Bizi Takip Edin

RUSYA

BM’den Rusya’nın demografi sorununa dair karamsar tahmin

Yayınlanma

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi’nin hazırladığı raporda, Rusya’nın önümüzdeki 75 yıl boyunca yılda ortalama 300 bin ila 600 bin kişi oranında kayıp yaşamaya devam edeceğini ve 21. yüzyılın sonunda son 135 yılın en düşük kalıcı nüfusuna sahip olacağı öngörüldü.

BM’nin demografi uzmanları, Rusya’nın mevcut 145,2 milyonluk nüfusunun 2035 yılında 140 milyona, 2050 yılında 136,2 milyona ve 2075 yılında 128,64 milyona düşeceğini tahmin ediyor.

Temel senaryoya göre 2100 yılına gelindiğinde Rusya’nın nüfusu 1965’ten bu yana en düşük değer olan 126,43 milyona düşecek.

BM’nin tahminlerine göre Rusya’da doğum oranı önümüzdeki yıllarda düşmeye devam edecek; geçen yıl ülkede 1,29 milyon bebek doğduysa, 2030’da bu sayı 1,18 milyon olacak.

Uzmanlar, ayrıca 2040’ların ortalarında doğum oranının yılda 1,4 milyon çocuğa yükselmesini, ardından da 2060’ların başında yılda 1,17 milyon çocuğa düşmesini bekliyor.

Ölüm oranı 2070’lere kadar yılda 1,8 ila 1,9 milyon civarında sabit kalacak, yüzyılın sonunda ise yılda 1,4 ila 1,5 milyona düşecek.

Sonuç olarak Rusya, önümüzdeki 50 yıl içinde doğal nüfus kaybı nedeniyle her yıl 500 ila 700 bin kişi kaybedecek ve sadece 2080-90 yıllarında bu oranlar yılda 300 ila 400 bin kişiye düşecek. Kümülatif bir sonuç olarak 2100 yılına gelindiğinde ülke, ölüm oranının doğum oranından fazla olması sonucu yaklaşık 40 milyon insan kaybedecek.

Rusya’da kamuoyu yoklaması: Eşitsizlik 1990’lardan ve 18. yüzyıl serflik döneminden daha fazla

BM, göçmen akınının bu başarısızlığın yaklaşık yarısını telafi etmesini bekliyor. Örgütün uzmanları, Rusya’nın nüfusunun yüzyılın sonuna kadar yılda yaklaşık 300 bin kişi artacağını öngörüyor.

BM uzmanları raporda, ülkenin yanı sıra dünya nüfusunun yüzde 28’ini oluşturan diğer 63 ülkenin de nüfus zirvesini geçtiğini belirtiyor. Aynı grupta, son 80 yılda nüfusları iki katına çıkan Almanya, Japonya ve Çin de yer alıyor.

Aralarında Brezilya, İran ve Türkiye’nin de bulunduğu 48 ülkede nüfus 21. yüzyılın ilk yarısında zirveye ulaşacak ve azalmaya başlayacak; Hindistan, ABD ve Pakistan’ın da aralarında bulunduğu 126 ülkede ise nüfusun 21. yüzyılın sonlarına doğru zirveye ulaşması bekleniyor.

BM, nüfus artışının öncelikle en yoksul ülkelerde devam edeceğini ve şu anda 1 milyar olan nüfusun 2100 yılına kadar 3 milyara ulaşacağını öngörüyor.

Örgütün tahminlerine göre dünyanın toplam nüfusu şu anda 8,2 milyardan 2084 yılında 10,3 milyara yükselecek ve 2100 yılında 10,2 milyara düşecek.

Rusya Komünist Partisi lideri Zyuganov’dan ‘demografi krizi’ uyarısı

RUSYA

Lavrov: Fransa’nın Durov davasında siyasi amaç gütmediğine inanmak zor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa’nın Telegram kurucusu Pavel Durov’un tutuklanmasında siyasi bir amaç olmadığını iddia etmesine rağmen, bu iddiaya inanmanın zor olduğunu belirtti.

