Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

AUKUS, Çin’e karşı yapay zeka ve uzay teknolojisi ile genişletilecek

Yayınlanma

AUKUS ülkeleri (Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD), büyük veri setlerini işlemek için yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanacaklarını açıkladı. Çinli uzmanlar, ABD, İngiltere ve Avustralya’nın ‘Çin tehdidini’ hegemonya kurmak için bahane olarak kullandıklarını söyledi.

Üç ülkenin savunma bakanları, cuma günü  ABD’nin California eyaletindeki Mountain View kentinde yaptıkları toplantının ardından ülkelerinin Hint-Pasifik’teki yüksek teknoloji savunma ortaklıklarının kapasitesini artırdıklarını duyurmuştu.

Global Times’a konuşan Çinli uzmanlar, “Çin tehdidini” hegemonya kurmak için bir bahane olarak kullanan ABD, İngiltere ve Avustralya’nın AUKUS askeri işbirliğini nükleer enerjiyle çalışan denizaltılardan insansız hava araçları ve yapay zekâ içeren denizaltı karşıtı sistemlere ve bir silahlanma yarışını tetikleme riski taşıyan hassas alanlar olan uzay takibine kadar genişlettiklerini söyledi.

Çin’den yeni AUKUS planına ‘saatli bomba’ yorumu

‘Çin’in artan etkisine karşı işbirliğini genişletme kararı’

AP’nin cumartesi günü bildirdiğine göre ABD, İngiltere ve Avustralya’dan savunma şefleri cuma günü ABD ordusunun Silikon Vadisi’ndeki savunma teknolojisi merkezinde bir araya gelerek AUKUS ortaklığını genişletmeye yönelik bir sonraki adımda teknoloji işbirliğini ve bilgi paylaşımını artırmak için yeni bir anlaşma imzaladı.

AP’nin iddiasına göre işbirliğinin artırılmasında “Çin’in artan savunma harcamaları ve bölgede hızla genişleyen askeri varlığıyla ilgili artan endişeler” etkili oldu.

Habere göre, orijinal AUKUS anlaşmasındaki nükleer güçle çalışan denizaltılara ek olarak, yeni anlaşma denizaltı ve su üstü deniz insansız hava araçlarının kullanımını içeren bir dizi askeri tatbikat düzenleyecek ve üç ülkenin denizaltıları ve sudaki diğer nesneleri tespit etmek için kullanılan sonoboyları tarafından toplanan istihbarat ve verileri paylaşma yeteneğini geliştirecek.

P-8A gözetleme uçakları da dahil olmak üzere yapay zeka, denizaltı karşıtı savaşı geliştirmek amacıyla şamandıralardan gelen verileri daha hızlı işlemek için kullanılacak.

Kasım ayı sonlarında Wall Street Journal’da yayınlanan bir haberde Çin’in denizaltı teknolojisi ve denizaltı tespit kabiliyetlerinde ilerleme kaydettikçe ABD ve Çin orduları arasındaki en büyük uçurumlardan birini daralttığı ve üç ülke arasındaki işbirliğinin muhtemelen bu konuyu vurgulamak istediği belirtilmişti.

Provokatif hamlelere hazırlık

Pekin merkezli bir askeri uzman olan Wei Dongxu Global Times’a verdiği demeçte, yapay zeka teknolojilerinin uygulanmasının ABD, İngiltere ve Avustralya’nın denizaltıları, denizaltı karşıtı uçakları, yüzey gemileri ve diğerleri tarafından toplanan veriler de dahil olmak üzere denizaltı karşıtı sistemlerini entegre etmelerini ve ortak denizaltı karşıtı operasyonlarda düşman denizaltıları ararken ve onlara saldırırken daha hızlı ve daha doğru kararlar vermelerini sağlayacağını söyledi.

AP’nin haberine göre üç ülke uzayın derinliklerindeki nesneleri tespit ve takip etme kabiliyetlerini arttırmak için yeni radar sahaları kuracak.

Wei, ABD’nin artık bir uzay gücüne sahip olmasıyla birlikte, veri ve istihbarat paylaşımı yoluyla İngiltere ve Avustralya’dan daha fazla uzay izleme yeteneği elde edeceğini ve potansiyel ortak uzay askeri operasyonlarına hazırlanacağını söyledi.

