Bizi Takip Edin

Diplomasi

ABD: Özgürlük Heykeli’ni Fransa’ya iade etmeyeceğiz

Yayınlanma

Trump yönetimi, Fransız bir siyasetçinin Özgürlük Heykeli’nin Fransa’ya iade edilmesi talebini değerlendirmeye almayacağını ilan etti.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karoline Leavitt, “Kesinlikle hayır. İsmi açıklanmayan bu alt düzey Fransız siyasetçiye tavsiyem, Fransızların şu anda Almanca konuşmuyor olmalarının tek sebebinin Amerika Birleşik Devletleri olduğunu hatırlatması olacaktır. Buna minnettar olmalılar,” dedi.

Açıklama, Avrupa Parlamentosu’nun Fransız üyelerinden Place publique (PP) üyesi Raphaël Glucksmann’ın bir parti kongresinde, Trump yönetimindeki Amerika’nın, Fransa’nın 1880’lerde diplomatik bağları resmileştirmek ve ABD’nin Büyük Britanya’dan bağımsızlığı ve köleliğin sona ermesini yüceltmek için ABD’ye hediye ettiği anıtın ruhunu artık temsil etmediğini söylemesinden bir gün sonra geldi.

Glucksmann, “Tiranların yanında yer almayı seçen Amerikalılara, bilimsel özgürlük talep ettikleri için araştırmacıları kovan Amerikalılara şunu söyleyeceğiz: ‘Bize Özgürlük Heykeli’ni geri verin’,” dedi.

Heykel ABD hükümetinin malı olduğu için Fransa’nın bunu “zorla” geri alması pek mümkün görünmüyor.

Diplomasi

ABD istihbarat raporu: Rusya, Gürcistan’da etkisini artırıyor, Ermenistan’da zemin kaybediyor

Yayınlanma

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) tarafından Kongre’ye sunulan yıllık rapora göre, Rusya’nın Gürcistan üzerindeki etkisi artarken, Ermenistan ile ilişkileri son bir yılda kötüleşti. Raporda Moskova’nın, iktidardaki Gürcü Rüyası partisi aracılığıyla Gürcistan’ı kendi nüfuz alanına çekmeye çalıştığı, Erivan’ın Batı yanlısı tutumu nedeniyle ise Rusya’nın hedefinde olduğu iddia edildi. Raporda Azerbaycan’a ise neredeyse hiç değinilmemesi dikkat çekti.

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) tarafından Kongre’ye sunulan yıllık raporda, Moskova’nın Gürcistan‘ı neredeyse kesin olarak kendi etki alanına geri döndürmeye çalıştığı ve ülkedeki iç siyasi gelişmeler üzerinden bu konuda ilerleme kaydettiği iddia edildi.

Raporda ayrıca, Rusya’nın Ermenistan ile ilişkilerinin kötüleştiği ve Moskova’nın Erivan’ın “Batı yanlısı liderliğine karşı bir enformasyon kampanyası başlattığı” öne sürüldü.

DIA analistlerine göre, Ekim 2024’teki parlamento seçimlerinin ardından iktidardaki Gürcü Rüyası partisi, Rusya nüfuzunun artması için uygun koşullar yarattı.

Tiflis’teki kitlesel protestolar ve ülkenin Avrupa Birliği’ne (AB) entegrasyon yolundan saptığı yönündeki suçlamaların yoğunlaştığı anımsatılan raporda, bu gelişmelerin Gürcistan’ı Rusya’nın etki alanına daha da yaklaştırdığına işaret edildi.

Batı medyası, Gürcistan’daki seçimlere nasıl tepki verdi?

Erivan-Moskova hattında gerilim

Raporda Azerbaycan’dan neredeyse hiç bahsedilmezken, Ermenistan’ın Moskova ile kötüleşen ilişkilere bir örnek olarak öne çıkması dikkat çekiyor.

DIA’ya göre, Rusya-Ermenistan ilişkileri “geçen yıl içinde kötüleşti.” Bu durumun özellikle Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) potansiyel çekilmesini duyurmasının ardından yaşandığı ve Rusya’yı, “Ermenistan’ın demokratik yoluna ve Batı yanlısı liderliğine karşı bir enformasyon kampanyası başlatmaya ittiği” iddia edildi.

Bölgenin karmaşık bir görünüm sunduğu belirtilen raporda, Azerbaycan’ın durumuna ise değinilmedi.

Rapor, Sovyet sonrası bölgede artan Moskova’nın varlığın daha geniş eğilimine karşın Güney Kafkasya’nın farklı bir tablo çizdiğini ortaya koyuyor. Buna göre Gürcistan, “nüfuzun yumuşak ilhakı” olarak tanımlanabilecek bir yörüngede ilerlerken, Ermenistan’ın jeopolitik bir değişimin eşiğinde bulunduğu değerlendiriliyor.

