Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Çin pazarlarını Afrika’ya açarken, 50 milyar dolarlık destek sözü verdi

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping perşembe günü, önümüzdeki üç yıl içinde Afrika ülkelerine 360 milyar yuan (50 milyar $) mali destek sözü verdi. Ayrıca Pekin, pazarlarını Afrika’daki 33 en az gelişmiş ülkeye açacak ve bu ülkeler tüm Çin ürünlerine sıfır gümrük vergisi ile ulaşabilecek.

Pekin’de düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nda konuşan Xi, ticaret, endüstriyel tedarik zincirleri, altyapı bağlantısı, sağlık, insanlar arası değişim ve güvenliği kapsayan bir dizi taahhütte bulundu.

Pekin’in son yıllardaki en büyük diplomatik etkinliği olarak nitelendirilen ve her üç yılda bir düzenlenen foruma 50’den fazla Afrika ülkesinin liderleri ve temsilcileri katılıyor.

Liderler altyapı projeleri, iklim değişikliği, yeni enerji endüstrisi, güvenlik ve barış ile Afrika’nın kredi sorunları gibi konuları ele alıyor.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nda ‘yükselen hegemonyacılığa karşı işbirliği’ vurgusu

Xi açılış konuşmasında, 2000 yılından bu yana üç yılda bir düzenlenen ve Çin ile Afrikalı bir ev sahibi arasında dönüşümlü olarak gerçekleştirilen toplantıya katılan 50’den fazla Afrika ülkesinin delegasyonlarına hitap ederken, “Yaklaşık 70 yıllık sıkı çalışmanın ardından Çin-Afrika ilişkileri şu anda tarihin en iyi dönemini yaşıyor” dedi.

Afrika Birliği’nin Gündem 2063 kalkınma planı Çin’in uzun vadeli kalkınma yolunu yansıttığından Xi, her iki tarafın yaklaşımının “kesinlikle Küresel Güney’deki modernleşme eğilimine öncülük edeceğini” söyledi.

360 milyar yuanlık finansmanın 210 milyar yuanlık kısmı borç verme şeklinde gerçekleşecek, bakiye ise Çinli şirketlerin Afrika’daki yatırımlarını teşvik etmek için 70 milyar yuan da dahil olmak üzere çeşitli yardımlar yoluyla sağlanacak. Önümüzdeki üç yıl boyunca yıllık ortalama 10 milyar dolar civarında olacak olan bu kredi, yaklaşık on yıl önce Kuşak Yol Girişimi kapsamında verilen yıllık taahhütlere benziyor.

Boston Üniversitesi Küresel Kalkınma Politikaları Merkezi tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Çinli kredi kuruluşları 2023 yılında sekiz Afrika ülkesine 4,61 milyar dolar kredi sağladı.

Afrika’daki pek çok az gelişmiş ülke kalkınma hedeflerine ulaşmak için finansman ve yatırıma ihtiyaç duyduğundan Çin’in finansal teklifleri memnuniyetle karşılanıyor, ancak uzmanlara göre bazı zorluklar da yaşanabilir.

Afrika tarafında düzenleyici kapasite eksikliği, özellikle de koordinasyon eksikliği varsa, bu aktörlerle etkili bir şekilde ilişki kurmayı zorlaştırabilir.

Perşembe günü Xi ayrıca ikili işbirliğini desteklemek için Afrika ülkelerinin yuan cinsinden tahvil ihraç etmelerini destekleme sözü verdi.

Kredilerin yanı sıra Xi, Pekin’in ortak askeri tatbikatları da içeren Küresel Güvenlik Girişimi kapsamında 6,000 askeri personel ve 1,000 polisin eğitilmesi için Çin’ in Afrika’ya 1 milyar yuan değerinde karşılıksız yardım sağlayacağını söyledi.

Afrika’nın “yeni bir uyanış” yaşadığını ve modernleşme yolunda “istikrarlı bir ilerleme” kaydettiğini söyleyen Xi, “Çin, Afrika’nın barış ve istikrarı bağımsız olarak sürdürme yeteneğini geliştirmesine yardımcı olmaya isteklidir” dedi.

