Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Bernard-Henri Lévy: Yeni bir dünya savaşının eşiğindeyiz

Yayınlanma

Ünlü Fransız renkli devrim teorisyeni Bernard-Henri Lévy, insanlığın yeni bir dünya savaşının ilk aşamalarında olduğunu belirtti. Ukrayna ve İsrail’i bu savaşın ana cepheleri olduğunu kaydeden Lévy, Tayvan’ın da yakında üçüncü cephe olabileceğini söyledi.

Fransız renkli devrim teorisyeni Bernard-Henri Lévy (BHL), küresel gelişmelere ilişkin Politico‘nun sorularını yanıtladı.

BHL, Batı’nın, Çin, Rusya, Türkiye, İran ve radikal İslam tarafından oluşturulan “gevşek ama sıkılaşan” bir cephe tarafından saldırı altında olduğunu söyledi.

Ukrayna ve İsrail’i bu yeni dünya savaşının ilk cepheleri olarak tanımlayan Lévy, Tayvan’ın da yakın zamanda bir çatışma merkezi haline gelebileceğini öngördü. Son kitabı Israel Alone, 7 Ekim 2023’te yaşanan olayları anlatıyor.

Lévy, Amerika’ya olan hayranlığını dile getirerek Jean-Jacques Rousseau’nun toplumsal sözleşmesinin Amerika’da ete kemiğe büründüğünü savundu. Fakat Avrupa’da yaygın olan Amerikan karşıtlığını küçümsediğini iddia etti.

Fransa’da antisemitizmin yükselmesinden “endişe duyduğunu” kaydederek sol politikacı Jean-Luc Mélenchon’a sert eleştiriler yönelten Lévy, Mélenchon’un antisemitizmi körüklediğini iddia etti ve onu eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın “siyasi fahişesi” olarak tanımadı.

BHL, entelektüel çevrelerde Derrida’nın yapısökümcülük kavramının çarpıtıldığını söyledi ve özellikle Judith Butler’ı bu konuda eleştirdi.

Lévy, “Güvenli alanlar, kimliklerin ayrılması… Bu kapsayıcılık değil, aksine ayrışmadır,” ifadesini kullandı.

Ayrıca, Fransız olmayan izleyicilere bir “Fransız entelektüelinin karikatürü” gibi görünüp görünmediğini sorusuna yanıt veren BHL, muhabire “Bir dahaki sefere benimle Ukrayna’daki cepheye gelmeni öneririm, böylece bir rol oynayıp oynamadığımı görebilirsin,” yanıtını verdi.

Tarihçi Niall Ferguson: Üçüncü Dünya Savaşı’nın yaşanmayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz

DİPLOMASİ

Çin’in en büyük bankalarından biri, Rusya’ya yapılan yuan transferlerini engellemeye başladı

Yayınlanma

Çin’in dördüncü büyük bankası Bank of China, Rusya ile ticari ilişkileri bulunan ülkelerden yapılan yuan transferlerini engellemeye başladı.

RBK gazetesine konuşan iş insanları, avukatlar ve danışmanlar, varlıklarına göre Çin’in dördüncü büyük bankası olan Bank of China’nın, Rusya’nın mal alımı için kullandığı bazı ülkelerden yuan transferlerini engellemeye başladığını belirtti.

Örneğin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirket, kısa süre önce Kazakistan’daki Bank CentreCredit’ten Çin’in Chouzhou Commercial Bankası’na yuan transfer edemedi.

İhracatçılar ve İthalatçılar Birliği Hukuk Komitesi Başkan Yardımcısı Vladislav Donçenko, bu işlemin, Kazakistan bankasının muhabir bankası olarak görev yapan Bank of China tarafından bloke edildiğini açıkladı.

Donçenko, şirketin ne yöneticisinin ne de kurucusunun Rusya ile resmi bir bağı bulunmadığını vurguladı. Ayrıca, Chouzhou Bank’ın artık yalnızca doğrudan muhabir ilişkiye sahip olduğu bankalardan ödeme kabul ettiğini belirtti.

ITSWM Danışmanlık Şirketi kıdemli analisti Giorgiy Okromçedlişvili ise, benzer sorunların Gürcistan ve Ermenistan’daki bankalardan Çin’e para aktarırken de yaşandığını ifade etti.

Diğer yandan Rus-Asya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Genel Konseyi Sekreteri Maksim Spasskiy, bu tür vakalardan haberdar olduğunu söyledi.

Bank of China’nın, Çin bankaları arasında en katı ve karmaşık uyumluluk prosedürlerine sahip olduğunu belirten Spasskiy, “Ufak bir risk şüphesi bile ödeme yapmayı reddetmelerine yol açabiliyor,” dedi.

Genel olarak, Çin’den yapılan mal alımları söz konusu olduğunda, sıradan ürünler için (örneğin tekstil ürünleri) ödemeler genelde küçük bölgesel bankalar aracılığıyla yapılabiliyor.

Fakat karmaşık ekipman veya elektronik ürünlerin teslimatı söz konusu olduğunda ve ödeme yapan şirket BAE, Kırgızistan veya Kazakistan merkezliyse, süreç daha da karmaşıklaşıyor.