DIA raporu neden önemli?

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı’nın (DIA) Yıllık Tehdit Değerlendirmesi, Amerikan istihbarat camiası tarafından hazırlanan ve ABD Kongresi’ne sunulan temel yıllık belgelerden biri olarak kabul ediliyor.

Rapor, DIA’nın askeri, siber, nükleer ve jeopolitik zorluklar da dahil olmak üzere ABD ulusal güvenliğine yönelik en acil ve uzun vadeli tehditlere ilişkin kapsamlı değerlendirmesini ortaya koyuyor.

140’tan fazla ülkeden toplanan istihbaratla derlenen bu belge, yalnızca iç stratejik planlama için bir araç olmakla kalmıyor, aynı zamanda Pentagon’un öncelikleri ve endişeleri konusunda müttefiklere ve hasımlara önemli bir sinyal görevi de görüyor.

Raporun içeriği, ABD’nin bütçe tahsisini, dış politika kararlarını ve savunma girişimlerini doğrudan etkiliyor.

Lavrov’un ziyareti ve Ermenistan’da son durum: Denge mi, savrulma mı?

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turu 2 Haziran’da İstanbul’da olabilir

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile müzakerelerin ikinci turunun 2 Haziran’da İstanbul’da yapılabileceğini açıkladı. Lavrov, Rus heyetinin krizin temel nedenlerinin aşılmasına yönelik Moskova’nın pozisyonlarını içeren bir memorandum sunmaya hazır olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin ikinci turunun 2 Haziran Pazartesi günü İstanbul’da yapılabileceğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından aktarılan açıklamada Lavrov, Moskova’nın krizin temel nedenlerinin güvenilir bir şekilde aşılmasına yönelik tüm açılardan pozisyonlarını içeren bir memorandum hazırladığını belirtti.

Lavrov, “Vladimir Medinskiy başkanlığındaki heyetimiz, önümüzdeki Pazartesi, yani 2 Haziran’da İstanbul’da yeniden başlayacak doğrudan müzakerelerin ikinci turunda bu memorandumu Ukrayna heyetine sunmaya ve gerekli açıklamaları yapmaya hazır,” ifadelerini kullandı.

Taraflar arasındaki ilk görüşme 16 Mayıs’ta yine İstanbul’da gerçekleşmişti. Bu görüşmenin ardından taraflar, bir memorandum üzerinde kendi pozisyonlarını hazırlama, “1000’e 1000” esasına göre kapsamlı bir esir takası yapma ve müzakerelere devam etme konusunda anlaşmaya varmıştı.

Kremlin, Ukrayna ile görüşmelerin İstanbul’da yeniden başlamasını bekliyor

Zelenskiy’den farklı açıklama

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 28 Mayıs’ta yaptığı bir açıklamada, Rus tarafının çatışmanın çözümüne ilişkin memorandum taslağını henüz Ukrayna ve ABD’ye iletmediğini öne sürmüştü.

Zelenskiy, Ukrayna Savunma Bakanı ve heyet başkanı Rustem Umerov’un bu amaçla Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy’i aradığını iddia etmişti.

Medinskiy’den yanıt ve yeni teklif

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy ise daha sonra Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Zelenskiy’in iddiasının aksine kendisinin Umerov’u aradığını ve memorandumların değişimi için belirli bir tarih ve yer önerdiğini belirtti.

Medinskiy, Rus tarafının ateşkes koşullarını görüşmek üzere önümüzdeki günlerde bir toplantı yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Medinskiy, bu toplantıda anlaşmanın tüm maddelerinin ayrıntılı bir şekilde derhal ele alınmasını teklif ettiklerini vurguladı.

Trump’ın Rusya-Ukrayna barışını teşvik girişimi stratejik açmaza dönüştü

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Endonezya ve Fransa, savaş uçakları ve denizaltılar için savunma anlaşması imzaladı

Yayınlanma

Endonezya ve Fransa, özellikle Rafale savaş uçakları ve Scorpene denizaltılarının satın alınması da dahil olmak üzere stratejik silahların geliştirilmesinde savunma işbirliğini güçlendirmek için bir niyet mektubu imzaladı.

Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, çarşamba günü Cakarta’da Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında yapılacak toplantı öncesinde, “Endonezya ve Fransa arasındaki savunma işbirliğini stratejik silahlara odaklanarak ilerletmek için Fransız bakanlarla niyet mektubunu imzalayacağız” dedi.