Lavrov, bu hafta Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu çerçevesinde RBK gazetesine verdiği demeçte, “Fransız meslektaşlarım, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da belirttiği gibi, bu davada siyaset olmadığına ikna oldular, ancak buna inanmak çok zor,” dedi.

Lavrov, Durov’un gözaltına alınmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Fransa Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak bilgi talep ettiğini ve gözaltına alınan kişiye konsolosluk erişimi sağlanması için resmi bir nota gönderdiğini hatırlattı.

Rusya’nın diplomatik kanallardan bilgi edinmeye çalıştığını belirten Lavrov, Fransa’nın Durov’un Fransız vatandaşlığına sahip olması ve Fransız topraklarında gözaltına alınması nedeniyle yerel mevzuatın geçerli olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Lavrov, “Fransız vatandaşlığının bu durumda bir öncelik olduğunu söylediler,” ifadelerini kullandı.

Durov, 24 Ağustos’ta Azerbaycan’dan geldiği Fransız Le Bourget Havaalanı’nda gözaltına alındı. 28 Ağustos’ta kendisine organize suç örgütlerinin faaliyetlerinde suç ortaklığı, yetkili organlar tarafından talep edilen bilgi veya belgeleri vermeyi reddetme, kara para aklama gibi suçlamalar yöneltildi.

Paris mahkemesi, Durov’un Fransa’yı terk etmesini yasakladı ve 5 milyon avro kefalet ödemesine hükmetti. Ayrıca, Durov’un haftada iki kez polise bilgi vermesi gerekiyor.

Telegram ekibi, platformun Avrupa Birliği (AB) yasalarını ihlal etmediğini ve Durov’un ‘saklayacak hiçbir şeyi’ olmadığını belirtti.

Soruşturmanın bir parçası olarak, Durov’a Paris’e kadar eşlik eden kriptoblogger Yulya Vavilova ve girişimcinin koruması da sorgulandı. Ancak, her ikisi de herhangi bir suçlama olmaksızın serbest bırakıldı.

Telegram kurucusu Durov, tutuklanmasıyla ilgili ilk kez konuştu: ‘Fransa’dan ayrılmaya hazırız’

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’dan influencer’lara ilişkin yeni düzenleme

Yayınlanma

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), 10 binden fazla takipçisi olan sosyal medya hesaplarının sahiplerinden, kişisel ve iletişim bilgilerini devlete iletmelerini talep eden yeni bir düzenleme getirdi.

Bu yeni kurallara göre, sosyal medya kullanıcıları ve blog yazarları, kimlik bilgileri, telefon numaraları, e-posta adresleri ve IP adreslerini kaydettirerek devlete sunmak zorunda kalacak.

RBK‘nın haberine göre, bireysel kullanıcılar tam isimlerini ve ikamet ettikleri ülkeyi, tüzel kişiler ise şirket adları, yasal statüleri ve kayıt numaralarını paylaşmak zorunda olacak.

Ayrıca, hesapların yönetildiği cihazların telefon numaraları, e-posta adresleri ve IP adresleri de bildirilecek.

Bu veriler Roskomnadzor’a iletildikten sonra, kurum bir hafta içinde bilgilerin doğruluğunu kontrol edecek ve sayfanın resmi sicile kaydedilip kaydedilmeyeceğine karar verecek.

Sicildeki bilgilerde herhangi bir değişiklik olduğunda, hesap sahiplerinin Roskomnadzor’u bilgilendirmesi gerekecek.

Düzenleme, popüler sosyal medya platformlarını da kapsıyor. Aralarında TikTok, YouTube, VKontakte, Telegram, Discord ve Twitch gibi uygulamaların bulunduğu sosyal ağlar ve mesajlaşma hizmetleri, bu yeni kurallara tabi olacak.

