Diplomasi
ABD-Çin ticaret savaşında ateşkes gelecek mi?

ABD’nin üst düzey ekonomi yetkilileri, küresel piyasaları sarsan, tüketici güvenini sarsan ve süper güçler arasındaki mal sevkiyatlarını keskin bir şekilde azaltan gümrük vergisi savaşını görüşmek üzere İsviçre’de Çinli meslektaşlarıyla bir araya gelecek.
Bu, ABD Başkanı Donald Trump’ın şubat ayında Çin’e gümrük vergilerini artırmaya başlamasından bu yana iki ülke arasında bilinen ilk üst düzey görüşme olacak.
Hızlı misilleme döngüsü, nisan ortasına kadar ABD’nin Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini %145’e çıkarırken, Pekin de Amerikan ürünlerine %125 gümrük vergisi uyguladı. Trump perşembe günü yaptığı açıklamada, yaklaşan görüşmelerin “somut” ve “dostane” geçmesini beklediğini ve gümrük vergilerinin düşeceğini ima etti.
Trump, gazetecilere “Daha fazla artamaz” dedi ve ekledi: “145’te, yani düşeceğini biliyoruz.”
Bu, anlaşmanın yaklaştığı anlamına mı geliyor? Yoksa gümrük vergileri konusunda uzlaşma hala uzak mı?
Nikkei Asia, konuyla ilgili merak edilen beş başlığı derledi:
Washington neden şimdi Çin ile gerilimi azaltmak istiyor?
Trump, 2 Nisan’da Çin ve birçok ülkeye “karşılıklı” yüksek gümrük vergileri uyguladığını açıkladığı ve “Kurtuluş Günü” olarak adlandırdığı günden bu yana artan siyasi ve ekonomik tepkilerle karşı karşıya.
İlk olarak, ABD finans piyasaları, yatırımcıların Amerikan varlıklarına olan güveninin sarsılmasıyla ABD hisse senetleri, tahviller ve doların olağan dışı bir şekilde satılmasıyla ciddi bir darbe aldı.
Trump 9 Nisan’da Çin hariç çoğu gümrük vergisini 90 gün süreyle askıya aldığında hisse senetleri toparlandı. Birçok Wall Street bankası, Trump’ın gümrük vergisi politikasının ülkeyi bu yıl resesyona sürükleme riski taşıdığı uyarısında bulundu. J.P. Morgan, bu olasılığı önceki %40 tahmininden %60’a yükseltti.
Piyasalar bir miktar istikrar kazanmış olsa da, Amerikan alıcıların siparişlerini askıya almasıyla Çin ve ABD arasındaki mal akışı son birkaç hafta içinde keskin bir düşüş yaşadı. CBS News’e göre, Walmart ve Target gibi büyük perakendeciler, Trump ile özel toplantılarda mal kıtlığı ve fiyat artışları konusunda uyarıda bulundu.
Pekin ise meydan okuyan bir tavır sergiledi ve uzmanlar bu tavrın Washington’u stratejisini revize etmeye zorladığını düşünüyor.
Şanghay Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi’nde kıdemli araştırmacı Gao Jian, “Şu ana kadar Trump ekibinin Çin’e yönelik tüm gümrük vergisi politikaları önceden belirlenen stratejik hedeflerine ulaşamadı” dedi ve ekledi: “Şu anda ABD ile yeniden müzakereye başlamak dünya ekonomisinin istikrarına katkı sağlayacaktır. Bu, Çin’in ekonomik çıkarlarına da uygundur.”
ABD ve Çin gümrük vergilerini ne kadar ve ne kadar sürede indirecek?
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent nisan ayı sonunda “çok yakın bir gelecekte” gerilemenin olacağını beklediğini söylerken, analistler sürecin uzayabileceği uyarısında bulunuyor.
Singapur’daki ISEAS-Yusof Ishak Enstitüsü’nün kıdemli misafir araştırmacısı Stephen Olson, Bessent’in İsviçre’de Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng ile yapacağı toplantının “ABD ve Çin arasında kaçınılmaz olarak uzun ve zorlu bir müzakere sürecinin sadece ilk adımı” olduğunu söyledi.
