ABD, ‘insan hakları ihlallerine’ karıştığı düşünülen ve aralarında ülke parlamentosu üyelerinin de bulunduğu onlarca Gürcistan vatandaşına vize kısıtlaması getiriyor. Yaptırımlar, söz konusu kişilerin yakın akrabaları için de geçerli olacak.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün düzenlediği basın toplantısında ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasasıyla ilgili olarak Tiflis’e bir dizi yaptırım uygulanacağını bildirdi.
Miller, “Bu ilk vize kısıtlama listesi Gürcü Rüyası partisi üyelerini, parlamento üyelerini, kolluk kuvvetlerini ve sıradan vatandaşları içeriyor. Gürcistan liderlerinin eylemlerini yeniden gözden geçirecekleri ve ülkelerinin uzun süredir dile getirdikleri demokratik ve Avrupa-Atlantik hedeflerine doğru ilerlemek için adımlar atacakları konusunda umutluyuz, ancak bunu yapmadıkları takdirde ABD ek adımlar atmaya hazırdır,” dedi.
Gürcü Rüyası partisinin eylemlerini ‘anti-demokratik’ olarak nitelendiren Miller, “Size ek yaptırımlar uygulamaya ve gerekli diğer tüm adımları atmaya hazır olduğumuzu söyleyebilirim,” diye ekledi.
Listede kaç ismin olduğu yönündeki soruya Miller, “Genelde net rakamlar vermeyiz ama 20 ila 30 kişi söz konusu,” bilgisini vedi.
Sözcü, “Genellikle insanları bilgilendirmeyiz, ancak ABD’ye gelmeye çalıştıklarında bunu öğreneceklerdir,” diye konuştu.
Miller, şöyle devam etti: “Gürcü Rüyası partisinin anti-demokratik eylemleri ve son zamanlarda yaptığı açıklamalar ve söylemler konusunda derin endişe duymaya devam ediyor. Bu eylemler, Gürcistan’ın Avrupa’daki geleceğini raydan çıkarma riski taşımakta ve Gürcistan’ın anayasasına ve halkının isteklerine ters düşmektedir.”
Miller, kısa süre önce Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ABD ile Gürcistan arasındaki tüm ikili iş birliğinin kapsamlı bir şekilde gözden geçirileceğini duyurduğunu anımsattı.
Son iki yıldır federal bütçeye dahil edilen Gürcü yetkililere yönelik 390 milyon dolarlık mali yardımın da gözden geçirilmekte olduğunu kaydeden Miler, bu miktarın yarısının askeri yardıma, yaklaşık üçte birinin ise kalkınma projelerine ve ayrıca demokratik kurumların ve sivil toplumun inşasına harcandığını anımsattı.
Sözcü, “Gürcistan’a sağladığımız mali yardımı gözden geçirmeye devam edeceğiz. Gürcistan’ın mevcut politikalarını sürdürmesi halinde tüm bu [fonlar] potansiyel olarak tehlikeye girebilir,” yorumunu yaptı.
Gürcistan parlamentosu, ‘yabancı acenta’ yasasını kabul etti: ABD’den yaptırım tehdidi
‘ABD’nin stratejik ortaklarına karşı yaptığı hataların bir yenisi’
Diğer yandan Gürcistan hükümeti, Washington yönetiminin kararına tepki gösterdi. Başbakan Yardımcısı, Kültür ve Spor Bakanı Teya Tsulukyani, Imedi TV kanalına verdiği demeçte, “Bu, ABD’nin stratejik ortaklarına karşı yaptığı ve bizi üzen hataların bir yenisi,” dedi.
Yetkili, Gürcü Rüyası hükümetinin ABD ile dostluktan hiçbir zaman vazgeçmediğini de sözlerine ekledi.
Geçen ay Gürcistan parlamentosu, sokak protestolarına ve ABD ile Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım tehditlerine rağmen ‘yabancı acenta’ yasa tasarısını kabul etti.
Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto edilen tasarı, daha sonra parlamentoda oy çokluğuyla geçersiz kılındı.
Yasa, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan sivil toplum ve medya kuruluşları için geçerli olacak. Bu kuruluşlar her yılın ocak ayında Adalet Bakanlığı’na gelir ve gider beyannamesi vermekle yükümlü olacaklar.
Bu yükümlülüğü yerine getirmemeleri halinde yaklaşık 9 dolar para cezasına çarptırılacaklar ve para cezasından sonra beyanname verilmezse, gecikilen her ay için yaklaşık 7 bin 200 dolar tahsil edilecek.
Gürcistan Başbakanı, AB Komiseri’nin kendisini Fico suikastını örnek göstererek tehdit ettiğini söyledi