Bizi Takip Edin

RUSYA

Çatışmaların üçüncü gününde Rusya’nın Kursk bölgesinde neler oluyor?

Yayınlanma

Ukrayna ordusunun sınırı geçmesinin ardından Rusya’nın Kursk oblastında çatışmalar üçüncü gün üst üste devam ediyor.

Rusya ordusu, Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) ile birlikte Sudjanskiy ve Korenevskiy bölgelerinde aktif olarak çatışma halinde.

Interfax ajansının haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, bölgedeki Ukrayna güçlerine karşı başarılı saldırılar düzenlendiğini, Ukrayna topraklarından topçu ve insansız hava aracı saldırılarının gün boyunca devam ettiğini bildirdi.

Sınıra yakın Sudja kentindeki durum şiddetini korurken, Rusya Savunma Bakanlığı spesifik ayrıntıları açıklamadı.

Sudja’dakiler de dahil olmak üzere sınıra yakın demiryolu istasyonları geçici olarak kapatıldı.

Rusya Genelkurmayı, saldırının ilk gününde düşman güçlerinin ülke topraklarına 10 kilometre kadar girmesiyle Ukrayna’nın ilerleyişinin durdurulduğunu bildirdi.

Tırmanan çatışmalar karşısında Kursk oblastındaki yetkililer olağanüstü hal ilan etti. Sudja yakınlarındaki tarihi manastırın hava saldırısına uğraması sonucu bir kişi öldü, 17 kişi de tahliye edildi.

Çatışmaların başlamasından bu yana bölgede aralarında VGTRK’dan bir muhabirin de bulunduğu toplam 66 kişi yaralandı.

Tahliyeler devam ediyor ve çatışma bölgesine yakın alanlardan yaklaşık 3 bin kişi tahliye edildi. Rusya hükümeti çatışmalar nedeniyle yerlerinden olanlara maddi tazminat teklif ederken, Devlet Başkanı Vladimir Putin de gerekli kaynakların sağlanacağı konusunda güvence verdi.

Uluslararası alanda Ukraynalı yetkililer, saldırılarının olası müzakerelerde konumlarını güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Bu arada Avrupa Birliği (AB) ve ABD de Ukrayna’ya desteklerini yineleyerek saldırıların tutumlarını değiştireceği yönündeki endişeleri reddetti.

Strana.ua‘nın aktardığına göre, dün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in danışmanı Mihail Podolyak, saldırının amacını Kiev’in müzakere pozisyonunu güçlendirmek olarak tanımladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada Kiev’in Ukryana ordusunun başarısızlıklarının ardından ‘harekete geçmeye’ karar verdiğini söyledi. Zaharova, uluslararası toplumu kenara çekilmemeye ve Ukrayna’nın eylemlerini şiddetle kınamaya çağırdı. Zaharova, ‘Batı’nın alaycı bir sessizlik içinde’ olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Baçsözcüsü Peter Stano, Brüksel’in Ukrayna’ya yardım etmeyi sürdüreceğini ve saldırıların bu desteği etkilemeyeceğini belirtti.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’un Ukrayna’nın Kursk bölgesinde silah kullanımını sınırlandırmadığını söyledi. Bundan önce Dışişleri Bakanlığı, Kiev’in Kursk oblastında bir saldırı başlatma niyeti hakkında Washington’u önceden bilgilendirmediğini, fakat ABD’nin bunu ‘şaşırtıcı’ bulmadığını dile getirmişti.

Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IMEMO) doçenti Dmitriy Ofitserov-Belskiy, Vedomosti gazetesine verdiği demeçte söz konusu saldırının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini ifade etti:

“Bu baskınla Kiev’in Batılı müttefiklerinin, Ukrayna ordusunun Donbass’taki zorluklar karşısında tükenmediğine ve devasa miktarlarda ve çeşitlilikte silah almaya layık olduğuna ikna edilmesinin ve Batı’nın bu silahların kullanımına ilişkin kırmızı çizgilere riayet etme ısrarından vazgeçmeye zorlanmasının amaçlandığı düşünülürse, şu ana kadar nihai sonucun değişmediğini belirtmek gerekir.”

WP: Ukrayna, Rusya’yı vurmak için ATACMS kullanmak üzere ABD’den izin istedi

RUSYA

Şoygu’nun ekibinden yedinci general yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, müfettişler Merkez Askeri Bölge’nin zırhlı araç servisi başkanı Tümgeneral Denis Putilov’u “büyük ölçekte rüşvet alma” suçlamasıyla (Rusya Ceza Kanunu’nun 290. maddesinin 6. fıkrası) gözaltına aldı.