Her iki taraf da, manşetlere taşınan gümrük vergisi oranlarından geri adım atmadan bir ölçüde taviz verdi.
Nikkei Asia’nın haberine göre, ABD’nin akıllı telefonlar ve elektronik ürünleri %145’lik vergiden kısmen muaf tutmasını takiben, Çin de son haftalarda çiplerden ilaçlara ve uçak motorlarına kadar %125’lik vergiden muaf tutulacak ürünlerin sessizce bir listesini hazırladı.
New York merkezli yatırım danışmanlığı şirketi 22V Research’ten Michael Hirson ve Houze Song, Trump’ın önemli ön koşullar olmadan gümrük vergilerini geri almaya istekli olması halinde Pekin’in de aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi. Alternatif olarak, ABD’nin Çin’den önce taviz vermesini talep etmesi halinde Pekin’in bekleyebileceğini de eklediler.
Hirson ve Song, her iki taraf da taviz vermeyi reddederse, ekonomik sıkıntıları yönetmek için yüksek gümrük vergilerinden hedefli muafiyetler uygulamaya devam edebileceklerini ekledi. “Bu, gümrük vergilerinin daha geniş çaplı geri alınmasının daha da uzamasına neden olabilir ve muhtemelen ihracat kontrolleri gibi gümrük vergisi dışı önlemlerle karşılıklı misillemelerin devam edeceği anlamına gelir” değerlendirmesini yaptılar.
Bazı ekonomistler, görüşmelerin başlamasıyla birlikte gümrük vergilerinin kademeli olarak geri alınacağı konusunda daha umutlu.
Morgan Stanley’in Asya Baş Ekonomisti Chetan Ahya, “ABD ve Çin’in kapsamlı bir anlaşma isteyeceğini düşünüyoruz” derken, “görüşmelerin karmaşık olacağını ve tamamlanmasının zaman alacağını” da kabul etti.
Ahya, ABD’nin Çin’e uyguladığı ticaret ağırlıklı gümrük vergilerini haziran sonuna kadar %60’a düşürdükten sonra, fentanil sorunuyla ilgili %20’lik gümrük vergilerini kaldırarak yıl sonuna kadar %34’e indirebileceğini öngörüyor. Ancak bu durumda bile, Çin’e uygulanan gümrük vergileri diğer ülkelerin çoğunun uyguladığı %10’luk karşılıklı vergilerin üzerinde kalacak ve ticaretin büyük bir kısmını engelleyebilir.
Çin ve ABD arasında “büyük bir anlaşma” masada mı?
Trump’ın başkanlık kampanyasından bu yana, bazıları onun sayısız farklılıkları ele alan kapsamlı bir anlaşma ile ABD-Çin ilişkilerini temelden yeniden şekillendirmeyi amaçlayabileceğini düşünüyor. Ancak birçok uzman, bunun şu aşamada olası olmadığını söylüyor. Tayvan üzerindeki gerilimler veya Trump yönetiminin Çin hisselerini ABD borsalarından çıkarma girişimi gibi konular gündemden düşebilir.
Araştırma şirketi Gavekal Dragonomics’in kurucu ortağı Arthur Kroeber’e göre, herhangi bir önemli anlaşma için Washington’un Çinli şirketlerin ABD’deki iş ve teknolojiye erişimindeki kısıtlamaları kaldırması ve bu şirketlerin ülkede büyük ölçekli yatırımlar yapmasına izin vermesi gerekiyor.
Kroeber, “ABD ile Çin arasındaki ilişki şartlarını önemli ölçüde değiştiren gerçek bir anlaşma, Çinli şirketlerin ABD’ye doğrudan yatırımda önemli bir rol oynayabileceğini kabul eden bir anlaşma olacaktır” dedi. Kroeber, Washington’un Çin’e ilişkin genel söylemi nedeniyle bu senaryonun çok olası olmadığını düşünüyor.
Daha gerçekçi bir senaryo olarak, ABD ve Çin’in “esas olarak kozmetik” bir anlaşma yapabileceğini ve bu anlaşmada her iki tarafın da bir tür kontrollü ticaret karşılığında gümrük vergilerinde indirim elde edeceğini öne sürdü.
