Bizi Takip Edin

AMERİKA

Arjantin’de Milei’nin “şok terapisine” karşı yeni para birimi piyasaya sürüldü

Yayınlanma

Arjantin Başkanı Javier Milei’nin kronik enflasyonu kontrol altına almak için uyguladığı “şok terapisinin” mali sonuçları yoksul bölgelerde sert biçimde hissediliyor.

Ülkenin kuzeybatısında yer alan La Rioja eyaleti de bunlar arasında. Bloomberg’in haberine göre Milei federal hükümetten eyaletlere yapılan aylık nakit transferlerini azaltınca La Rioja iflas etti ve şubat ayında temerrüde düştü. Kısa süre içinde yerel ekonomi derin bir durgunluğa girdi.

Bunun üzerine Milei’nin politikalarına yönelik eleştirileri ile bilinen Ricardo Quintela adındaki vali kendi radikal planını devreye soktu. Quintela, eyaletin kendi para birimi olan ‘chacho’yu yarattı, banknotlar bastırdı ve tüm devlet çalışanlarına 50.000’lik tomarlar halinde dağıtmaya başladı.

Quintela’nın söylediğine göre bu, insanların almaktan imtina ettikleri temel ihtiyaç maddelerini daha fazla satın almalarına yardımcı olacak küçük bir ikramiye ödemesiydi.

1 chacho, 1 pesoya eşit

Dükkan sahipleri chachoları tıpkı pesoları kabul ettikleri gibi kabul etmeye zorlanmadılar, aksine “teşvik edildiler.” Eyaletin “paritesine” göre, bir chacho bir pesoya eşit.

Ağustos ayının sonlarında, eyaletin çalışanları yeni para birimlerini almak için aceleyle sıraya girdiler. Bloomberg’e göre almaları gereken 40 dolar civarındaki ödeme, ortalama aylık maaşın sadece 240 dolar olduğu bir eyalette çok büyük bir paraydı.

Habere göre eyalet başkentindeki bir benzin istasyonu olan Refinor’da işler o sabah %10 arttı. Küçük bir kasap dükkanı olan Noed-Fama’da ise ilk hafta müşterilerin yaklaşık yarısı yeni para birimiyle ödeme yaptı.

Burada kasiyerlik yapan Juan Bonaldi, çok fazla chachos ile sıkışıp kalmaktan çekinen dükkan sahiplerinin kendi (çok ayrıntılı) kurallarını oluşturduklarını söyledi: müşteriler sadece satın aldıkları etin satın alma fiyatı, verdikleri chachosun değerinin en az %80’ine eşitse peso olarak para üstü alacaklar. Aksi takdirde para üstü chachos olarak verilecek ya da mümkün olmadığında sipariş iptal edilecek.

Eyalet, chacholara faiz vererek kendini finanse etmeye çalışıyor

Quintela, chacholarından kurtulmak isteyen tüccarları, 48 saatlik zorunlu bir beklemenin ardından bunları peso ile değiştirecek olan başkentteki iki devlet dairesine yönlendirdi.

Quintela, aralık ayına kadar beklemeleri halinde eyalet hükümetinin her bir chacho için kendilerine 1,17 peso ödeyeceğini, bunun da peso cinsinden %17’lik bir faiz oranı anlamına geldiğini ve yıllık olarak hesaplandığında %50’nin üzerine çıktığını söyledi.

Bloomberg’e göre bu da tüm bu chacho planının özünü ortaya koyuyor: federal fonlardan mahrum bırakılmış ve yurtiçi ve yurtdışındaki borç piyasalarından dışlanmış bir eyaletin finansman bulması ve harcamalarını sürdürmesi için bir yol.

Chacholar 1.000 ila 50.000’lik banknotlar halinde geliyor. Yaklaşık üç milyar adet (ya da kabaca 3 milyon dolar) dağıtıldı ve yakında bu miktarın dokuz milyara çıkarılması planlanıyor.

Uzmanlara göre bu şimdilik küçük bir sayı ama hem La Rioja’da hem de belki de ülke genelinde olacakların bir işareti. Eğer bu hamle La Rioja’da işe yararsa diğer valiler de onu takip edebilir.

Arjantin’de “paralel para birimleri” zaman zaman kullanıldı

Bu “paralel para birimi” daha önce de gündeme gelmişti. 2000’li yılların başında, federal hükümet ülkeye Milei’nin bugün yaptığına benzer bir kemer sıkma planı dayattığında, eyaletler kendi para birimlerini çıkarmaya başlamıştı.

