Bizi Takip Edin

Avrupa

Avrupa 56 milyar avroluk NATO savunma harcaması açığıyla karşı karşıya

Yayınlanma

Alman Ifo Enstitüsü’nün Financial Times (FT) için yaptığı araştırmaya göre, NATO’nun Avrupalı üyelerinin ittifakın savunma harcamaları hedefini tutturmak için yılda fazladan 56 milyar avro bulmaları gerekiyor, fakat bu açık son on yılda yarı yarıya azaldı.

Araştırma, NATO’nun savunma harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sine ulaşması hedefinde en büyük açığı olan AB ülkelerinin çoğunun (İtalya, İspanya ve Belçika dahil) aynı zamanda Avrupa’daki en yüksek borç ve bütçe açığı seviyelerine sahip olduğunu gösterdi.

ABD liderliğindeki ittifakın 32 üyesinin, Ukrayna savaşına karşılık olarak savunma harcamalarını artırmaya zorlanması, düşük büyümenin yaşandığı ve birçok ülkenin mali planlarını sıkılaştırdığı bir dönemde Avrupa’da bütçe baskılarını artırıyor. Ekonomistler bu durumun geride kalanların aradaki farkı kapatmasını zorlaştıracağını söylüyor.

Ifo’ya göre değer bazında en büyük açık, geçen yıl kriteri karşılamak için gerekenden 14 milyar avro daha az harcayan Almanya’da görüldü. Fakat Berlin son on yılda enflasyondan arındırılmış olarak bu açığı yarıya indirdi ve bu yıl tamamen kapatmayı planlıyor.

Avrupa’daki bir sonraki en büyük açıklar İspanya’da 11 milyar avro, İtalya’da 10,8 milyar avro ve Belçika’da 4,6 milyar avro oldu. Bu üç ülke geçen yıl GSYİH’lerinin yüzde 100’ünün üzerinde borcu olan altı AB ülkesi arasındaydı.

İtalya aynı zamanda yüzde 7,2 ile bloğun en yüksek bütçe açıklarından birine sahipti ve faiz maliyetlerinin bu yıl devlet gelirlerinin yüzde 9’unun üzerine çıkması bekleniyor.

Ifo’da ekonomist olan Marcel Schlepper, “Yüksek borç seviyelerine ve yüksek faiz maliyetlerine sahip ülkelerin daha fazla borçlanmak için fazla alanları yok, bu nedenle bunu yapmanın tek gerçek yolu diğer alanlardaki harcamaları kısmaktır. Almanya tarımsal mazot sübvansiyonlarını kesmeye çalıştığında ve çiftçiler protesto gösterileri düzenlediğinde gördüğümüz gibi bu hiç de kolay değil,” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller bu hafta, AB’nin tüm NATO üyelerini yüzde 2 eşiğine getirme çabalarında bir ‘iyileşme’ olduğunu kabul etti. Washington uzun zamandır Avrupa’nın kendi savunması için daha fazla harcama yapmasını istiyor.

Geçen yıl NATO’nun toplam 1,2 trilyon avroluk savunma harcamalarının üçte ikisi ABD tarafından yapıldı. Bu rakam AB üyeleri, Birleşik Krallık ve Norveç’in toplam 361 milyar avroluk harcamalarının iki katından fazla.

Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak olan yeni AB mali kuralları, ülkelerin yıllık bütçe açığına getirilen %3’lük sınıra ve borcun GSYİH’ye oranına getirilen %60’lık eşiğe uymaya çalışmaları nedeniyle daha fazla bütçe kesintisine yol açacak.

Bloktaki 10’dan fazla ülkenin yıllık açık sınırını aşması ve bunun da muhtemelen Avrupa Komisyonu tarafından yaptırımlarla sonuçlanması bekleniyor.