Anlaşmanın önündeki en büyük engeller neler?
Birçok gözlemci, Çinli yetkililerin Trump yönetiminin gerçekte ne istediğini ve karşılığında ne sunabileceklerini hala bilmediklerini düşünüyor.
Singapur Ulusal Üniversitesi Doğu Asya Enstitüsü Direktörü Bert Hofman, ABD’nin gündeminin netleşmesinin Pekin için olumlu bir sonuç olacağını söyledi. Trump yönetimi, Çin’den tamamen kopmaktan, Çin’e karşı diğer ülkelerle ittifaklar kurmaya ve ikili ticaret açığını sona erdirmeye kadar çeşitli hedefler ortaya koydu.
İsviçre görüşmeleri öncesinde Bessent, ABD ve Çin’in “ortak çıkarları” olduğunu ve ABD’nin kopmak istemediğini söyledi. “İstediğimiz şey adil ticaret” dedi.
Analistler ayrıca, Trump’ın Bessent ve toplantılara da katılacak olan ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’e ticaret politikasını yönlendirmek için ne kadar yetki verdiğini merak ediyor. Diğerleri ise güvensizlik ve uyumsuz taleplerin herhangi bir çıkış yolunu engelleyeceğini söylüyor.
Washington, son yıllarda Çinli politika yapıcıları, ihracat odaklı büyüme modeline güvenmek yerine iç tüketimi canlandırmaya çağırdı. Pekin, endüstriyel kapasite fazlası hakkındaki uluslararası eleştirilerin çoğunu reddetti.
Washington’daki muhafazakar düşünce kuruluşu Demokrasileri Savunma Vakfı’nın Çin Programı’nın kıdemli direktörü Craig Singleton, “Rekabet temelde çözülmemiş durumda ve her iki taraf da teslimiyet izlenimi vermemek için avantaj elde etmek için manevralar yapıyor” dedi ve ekledi: “Her iki taraf da hala durumu yokluyor ve birbirlerinin ilk hamleyi yapmasını bekliyor.”
ABD, Çin için de bazı hassas noktalara değinebilir. Trump bu hafta bir radyo programında, tutuklu Hong Konglu medya patronu Jimmy Lai’nin davasını ticaret müzakerelerinin “bir parçası” olarak gündeme getireceğini söyledi. Kapatılan haber sitesi Apple Daily’nin yayıncısı Lai, ulusal güvenlik suçları iddiasıyla yargılanıyor.
Geçmişte Lai’yi “%100” hapisten çıkarabileceğini övünen Trump, “Jimmy Lai hakkında konuşmak çok iyi bir fikir” dedi.
Ticaret anlaşmazlığı devam ederse bu dünya için ne anlama geliyor?
ABD ve Çin’in yüksek gümrük vergilerini sürdürmesi halinde dünya ekonomisi şok yaşayabilir.
Dünya Ticaret Örgütü nisan ayında, Çin ve ABD arasındaki etkili ticaret ambargosunun devam etmesi halinde küresel mal ticaretinin %1,5’e kadar azalabileceği uyarısında bulundu. Uluslararası Para Fonu da geçen ay, dünya ekonomisi için büyüme tahminini ocak ayındaki %3,3’ten %2,8’e düşürdü.
Amerikan tüketiciler rafların boşalması ve fiyatların artmasıyla karşı karşıya kalırken, Çin’de ise ABD’ye gönderilmek üzere olan fazla malların ya yurt içinde ya da diğer ülkeler tarafından emilmesi gerekecek. Bu durumun, Çin ekonomisini yıllardır etkileyen deflasyonist baskıyı daha da kötüleştirmesi bekleniyor.
Bazıları ise Çin’in üstün durumda olduğunu ve ekonomik zorluklara daha fazla dayanma kapasitesine sahip olduğunu söylüyor.
Gavekal’dan Kroeber, “Çin’in hesaplaması temel olarak, deflasyonu yönetmenin ABD’nin stagflasyonu siyasi olarak yönetmesinden daha kolay olacağı yönünde” dedi.
