Bizi Takip Edin

RUSYA

Azov Ekoloji Forumu başladı

Yayınlanma

İlber Vasfi Sel, Kırım Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri

Moskova’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahale başlatma kararı sonrasında referandumla Rusya’ya katılan Zaporojye bölgesinin Berdyansk kentinde düzenlenen Azov Ekoloji Forumu dün başladı.

‘Çevre’ ve ‘iklim’ gündemi tüm dünyayı meşgul ederken forum, Azak Denizi havzasında meydana gelen ekolojik sorunların farkındalığını artırmak ve çözüm yollarına dair tartışmalara odaklanıyor.

Azak Denizi’ne kıyısı olan tüm bölgelerden temsilciler, devlet yetkilileri, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri bir araya getiren Azov Ekoloji Forumu’nda Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin, Zaporojye Tarımsal Sanayi Kompleksi Başkan Yardımcısı ve Tarımsal Sanayi Kompleksi ve Gıda Politikası Bakanı Svetlana Şevçenko, Zaporojye İktisadi Kalkınma Bakanı Yuriy Guskov, Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Başkanlığına bağlı Stratejik İnisiyatif Ajansı Başkanı Andrey Kalinin ve Berdyansk Valisi Aleksandr Saulenko gibi yüksek profilli isimler yer alıyor.

Azak Denizi’nde doğal faktörlerin yanı sıra aşırı antropojenik yükün neden olduğu ‘ağır bir ekolojik durum’ olduğuna vurgu yapan konuşmacılar; Azak Denizi’ni canlandırmak, bölgenin bilimsel potansiyelini, sosyal açıdan aktif işletmelerini, çevrecileri ve gönüllüleri de Azak bölgesinin ekolojisinin korunmasına dahil etmek istediklerini belirtti.

Azak Denizi’ndeki ekolojik sorunlara ilk dikkat çeken isimlerden biri olan Puşilin, çevrim içi bağlantı yoluyla katıldığı forumda, Ukrayna yönetimi altında geçen dönem boyunca bölgede herhangi bir çalışma yapılmadığına dikkat çekti.

Öte yandan forumda bir yandan toprağın verimli kullanımı, tarım ve çevre sorunları, su ve biyolojik kaynaklardaki ortaya çıkan kötü durum, turizm ve rekreasyon potansiyelini istişare edilirken, diğer yandan Ukrayna yönetimi altında uzun yıllar boyunca yalnızca ‘yağma ve sistematik yıkım alanları oluştuğu’ kaydedildi.

RUSYA

Ukrayna, Rusya’yı ATACMS füzeleriyle hedef aldı

Yayınlanma

Ukrayna, Bryansk olbastına altı ATACMS balistik füzesi ile saldırdı. Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi etkisiz hale getirirken, bir füze sınırlı hasara yol açtı. Can kaybı ya da büyük bir yıkım yaşanmadığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Bryansk oblastını altı ATACMS balistik füzesi ile hedef aldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu gece saat 03:25’te (yerel saatle 00:25) düşman, Bryansk oblastındaki bir tesisi altı balistik füzeyle vurdu. Elde edilen teyitli bilgilere göre saldırıda ABD yapımı ATACMS taktik füzeleri kullanıldı,” denildi.

Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi imha ederken, bir füze hedefe ulaşarak sınırlı hasara yol açtı.

Füzenin parçalarının Bryansk bölgesindeki bir askeri tesisin teknik alanına düştüğü ve bunun bir yangına neden olduğu belirtildi.

Ancak yangının kısa sürede kontrol altına alındığı ve söndürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı ve ciddi bir yıkımın olmadığı da vurgulandı.

Rusya ordusu, saldırıyı önlemek için S-400 hava savunma sistemi ve Pantsir füze savunma sistemi kullandı.

Biden’dan Ukrayna’ya kritik hamle: ATACMS füzeleri için onay çıktı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Merkez Bankası: Enflasyonist baskılar artıyor, ek sıkılaştırma şart

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, artan enflasyonist baskılar nedeniyle para politikasında ek sıkılaştırma yapılması gerektiğini açıkladı. Banka, baz faiz oranını yüzde 21’e yükseltti ve 2026 yılına kadar enflasyonu hedef seviyeye indirmeyi planlıyor.