Aralarında La Rioja’nın da bulunduğu bir dizi eyalet buna katılmıştı. Kaldı ki La Rioja eyaleti, bu yeni para birimi girişimini 1980’lerde de denemişti.

Bu para birimleri, 2003 yılında Buenos Aires’te göreve gelen yeni Peronist hükümet tarafından peso ile değiştirildi.

Milei şimdilik sessiz

Milei chacho hakkında çok az şey söyledi fakat “liberteryen” felsefesine sadık kalarak ne bazı müttefiklerinin istediği gibi yasaklamaya çalışacağını ne de peso ile takas etmeyi teklif edeceğini belirtti.

Quintela chacho hakkında ilk kez konuşmaya başladığında X’te yaptığı açıklamada, “Asla olmaz,” diye yazmıştı.

Yeni para birimini her mağaza kabul etmeyebilir

Bir chacho’ya bir peso değişim oranının kesin olması gerekiyor. Quintela, mağazaların chacho almayı reddedebileceğini, fakat ödeme olarak kabul ederken indirim uygulayamayacaklarını söyledi ve bunu ihlal edenlerin kapatılacağı sözünü verdi.

Yine de bunun uygulanması zor bir kural olduğu düşünülüyor. Chachonun bariz sınırlamaları var. Bir öğretmen olan Edith Leguize, 50.000 chachosunu topladıktan sonra, “Hangi mağazaların bunları kabul edeceğini görmek için her yeri dolaşmanız gerekiyor,” dedi.

Ayrıca tabii ki çevre eyaletlere seyahat edenler için yeni para biriminin hiçbir faydası yok.

Eyalet sakinleri chachoları hemen ellerinden çıkarıyor

İşyeri sahipleri için de kısıtlamalar var, örneğin işçi maaşlarının bunlarla ödenmesi gibi. Bu yüzden pek çok mağaza sadece chacho ile ödeme yapan müşterilere para üstü olarak kredi kuponu veriyor. Bazı internet siteleri de chachoları %10 indirimle satın almayı teklif etmeye başladı.

Ticaret odası lideri Chanampa, Riojanoluların chachoları aldıklarında harcama hızlarının kendisini şaşırttığını söylüyor. Daha önceki yerel para birimi deneylerinin ve diğer sadaka programlarının nasıl fiyaskoyla sonuçlandığını ve ellerinde değeri çok düşmüş kağıt parçaları kaldığını hatırladıklarını söylüyor.

Chanampa, “Bunun tekrar başlarına gelmesinden korkuyorlar. Bu sadece bir yara bandı. Sorunu çözmüyor,” diyor.

AMERİKA

Trump’ın “51. eyalet” şakası Kanada’yı karıştırdı

Yayınlanma

Kanada Maliye Bakanı Chrystia Freeland’ın, başkan seçilen Donald Trump’ın yaklaşan gümrük vergisi tehditleriyle en iyi nasıl başa çıkılacağı konusundaki uzlaşmaz farklılıkları gerekçe göstererek istifa etmesiyle Kanada siyaseti karıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump ile olası bir gümrük vergisi savaşına ilişkin korkularla bağlantılı bir iç siyasi krizle karşı karşıya kalırken, Seçilmiş Başkan, Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olmasının “harika bir fikir” olacağını söyleyerek şaka yapınca işler daha da karmaşık hale geldi.

Trump çarşamba günü Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda, “Birçok Kanadalı Kanada’nın 51. Eyalet olmasını istiyor. Vergilerden ve askeri korumadan büyük ölçüde tasarruf edecekler. Bence bu harika bir fikir. 51. Devlet!!!” dedi.

Leger tarafından yapılan bir ankete göre Kanadalıların %13’ü ülkenin ABD’nin bir eyaleti olmasını istiyor.

Trump, Trudeau’ya “Kanada Valisi” demişti

Trump aynı şakayı kasım ayı sonlarında Mar-a-Lago tatil köyünde verdiği bir akşam yemeğinde de yapmış ve izleyicilerden kahkahalar yükselmişti.

Fox News’e göre seçilmiş başkan, iki ülkenin birleşmesinin fentanil kaçakçılığı konusundaki endişelerini gidereceğini ve büyük ölçüde ABD’nin güney sınırını etkileyen bir sorun olan yasadışı göç akışını durduracağını öne sürmüştü.

Daha sonra Trump, Truth Social’da yaptığı başka bir paylaşımda da Başbakan Justic Trudeau’yu Kanada’nın “valisi” olarak adlandırmıştı ki bu, normalde ABD eyaletlerinin liderleri tarafından kullanılan bir unvan.