Bir çıkmaz durumu diğer Asya ülkeleri için de kötü haber olacaktır. Bu ülkelerin çoğu, özellikle Vietnam ve Kamboçya, ABD’nin talebine ve Çin’den gelen girdilere bağımlı durumda. Natixis’ten Alicia Garcia-Herrero, “Bu, onların iki ateş arasında kaldıkları anlamına geliyor” dedi.
Diplomasi
Almanya, ABD’den daha fazla F-35 savaş uçağı satın almayı planlıyor

Alman hükümeti 15 adet F-35 savaş uçağı daha satın almayı ve böylece Amerikan yapımı jetlerin planlanan filosunun 35’ten 50’ye çıkarmayı planlıyor.
POLITICO’ya göre Almanya ve ABD arasında kamuoyuna açıklanmayan görüşmeler, Avrupa savunma işbirliği açısından hassas bir dönemde gerçekleşiyor.
Sadece birkaç gün önce, Fransız sanayi temsilcilerinin uçağın merkezi bileşenlerinin yüzde 80’inin kendi ülkelerinde üretilmesini talep etmesiyle, Avrupa’nın amiral gemisi niteliğindeki yeni nesil savaş uçağı programı Geleceğin Savaş Hava Sistemi (FCAS) konusunda Berlin ve Paris arasında gerginlik tırmandı.
Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, Berlin’de NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile yaptığı görüşmede, “Bu konuyu önümüzdeki birkaç ay içinde kesin olarak netleştirmeye karar verdik. Bu konsorsiyumun yapısı konusunda farklı görüşler henüz çözüme kavuşmadı,” demişti.
Yeni F-35 anlaşmasıyla ilgili görüşmeler, Avrupa’nın egemenliğinin temel direği olarak FCAS’ı açıkça destekleyen Berlin için önemli bir dönüşüm anlamına geliyor.
Alman hükümeti, Ukrayna savaşının ardından 2022’de ABD yapımı 35 adet F-35 satın almaya karar verdi. Konuya yakın sektör ve hükümet kaynaklarına göre, bir yıl önce yapılan sekiz adet jet daha satın alınması konusundaki iç görüşmeler somut bir sonuç vermedi.
Şimdi, FCAS’ın giderek zorlanmaya başladığı ve Almanya’nın yaklaşan uçak sıkıntısını gidermesi gerektiği bir ortamda, 15 adet F-35 daha satın alma seçeneği, geçmişteki tekliflerden daha ciddi bir şekilde değerlendiriliyor.
F-35, Almanya’ya NATO’nun caydırıcılık stratejisi kapsamında Almanya’da depolanan ABD nükleer bombalarını taşıyabilecek, kanıtlanmış, nükleer kabiliyete sahip bir platform sunuyor ve 2027 yılına kadar operasyonel hale gelebilir.
Buna karşılık, FCAS hâlâ erken geliştirme aşamasında ve 2028 veya 2029’dan önce bir gösteri uçuşu yapılması beklenmiyor.
Merz, daha önce Avrupa’nın ABD’ye olan bağımlılığını azaltması gerektiğini savunarak savunma harcamalarının artırılması ve Avrupa’nın askeri kapasitesinin güçlendirilmesi için baskı yapmıştı.
Haziran ayında yaptığı konuşmada, “Biz Avrupalılar kendi başımıza daha güçlü olmalıyız” diyen Merz, “ABD’nin Avrupa’nın düşük savunma harcamalarına tolerans göstermeye devam etmeyeceği” uyarısında bulunmuştu.
Bu yılın başlarında televizyonda yaptığı bir konuşmada, “mutlak önceliği”nin Avrupa’yı güçlendirerek “ABD’den adım adım bağımsızlığını kazanması” olduğunu belirtmişti.
Merz ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu ayın sonunda Berlin’de yapacağı ikili görüşmede, FCAS’ın çıkmaza girmesi ve Avrupa savunma işbirliğinin genel yönü ele alınması bekleniyor.
Bu arada, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, önümüzdeki hafta ABD’li mevkidaşı Pete Hegseth ile görüşecek. F-35 görüşmelerinin o zaman sonuçlanıp sonuçlanmayacağı henüz belli değil.