Ancak, Facebook ve Instagram, ana şirketleri Meta’nın Rusya’da aşırılık yanlısı ilan edilmesi ve yasaklanması nedeniyle bu kayıttan muaf tutuldu.

Aynı zamanda, yasa kapsamında bilgilerini güncellemeyen ya da yanlış bilgi veren sayfalar, silinme riskiyle karşı karşıya kalacak.

Bu sayfalar ayrıca abone sayısındaki düşüş nedeniyle de kayıttan çıkarılabilir. Kayıttan çıkarılan bir sayfanın yeniden sicile dahil edilmesi için de özel bir prosedür bulunacak. Yeni düzenlemelerin 1 Kasım’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Temmuz ayında Devlet Duması tarafından kabul edilen ve ağustos ayında Bakanlar Kurulu’nun onayından geçen bu yasa, sosyal ağ kullanıcılarının ve mesajlaşma uygulamalarındaki kanal sahiplerinin kimliklerinin anonim kalmasını önlemeyi amaçlıyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından da onaylanan yasaya göre, kayıtsız kalan sayfalar, reklam ve fon toplama faaliyetlerinde bulunamayacak. Bu yasa kapsamında ayrıca, kayıtsız kanallardan içerik paylaşımı da yasaklanacak.

Roskomnadzor, bu düzenlemelerin sahte haberlerin, şiddet çağrılarının ve çocukları yasa dışı eylemlere teşvik eden içeriklerin yayılmasını önlemek amacıyla gerekli olduğunu vurguladı.

Kurum, sosyal medya kullanıcılarının paylaştıkları içeriklerin sorumluluğunu taşımaları gerektiğini belirtti.

Telegram kurucusu Durov, tutuklanmasıyla ilgili ilk kez konuştu: ‘Fransa’dan ayrılmaya hazırız’

Okumaya Devam Et

RUSYA

UAEK: Zaporojye santralindeki tüm nükleer güvenlik bileşenleri hasar gördü

Yayınlanma

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi, Zaporojye nükleer santralinde bulunan yedi temel nükleer güvenlik bileşeninin tamamının ya kısmen ya da tamamen hasar gördüğünü belirtti.

Kurumun santraldeki duruma ilişkin hazırladığı son raporda Grossi, “Zaporojye nükleer santralindeki durum, yedi temel güvenlik bileşeninin kısmen ya da tamamen hasar görmesiyle birlikte iki yıldır istikrarsız ve bu istikrarsızlık devam ediyor,” ifadelerini kullandı.

Grossi, santralde meydana gelen soğutma kulesindeki yangın ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları gibi olayların henüz bir radyolojik kazaya yol açmadığını, ancak santral personeli ve uluslararası toplum için risklerin ‘çatışma sürdükçe arttığını’ kaydetti.

Grossi, “Zaporojye nükleer santralindeki varlığımızın üçüncü yılına girerken, uluslararası topluma, üye ülkelere ve kamuoyuna açık bir şekilde bilgi ve UAEK değerlendirmelerini sunmaya devam etmeye kararlıyız,” dedi.

Ayrıca yetkili, ‘nükleer tesislere yönelik saldırıların hiç kimsenin yararına olmayacağını’ vurguladı.

Raporda, santralin personel, reaktörlerin soğutulması için gerekli su temini ve harici güç kaynağına erişim konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Grossi, Mart 2022’de nükleer emniyet ve nükleer santrallerin fiziksel güvenliğinin yedi temel bileşenini ana hatlarıyla belirlemişti.

Bu bileşenler arasında santral yapılarının fiziksel bütünlüğünün ve ekipmanların çalışabilirliğinin korunması, personelin normal çalışma koşullarının sağlanması, harici güç kaynağına erişim, etkili radyasyon izleme ve denetim otoritesi ile ‘diğer taraflarla’ iletişim kanallarının güvence altına alınması yer alıyordu.

Zaharova: Batı, Zaporojye santrali üzerinden nükleer şantaj yapıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English