Bakan Freeland, istifadan önce Trudeau ile atıştı

Freeland ve Trudeau, kısa bir süre önce açıklanan iki aylık tatil satış vergisi ve Freeland’ın “maliyetli bir siyasi hile” olarak nitelendirdiği Kanadalılara 250 Kanada doları (168 avro) çek verilmesi konusunda anlaşmazlığa düştü.

Freeland, Trump’ın Kasım ayında yaptığı ülkeye %25 gümrük vergisi uygulama tehdidi bağlamında da Kanada’nın bu tür politikaları kaldırayamayacağını savunuyordu.

Freeland istifa mektubunda, “Ülkemiz ciddi bir meydan okumayla karşı karşıya. Bu da mali barutumuzu bugünden kuru tutmak anlamına geliyor, böylece yaklaşan bir tarife savaşı için ihtiyaç duyabileceğimiz rezervlere sahip olabiliriz,” dedi.

Muhalefetten ve iktidar partisinden erken seçim çağrısı

Kararının, Trudeau’nun bir hafta önce kendisine ülkenin maliye bakanı olarak kalmasını istemediğini söylemesinin ardından geldiğini söyledi. 

Hükümetin bütçesini sunmadan hemen önce gelen bu ayrılış, hükümeti zor durumda bıraktı ve Trudeau ile zaten kırılgan olan Liberal Parti’yi uçurumun kenarına getirdi.

Trudeau’nun partisinin üyeleri onu istifaya çağırırken, Kanada’nın üç muhalefet partisi lideri de pazartesi günü Trudeau’nun görevi bırakması gerektiğini söyledi.

Muhalefetteki Kanada Muhafazakâr Partisi lideri Pierre Poilievre de erken federal seçim çağrısında bulundu. Kanadalı siyasetçi, “Her şey kontrolden çıkmaya başladı. Bu şekilde devam edemeyiz,” dedi.

Olası Trump vergileri Kanada’yı felç edebilir

Kasım ayında Trump, yasadışı göç ve ABD’deki fetanil kriziyle mücadele etmek gerekçesiyle Kanada ve Meksika’dan ülkeye giren tüm ürünlere %25 oranında kapsamlı bir vergi uygulayacağını söylemişti.

Ekonomistler bu tür tarifelerin Kanada ekonomisine önemli ölçüde zarar vereceği uyarısında bulunuyor. ABD hükümetinin verilerine göre Kanada 2022 yılında ABD ithalatının yaklaşık 437 milyar dolarını gerçekleştirmiş ve aynı yıl ABD ihracatının da en büyük pazarı olmuştu.

Kanada toplam ihracatının yaklaşık %75’ini ABD’ye yapıyor.

Freeland, Trump’ın kasım ayında yaptığı açıklamanın ardından, “ABD’ye sattığımız şeyler gerçekten ihtiyaç duydukları şeyler. Onlara petrol satıyoruz, elektrik satıyoruz, kritik mineraller ve metaller satıyoruz,” demişti.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Arjantin ile IMF arasında yeni program müzakereleri

Yayınlanma

Arjantin, Uluslararası Para Fonu ile mevcut 44 milyar dolarlık anlaşmanın yerini alacak yeni bir program arayışında.

Bloomberg’in aktardığına göre IMF Baş Sözcüsü Julie Kozack perşembe günü yaptığı açıklamada Javier Milei hükümetinin, selefinden devraldığı anlaşmanın son gözden geçirmelerini tamamlamak yerine yeni bir program üzerinde çalıştığını doğruladı.

Perşembe günü Washington’da bir basın toplantısı düzenleyen Kozack, “Yetkililer yeni bir programa geçmek istediklerini resmen ifade ettiler ve müzakereler şu anda devam ediyor,” dedi.

Arjantin ile IMF arasındaki görüşmeler, Ekonomi Bakanı Luis Caputo’nun ofisinden ve merkez bankasından yetkililerden oluşan bir ekibin bu ayın başlarında fon temsilcileriyle görüşmek üzere Washington’a gitmesinin ardından ivme kazandı.

Arjantin’in bir sonraki IMF programına ilişkin müzakerelerdeki temel soru, kurumun Milei’ye 44 milyar dolarlık yükü devretmenin ötesinde ek finansman sağlayıp sağlamayacağı ve ne kadar sağlayacağı. 

Arjantin lideri bu yılın başlarında 15 milyar doları telaffuz etmiş fakat son zamanlarda bu rakama atıfta bulunmamıştı. Caputo bu hafta yaptığı açıklamada yeni fonların programın bir parçası olmasını beklediğini söyledi.