Wei, bu tür bir işbirliğinin özünde, “Çin tehdidi” bahanesiyle küçük bir askeri hegemonya kliği inşa etmek olduğunu, böylece üç ülkenin savunma işbirliğini güçlendirebileceğini, askeri gücü genişletebileceğini ve provokatif hamleler yapabileceğini söyledi.

Uzayın askerileştirilmesi…

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka Çinli askeri uzman ise, AUKUS’un ilk nükleer denizaltı anlaşmasının nükleer silahların yayılmasını zaten tehdit ettiğini ve şimdi üç ülkenin buna askeri amaçlı yapay zeka ve uzayın askerileştirilmesi gibi çok hassas projeleri eklediğini söyledi.

Uzman, AUKUS ülkeleri arasındaki bu projelerin sadece bölgede tehlikeli bir silahlanma yarışına yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda dünyada kötü bir örnek oluşturabileceğini belirtti.

Çinli analistler, uluslararası toplumun üç ülkenin “hegemonik amaçlarını” görmesi ve askeri planları konusunda “yüksek alarma geçmesi” gerektiği konusunda uyarıda bulundular.

DİPLOMASİ

Karadağ, Rusya vatandaşları için vize rejimi uygulayabilir

Yayınlanma

Karadağ, Avrupa Birliği ile uyum sürecinde Schengen vize politikasına geçiş yaparak Rusya ve Belarus vatandaşlarına vize uygulamayı planlıyor.

Dan portalının hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre Karadağ, vize politikasını Schengen bölgesi kurallarıyla uyumlu hale getirmek amacıyla Rusya ve Belarus vatandaşlarına vize uygulamayı planlıyor.

Kaynaklar, bu değişikliğin yakın gelecekte hayata geçirilebileceğini belirtiyor.

Avrupa Birliği’ne aday ülke konumundaki Karadağ, AB’den gelecek resmi talebi bekliyor.

Bu süreçte sadece Rusya ve Belarus değil, Hindistan, İran, Çin, Pakistan, Türkiye ve diğer ülke vatandaşları için de vize zorunluluğu getirilmesi gündemde.

Fakat Ukrayna savaşı nedeniyle, öncelikli olarak Rusya vatandaşlarının serbest dolaşım hakkının kısıtlanması bekleniyor.

Bu düzenleme, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan turizm sektörünü ve yerleşik yabancıları doğrudan etkileyecek.

2023 yılında Karadağ’ı 246 bin Rusya vatandaşı ziyaret etti ve ortalama 15 günlük konaklamalarıyla 3,7 milyon gecelemeye ulaşarak rekor kırdılar.

Karadağ İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ülkede çeşitli oturma izinleriyle yaşayan 26 binden fazla Rusya vatandaşı bulunuyor ve bunların bin 146’sı daimî oturma iznine sahip.

2023 yılında Rus ve Ukraynalı vatandaşların Karadağ ekonomisine katkısı, özellikle KDV gelirleri açısından 163 milyon avroyu buldu.

Ancak AB’ye entegrasyon hedefleri doğrultusunda vize politikasının Schengen bölgesiyle uyumlu hale getirilmesi kaçınılmaz görünüyor. Yetkililer bazı ülkeler için özel düzenlemeler yapmaya çalışabilir, fakat AB’nin bu konuda istisna tanıma olasılığı oldukça düşük.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana giderek kötüleşti. Eylül 2022’de Karadağ, Rusya Büyükelçiliği’ndeki diplomatik personelin büyük bölümünü sınır dışı etti.

Ayrıca Moskova, Karadağ Dışişleri Bakanı Ranko Krivokapiç, Savunma Bakanı Raşko Konyeviç ve Ulusal Güvenlik Ajansı eski direktörü Savo Kentere’yi istenmeyen kişi ilan etti.

AB daha önce bir başka Balkan ülkesi olan Bosna Hersek’ten de Rusya’ya vize uygulaması talep etmişti. Bosna Hersek, Aralık 2022’de AB’ye adaylık başvurusunda bulunmuştu.