Sjamsoeddin, işbirliğinin Fransa’nın Dassault Aviation şirketinden Rafale savaş uçakları ve Avrupa ülkesinin Naval Group şirketinden Scorpene denizaltılarının satın alınmasını da içerdiğini söyledi.

Anlaşmanın yeni alımlarla mı yoksa mevcut bir satın alma anlaşmasının iyileştirilmesiyle mi ilgili olduğu konusunda ise ayrıntılı bilgi vermedi.

Cumhurbaşkanı Prabowo, göreve başlamadan önce Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun Savunma Bakanı olarak görev yapmış ve devletin gemi inşa şirketi PAL Indonesia ile ortaklaşa geliştirilecek iki Scorpene sınıfı denizaltının satın alınması için sözleşme imzalamıştı.

Bundan önce, Ocak 2024’te bakanlık 42 adet Rafale savaş uçağı için de anlaşma imzalamıştı. İlk partinin 2026 yılına kadar Endonezya’ya ulaşması planlanıyor.

Liderlerin toplantısında Prabowo, son yıllarda iki ülke arasında özellikle savunma sektöründe sağlanan kapsamlı işbirliğini övdü.

Prabowo çarşamba günü yaptığı ortak basın açıklamasında, “Fransa, ortak üretim ve teknoloji transferi yoluyla geliştirme dahil olmak üzere savunma teçhizatının modernizasyonunda Endonezya’nın ana ortaklarından biridir” dedi.

Şubat ayında Endonezya, Hint-Pasifik’te düzenlenen La Perouse Deniz Tatbikatı’na katıldı. Prabowo, “[Tatbikat] bölgesel istikrarın korunmasına yönelik ortak taahhüdün bir göstergesiydi” dedi.

Macron, Endonezya’da Orta Cava’daki Magelang’da bulunan askeri akademiyi ziyaret edecek ve ardından aynı bölgedeki dünyanın en büyük Budist tapınağı Borobudur’a kültürel bir ziyaret gerçekleştirecek.

Fransa, Endonezya ve ABD’nin ev sahipliğinde düzenlenen Super Garuda Shield ortak askeri tatbikatına da sık sık katılmaktadır. Endonezya ordusu, Sumatra’da düzenlenecek olan bu yılki Super Garuda Shield tatbikatına Fransa’nın katılacağını duyurdu.

İkili görüşmede, iki lider istikrarsızlığa yol açan jeopolitik ve jeoekonomik gerilimin arttığını kabul etti.

Prabowo, iki hükümet yetkililerinin toplantısının açılışında, “Jeopolitik ve jeoekonomik belirsizliğin yüksek olduğu bu dönemde, Fransa ve Endonezya istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmalıdır” dedi.

Macron, son 10 yılda iki ülke arasında artan işbirliğine dikkat çekti. Macron, ABD, Çin, Hindistan ve Japonya gibi büyük ülkeleri ve ASEAN’ı kapsayan bölgenin stratejik konumuna atıfta bulunarak, “Fransa’nın bölgede orta yol olarak Hint-Pasifik stratejisini benimsemesinin üzerinden sekiz yıl geçti” dedi.

Orta Doğu konusunda iki lider, Filistin’e barışçıl bir çözüm ve iki devletli çözümün uygulanmasını destekleyen ortak bir bildiri üzerinde anlaştı.

Prabowo, “Fransa ve Suudi Arabistan’ın iki devletli çözümün tamamlanmasını ve Orta Doğu’da barışın sağlanmasını teşvik etmek için haziran ayında bir zirve düzenleme planlarını da destekliyoruz” dedi.

Prabowo, İsrail’in egemen bir devlet olarak var olma hakkının da tanınması ve garanti altına alınmasının çok önemli olduğunu belirtti.

“Bu nedenle Endonezya, Filistin devleti İsrail tarafından tanındığı anda İsrail’i tanıyacağını ve İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmaya hazır olduğunu iletti.”

Macron, Prabowo’nun sözlerini yineledi. Macron, “Bu bölgede barış içinde yaşama hakkı ve İsrail’in tanınması hakkı vardır” dedi.

Stratejik işbirliği ve jeopolitik konuların yanı sıra, iki lider, Gizli Bilgilerin Karşılıklı Korunması Anlaşması (MPCIA) aracılığıyla istihbarat alanında işbirliği; Endonezya’nın egemen servet fonu Danantara ile Fransız pil malzemeleri üreticisi Eramet arasında kritik mineraller ve metaller; ve Prabowo’nun ücretsiz yemek programı için okul çocuklarının beslenme denetimine Fransa’nın Danone şirketinden destek sağlanması konusunda da mutabık kaldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English