Fakat geçen yıl sona eren müzakereler sırasında Polonya, Baltık ülkeleri ve İtalya, savunma harcamalarının yeni kurallar kapsamında daha olumlu bir şekilde ele alınması için başarılı bir kampanya yürüttü.

Dolayısıyla Komisyon, yıllık bütçe açığı sınırını aşan ülkelere karşı harekete geçip geçmeyeceğini değerlendirirken askeri harcamaları hafifletici bir faktör olarak görecek.

Polonya gibi 2024 yılında üretiminin yüzde 4’ünden fazlasını savunmaya harcayacak  ve dolayısıyla AB mali sınırlarını ihlal edecek olan durumlarda, bu durum muhtemelen bütçesinin daha yumuşak bir şekilde değerlendirilmesine yol açacak.

Pantheon Macroeconomics’e göre Avro Bölgesi ülkeleri 2021’de 150 milyar avro olan savunma harcamalarını 2026’da 320 milyar avroya çıkarma yolunda ilerliyor ve bunun durgun büyümeyi yüzde 0,2 ila 0,3 oranında artıracağı tahmin ediliyor.

Bu hafta Norveç, ittifakın yüzde 2’lik hedefine 2024 yılında, planlanandan bir yıl önce ulaşacağını açıklayan en son Avrupalı NATO üyesi oldu.

Avrupa

Norveç ilk kez milli güvenlik stratejisi yayınladı

Yayınlanma

Norveç, tarihinde ilk kez milli güvenlik stratejisi yayınladı ve ülke “kriz” ve “savaş” riskine hazırlık amacıyla Avrupalılarla stratejik işbirliğini artırmayı planlıyor.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, perşembe sabahı “Norveç toplumunun dayanıklılığını” artırmak için öncelikleri belirleyen stratejiyi açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD-Avrupa ilişkilerini tedirgin etmesi, stratejinin üzerinde bir gölge oluşturuyor.

18 sayfalık belgede yer alan güncellenmiş tehdit değerlendirmesinde, “yeni Amerikan öncelikleri”nin transatlantik ilişkilerin geleceğinde “önemli bir belirsizlik” yarattığı belirtiliyor.

Fakat strateji belgesinde, ülkenin “güvenilir bir savunma” sağlamak için hâlâ ABD’nin “desteğine ve takviyesine bağımlı” olduğu belirtiliyor.

Norveç, NATO ittifakına yoğun yatırım yapmaya devam ederken, “AB ile güvenlik ve savunma işbirliğini” de güçlendirmeyi planlıyor.

Norveç, AB üyesi olmasa da, blokla yakın bağları var ve hem AB’nin ortak pazarına hem de Schengen bölgesine dahil.

Norveç, 2024 yılında Brüksel ile bir güvenlik ortaklığı imzaladı. Bu, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa’nın askeri alımlarını güçlendirmek için önerdiği 150 milyar avroluk ortak savunma kredisine erişim hakkı anlamına geliyor.

Strateji, Norveç’in “savunma yeteneklerinin, iktisadi güvenliğinin ve toplumsal dayanıklılığının” hızla güçlendirilmesine öncelik veriyor.

Stratejiye göre Norveç, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa ve Polonya ile stratejik işbirliğini de güçlendirmeyi hedefliyor.

Hükümetin strateji sunumu, İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 80. yıldönümünün hemen ardından geldi.

Plan ayrıca, “Norveç’te yeniden savaş çıkabilir” uyarısında bulunuyor. 

Okumaya Devam Et

Avrupa

Almanya, göç konusunda ‘ulusal acil durum’ haberlerini yalanladı

Yayınlanma

Almanya, sınır kontrollerini artırmak ve mültecilerin giriş hakkını reddetmek için ‘ulusal acil durum’ ilan ettiği yönündeki basında çıkan haberleri yalanladı.

Hükümet sözcüsü Euractiv’e yaptığı açıklamada, Welt gazetesinde yer alan haberi yalanlayarak, “Şansölye ulusal olağanüstü hal ilan etmeyecek,” dedi.

