Bizi Takip Edin

Rusya

Rusya Merkez Bankası, faiz oranını üst üste üçüncü kez yüzde 21’de tuttu

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 21’de sabit tuttu. Banka, enflasyon baskısının azaldığını ancak yüksek kalmaya devam ettiğini, ekonomideki aşırı ısınmanın sürdüğünü belirtti. Açıklamada, enflasyonun 2026’da hedefe dönmesi için gerekli koşulların oluşmaya başladığı, ancak enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki düşüşün hızının yakından izleneceği vurgulandı.

Rusya Merkez Bankası, politika faizini değiştirmedi ve 2000’li yılların başından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 21’de tuttu.

Banka, yaptığı açıklamada, enflasyon baskısının azaldığını ancak yüksek kalmaya devam ettiğini, kredi büyümesinde yavaşlama sağlanmasına ve hane halkı tasarruf eğiliminin yüksek olmasına rağmen ekonomideki aşırı ısınmanın sürdüğünü belirtti.

Merkez Bankası, enflasyonun 2026’da hedefe dönmesi için gerekli koşulların oluşmaya başladığını değerlendiriyor.

Yatırım bankeri Yevgeniy Kogan ise Telegram kanalından yaptığı açıklamada, piyasanın faiz kararından ziyade Merkez Bankası’nın bu kararı nasıl yorumlayacağına ve piyasaya nasıl bir mesaj vereceğine odaklandığını belirtti.

Ekonomist Yegor Susin ise Merkez Bankası’nın, “Enflasyondaki düşüş eğilimi hedefe ulaşmayı sağlamazsa, Merkez Bankası faiz artırımını değerlendirecektir,” açıklamasının, daha önceki “her durumda faiz artırımını değerlendireceği” ifadesine kıyasla daha ılımlı ve nötr bir sinyal olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası, fiyat artışlarının yavaşladığını, ancak bu yavaşlamanın hızından memnun olmadığını ifade etti.

Bankanın aktardığına göre, mevsimsellikten arındırılmış cari fiyat artışı, ocak-şubat döneminde yıllık bazda yüzde 9,1’e geriledi (dördüncü çeyrekte yüzde 12). Çekirdek enflasyon ise daha yavaş düşerek yüzde 10,2 olarak gerçekleşti (önceki yüzde 12,1).

Merkez Bankası, bunun hala yüksek olan iç talebi yansıttığını düşünüyor. Ayrıca, şubat ve mart başında fiyat artışlarındaki yavaşlama ve enflasyon beklentilerindeki düşüş, kısmen rublenin güçlenmesinden kaynaklanıyor.

Finansal piyasa araçlarından hesaplanan uzun vadeli enflasyon beklentileri de düştü, ancak profesyonel analistler, Merkez Bankası’nın enflasyonu hedefe döndürmeyi planladığı 2026 yılı için enflasyon tahminlerini biraz yükseltti.

Merkez Bankası, enflasyon beklentilerinin yüksek kalmasının, enflasyonun ataletini artırdığını belirtti. Banka, kredi büyümesindeki yavaşlama ve yüksek tasarruf eğilimi sayesinde önümüzdeki aylarda enflasyon baskısının azalmaya devam etmesini bekliyor.

Mevduat faizlerinde bir miktar düşüş olmasına rağmen, bankalara vatandaşlardan yüksek miktarda para girişi devam ediyor.

Banka, faiz oranlarıyla birlikte enflasyon beklentilerinin de düştüğünü, bu nedenle reel faiz oranlarının çok fazla düşmediğini ve para politikasının sıkı kalmaya devam ettiğini belirtti.

Merkez Bankası, ekonominin hala “aşırı ısınmış” durumda olduğunu düşünüyor, ancak “dengeli büyümeye kademeli dönüş” için koşulların oluşmaya başladığını umuyor.

Hane halkı gelirlerindeki artış ve bütçe harcamaları yüksek talebi desteklerken, anketler ve güncel veriler ekonomik aktivitenin yavaşladığını ve işgücü piyasasındaki gerginliğin azaldığına dair işaretlerin arttığını gösteriyor.

Polevoy, Merkez Bankası’nın ilk kez dış koşulların iyileşmesi olasılığından bahsettiğini, bunun dışında ise “her şeyin aynı” olduğunu belirtti.