AB, vize politikasındaki bu uyumun, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Komisyonu Kalkınma Planı çerçevesinde vaat edilen 6 milyar avroluk desteği alabilmeleri için önemli koşullardan biri olacağını vurguladı.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Trump’ın danışmanı Claver-Carone: Çin’in Peru limanından gelen mallara da vergi uygulanmalı

Yayınlanma

Donald Trump’ın üst düzey danışmanlarından Mauricio Claver-Carone, seçilmiş başkanın Çin mallarına uygulayacağına söz verdiği %60 oranındaki gümrük vergilerinin, Pekin’in Peru’da inşa ettiği yeni bir limandan geçen herhangi bir ülkeden gelen mallar için de geçerli olmasını öneriyor.

Trump’ın ilk yönetiminde Ulusal Güvenlik Konseyinde Batı Yarımküreden sorumlu kıdemli direktör olarak görev yapan ve Trump’ın geçiş ekibinde yer alan danışman Claver-Carone, vergilerin Lima’nın 60 kilometre kuzeyindeki yeni derin su limanı Chancay’den geçen Çin veya Güney Amerika ülkelerinden gelen mallara da uygulanması gerektiğini söyledi.

Bloomberg’de yer alan habere göre Claver-Carone, “Chancay’den ya da bölgedeki Çin’e ait ya da kontrolündeki herhangi bir limandan geçen herhangi bir ürün, sanki Çin’den geliyormuş gibi %60 gümrük vergisine tabi tutulmalıdır,” dedi.

Claver-Carone, verginin tük aktarmaya (transshipment) karşı korunmaya yardımcı olacağını söyledi. Yük aktarma, bir ülkeden (bu durumda Çin’den) gelen malların başka bir ülkeye girmesi ve daha sonra nihai hedef pazarlarına (bu durumda ABD) doğrudan sevkiyatlardan daha düşük tarife oranlarıyla yeniden ihraç edilmesi süreci.

Latin Amerika’daki yük aktarması, Trump’ın Pekin’le ticaret savaşının ardından Amerika’nın en büyük ticaret ortağı olarak Çin’i geride bırakan Meksika’daki limanlarla ilgili olarak ABD için özellikle endişe verici olageldi.

Danışman bu tür tarifelerin, Pekin’in kendi topraklarında bir liman inşa etmesine izin verme konusunda ülkeleri iki kez düşündürmesi gerektiğini söyledi.

Claver-Carone, Meksika da dahil olmak üzere Çin’le denizcilik altyapısı konusunda ortaklık yapan tüm ülkelere “bunun bir uyarı olacağını” savundu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 14 Kasım’da Perulu mevkidaşıyla birlikte yeni Chancay limanının açılışını özenli bir törenle gerçekleştirdi. Xi, tesisin Chancay’den Şanghay’a doğrudan bir hat kurarak nakliye sürelerini kısaltacağını ve lojistik maliyetlerini düşüreceğini söylemişti.

Peru ve Çin’in Güney Amerika’dan Asya’ya mal götürmek ve Peru ve komşuları için tüketim malları ithal etmek istedikleri göz önüne alındığında, limandan yapılacak sevkiyatların ne kadarının ABD’ye yönelik olacağı belirsiz.

Eski bir Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi olan Ren Hongbin, 15 Kasım’da katıldığı bir iş dünyası etkinliğinde, limanın Çin ile ABD arasındaki ticareti kolaylaştırmaya yardımcı olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Xi, cumartesi günü Lima’da düzenlenen bir toplantıda görevden ayrılan ABD Başkanı Joe Biden’a, dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki ilişkiyi geliştirmek için Trump’la birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. İkili Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği liderler zirvesi için Peru’da bulunuyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Alman-İngiliz anlaşması Berlin’deki belirsizlik nedeniyle şimdilik suya düştü

Yayınlanma

Almanya ile Birleşik Krallık arasında imzalanması planlanan kapsamlı ikili anlaşma, Berlin’deki trafik lambası koalisyonunun dağılması nedeniyle, planlandığı gibi onaylanmayacak.

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ve Alman mevkidaşı Olaf Scholz, İngiliz liderin ağustos ayında Berlin’e yaptığı ziyaret sırasında iki ülke arasında türünün ilk örneği olan kapsamlı bir ikili anlaşma imzalama niyetlerini açıklamışlardı.

Müzakereler hızla ilerledi ve anlaşmanın ocak ayında sonuçlandırılması bekleniyordu fakat Almanya’daki erken seçim süreci çabaları sekteye uğrattı.