Çin, Afrika’daki 33 az gelişmiş ülkeye, belirtilmemiş ürünler üzerindeki tarifeleri kaldırarak daha fazla pazar erişimi sunacak.

Diğer destek biçimleri arasında 60.000 öğrenci için mesleki tesislerin inşası, kara ve deniz bağlantısını geliştirmek için KYG kapsamında 30 altyapı projesi, 1 milyar yuan acil gıda yardımı ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesine yardım yer alıyor.

Çin ayrıca, yönetimin iyileştirilmesi için Afrikalı yetkililerin eğitilmesine yardımcı olacağını duyurdu. Pekin 25 Afrika araştırma merkezi kuracak ve modern yönetim hakkında bilgi edinmeleri için 1.000 Afrikalı yetkili ve politikacıyı Çin’e davet edecek.

Çin, Afrika ülkeleriyle ‘stratejik ortaklık’ anlaşmaları imzaladı

DİPLOMASİ

Çin Ticaret Bakanı, elektrikli araçlara yönelik gümrük tarifelerini görüşmek üzere İtalya’da

Yayınlanma

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile Roma’da bir araya gelmeden önce pazartesi günü yayınlanan röportajında, İtalya’nın Avrupa Komisyonu tarafından Çin’in elektrikli araç (EV) ihracatına yönelik olarak önerilen gümrük vergilerini desteklediğini söyledi.

Corriere della Sera gazetesine bir mülakat veren Tajani, “Şirketlerimizin rekabet gücünü korumak için AB Komisyonu’nun önerdiği vergileri destekliyoruz” dedi.

Bakan Wang Wentao, Avrupa Birliği’nin Çin yapımı elektrikli araçlara karşı açtığı sübvansiyon karşıtı davayla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Avrupa’yı ziyaret ediyor.

Pazartesi günü Roma’da Tajani ile görüştü ancak İtalyan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada elektrikli araçlara doğrudan atıfta bulunulmadı.

Açıklamada Tajani ve Wang’ın fikri mülkiyetin korunması, tarım-gıda sektöründe ticaret ve yatırım konularını ele aldıkları belirtildi.

İkili ayrıca Ukrayna’daki savaş ile Gazze ve Kızıldeniz’deki krizleri de ele alırken, İtalya Pekin’i Rusya’ya silah sevkiyatı ve Kızıldeniz’deki deniz taşımacılığının güvenliği konularının çözümüne yardımcı olmaya çağırdı.

Tajani, İtalya ile Çin arasındaki ilişkilerin yeniden canlanma aşamasından geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

“Çin, Asya’daki ilk, AB üyesi olmayan ülkeler arasında ise ABD’den sonra ikinci ticaret ortağımızdır. Çin pazarına adil erişim ve şirketlerimiz, özellikle de KOBİ’ler ile tarım-gıda sektöründeki şirketler için eşit şartlara sahip olma ihtiyacını yinelemek istedim. Bu noktadan hareketle ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve Roma ile Pekin arasındaki ticaret bilançosunu yeniden dengelemek için Çinli ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz.”

Wang Wentao, ayrıca İtalyan Otomotiv Endüstrisi Birliği Başkanı Roberto Vavassori ile görüşmelerde bulundu.

Görüşmelerde, görüşmelerde Çin elektrikli araçlarına yönelik tarifeler ve EV sektöründe Çin ile İtalya arasında geliştirilebilecek işbirliği potansiyeli üzerinde durulduğu kaydedildi.

Wang 19 Eylül’de Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis ile görüşecek.

İtalya, temmuz ayında AB üyeleri arasında yapılan bağlayıcı olmayan bir oylamada gümrük vergilerini desteklemişti ancak Sanayi Bakanı Adolfo Urso geçen hafta Reuters’a yaptığı açıklamada müzakere edilmiş bir çözüm beklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın bu yıl içinde Çin’i ziyaret etmesi ve Tajani’nin de heyette yer alması planlanıyor.

