Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Çin, EV tarifelerine misilleme olarak AB brendi soruşturmasındaki sonraki adımları açıkladı

Yayınlanma

Çin, Avrupa Komisyonu’nun Çin malı elektrikli araçlara uyguladığı geçici gümrük vergilerinin yürürlüğe girdiği gün, yani cuma günü Avrupa’dan konyak ithalatına yönelik anti-damping soruşturmasının bir sonraki adımını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı sözcüsü perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Brüksel ve Pekin’in Çin yapımı elektrikli araçlara %37,6’ya varan gümrük vergilerini onaylamadan önce müzakere masasında kalmaları gerektiğini vurgularken, AB’nin domuz eti ithalatına yönelik bir başka soruşturmaya atıfta bulunarak misilleme olasılığını canlı tuttu.

Ticaret Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupalı konyak üreticilerinin Çin’e piyasa fiyatlarının altında satış yaptığı iddialarına ilişkin devam eden bir soruşturmayı görüşmek üzere 18 Temmuz’da bir oturum düzenleyeceğini söyledi.

Çin defalarca AB’yi EV tarifelerini iptal etmeye çağırdı ve müzakere etmeye istekli olduğunu ifade etti. ABD’nin mallarına uyguladığı gümrük vergileri can yakmaya devam ederken başka bir gümrük vergisi savaşına girmek istemediğini ancak Çinli firmaları korumak için tüm adımları atacağını söyledi.

EV tarifelerinin geçici olduğu dört aylık bir süre var ve Pekin geniş kapsamlı misilleme tehdidinde bulunurken iki taraf arasında yoğun görüşmelerin devam etmesi bekleniyor.

Ocak ayından bu yana Pekin, Avrupa’dan konyak ve domuz eti ithalatına yönelik kısasa kısas soruşturmalar açarak ağırlıklı olarak Fransa, İspanya, Hollanda ve Danimarka’nın ticari çıkarlarını hedef alırken, 27 üyeli blok elektrikli araç tarifelerine ilişkin yapılacak tavsiye niteliğindeki oylamada Komisyon’u destekleyip desteklememe konusunda tereddüt yaşıyor.

Devlet destekli Global Times gazetesi de yetkililerin Avrupa’dan ithal edilen süt ürünlerine yönelik sübvansiyon karşıtı bir soruşturma açmayı ve Avrupa’da üretilen büyük motorlu benzinli araçlara gümrük vergisi getirmeyi düşündüklerini bildirdi.

Yetkililer daha önce de devlet medyasına yaptıkları yorumlar ve sektör temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde bundan sonra ne yapabileceklerine dair ipuçları vermişlerdi.

Analistler, Çin’in brendi ve domuz etini seçerek, AB kısıtlamalarının en sıkı destekçileri arasında yer alan Fransa ve İspanya’yı, otomobil üreticileri geçen yıl satışlarının üçte birini Çin’de gerçekleştiren ve tarifeleri durdurmak için Komisyon’da lobi yapmak istediği bildirilen Almanya’ya katılmaya ikna etmeye çalıştığını söylüyor.

Bloğun geçici gümrük vergilerinin cuma gününden itibaren yürürlüğe gireceğini teyit etmesinin ardından Global Times, AB’yi elektrikli araç kısıtlamaları konusundaki müzakerelerde “samimiyet göstermeye” çağıran bir makale ve Brüksel’i Avrupalı otomobil üreticilerinin kısıtlamalara karşı muhalefetini dikkate almaya çağıran ayrı bir başyazı yayınladı.

Global Times ayrıca Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Şanghay’da yeni bir üretim tesisi açmasına dikkat çekerek tarifelere karşı protesto çağrısını genişletti.

DİPLOMASİ

Putin ile görüşen Orbán: Gerçek müzakerelerin her iki tarafın da katılımı olmadan gerçekleşemeyeceği açık

Yayınlanma

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından dönüşte İsviçreli Die Weltwoche dergisinin sorularını yanıtladı.

Putin’in, görüşmelerde kendisine sormaya söz verdiği üç soruya nasıl yanıt verdiği yönündeki soruya Orbán, “Gerçek müzakerelerin her iki tarafın da katılımı olmadan gerçekleşemeyeceği açıktır. Yani onsuz ne yaparlarsa yapsınlar, hiçbir şey ifade etmiyor,” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı ile görüşmesinin ‘özel’ olduğuna dikkat çeken Orbán, “(Nükleer) savaş başlıklarından bahsettiniz ama toprakları, insanları, sahip oldukları muazzam coğrafi hazineyi de biliyorsunuz. Yani gerçek bir imparatorluk. Gerçek bir imparatorluğu yöneten bir adam,” diye konuştu.

