Pekin, yenilenen bir kampanya yoluyla, birleşik bir ulusal pazar ve daha iyi bir iş ortamı için özel girişimcilere ve yabancı yatırımcılara olan güveni yeniden canlandırmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu, 2024 yılında yaklaşık yüzde 5’lik büyüme hedefini gerçekleştirmek ve ekonomik istikrarı sağlamak için gerekli bir süreç.
Çin Başbakanı Li Qiang, salı günü açıkladığı ilk hükümet çalışma raporunda, zor durumdaki özel sektör oyuncularına nasıl yardım edileceği ve yabancı işletmelerin endişelerinin nasıl giderileceği konularını ele aldı.
Li, ülkenin en yüksek yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada “Devlete ait işletmeler, özel işletmeler ve yabancı sermayeli şirketlerin hepsi Çin’in modernleşme hamlesinde önemli bir rol oynamaktadır” dedi.
South China Morning Post’un haberine göre, Çinli yetkililer imalat sektöründeki yabancı yatırımlar üzerindeki mevcut kısıtlamaları kaldıracaklarını ve Çin’in telekomünikasyon ve medikal sektörlerinin yanı sıra devlet alımlarında daha geniş bir ayak izine izin vereceklerini söylediler.
Başbakan, “Yabancı yatırımcılar için hizmetleri güçlendireceğiz ve Çin’i yabancı yatırımlar için tercih edilen bir yer haline getireceğiz” dedi ve ekledi: “Yabancı uyrukluların Çin’de çalışmalarını, eğitim görmelerini ve seyahat etmelerini kolaylaştıracağız.”
Bu çağrı, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin salgın sonrası zorlu bir toparlanma yılının ardından ekonomik ilişkilerini istikrara kavuşturmaya çalıştığı bir dönemde geldi.
Yabancı işletmeler Çin’in teknolojik uzmanlığı için önemli bir kaynak ve ülkenin dış ilişkileri için ikincil bir iletişim hattı. Yerli özel sektör ise işgücünün büyük bir çoğunluğunu istihdam ederken ulusal gayri safi yurtiçi hasılaya da yüzde 60’tan fazla katkıda bulunmakta.
Çin başbakanı hükümetin bütçe taslağını meclise sundu: Yüzde 5 hedefi
Yatırımcılar somut adımlar bekliyor
Analistler, umutların yeniden yeşermesi için somut adımlar atılması gerektiği ve sadece sözde kalmanın güvenin yeniden kazanılması için yeterli olmayacağı konusunda uyarıda bulunuyor.
South China Morning Post’a konuşan Standard Chartered Bank’ın Büyük Çin ekonomisti Ding Shuang, “Denizaşırı yatırımcıların ve özel sektörün Pekin’den istediği sadece sözler değil, büyük, sağır edici girişimler” dedi ve “Güvenleri sadece belgelerle onarılamaz,” diye ekledi.
Shuang’a göre, “Pekin’in politika uygulamadaki kararlılığını görmek istiyorlar ve iyileşme yavaş bir süreç olacak.”
Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı, özellikle denizaşırı firmaların yatırım ve faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla geçtiğimiz ağustos ayında yayınlanan 24 maddelik bir politika yönergesinin uygulanmasına ilişkin endişe ve yorumlarını almak üzere yabancı işletmelerle bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.
Guangdong Reform Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Peng Peng, Batılı ülkelerin riskten arınma çağrıları, Ukrayna savaşı ve diğer aksaklıklar sonrası tedarik zincirlerinin başka yerlere taşınmaya çalışılması nedeniyle Çin’in daha derin zorluklara karşı da dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Ülkenin doğrudan yabancı yatırım (DYY) girişi 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13,7 azalarak 163,3 milyar ABD dolarına geriledi.
Ocak ayında yeni kurulan yabancı sermayeli işletmelerin sayısındaki yüzde 74’lük artışa rağmen, ülkenin Ticaret Bakanlığı’nın rakamlarına göre Çin’deki doğrudan yabancı yatırımlar yıllık bazda yüzde 11,7 düşerek 112,7 milyar yuan (15,7 milyar ABD$) oldu.
Hükümet desteği sözü
Li, salı günü üst düzey yasama organına hitaben yaptığı konuşmada, küçük ve orta ölçekli işletmelerin geçtiğimiz yıl yaşadığı operasyonel zorlukları kabul etti.
Bazı özel girişimciler, Çin’in Kovid sonrası toparlanmasının ilk yılında zorlandı ve güven için önemli bir gösterge olan özel sabit varlık yatırımı, 2005’ten bu yana ilk kez yüzde 0,4’lük bir düşüş kaydetti.
Li, hükümet desteği için özel sektörde iki spesifik hedef sıraladı; bunlar arasında bu firmaların kredilerdeki payı ve tahvil ihraçlarındaki oranı da yer alıyor.
Li ayrıca hükümetin özel işletmelere vadesi geçmiş ödemeleri yapacağını, keyfi ücret ve para cezalarının uygulanmasını engelleyeceğini ve “istikrarlı, şeffaf ve öngörülebilir bir politika ortamı yaratmak için politikaları kamuoyuna iyi hedeflenmiş bir şekilde ileteceğini” vaat etti.
Başbakan, pazara erişim, üretim faktörlerine erişim, tarafsız kolluk kuvvetleri ve hakların korunmasına duyulan ihtiyacı da yakın ilgi gösterilecek diğer önemli alanlar olarak sıraladı.
South China Morning Post’a konuşan Economist Intelligence Unit’in Çin merkezli kıdemli ekonomisti Xu Tianchen, “Taahhüdün eylemle eşleştirilmesi gerekiyor” dedi.
Hükümetin çalışma raporunda yer alan önlemlerin, ülkenin özel sektörünü desteklemek için geçen yıl açıklanan 31 politikadan büyük ölçüde farklı görünmediğini ve çoğunun devlet dışı firmalar için hakları ve eşit muameleyi kodlayan bir yasanın uygulanmasında somut ilerleme kaydedilip kaydedilemeyeceğini merak edeceğini söyledi.
Xu, “En acil endişe Çin’in özel işletmelere olan ödeme borçlarını ele alıp alamayacağıdır,” dedi.
“Bazı adımlar atıldı ama yeterli değil” diyen Xu, “Dolayısıyla bu konuda daha fazla finansman ve mevzuat sağlanıp sağlanamayacağını görmek ilginç olacaktır” yorumunu yaptı.