Ek tarifeler

Avrupa Komisyonu, AB’nin standart %10’luk otomobil ithalat vergisine ek olarak Çin’de üretilen elektrikli araçlara %35.3’e varan nihai tarifeler önermenin eşiğinde.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise çarşamba günü Çin’e yaptığı bir ziyaret sırasında AB üyeleri ve Avrupa Komisyonu’nun olası bir ticaret savaşını önlemek için pozisyonlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Önerilen nihai vergiler AB’nin 27 üyesi tarafından oylamaya tabi tutulacak. AB nüfusunun %65’ini temsil eden 15 AB üyesinin nitelikli çoğunluğunun karşı oy kullanmaması halinde ekim ayı sonuna kadar uygulamaya konulacak.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Almanya ile Özbekistan arasında göç anlaşması

Yayınlanma

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, iki ülke arasında yeni bir göç anlaşmasına imza attı.

Özbek Cumhurbaşkanlığının açıklamasına göre, anlaşma dün (15 Eylül) Semerkant’ta gerçekleşen görüşmeler sırasında imzalandı.

Alman DPA ajansının haberine göre, bu anlaşma iki temel amaca hizmet ediyor: Birincisi, özellikle sağlık sektöründe olmak üzere nitelikli Özbek işçilerin Almanya’ya giriş sürecini kolaylaştırmak.

İkincisi ise, Almanya’da yasal kalma hakkı bulunmayan Özbek vatandaşlarının ülkelerine geri dönüşünü düzenlemek. Şu anda Almanya’da yaklaşık 13 bin 700 Özbek vatandaşı yaşıyor.

Scholz’un iki günlük Özbekistan ziyareti kapsamında, iki ülke arasında toplam sekiz farklı alanda iş birliği anlaşması imzalandı.

Bu anlaşmalar arasında veterinerlik ve hayvancılık, su kaynaklarının ve kritik madenlerin sürdürülebilir kullanımı ile ulaştırma alanlarında iş birliği yer alıyor.

Ayrıca, önde gelen Özbek ve Alman şirketleri arasında da bir dizi anlaşma yapıldı.

Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan, Rusya’ya yabancı işçi gönderen başlıca ülkeler arasında yer alıyor. Rusya’da çalışma amacıyla bulunan yabancıların yüzde 55 ila 60’ı Moskova ve St. Petersburg’da yaşıyor.

Scholz, Ukrayna’ya uzun menzilli silah verilmesine karşı çıktı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Kazakistan, Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazır

Yayınlanma

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vasilenko, ülkesinin Moskova ile Kiev arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapmaya veya bir müzakere mekânı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Alman kamu yayın kurumu Deutsche Welle‘ye konuşan Vasilenko, “Kazakistan, başta olası bir arabulucu veya taraflar arasındaki görüşmeler için bir mekân olarak hizmet etmeye hazır olduğunu belirtmişti. Bu tutumumuz değişmedi,” dedi.

Ayrıca Vasilenko, Astana’nın ‘ölçülü bir tarafsızlık’ pozisyonu aldığını ve hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkilerini sürdürdüğünü vurguladı.

Ülke makamlarının Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğüne ve devletlerin toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu da ekleyen diplomat, “Zamanla hizmetlerimize ihtiyaç duyulacağını düşünüyoruz, bu nedenle ölçülü bir pozisyon alıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra yetkili, savaşın Ukrayna, Rusya ve Kazakistan açısından büyük bir trajedi olduğuna işaret etti.

Geçtiğimiz hafta Doğu Ekonomi Forumu’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın 2022 baharında İstanbul’da varılan anlaşma temelinde Kiev ile müzakerelere dönmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Putin’e göre, o dönemde olası bir barış anlaşmasının neredeyse tüm parametreleri üzerinde uzlaşılmıştı, ancak İngiltere sürece müdahale etti ve Ukraynalı yetkililer ‘farklı bir yol izledi’. Putin, Çin, Hindistan veya Brezilya’nın barış görüşmelerinde arabulucu olabileceğini kabul etti.

Tokayev: Rusya’yı yenmek imkânsız, savaşın sürmesi insanlık için tehdit

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English