Bizi Takip Edin

ASYA

Çin, lityum-iyon sonrası dönem için küresel yarışa liderlik ediyor

Yayınlanma

Çinli kuruluşlar sodyum-iyon ve diğer uygun fiyatlı teknolojilerde küresel liderliği üstleniyor.

Akıllı telefonlardan şarj cihazlarına, elektrikli araçlara kadar günümüz teknolojisinde kullanılan lityum iyon pillerin maliyetinin artmasıyla, endüstriler daha bol bulunan ve daha az maliyetli olan sodyum iyon piller geliştirmeye yöneliyor.

Bol miktarda bulunan (lityumun 400 katından fazla) bir kaynak olan sodyumun gelecekte lityum gibi kıt endüstriyel malzemelerin kullanımını azaltması bekleniyor. Sodyum iyon pillerin kapasitelerinin lityum iyon pillerden daha düşük olsa da %60 ila %70 oranda daha az maliyetli olacağı düşünülüyor.

Nikkei Asia’da yayınlanan bir analizde, Çin’in lityum-iyon pillerin yerini alacak yeni teknoloji ve özellikle de sodyum-iyon piller geliştirme yarışındaki varlığını artırdığı söyleniyor. Yazıya göre, son 10 yılda post-lityum iyon pillerle ilgili ülke bazındaki patent raporu, tüm patentlerin yarısından fazlasını oluşturan Çin’in bu alanda başı çektiğini gösteriyor.

ABD ve Japonya’yı geride bıraktı

Sodyum iyon piller için “yarıştaki en büyük at” ifadesi kullanılan yazıda, Çin’in bu alanda Japonya ve ABD’yi domine ettiği ve Çinli şirketlerin bu yıl bu pillerin seri üretimine başlamasının beklendiği ifade ediliyor. Japonya ve ABD’nin ise Çin’in gerisinde kaldığı belirtiliyor.

Aralık ayı itibarıyla yürürlükte olan 9.862 patent bulunduğu ve son 10 yılda on iki kat arttığı belirtilirken, ülkelere göre aktif patente sahip şirketler ve araştırma enstitüleri sayıldığında, Çin’in 5.486 patentle ilk sırada yer aldığı ve toplam patentin %50’sinden fazlasını oluşturduğu kaydediliyor.

2015 yılına kadar 1 numara olan Japonya, 1.192 patentle ikinci sırada yer alırken, onu 719 ile ABD, 595 ile Güney Kore ve 128 ile Fransa izliyor.

Kuruluşlara göre patent sıralamasında da Çin öne çıkıyor. İlk 10’da Çin Bilimler Akademisi (CAS) ve Contemporary Amperex Technology (CATL) dahil olmak üzere yedi kurum bulunuyor.

Patent sayısında ve kalitede ilk sırada

Yazıda, araştırmayı yapan Mitsui enstitüsünün, yalnızca patent sayısını değil, aynı zamanda “kaliteyi” dikkate alan genel endeksi de değerlendirdiği belirtilirken, indekste Çin’in 4 bin 930 puanla ilk sırada yer aldığı kaydediliyor. İkinciliği 2.630 puanla ABD alırken, 2017 yılına kadar ilk sırada yer alan Japonya, 2.260 puanla üçüncü sırada yer alıyor.

Çin’in, “yarının cihazlarında” bugünün lityum-iyon pillerini yerinden etmesi beklenen sodyum-iyon pillerde özellikle güçlü olduğu kaydediliyor.

Sodyum-iyon pillerle ilgili patentler açısından, Çin’in genel endeksinin son 10 yılda 109 kat, ABD ve Japonya’nın iki-üç katı kadar, arttığı bildirildi.

Çin ayrıca, çok güvenli olması beklenen bir başka yeni nesil güç kaynağı olan çinko iyon pillerde de birinci sırada yer alıyor.

Özellikle elektrikli araçlara talebin artmasıyla Güney Amerika ve Afrika’da üretilen ve günümüz pillerinde kullanılan lityum ve kobaltın fiyatı yükselirken, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla uygulandığı Çin’de, sodyum gibi daha bol kaynaklardan yapılan pillerin gelişimi hızlanıyor.

Çin hükümeti, yenilenebilir enerji ve elektrikli araçların kullanımını genişletmek için yeni nesil pillerin geliştirilmesi üzerine çabalıyor. 2025 yılına kadar devam edecek olan Enerji Sektöründe Bilimsel ve Teknolojik İnovasyon için 14. Beş Yıllık Plan, yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmesi beklenen teknolojik bir gelişme olan sodyum-iyon piller üzerinde araştırma yapmaya odaklanma çağrısında bulunuyor.

Dünyanın en büyük pil üreticisi olan Çinli CATL, 2021’de elektrikli araçların maliyetini düşürecek sodyum iyon pil üretimi için çalışmalara başladığını duyurmuştu. CATL’ın bu yıl ise, sodyum iyon pilleri piyasaya sürmesi bekleniyor.

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English