Kommersant gazetesinin haberine göre müfettişlerin iddiasına göre geçen yıl Rusya Savunma Bakanlığı, Çudinov (iş insanının tam adı belirtilmiyor) ile askeri araç ve teçhizatın onarımı ve bakımı için bir dizi sözleşme imzaladı. Putilov, toplam değeri 140 milyon rubleyi aşan bu sözleşmelerin uygulanmasını denetledi.

Soruşturma Komitesi, “Putilov, denetimleri gevşetmek, devlet savunma siparişinin yerine getirilmesinde çeşitli ayrıcalıklar ve kolaylıklar sağlamak ve gelecekte yeni sözleşmeler imzalanmasını garantilemek için, bireysel girişimci Çudinov’un temsilcisinden 10 milyon ruble tutarında rüşvet aldı” ifadelerini kullandı.

Komite ayrıca, tümgeneral için henüz bir tutuklama kararı alınmadığını belirtti. Soruşturma, Ana Askeri Soruşturma Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Putilov’u bu yılın mayıs ayında tümgeneralliğe terfi ettirmişti. Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitelerinde Putilov’un biyografisine ilişkin ayrıntılı bilgi bulunmuyor.

Bu yılın ilkbaharından bu yana, eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ekibinden bir dizi general ve üst düzey yetkili, rüşvet suçlamalarıyla gözaltına alındı. Bunların arasında en üst düzey isim, askeri ihaleler sırasında büyük miktarda rüşvet almakla suçlanan Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov.

Şoygu’nun iki eski yardımcısı Dmitriy Bulgakov ve Pavel Popov’un yanı sıra Savunma Bakanlığı Ana Personel Dairesi Başkanı Korgeneral Yuriy Kuznetsov da yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya.

Ayrıca, Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Vadim Şamarin ve Leningrad Askeri Bölgesi’nin lojistikten sorumlu komutan yardımcısı Tümgeneral Valeriy Muminjanov da “büyük ölçekte rüşvet” suçlamasıyla tutuklandı.

Temmuz ayında Patriot tema parkındaki kamu ihalelerinde zimmete para geçirme ile ilgili soruşturmalar yapıldı. İvanov, parkın inşasından sorumluydu. Parkın geliştirilmesi, bakımı ve işletilmesinden sorumlu olan Popov ise Patriot davasında yer alıyor.

Müfettişlere göre Popov, kurum müdürü Vyaçeslav Ahmedov ve Savunma Bakanlığı Yenilikçi Gelişim Ana Müdürlüğü başkan yardımcısı Vladimir Şesterov ile hareket ederek kişisel zenginleşmeye çalışıyordu. Her ikisi de ağustos ayı başında tutuklanmıştı.

Rusya’da bir generale daha rüşvet gözaltısı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Yaptırımlar karşısında Rusya’nın enerji sektörünün beklentileri neler?

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mayıs ayında yakıt ve enerji kompleksinin geliştirilmesine ilişkin düzenlenen bir toplantıda, petrol ve doğalgaz sektörünün, yaptırımlar ve jeopolitik gerilimlere rağmen hammadde ihracatında yeni pazarlar bulduğunu ve iç piyasada da istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini belirtti.

Putin’e göre, Rusya ekonomisinin hammadde ihtiyacı artmaya devam ediyor ve bu ihtiyaç, yakıt ve enerji kompleksinin aktif çalışmaları sayesinde tam anlamıyla karşılanıyor.

Platform Stratejik Araştırma Merkezi’nin raporuna göre, petrol ve doğalgaz sektörü, şok ve adaptasyon sürecinden çıkarak yeni gerçeklikte büyümeye başladı.

Rusya, enerji hammadde üretimi ve ihracatında dünya liderleri arasında yer almaya devam ediyor. Bununla birlikte, rapor, sektörün karşı karşıya olduğu bazı ciddi sorunlara işaret ediyor: Personel açığı, hafif petrol üretiminin azalması, ithal ikamesi ve enerji dönüşümü bu zorluklar arasında.

Rapora göre, petrol ve doğalgaz sektöründe 200.000’den fazla açık pozisyon bulunuyor. Demografik kriz, göç oranlarının düşmesi ve büyük şehirlerde hizmet sektörünün gelişmesi, iş gücü açığının başlıca sebepleri arasında.