Alman hükümetinden yapılan açıklamada, “Alman Federal Meclisinde yapılacak erken seçimler göz önünde bulundurulduğunda, anlaşmanın mevcut yasama döneminde onaylanması pek mümkün görünmüyor,” denildi.

“Süreksizlik ilkesi” görüşmelere engel oldu

Scholz, iç iktidar mücadeleleriyle karakterize olan koalisyonun çöküşünden bir hafta sonra şubat ayında yeni seçimlerin yapılmasına karar verdi. Scholz’un partisi SPD’nin anketlerde ana muhalefet CDU’nun çok gerisinde kalması şansölyenin yeniden seçilmesini pek olası kılmıyor. Bu nedenle Birleşik Krallık ile imzalanacak anlaşmanın gün ışığına çıkıp çıkmayacağı belirsizliğini koruyor.

SPD’nin dış politika sözcüsü Nils Schmid daha önce Euractiv’e yaptığı açıklamada müzakerelerin ocak ayında sonuçlandırılması gerektiğini söylemişti. Bu resmi açıklamayla da uyumlu olacak ve Federal Meclis yaz tatilinden önce anlaşmayı onaylayabilecekti.

Fakat Alman hükümeti, erken seçimler nedeniyle tamamlanmamış antlaşmanın “süreksizlik ilkesi”ne kurban gideceğini söyledi. Bu ilkeye göre, görev süresi boyunca kabul edilmeyen yasa teklifleri, yeniden ele alınmak isteniyorsa bir kenara atılmalı ve yeniden hazırlanmalı.

Almanya ve Birleşik Krallık’tan “dönüm noktası” niteliğinde savunma anlaşması

Müzakereler iptal edildi

Euractiv’in edindiği bilgilere göre, devam etmekte olan müzakereler bu çerçevede iptal edilmiş durumda. Bir sonraki Alman hükümeti, ikili anlaşmayı sürdürmek isteyip istemediğine ve ne içermesi gerektiğine karar vermek zorunda kalacak.

Potansiyel anlaşma, Alman-Fransız ilişkilerini yeni bir düzeye taşıyan ve diğer şeylerin yanı sıra ortak bir parlamenter meclis kuran 2019 “Aachen Antlaşması” ile karşılaştırılıyordu.

Antlaşma, iki hükümet ve parlamento arasındaki alışverişi kurumsallaştırmayı amaçlıyordu. Schmid, parlamento komisyonları arasında düzenli toplantılar gibi arzu edilen formatların bunun bir parçası olması gerektiğini söylemişti.

Londra, müzakerelerin hızla ilerlemesinden memnundu

Birleşik Krallık hükümeti Euractiv’e yaptığı açıklamada bu hedeflerin, anlaşmanın vatandaşların yaşamları üzerinde pratik bir etkiye sahip olmasını ve aynı zamanda büyüme odağını yansıtmasını isteyen Birleşik Krallık tarafının hedefleriyle uyumlu olduğunu söyledi.

Almanya daha önce Starmer hükümeti döneminde Britanya ile ilk savunma işbirliği anlaşmasını imzalamıştı.

Birleşik Krallık hükümetine göre, erken genel seçim ilanından önce müzakereler “benzeri görülmemiş bir hızda” ilerlemişti. Normalde ikili anlaşma müzakereleri “yıllar” sürerken, bu anlaşmanın “birkaç ay içinde sonuçlandırılması” bekleniyordu.

Yeni Birleşik Krallık hükümetinin dış ve savunma politikası

CDU, anlaşmaya yeşil ışık yaktı

Starmer Alman seçimlerinin ardından şansölye olması beklenen CDU lideri Friedrich Merz ile çalışmak zorunda kalacak.

CDU dış politika sözcüsü Jürgen Hardt bu konuda kendinden emin konuştu. Euractiv’e verdiği demeçte Alman-İngiliz ilişkilerinin “başarısız Şansölye Olaf Scholz hükümetine bırakılamayacak kadar önemli” olduğunu söyledi.

Hardt yeni bir antlaşmaya ilişkin açık bir taahhütte bulunmaktan kaçındı fakat yeni Alman hükümetinin “bu konuyu derhal ele alacağını ve çeşitli işbirliği biçimleri kuracağını … [ve] daha da sağlam bir temel oluşturacağını” söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English