Merkez Bankası açıklamasında, “Jeopolitik gerilimin azalması durumunda dış koşulların iyileşmesi de enflasyonu düşürücü bir etki yaratabilir,” ifadelerini kullandı.

Raiffeisenbank analistleri ise, Merkez Bankası’nın söylemini biraz yumuşatmasına rağmen, hala çok temkinli bir duruş sergilediğini değerlendirmesini yaptı.

Analistlere göre, Merkez Bankası, faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesini istemiyor; bu durum para politikasının sıkı kalmasını sağlıyor ve politikanın etkinliğini artırıyor.

Polevoy da Merkez Bankası’nın coşkulu bir havaya ve finansal koşulların hızlı/aşırı gevşemesine izin vermek istemediğini dile getirdi.

Raiffeisenbank analistleri, mevcut koşullarda faiz artırımını düşük bir ihtimal olarak görüyor, ancak erken bir gevşeme de beklemiyor.

Promsvyazbank analisti İlya İlyin de para politikasında gevşeme sinyali olmadığını belirtti. Polevoy ise daha fazla gevşeme beklediğini, fakat “Merkez Bankası’nın görünen tüm olumlu eğilimleri yorumlamakta temkinli davrandığını” ifade etti.

Rusya

Çinli maden şirketi, yaptırım tehdidiyle durdurulan Tuva’daki tesisini yeniden açıyor

Yayınlanma

Çinli Zijin Mining Group, yaptırım tehdidi nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı alan Rusya’ya bağlı Tuva Cumhuriyeti’ndeki Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesisinde üretime devam edeceğini açıkladı. Şirket üst yönetimi, yerel yönetimin yaklaşık iki hafta önce duyurduğu tesisin 1 Haziran’da kapatılması kararını iptal etti.

Çinli Zijin Mining Group, yan kuruluşu Lunsin LTD. aracılığıyla işlettiği ve yaptırım tehdidi nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı aldığı Rusya’ya bağlı Tuva Cumhuriyeti’ndeki Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesisinde üretime yeniden başlama kararı aldığını duyurdu.

Karar, Zijin Mining Group Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tsou Laiçang’ın Tuva Cumhuriyeti Başkanı Vladislav Hovalıg ile yaptığı görüşmede teyit edildi.

Tuva Bölge Başkan, Hovalıg yaptığı açıklamada, Tsou Laiçang’ın görüşmede üretimi sürdürme niyetini teyit ettiğini belirtti.

Bu karar, Lunsin’in yerel yönetiminin iki hafta önce tesisin 1 Haziran’dan itibaren faaliyetlerini durduracağını duyuran talimatını geçersiz kılıyor. Hovalıg, ilgili belgenin aynı gün içinde düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

Bölge makamları 7 Mayıs’ta, şirketin Çin bankalarının Rus ortaklarıyla çalışmayı reddetmesi sonucu ortaya çıkan mali zorluklar nedeniyle faaliyetlerini durdurmayı planladığını bildirmişti.

Bunun üzerine Lunsin Genel Müdürü Li Kayven, durumu şirket yönetimiyle görüşmek üzere Çin’e gitmişti.

Hovalıg, 1 Mayıs itibarıyla tesiste bin 245 kişinin çalıştığını ve bunların 958’inin Tuva sakini olduğunu kaydetti.

Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesis, özel yatırımla (Çinli Lunsin şirketi) inşa edilmiş büyük bir üretim tesisi.

Tesiste Kızıl-Taştıg yatağından çıkarılan polimetalik cevher işlenerek bakır, çinko ve kurşun konsantreleri üretiliyor.

Rusya ve Çin ticaretinde maliyetleri düşüren yeni ödeme ağı

Okumaya Devam Et

Rusya

Putin, Abhazya ve Güney Osetya için vatandaşlık sürecini kolaylaştırdı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya ve Güney Osetya sakinlerinin Rusya vatandaşlığına geçişini kolaylaştıran kararnameyi imzaladı. Kararname, başvuru sahipleri için Rusya’da beş yıl ikamet etme zorunluluğu gibi bazı şartları kaldırıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayanların Rusya Federasyonu vatandaşlığına kabul koşullarını kolaylaştıran kararnameyi imzaladı.

Resmi Hukuki Bilgi Portalında yayımlanan belgeye göre, bu bölgelerin sakinleri artık belirli şartlardan muaf tutularak Rusya vatandaşlığına başvurabilecek.