Kabul edildiğinde bu, ülkenin 1958’den bu yana kuruluşla yaptığı 23’üncü, 2018’den bu yana ise üçüncü program olacak.

IMF’nin Arjantin’deki sicili, on yıllar boyunca yapılan pek çok anlaşmanın ekonomiyi toparlayamaması ve birbiri ardına gelen hükümetlerin küresel borç verici kurumun parasını harcarken program hedeflerini sıklıkla ihlal etmesi nedeniyle kötü.

Milei ve baş müzakerecisi Caputo’nun da IMF ile ilişkileri karışık. Başkan bu yılın başlarında fonun üst düzey yetkililerinden biri olan Rodrigo Valdes’i eleştirmiş, Valdes de müzakerelerden çekilmeyi tercih etmişti.

Caputo da 2018’deki ilk anlaşma sırasında IMF yetkilileriyle kur politikası konusunda anlaşmazlığa düşmüş ve o dönemde Arjantin’in maliye bakanı olarak kısa bir süre merkez bankası başkanlığı yaptıktan sonra istifa etmişti.

Bu arada IMF yönetimi bu yıl Milei ve Caputo’yu harcamaları kısmak, enflasyonu düşürmek ve ülkenin birçok döviz kuru arasındaki farkı kapatmakla övdü.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Cumhuriyetçilerin federal fon yasası Kongre’ye takıldı

Yayınlanma

ABD Temsilciler Meclisi, hükümetin kapanmasına sadece bir gün kala, dün gece federal fonların süresini uzatacak bir tasarıyı kabul edemedi. 

Harcama tedbirinin çökmesi, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın defalarca taktik değiştirmek zorunda kaldığı kaotik bir mücadelenin uzamasına neden oldu.

Trump destekli tasarı, 30’un üzerinde Cumhuriyetçi ve neredeyse tüm Demokratların karşı çıkmasıyla gerekli üçte iki çoğunluğu sağlayamadı.

Nihai oylamada 235 üye tasarı aleyhinde, 174 üye ise tasarı lehinde oy kullandı; 38 Cumhuriyetçi tasarı aleyhinde, iki Demokrat ise tasarı lehinde oy kullandı.

Cumhuriyetçi muhalefetin düzeyi, Cumhuriyetçi liderlerin tasarıyı başka bir süreç altında gündeme getirmekte zorlanacağına işaret ediyor. 

Johnson başlangıçta Demokrat liderlerle hükümetin finansmanını 14 Mart’a kadar uzatacak yaklaşık 1.550 sayfalık bir tasarı üzerinde anlaşmaya varmıştı. Tasarı, afet yardımı, çiftlik yardımı ve Kongre üyeleri için maaş zammı da dahil olmak üzere partiler üstü yasama öncelikleriyle doluydu. 

Fakat Cumhuriyetçilerin sağ kanadı, Trump’ın milyarder danışmanı Elon Musk’ın özellikle eleştirdiği tasarıya yüklendi ve nihayetinde Trump, tasarıyı engelledi.

Bunun üzerine Johnson tasarıyı yeniden yazmak için kolları sıvadı ve Trump’ın talep ettiği iki yıllık borç tavanı uzatma maddesini ekledi.

Trump NBC’ye verdiği demeçte borç tavanının kaldırılmasını desteklediğini ve bunun gerçekleşmesi için “öncülük etmeye” hazır olduğunu söylemişti.

Trump’ın Kongre’deki en güçlü destekçilerinden bazıları da dahil olmak üzere Cumhuriyetçiler, en azından Demokratlar görevdeyken borç tavanının yükseltilmesine tarihsel olarak karşı çıkmışlardı. Şimdi ise Trump, tavanı tamamen kaldırmaları için onları zorlayacağını söylüyor.

Demokratlar perşembe günü kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda tasarıya karşı çıkma kararı aldılar.

Demokrat Temsilci Jamie Raskin, “Anlaşmada yer alan pek çok önemli şeyi yerle bir eden bu teklifle geri dönmek, özellikle de liderliğimize danışmadıkları için bir hakaret ve aşağılamadır,” dedi.

Gözden geçirilmiş tasarı bazı muhafazakâr bütçe açığı savunucuları için de yetersizdi ve Teksaslı Cumhuriyetçi Temsilci Chip Roy tasarıya karşı çıkanlar arasındaydı.

Borç tavanı, ABD Hazinesi tarafından üstlenilebilecek ulusal borç miktarına ilişkin yasal bir sınır ve böylece federal hükümetin halihazırda aldığı borca ek olarak daha fazla borç alarak ne kadar para ödeyebileceğini belirliyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English