Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang salı günü (bugün) yaptığı açıklamada, Çin’in Ukrayna ihtilafının kontrolden çıkabileceğinden “derin endişe duyduğunu” söyledi ve ABD’yi kastederek “bazı ülkeleri ateşi körüklemeyi bırakmaya” çağırdı.
ABD, Çin’i Rusya’ya askeri destek sağlaması durumunda “sonuçlarına katlanma” konusunda uyarmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı arasında ÇKP Merkez Komitesi Dışişleri Direktörü Wang Yi ile yaptığı görüşmede, Washington’ın Pekin’in Rusya’ya “öldürücü yardım” sağlamayı düşündüğü konusunda çok endişeli olduğunu belirtmiş ve bunun “ilişkilerde ciddi sonuçlara yol açacağını” söylemişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise konuyla ilgili, “Ukrayna’daki savaş alanına silah akıtan Çin değil, ABD’dir. ABD, Çin’e ne yapacağını söyleyecek konumda değil. Çin, ABD’nin Çin-Rusya ilişkilerini hedef almasını ya da zorlamasını asla kabul etmeyecektir” açıklamasını yapmıştı.
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, bugün başkent Pekin’de düzenlenen Küresel Güvenlik İnisiyatifi formunda yaptığı konuşmada, “Çin, Ukrayna’daki krizin tırmanmasından ve kontrolden çıkma ihtimalinden derin endişe duyuyor. Ukrayna’daki krizin başlangıcından bu yana Çin her zaman nesnelliğe ve tarafsızlığa bağlı kaldı” ifadelerini kullandı.
Qin, Çin’in barış görüşmelerini desteklemeye, Ukrayna sorununa kapsamlı bir çözüm için “Çin bilgeliği” sağlamaya ve ortak güvenlik arayışındaki tüm tarafların endişelerini gidermek için diyalog ve istişareyi teşvik ederek uluslararası toplumla birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.
İlgili ülkeleri acilen ateşi körüklemeyi ve Çin’i suçlamayı bırakmaya çağıran Qin, bu ülkeleri “Bugün Ukrayna, yarın Tayvan” gibi göndermelerle durumu tahrik etmeyi sonlandırmaya çağırdı.
Qin ayrıca, Çin’in gelişiminin istikrarlı bir uluslararası ortamdan ayrılamayacağını kaydetti ve benzer şekilde, Çin’in güvenliği olmadan küresel güvenliğin de olmayacağını vurguladı.
Dışişleri Bakanı açıklamasında her türlü hegemonyaya ve Çin’in işlerine herhangi bir dış müdahaleye karşı olduklarını yineledi.
Nükleer savaşın kazananı olmaz
Çin ayrıca forumda Küresel Güvenlik İnisiyatifi Konsept Belgesini yayınladı.
Belgede, özellikle Ukrayna krizi ışığında dünyanın karşı karşıya olduğu artan riskler ve zorlukların ortasında nükleer bir savaşın kazanılamayacağı ve savaşmak yerine uluslararası çatışmaların temel nedenlerine ve küresel güvenliğin iyileştirilmesine odaklanılması gerektiği vurgulandı.
Küresel Güvenlik İnisiyatifi Konsept Belgesini ilan eden Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, 20 ana işbirliği yönergesi sunan belgenin “Çin’in sorumluluklarını ve dünya barışını korumaya yönelik kesin kararlılığını” gösterdiğini belirtti.
Qin ayrıca, büyük ülkeler arasında istikrarlı ve dengeli ilişkiler kurarak bir arada yaşamanın sağlanması gerektiğini söyledi.
“BM merkezli yapıyı destekliyoruz”
Belge, BM merkezli bir güvenlik yönetişim yapısını ve onun savaşı önleme ve savaş sonrası yeniden yapılanmada liderlik etme çabalarını kesin bir şekilde destekliyor ve büyük ülkeleri küresel güvenlik meselelerinde öncü bir rol oynamaya, hegemonyayı ve zorbalığı reddetmeye ve barışçıl bir yapı inşa etmeye çağırıyor.
Belgede, beş nükleer silahlı ülkenin liderleri tarafından Ocak 2022’de yayınlanan nükleer savaşı önleme ve silahlanma yarışlarından kaçınmaya ilişkin ortak bildiriye uyulması çağrısı yapılırken, nükleer savaş riskini azaltmak için nükleer silaha sahip ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliğini güçlendirme vurgusu yer alıyor. Ayrıca Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’na (NPT) dayalı uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme rejiminin güvence altına alınması ve ilgili bölgelerdeki ülkelerin nükleer silahlardan arındırılmış bölgeler oluşturma çabalarının aktif olarak desteklenmesi gerektiği ifade ediliyor.
Bölgesel sorunlarda bölgesel kuruluşlar teşvik edilsin
Orta Doğu, Afrika, Latin Amerika ve Asya coğrafyasındaki bölgesel birlikleri destekleme, o coğrafyalarda barış ve istikrara katkıda bulunma çağrısı yapılan belgede, bölgesel kuruluşların uluslararası toplumda aktif rol almasının teşvik edilmesi ve bölge sorunlarının çözümünde bölgesel kuruşlarının öne çıkmasının desteklenmesi vurgusu yapılıyor.