Diplomasi
ABD ve Çin dışişleri bakanları görüştü: Trump-Xi buluşması olasılığı yüksek

Pekin’e göre, ABD ve Çin cuma günü üst düzey diplomatlar arasında yapılan “yapıcı” görüşmelerde “tüm düzeylerde” diyaloğu güçlendirme ve işbirliğini derinleştirme konusunda anlaştılar.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya Washington’un Çin’e “eşit, saygılı ve karşılıklı yarar temelinde” yaklaşmasını ve “Çin ile ABD’nin iyi geçinmesi için doğru yolu bulmasını” umduğunu söyledi.
Açıklamada, her iki tarafın cuma günü Kuala Lumpur’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısı sırasında yapılan görüşmeleri “olumlu, pragmatik ve yapıcı” olarak nitelendirdiği belirtildi.
Açıklamada, “[İki taraf] çeşitli alanlarda her düzeyde diplomatik kanalları, iletişimi ve diyaloğu güçlendirmeyi ve farklılıkları yönetirken işbirliği alanlarının genişletilmesini araştırmayı kararlaştırdı” denildi.
Bu, Rubio’nun ocak ayında göreve gelmesinden bu yana iki diplomat arasında yapılan ilk yüz yüze görüşme oldu.
Görüşme sonrası konuşan Rubio, ABD ve Çin’in anlaşamadıkları konular olduğunu ancak görüşmelerin “birlikte çalışabileceğimiz bazı konular ortaya çıkardığını” söyledi.
“Elbette üzerinde çalışmamız gereken bazı konular var ve bu, bizim büyüklüğümüz, kapsamımız ve dünyadaki etkimiz göz önüne alındığında beklenen bir şey… ama toplantının çok yapıcı ve olumlu geçtiğini düşünüyorum” dedi.
Rubio, Wang’a verdiği ana mesajın, iki rakip gücün stratejik istikrarı sağlamak ve işbirliği yapabilecekleri alanları belirleyerek daha iyi iletişim ve güven inşa etmek için bir fırsat olduğu olduğunu söyledi.
Trump-Xi buluşması olasılığı yüksek
Bu yıl üst düzey liderler arasında bir toplantı olasılığı sorulan Rubio, “olasılık yüksek” ancak iki tarafın “doğru atmosferi ve doğru sonuçları oluşturması” gerektiğini söyledi.
“Her iki tarafta da bunu yapmak için güçlü bir istek var… Size bir tarih veremem ama bence bu olacak. Gerçekleşecek” dedi.
“Bir tarih üzerinde çalışacağımızdan ve her iki taraf için de kabul edilebilir bir tarih bulacağımızdan eminim ve bunun iyi bir toplantı olmasını istediğimize de oldukça eminim. O tarihe kadar, ziyaret gerçekleştiğinde mümkün olduğunca verimli geçmesi için çok çalışacağız.”
Amerikalı yetkili, Wang ile neyi görüştüğü konusunda ayrıntılara girmedi, ancak toplantının Tayvan gibi tartışmalı konular hakkında “müzakere” olmadığını, bunun yerine “çok sayıda konuda görüşmeye devam edebileceğimiz yapıcı bir temel oluşturmak” için yapıldığını söyledi.
“Birbirimizle etkileşim halinde olmalıyız ve ülkelerimizin dışişleri bakanlarının diyalog kurmaması imkansız” dedi.
“Bu yüzden bugün bu toplantıyı yaptığımız için memnunum. Yapılacak çok iş var. Kimse bunun kolay olduğunu söylemiyor, ancak ilişkilerimizde bir ivme kazanmak için üzerinde çalışabileceğimiz bazı konularda fırsatlarımız var” diye ekledi.
Çin’in açıklamasında ise iki diplomatın ABD-Çin ilişkileri ve diğer ortak ilgi alanları hakkında görüş alışverişinde bulundukları belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı‘na göre, iki taraf farklılıkları yönetmeye çalışırken potansiyel işbirliği alanlarını araştırma konusunda anlaştı.
Bakanlık açıklamasında, “Bakan, bir dizi ikili mesele hakkında görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Bakan ayrıca bölgesel ve küresel öneme sahip diğer meseleleri de gündeme getirdi” denildi.