Friedrich Merz’in Hıristiyan Demokrat Partisi’nin (CDU) Bavyera’daki kardeş partisi CSU’nun üyesi İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt’in 2015 öncesi göç politikasına geri dönüleceğini vaat etmesinden bir gün sonra, Almanya, başkentlere AB’nin kurucu antlaşmalarında yer alan 72. maddeyi (Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma – TFEU) özel bir maddeyi uygulayacağını bildirdiği bildirildi. İtalya aynı maddeyi 2023 yılında göçü önlemek için uygulamıştı.

Merz’in yarın Brüksel’de şansölyelik görevinin başlangıcı ve Avrupa Günü kutlamaları için bir toplantıya katılması bekleniyor. Merz, Almanya için daha sıkı göç kuralları vaat ediyordu.

Konstanz Üniversitesi’nden Profesör Daniel Thym, AB’nin kurucu üyesi olan Almanya’nın AB hukukunu askıya almaya ilk kez teşebbüs edeceğini söyledi.

Thym, “Bir hükümetin TFEU’nun 72. maddesini uyguladığı önceki çoğu durumda, bu girişim Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nda, gerekçesinin yüzeysel kalması nedeniyle başarısız oldu,” diye açıkladı.

Avrupa Komisyonu, geçen aralık ayında göçün karma tehdidi hakkında bir bildiri yayınlayarak böyle bir adımın atılmasını mümkün kılmıştı.

72. madde, üye ülkelere kamu düzenini korumak ve iç güvenliği sağlamak için bazı AB düzenlemelerinden sapma izni veriyor. Bu durumda bunun izin verilip verilmeyeceği, geçen yıl trafik lambası koalisyonu ile CDU/CSU arasında tartışma konusu olmuştu.

Okumaya Devam Et

Avrupa

Portekiz Merkez Bankası: Elektrik kesintisi yüzünden üretim %15 düştü

Yayınlanma

Portekiz Merkez Bankası (BdP) tarafından perşembe günü yayınlanan günlük göstergeye göre, 28 Nisan’da Portekiz’i etkileyen elektrik kesintisi, iktisadi faaliyette yaklaşık %15’lik bir düşüşe neden oldu.

Günlük iktisadi faaliyet göstergesine (DEI) eşlik eden notta, 4 Mayıs’ta sona eren haftada, “Önceki haftaya göre faaliyetlerde yıllık bazda daha düşük bir değişim oranı görüldü; bu durum, özellikle elektrik kesintisinin yaşandığı gün yaklaşık %15’lik düşüşü yansıtıyor,” denildi.

Bu gösterge, otoyollardaki ağır ticari araç trafiği, elektrik ve doğalgaz tüketimi, ulusal havalimanlarında boşaltılan kargo ve posta, Portekiz’de ikamet eden ve ikamet etmeyen kişiler tarafından yapılan kartlı alışverişler gibi Portekiz’deki iktisadi faaliyetle ilgili yüksek frekanslı verileri bir araya getiriyor.

BdP’ye göre, bu göstergelerle ölçülen faaliyet, elektrik kesintisinin yaşandığı gün %14,8 oranında düştü.

28 Nisan’da, geniş çaplı bir elektrik kesintisi Portekiz anakarası, İspanya ve Andorra’yı ve Fransa’nın bir kısmını neredeyse tamamen elektriksiz bıraktı.

Havaalanlarının kapanması, büyük şehirlerde ulaşım ve trafik sıkışıklığı ve yakıt kıtlığı kesintinin bazı sonuçları oldu.

Avrupa Elektrik İletim Sistem Operatörleri Ağı, “olağanüstü ve ciddi” olarak nitelendirdiği ve Portekiz ile İspanya’yı karanlığa gömen bu kesintinin nedenlerini araştırmak üzere bir komite kurulduğunu duyurdu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English