gelişme olarak, Yerhov’un 11 Haziran’da Ankara’da Rusya Günü vesilesiyle düzenlenen resepsiyondaki konuşmasına işaret edildi.

Yerhov, konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Sevgili dostlar! Birçoğunuz bilir ki devlet resepsiyonlarında konuşma yapmaktan kaçınır, misafirlere zaman ayırmaya çalışırım. Bugün bu kaidenin bir istisnasını yapmak istiyorum. Zira bu resepsiyon, benim ve eşim için bir veda niteliği taşıyor. Ayrılış tarihimiz henüz belli değil…”

Analizde, “Ayrılış tarihinin belirsizliği, büyük ihtimalle Vladimir Putin’in başlattığı diplomatik görev değişikliğiyle ilgiliydi,” yorumu yapıldı.

‘Erdoğan’ın hamlelerini hesaplayabilecek bir isim’

Tsargrad‘a göre, Yerhov’un adaylığı, “Türkiye’nin hem Beşar Esad’ın Suriye’den ayrılmasından sonra Orta Doğu’da hem de Rusya’nın güney sınırındaki Azerbaycan’da pozisyonunu ciddi şekilde güçlendirdiği bir dönemde” en bariz seçenek.

Analizde, “14 yıldır Türkiye’de büyükelçilik yapan Yerhov, mevcut durumu mükemmel bir şekilde anlıyor ve Erdoğan’ın hamlelerini hesaplayabilecek kabiliyete sahip,” denildi.

Yerhov’un daha önceki bir demecinde, “Türk bankacılık sisteminin Batı yaptırımlarına uyması, Moskova ve Ankara arasındaki işbirliğine zarar veriyor,” sözleri de hatırlatıldı.

Bu atamanın, “Moskova’nın Orta Doğu’daki pozisyonunu güçlendireceği ve dolayısıyla Ankara’yı zayıflatmak için ciddi bir şans yaratacağı” öne sürüldü.

‘Erdoğan ikili oynamakta usta’

Analizde son olarak, görüşlerine yer verilen Türkolog Vladimir Avatkov’un şu sözleri aktarıldı:

“Erdoğan’ın iki sandalyede oturma politikası şaşırtıcı. Bir yandan Türkiye Cumhurbaşkanı herkesin kendisine muhtaç olduğunu ve Batı’nın dikkatini çekmek için çabalaması gerektiğini söylüyor, diğer yandan ABD ve ortaklarının en akıl dışı taleplerini bile sorgusuz sualsiz yerine getiriyor. Özellikle doğalgaz konusunda durum harika. Üzerinde oturduğun dalı bu kadar ustaca kesmek için yetenek gerekir.”

Avatkov’un, “Erdoğan’ın ‘ikili oynamakta’ usta olduğunu Rusya’ya defalarca kanıtladığını” ve “yaklaşımları değiştirme zamanının geldiğini” söylediği belirtilerek, “Yerhov’un atanması tam da bu kırılma noktası olacak,” denildi.

Okumaya Devam Et

Rusya

Rusya’dan Trump’ın desteklediği yaptırım tasarısına soğukkanlı karşılama

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD’nin Rusya’nın ticari ortaklarına yüzde 500’lük gümrük vergisi getirmesini öngören yasa tasarısını değerlendirdi. Ryabkov, halihazırda 30 binden fazla yaptırım altında olduklarını belirterek, ‘hipotetik yeni bir unsurun tabloyu temelden değiştirmeyeceğini’ söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin Rusya’nın ticari ortaklarına karşı yüzde 500 oranında yeni ithalat vergileri getirme olasılığının analiz edileceğini ancak durum üzerinde köklü bir etki yaratmayacağını belirtti.

Basın mensuplarına konuşan Ryabkov, Rusya’ya karşı halihazırda 30 binden fazla kısıtlayıcı tedbir uygulandığını hatırlatarak, hipotetik yeni bir unsurun tabloyu temelden değiştirmeyeceğini vurguladı.

Trump’ın desteklediği yaptırım tasarısı

Nisan ayında bir grup Amerikalı senatör, Rusya’ya yönelik yaptırım rejiminin ciddi ölçüde sıkılaştırılmasını öngören bir yasa tasarısı sunmuştu.

Rusya’nın teröristler ve aşırılıkçılar listesine dahil ettiği Lindsey Graham ve Demokrat Richard Blumenthal tarafından hazırlanan tasarı, Rusya’dan petrol, doğalgaz, uranyum ve diğer kaynakları satın alan ülkelere karşı yüzde 500’lük ikincil yaptırımlar uygulanmasını teklif ediyor.

Senatör Graham, 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Washington’ın Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar üzerinde çalışmasını desteklediğini duyurmuştu.

Graham, yasa tasarısının görüşülme takviminin hafta sonuna kadar açıklanacağını da sözlerine eklemişti.

‘Bağımsız yolumuzda ilerleyeceğiz’

Ryabkov, Rusya’nın bu tür baskılara karşı duruşunu, TASS ajansının aktardığı, “Bu koşullarda çalışmayı biliyoruz, bağımsız, egemen ve ilerici yolumuzda ilerlemeye devam edeceğiz,” sözleriyle özetledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ayrıca, ABD Kongresi’ndeki bazı senatörlerin faaliyetlerinden duyduğu endişeyi dile getirerek, bu adımların normal bir etkileşim zemininin altını oymaya yönelik olduğunu kaydetti.

Lavrov, Rubio ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını açıkladı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English