İkili müzakere süreci
Rubio ve Wang arasında cuma günü yapılan görüşme, Çin dışişleri bakanı ile ABD’nin önemli yetkilileri arasında konferans kapsamında yapılan önceki toplantılara paralel olarak yaklaşık bir saat sürdü.
Wang’ın geçen yıl Temmuz ayında, yine ASEAN toplantısı sırasında Laos’ta eski ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşme yaklaşık 90 dakika sürmüştü.
Görüşme, Pekin ve Washington’un son aylarda derinleşen ticaret anlaşmazlığıyla damgalanan karmaşık ilişkilerini istikrara kavuşturma çabaları sürerken gerçekleşti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın nisan ayında “Kurtuluş Günü” tarifeleri kapsamında Çin mallarına ağır gümrük vergileri getirmesinin ardından ilişkiler önemli ölçüde bozuldu. Çin, misilleme olarak sert önlemler aldı ve karşılıklı gümrük vergileri uygulandı. Bir noktada Trump’ın Çin mallarına uyguladığı gümrük vergileri yüzde 145’e ulaştı.
O zamandan bu yana gerginlikler azalmış görünüyor ve iki taraf ihracat kontrolleri konusunda bir anlaşmaya vardı. Trump ayrıca haziran ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir telefon görüşmesi yaptı ve Xi, “yanlış anlamaları gidermek” için daha derin bir iletişim çağrısında bulundu.
Telefon görüşmesi sırasında Xi, Trump ve eşini Çin’e davet etti ve Trump da karşılıklı bir davet yaptı.
Aynı zamanda ABD ulusal güvenlik danışmanı olan ve Çin’e karşı şahin tutumuyla tanınan Rubio, Pekin tarafından iki kez yaptırım uygulandı ve bu yaptırımlara maruz kalan ilk görevdeki dışişleri bakanı oldu.
Analistler daha önce, Wang ve Rubio’nun Malezya’da yapacağı görüşmenin iki ülke arasında daha düzenli iletişimin önünü açabileceğini öne sürmüştü. Bu görüşme, iki diplomatın Trump’ın Pekin’e olası ziyaretine hazırlanmak için bir araya gelebileceği tarafsız bir ortam da olabilir.
Ocak ayında yaptıkları telefon görüşmesinde Wang, Rubio’ya iki ülkenin bir şekilde anlaşma yolu bulması gerektiğini ve Çin’in “hiçbir ülkeyi geçme veya yerini alma niyetinde olmadığını, ancak meşru kalkınma haklarını korumak zorunda olduğunu” söyledi.
Çin dışişleri bakanı ayrıca ABD’yi Tayvan meselesini ‘dikkatli’ bir şekilde ele almaya çağırdı ve Pekin’in “Tayvan’ın anavatanından ayrılmasına asla izin vermeyeceğini” vurguladı.
Diplomasi
Ukrayna istihbarat şefi: Ateşkes yıl sonundan çok önce sağlanabilir

Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kirilo Budanov, Bloomberg’e verdiği röportajda, Rusya’nın kullandığı mühimmatın yüzde 40’ının Kuzey Kore’den geldiğini açıkladı. Budanov, bu yıl bitmeden ateşkes sağlanmasının ‘gerçekçi’ olduğunu belirterek bunun için Ukrayna, Rusya ve ABD’nin katılımının şart olduğunu vurguladı.
Ukrayna Askeri İstihbarat (GUR) Başkanı Kirilo Budanov, Rusya’nın Ukrayna savaşında kullandığı mühimmatın yüzde 40’a varan kısmının Kuzey Kore tarafından tedarik edildiğini açıkladı.
Bloomberg haber kuruluşuna konuşan Budanov, bu yıl sona ermeden bir ateşkes sağlanmasının “gerçekçi” olduğunu ve bunun için en az üç tarafın, yani Ukrayna, Rusya ve ABD’nin katılımının gerektiğini belirtti.
‘Rusya’nın elindeki mühimmatın yüzde 40’ı Kuzey Kore’den’
Budanov, Pyongyang yönetiminin Moskova’ya balistik füzeler ve topçu sistemleri de dahil olmak üzere başka silahlar da gönderdiğini ifade etti.