Putin ile görüşmesinin büyük bir gizlilik içinde planlandığını kaydeden Macaristan Başbakanı, bunu mümkün olduğunca uzun süre gizli tuttuğunu söyledi.

Orbán, önümüzdeki hafta daha fazla ‘sürpriz görüşme’ yapılabileceğini de sözlerine ekledi ancak kimlerle görüşeceğini belirtmedi.

Putin, 5 Temmuz’da Orbán’ı Kremlin’de ağırladı ve diğer konuların yanı sıra Ukrayna ile ilgili görüşmelerde bulundu.

Orbán, Moskova ve Kiev’e yaptığı ziyaretlerin ardından, her iki tarafın tutumlarının ‘birbirinden çok uzak’ olduğunu fark ettiğini de sözlerine ekledi.

FT: Avrupa sağı için Rusya artık bir ayrım noktası değil

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Polonya İçişleri Bakanı: Ukrayna NATO’ya giremeyeceğini anladı

Yayınlanma

Polonya İçişleri ve İdare Bakanı Tomasz Siemoniak, Ukraynalı yetkililerin savaş halindeki bir ülkenin NATO üyesi olamayacağını anladığını belirtti.

Daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Bloomberg‘e verdiği mülakatta Kiev’in şu anda NATO’ya davet edilmeyeceğini kabul etmiş, ancak davete ‘benzer’ bir şey almasını beklediğini ifade etmişti.

Polskie Radio‘ya konuşan Siemoniak, “Belgeler ve deklarasyonlar Ukrayna’yı korumayacak, bu nedenle temmuz zirvesinin Ukrayna için NATO üyeliğine dair şansı ortaya koyacağını düşünüyorum,” ifadesini kullandı.

Bu arada Politico, 60’tan fazla ABD’li dış politika uzmanının imzaladığı ve NATO üyelerini Ukrayna’nın üyeliğe doğru ilerlemesine izin verecek her türlü kararı reddetmeye çağıran bir dilekçeye yer verdi.

Washington’daki NATO zirvesi 9-11 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek. NATO üyelerinin Ukrayna’ya ittifaka katılmasını teklif etmeyecekleri, ancak uzun vadeli mali yardım sözü vermeleri bekleniyor.

Özellikle NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Kiev’e yıllık 40 milyar avro tahsis etmesi gerektiğini öne sürdü.

Telegraph gazetesinin kaynaklarından aktardığına göre müttefikler bu sürece desteklerinin bir işareti olarak zirvede Ukrayna’nın NATO’ya katılımı için bir yol haritasını onaylamayı planlıyor.

30 Eylül 2022’de Zelenskiy, Ukrayna’nın hızlandırılmış NATO üyeliği için başvuracağını açıklamıştı. Temmuz 2023’te Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinde ittifak üyeleri Ukrayna’nın üyeliğini kolaylaştırma konusunda anlaşmıştı.

‘NATO zirvesinde Ukrayna’ya üyelik için fazla yozlaşmış olduğu söylenecek’

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Hindistan Dışişleri: Putin ve Modi küresel ve bölgesel öneme sahip konuları görüşecek

Yayınlanma

Hindistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vinay Kwatra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin önümüzdeki günlerde Moskova’da yapacakları küresel ve bölgesel öneme sahip konuları ele alacaklarını belirtti.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Kwatra, düzenlediği basın toplantısında “Başbakan’ın Ukrayna’daki çatışmayla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı’na ne söylediğini çok iyi biliyorsunuz. Bölgesel ve küresel öneme sahip konular müzakerelerin önemli bir unsuru olacak,” dedi.

Kwatra, Moskova ile Yeni Delhi’nin 2020’den bu yana özel bir ortaklığa sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan Yardımcısı, ayrıca küresel jeopolitik zorluklar karşısında güçlü kalmaya devam ettiklerine dikkat çekti.

Modi’nin Rusya ziyareti 8-9 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Kremlin, iki liderin ‘geleneksel olarak dostane olan Rus-Hint ilişkilerini’ geliştirme olanaklarını da ele almayı planladıklarını duyurdu.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Rus tarafının Modi’nin ziyaretine büyük önem verdiğini ve ziyarette ‘uluslararası meselelerin’ değerlendirileceğini vurguladı.

The Tribune gazetesine göre söz konusu ziyaret, ekim ayında Kazan’da yapılacak BRICS zirvesi ile aynı zamana denk gelmeyip ayrı bir ziyaret olacağı için önem taşıyor.

Bloomberg‘e göre de Modi’nin Moskova ziyareti Batı’nın Rusya’yı tecit etme çabalarını boşa çıkarıyor. Ajans, Hindistan başbakanıyla yapılan görüşmenin Putin açısından diplomatik bir zafer olduğunu kaydetti.

Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları ŞİÖ Zirvesi’nde bir araya geldi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English