Rusya Merkez Bankası, süreklilik gösteren enflasyonist baskıların bu yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrettiğini ve talep ile fiyat artışını kontrol altına almak için ek parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulacağını duyurdu.

Merkez Bankası, enflasyonu en geç 2026 yılında hedeflenen seviyeye indirmek ve enflasyon beklentilerini düşürmek amacıyla 25 Ekim’deki toplantısında baz faiz oranını son 20 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 21’e yükseltmişti.

Banka, 20 Aralık’taki bir sonraki toplantısında, ek tedbirlere yeşil ışık yaktı.

Ekim ayı verilerine göre aylık fiyat artışı, eylül ayına kıyasla yavaşlama gösterdi. Bu yavaşlamanın temel nedeni, fiyat dinamikleri aylık bazda önemli değişiklikler gösteren turizm ve yolcu taşımacılığı hizmetlerindeki fiyat düşüşleri oldu.

Banka açıklamasında, “İstikrarlı fiyat artışı göstergelerinin çoğu bir önceki aya göre yükseliş gösterdi. Bu durum, talep artışının mal ve hizmet üretimini artırma kapasitesinin üzerinde seyretmeye devam ettiğini gösteriyor,” ifadelerine yer verdi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış yıllık bazda fiyat artışı ekim ayında yüzde 8,2 olarak gerçekleşirken, bu oran eylül ayında yüzde 9,9 düzeyindeydi. Yıllık enflasyon ise yüzde 8,54’e geriledi.

Merkez Bankası’nın beş yıllık dönem için trend enflasyon tahmini, eylül ayındaki yüzde 8,41 seviyesinden ekim ayında yüzde 8,70’e yükseldi.

Üç yıllık dönemde ise tahmin yüzde 9,50’den yüzde 9,41’e geriledi, ancak hala yüksek seyrini sürdürüyor.

Banka değerlendirmesinde, “Fiyat dinamiklerine ilişkin analitik göstergeler, ekim ayında enflasyonist baskıların yoğunlaştığına işaret ediyor. Artan enflasyon beklentileri ve işgücü piyasasındaki süregelen gerginlik bağlamında enflasyon yanlısı riskler devam ediyor,” açıklamasını yaptı.

Rusya Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikası KOBİ’leri vurdu

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, güncellenmiş nükleer doktrinini yayımladı

Yayınlanma

Putin, nükleer doktrinini yenileyerek Rusya’nın caydırıcılık politikasında kapsamı genişletti ve nükleer silah kullanımını gerektirecek koşulları netleştirdi. Yeni doktrinde egemenliğe yönelik kritik tehditlere karşı nükleer karşılık ihtimali vurgulanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Nükleer Caydırıcılık Alanında Devlet Politikasının Temelleri” başlıklı güncellenmiş nükleer doktrini onaylayan kararnameyi imzaladı. İlgili belge kamuoyuyla paylaşıldı.

Doktrinin ana ilkesi, nükleer silahların yalnızca ülkenin egemenliğini korumak için son çare olarak kullanılması gerektiği üzerine kurulu.

Ancak, yeni askeri tehdit ve risklerin ortaya çıkması nedeniyle, Rusya’nın nükleer silah kullanımını gerektirebilecek koşulların net bir şekilde tanımlanması ihtiyacı doğdu.

Güncellenen doktrine göre:

Nükleer caydırıcılığa tabi olan devletler ve askeri ittifakların kapsamı genişletildi.

Etkisiz hale getirilmesi gereken askeri tehditlerin listesi tamamlandı.

Nükleer olmayan bir devletin, nükleer bir ülkenin desteğiyle Rusya’ya saldırıda bulunması, toplu bir saldırı olarak kabul edilecek.

Buna ek olarak, aşağıdaki durumlar Rusya’nın nükleer karşılık verme ihtimalini doğurabilir:

Konvansiyonel silahlarla bile egemenliğe yönelik kritik bir tehdit oluşması,

Birlik Devleti’nin (Belarus gibi) bir üyesine saldırıda bulunulması,

Rusya sınırını ihlal edecek şekilde kitlesel hava saldırıları düzenlenmesi (askeri uçaklar, seyir füzeleri, insansız hava araçları gibi).

Güncel doktrin, Haziran 2020’de onaylanan önceki versiyonun yerini aldı. Bu doktrin ise yaklaşık 10 yıl önce kabul edilen bir belgenin güncellenmiş haliydi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English