Buna karşılık Rusya’nın Kuzey Kore’ye para ve teknoloji sağladığını, bunun da Pyongyang’ın uluslararası tecridini hafifletmeye yardımcı olduğunu söyledi.
Kuzey Kore silahlarını “iyi silahlar” olarak nitelendiren Budanov, son üç ayda askeri istihbarat birimlerindeki kayıpların yüzde 60’ının Kuzey Kore yapımı topçu saldırılarından kaynaklandığını belirtti.
Budanov, “Kuzey Kore’nin devasa stokları var ve üretim günün her saati devam ediyor,” diye ekledi.
Lavrov-Rubio görüşmesinde ‘yeni yaklaşımlar’ masaya yatırıldı
‘Ateşkes için üç taraf gerekli’
Ateşkesin mümkün olan en kısa sürede ve “yıl sonundan çok önce” sağlanması gerektiğini vurgulayan Budanov, bu hedefe ulaşılacağından emin olduğunu dile getirdi.
Budanov, “Bunu yapmak gerçekçi mi, evet. Zor mu, hayır. Bunun için en az üç taraf gerekiyor: Ukrayna, Rusya ve ABD. Ve biz bu konuma ulaşacağız,” ifadelerini kullandı.
‘Rusya’nın Donetsk’i alması gerçekçi değil’
Budanov, Rusya’nın savaş alanındaki hedeflerine de değinerek, “Rusya’nın yıl sonuna kadar Donetsk bölgesinin tamamını ele geçirmesi gerçekçi değil,” dedi.
Rus birliklerinin Dnipropetrovsk oblastına girme yönünde siyasi bir hedefi olduğunu ve 10 kilometre derinliğinde bir tampon bölge daha oluşturmakla görevlendirildiklerini iddia etti.
Müttefiklere ‘insan istihbaratına dönün’ çağrısı
Batılı mevkidaşlarıyla istihbarat işbirliğini “mükemmel” olarak nitelendiren Budanov, bu işbirliğinin devam etmesini beklediğini söyledi.
Ukrayna’nın füze fırlatmalarına karşı erken uyarı ve uydu görüntülerine erişim için ABD’ye bağımlı olduğunu belirten Budanov, “Güvenlik teşkilatlarındaki işbirliğimizin duracağına dair hiçbir işaret görmüyorum. Bu ne bizim için ne de ortaklarımız için faydalı, çünkü onlar da bizden bilgi alıyor,” diye konuştu.
Budanov, müttefiklere “neredeyse tüm Avrupa ülkelerinin maalesef gömdüğü” insan istihbaratına, yani casus ağlarına yeniden güvenmeleri çağrısında bulundu.
Budanov, “Teknik istihbaratın her şeyi çözeceğine inanmaktan vazgeçin. Kimse bir operasyonu cep telefonundan tartışıp planlamaz,” değerlendirmesini yaptı.
Savaş bitene kadar görevde kalmayı umduğunu belirten istihbarat şefi, “Şimdi hayalim bu savaşı durdurmak,” diye ekledi.
Trump, NATO aracılığıyla Ukrayna’ya daha fazla silah gönderecek
-
Görüş1 hafta önce
Altı Gün Savaşı’ndan ‘On İki Gün Savaşı’na
-
Ortadoğu2 hafta önce
Reuters: Suriye’de Şara’ya bağlı güçler 1.500 Alevi’yi katletti
-
Avrupa2 hafta önce
Yeni MI6 şefinin dedesi, “Kasap” olarak bilinen Nazi casusu çıktı
-
Dünya Basını2 hafta önce
Kimler faşist olabilir? Önce Mussolini’nin İtalya’sına, sonra İsrail’e bakalım
-
Amerika2 hafta önce
Zohran Mamdani: Canavarın ininde bir ‘nepo bebek’
-
Görüş2 hafta önce
Modi dönemi, Hindistan’ın ‘karanlık döneminin’ ileri bir uyarlaması mı?
-
Amerika1 hafta önce
Trump’ın gümrük vergilerini erteleme süresi 9 Temmuz’da doluyor, şimdi ne olacak?
-
Görüş1 hafta önce
Kazananı Olmayan Kontrol Edilebilir Bir Çatışma