NSP Hukuk Bürosu ortaklarından Aram Grigoryan, Çin bankalarının, aynı müşterinin hesapları arasında bile para transferi seçeneklerini giderek daha fazla daralttığını ve bu durumun kötüleşeceğini söyledi.

Grigoryan, “Bazı durumlarda, Çin bankaları yabancı bir banka hesabından Çin’deki bir banka hesabına ödeme yapılması için özel izinler talep ediyor,” ifadelerini kullandı.

BGP Litigation avukatı Kseniya Mudrik, Bank of China’nın, Rusya ile bağlantılı tarafların doğrudan veya dolaylı katılımıyla gerçekleşen sınır ötesi ödemelerde muhafazakâr bir politika izlediğini belirtti.

Nordic Star hukuk firmasının yönetici ortağı Andrey Gusev de Bank of China’nın bu tedbirleri yalnızca uluslararası baskılar nedeniyle değil, aynı zamanda iç düzenlemeler doğrultusunda aldığını ifade etti.

Rusya’dan yapılan ödemelerle ilgili sorunlar, Ukrayna’daki savaş nedeniyle 2022’de başlayan yaptırımların bir sonucu olarak ortaya çıktı. Aralık 2023’ten itibaren, “dost” ülkelerden bazı bankalar, ABD Başkanı Joe Biden’ın kararnamesi nedeniyle Rus şirketleriyle çalışma politikalarını daha da sıkılaştırdı.

Söz konusu kararnamede, yabancı bankaların, Rusya’dan yaptırım altındaki kişilere yönelik işlemleri kolaylaştırmaları veya Rusya’nın savunma sanayiine tedarik sağlamaları durumunda cezai yaptırımlara maruz kalabileceği belirtiliyor.

Çin-Rusya ödemeler sorunu

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Hırvatistan, 91 milyon dolarlık Bayraktar TB2 alacak

Yayınlanma

Hırvatistan hükümeti perşembe günü yaptığı açıklamada, parlamento komitesinin ABD yapımı roket sistemlerinin alımını desteklemesinden birkaç gün sonra, 86 milyon avroluk (91 milyon dolar) bir anlaşmayla Türkiye’den insansız hava araçları satın alacağını söyledi.

Hükümetten yapılan açıklamada, Bayraktar TB2 SİHA’larının 2026 yılına kadar satın alınmasının onaylandığı belirtildi.

Altı insansız hava aracının yanı sıra çeşitli ekipman ve uzmanların eğitimini de içeren anlaşmanın Hırvatistan ordusunun “çağdaş tehditlere başarılı bir şekilde yanıt vermesini” sağlayacağı belirtildi.

Salı günü ayrıca parlamentonun savunma komitesi ABD’den yaklaşık 290 milyon dolar değerinde sekiz adet HIMARS füze sisteminin satın alınmasını onaylamıştı.

Genelkurmay Başkanı Tihomir Kundid bunun ülkede “topçu füze birliklerinde yeni bir dönem” anlamına geleceğini söyledi.

Perşembe günü hükümet ayrıca Almanya’dan 50 adede kadar Leopard tankı satın almak için hazırlıklara başladı; bu işlem eski tanklarının ve diğer askeri ekipmanlarının bir kısmının Ukrayna’ya gönderilmesini de içeriyor.

Hırvatistan Savunma Bakanı Ivan Anusic ve Alman mevkidaşı Boris Pistorius tarafından ekim ayı sonunda imzalanan niyet mektubu, Zagreb’in Kiev’e 30 tank, 30 savaş aracı, mühimmat ve ekipman teslim etmesini ve bunların değerinin yeni Leopard 2A8’lerin toplam fiyatından düşülmesini öngörüyor.

Hem Avrupa Birliği hem de NATO üyesi olan Hırvatistan, nisan ayında Fransa’dan satın aldığı 12 savaş uçağının ilk partisi olan altı Rafale savaş uçağını teslim aldı.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Kolombiya, BRICS üyeliğine talip

Yayınlanma

Kolombiya, BRICS grubuna katılma isteğini dile getirerek ülkenin kalkınmasını güçlendirmek için yeni kaynaklara erişim arayışında olduğunu bildirdi.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Rusya’nın İzvestiya gazetesine verdiği demeçte, ülkesinin BRICS ülkeler grubuna katılmakla ilgilendiğini duyurdu.

Murillo, “Evet, Kolombiya bu konuya büyük bir ilgiyle yaklaşıyor,” dedi. Bakan, ülkesinin BRICS’in genişlemesini ve faaliyetlerini yakından izlediğini de sözlerine ekledi.

“Grup, alternatif bir bakış açısı sunuyor ve bu bakış açısını değerlendirmeye değer buluyoruz. Aynı zamanda, ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak kaynaklara erişim arayışındayız,” diye konuşan Murillo, Kolombiya Maliye ve Kamu Kredileri Bakanı Ricardo Bonilla’nın BRICS Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Dilma Rousseff ile görüştüğünü ve görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 14 Kasım’da Moskova’da Kolombiyalı mevkidaşı Murillo ile bir araya gelmişti.

Batı, BRICS, Donald Trump ve Alman basınının sefaleti

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English