Bu faktörler, iş gücü piyasasında “mükemmel fırtına” durumu yaratıyor. Vedomosti gazetesine konuşan Moskova Devlet Üniversitesi Coğrafya Bölümü profesörü Natalya Zubareviç de Rusya’nın ciddi bir personel kriziyle karşı karşıya olduğunu ve durumun 2032-2033 yıllarına kadar düzelmesinin zor olduğunu belirtiyor.

Rusya, dünyadaki en büyük doğalgaz rezervlerine sahip olup, bu rezervlerin yüzde 22’sine ev sahipliği yapıyor. 2022 yılı tahminlerine göre, Rusya’nın doğalgaz rezervleri 64,8 trilyon metreküp seviyesinde ve 2035 yılına kadar bu rezervlerin yüzde 50 oranında artırılması hedefliyor.

Ancak, geri kazanılması zor rezervler için yeni teknolojilere yatırım yapılmadığı takdirde, sektör kaynaklarının küçülme riski taşıdığı da vurgulanıyor. Öte yandan, Rusya’nın mevcut üretim seviyesinin uzun süre devam edebileceği öngörülüyor.

Petrol ve gaz sektörünün geleceği hem yerel hem de küresel talebe bağlı olarak şekillenecek. OPEC’e göre, önümüzdeki 10 yıl içinde küresel petrol talebi artış gösterecek.

Rusya’nın ekim ayında petrol ihracatını artırması bekleniyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın ekim ayında petrol ihracatını artırması bekleniyor

Yayınlanma

Sektör uzmanları, Rusya Federasyonu’nun ekim ayında petrol ihracatını azaltmak yerine artırabileceğini öngörüyor. Bu öngörü, bakım sezonunun sona ermesi ve Rusya’daki rafinerilerin kapasite kullanımında beklenen düşüşe rağmen geldi.

Reuters haber ajansına konuşan bir sektörü kaynağı, “Ekim ayında ihracatta birkaç yüz bin tonluk hafif bir artış bekliyorum. Tüm bakım çalışmalarının zamanında tamamlanacağından şüpheliyim ve Rusya’nın güneyindeki rafinerilerin durumu tam olarak net değil” ifadelerini kullandı.

Ajansın sektör kaynaklarından aldığı bilgilere dayanarak yaptığı hesaplamalar, yılın ikinci yarısında (sonbahar bakım dönemindeki en yüksek seviye) kapasite kullanımının geçen hafta zirve yaptığını ve günlük 161.000 tona ulaştığını gösteriyor.

Yapılan tahminlere göre, ekim ayının ilk yarısında birincil rafinaj kapasitesinin günlük ortalama duruş süresi, eylül ayının ikinci yarısına kıyasla günde 27.400 ton (eksi yüzde 23) azalarak günde 92.200 ton olacak.

Bazı tüccarlar ise, ekim ayında ülkenin batısındaki limanlardan yapılan petrol sevkiyatlarının, rafinerilerdeki mevsimsel bakım çalışmaları nedeniyle eylül ayına göre yine de düşebileceğini düşünüyor.

Novorossiysk, Primorsk ve Ust-Luga limanlarına gelecek ayın ilk günlerinde yapılacak tanker sevkiyatlarının programı henüz belli olmadığından, piyasa aktörleri kesin tahminlerde bulunmakta zorlanıyor.

Bu ayın başında, Rusya’nın eylül ayında Baltık limanlarından petrol ihracatını ve transit geçişini 0,2 milyon ton artırarak 6,2 milyon tona çıkaracağı açıklanmıştı.

Reuters‘in hesaplamalarına göre, ek yüklemelerle birlikte eylül ayında Baltık’taki Primorsk ve Ust-Luga limanlarında toplam petrol aktarma hacmi günlük 2,04 milyon varile çıkacak ve ağustos ayına kıyasla günlük bazda yüzde 4,5 artış gösterecek.

Tüccarlar, eylül ayı ana pozisyon programında Ural, Sibirya Light ve KEBCO ham petrol sevkiyatlarının Karadeniz’deki Novorossiysk limanından 2,1 milyon ton, Baltık’taki Primorsk ve Ust-Luga limanlarından ise 6 milyon ton olarak öngörüldüğünü tahmin ediyor.

Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri yedi ayda yüzde 60’tan fazla arttı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English