Kararname, 26 Ağustos 2008 itibarıyla Abhazya veya Güney Osetya vatandaşı olan ve başvuru tarihinde bu vatandaşlıklarını kaybetmemiş, 18 yaşını doldurmuş ve medeni ehliyete sahip kişilerin, Rusya’da beş yıl sürekli ikamet etme gibi bazı zorunlu gereklilikler olmaksızın vatandaşlık başvurusunda bulunmalarına olanak tanıyor.

Belgede, “18 yaşını doldurmuş, medeni ehliyete sahip, 26 Ağustos 2008 tarihinde Abhazya Cumhuriyeti veya Güney Osetya Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Rusya Federasyonu vatandaşlığına kabul başvurusunda bulundukları gün bu vatandaşlıklarını kaybetmemiş kişilerin, 28 Nisan 2023 tarihli ve 138-FZ sayılı ‘Rusya Federasyonu Vatandaşlığı Hakkında’ Federal Kanun’un 15. maddesinin 1. fıkrasının 1-3. bentlerinde öngörülen şartlara uymaksızın başvuru yapabilecekleri tespit edilmiştir,” ifadelerine yer verildi.

Bu düzenlemeyle, başvuru sahiplerinden istenen, oturma izni kararının verildiği tarihten vatandaşlık başvurusunun yapıldığı tarihe kadar Rusya’da beş yıl kesintisiz ikamet etme şartı kaldırılmış oldu.

Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarının başvurularını, bu ülkelerdeki Rus diplomatik temsilciliklerine yapabilecekleri belirtildi.

Bu adım, Rusya’nın Güney Osetya ile 2021’de ve Abhazya ile 2022’de imzaladığı çifte vatandaşlık konularının çözümüne ilişkin anlaşmalar doğrultusunda atıldı.

Putin, 5 Mart’ta Moskova’da Abhazya Devlet Başkanı Badra Gunba ile görüşmüştü.

Görüşmede Gunba, Abhazya sakinleri için Rusya vatandaşlığına ilişkin anlaşmanın onaylandığını hatırlatarak, başvuru mekanizmasının basitleştirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Gunba, nüfusun yüzde 70’inden fazlasının halihazırda Rusya vatandaşı olduğunu ve geri kalanların da vatandaşlık almak istediğini belirtmişti.

Putin ise programın devam edeceğini teyit ederek sürecin hızlandırılması için talimat vermişti.

Abhazya’da seçimler ne getirecek? – 1

Okumaya Devam Et

Rusya

Kremlin: Putin-Trump görüşmesinde İstanbul’daki müzakerelerin sonuçları dikkate alınacak

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Trump’ın bugünkü telefon görüşmesinde İstanbul’da yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin sonuçlarını ele alacaklarını duyurdu. İstanbul’daki görüşmelerde esir takası ve ateşkes detayları üzerinde durulmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşecek telefon görüşmesinin, İstanbul’daki müzakerelerin sonuçları dikkate alınarak yapılacağını gazetecilere bildirdi.

TASS ajansının haberine göre Peskov, “İstanbul’da gerçekleşen müzakereler dikkate alındığında bu önemli bir görüşme,” dedi.

Sözcü, “Müzakerelerle ilgili [Kremlin olarak] söylenebilecek her şeyi, temel pozisyon noktalarını zaten dile getirdik,” diye ekledi.

Peskov, “Bekleyelim, görüşmenin sonuçlarına göre mümkün olan en kapsamlı açıklamayı yapacağız,” diyerek güvence verdi.

Rusya ile Ukrayna arasında 16 Mayıs’ta İstanbul’da müzakereler yapılmıştı.

Toplantının ardından Moskova ve Kiev, “1000’e 1000” formülüyle esir takası yapma, olası bir gelecekteki ateşkesin kendi vizyonlarını ayrıntılı olarak belirleyerek sunma ve müzakere sürecini devam ettirme konularında anlaşmaya varmıştı.

Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Rus tarafının görüşmenin sonuçlarından memnun olduğunu dile getirdi.

Medinskiy ayrıca, Ukrayna’nın devlet liderleri arasında doğrudan görüşme talep ettiğini ve Rusya’nın “bu talebi dikkate aldığını” ifade etti.

FT: Putin, Witkoff’un sunduğu barış planını reddetti

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English