Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Çin, ŞİÖ’ye güvenlik işbirliğini artırma çağrısı yaptı

Yayınlanma

Çin’in üst düzey diplomatı Wang Yi, Pakistan ve Moskova’daki terör saldırılarının ardından Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üye ülkelerini koordinasyonu artırmaya ve bilgi paylaşımı da dahil olmak üzere ortak güvenlik çabalarını daha üst düzeye çıkarmaya çağırdı.

Ayrıca Avrasya bloğuna, “ŞİÖ’nün önemli bir yakın komşusu olan ve bölgede yerleşmiş çeşitli terörist güçlerin barış ve huzura tehdit oluşturmaya devam ettiği” Afganistan’la sürekli temas halinde olma çağrısında bulundu.

Salı günü Kazakistan’da düzenlenen ŞİÖ bakanlar konseyi toplantısında konuşan Wang, diğer dışişleri bakanlarına bazı üye ülkelere yönelik son saldırıların “terörle mücadelede daha gidilecek uzun bir yol olduğunu gösterdiğini” söyledi.

“Bu amaçla bilgi alışverişini, ortak operasyonları ve personel eğitimini daha da güçlendirmeliyiz” dedi.

Üç kötülüğe karşı mücadele

Çin, Pakistan, Tacikistan, Özbekistan ve İran olmak üzere beş ŞİÖ üyesi ülkeyle sınırı olan Afganistan, 2012 yılında gözlemci statüsü kazandı ancak Taliban’ın 2021’de iktidara dönmesinden bu yana grupta yer almadı.

2001 yılında kurulan ŞİÖ, geleneksel olarak terörizm, ayrılıkçılık ve aşırıcılık gibi “üç kötülüğe” karşı mücadeleyi vurguluyor.

Son yıllarda bloğun odak noktası, Hindistan, Pakistan ve İran’ı üyeliğe dahil ederek genişlemesiyle birlikte ekonomik işbirliğini de içerecek şekilde çeşitlendi.

Ancak mart ayında Moskova’da bir konser salonuna düzenlenen ve 143 kişinin ölümüne yol açan saldırının ve birkaç gün sonra Pakistan’ın kuzeyinde beş Çin vatandaşının ölümüne yol açan intihar saldırısının ardından terörle mücadele bloğun gündeminin en üst sıralarına geri döndü.

Pakistan’daki son saldırı, Pekin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin önemli bir halkası olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru ile bağlantılı Dasu Hidroelektrik projesindeki işçileri hedef aldı.

Bu ayın başlarında İslamabad saldırının Afganistan’da planlandığını söyledi. Pekin, Pakistan’dan olayı derinlemesine soruşturmasını, sorumluları adalete teslim etmesini ve Çin vatandaşlarının güvenliğini korumak için etkili önlemler almasını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, 2004’teki Beslan okul kuşatmasından bu yana Avrupa’daki en ölümcül terör saldırısı olan Moskova’daki Crocus Belediye Binası baskınının arkasındakileri cezalandırma sözü verdi.

Afganistan ve güvenlik vurgusu

IŞİD’in Afganistan merkezli bir kolu olan İslam Devleti Horasan (IŞİD-K), örgütün Güney Asya’nın ötesine uzanma kabiliyetinin bir göstergesi olarak baskının sorumluluğunu üstlendi.

Wang, ŞİÖ’nün “Afganistan’la diyaloğa devam etmesi ve ülkeyi sağlam bir yönetime, odaklanmış kalkınmaya, terörle kararlı bir mücadeleye ve iyi komşuluğa yönlendirmesi gerektiğini, böylece uzun vadeli barış ve güvenliğin erken bir tarihte sağlanabileceğini” söyledi.

Çin dışişleri bakanlığına göre ayrıca güvenliğin ortak bir sorumluluk olması gerektiğini ve ŞİÖ’nün üye devletlerinin koordinasyonu artırması gerektiğini ifade etti.

Wang, “Çin, örgütün güvenlik tehditleri ve zorluklarını ele alma mekanizmasını geliştirmek, strateji, savunma, kolluk kuvvetleri, bilgi ve biyogüvenlik alanlarında değişim ve işbirliğini derinleştirmek ve bölgedeki genel güvenlik seviyesini yükseltmek için tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazırdır” dedi.

Çinli yetkili, üye devletler arasında stratejik özerklik ve koordinasyonun önemini vurgulayarak, “Ülkemizin geleceğine ve kaderine sahip çıkacağız ve … dış güçlerin bölgeyi jeopolitik bir savaş alanına dönüştürmesine asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İranlı Bakanla görüşme

Wang ayrıca Astana’da, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Safari ile de bir araya geldi. Çinli bakan bir kez daha pazar günü helikopter kazası sonucu Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın talihsiz vefatları dolayısıyla taziyelerini ve üzüntülerini dile getirdi.

Wang, “Durum ne şekilde değişirse değişsin Çin, İran ile stratejik işbirliğini güçlendirmeye, ortak çıkarları korumaya ve bölgesel ve küresel barış için çaba sarf etmeye devam edecektir” dedi.

Safari, Çin tarafına İran’a verdiği kararlı destek için teşekkür etti ve İran’ın iç ve dış politikalarının değişmeyeceğini vurguladı. “İran, Çin ile ilişkilerine büyük önem veriyor ve siyaset, ekonomi ve kültür gibi çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmeye kararlı” diyen Safari, İran’ın ilgili süreçleri devam ettirmeye ve bölge ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeye yönelik çalışmaya istekli olduğunu belirtti.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu pazartesi gecesi İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bagheri ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek yaşanan trajedi nedeniyle Çin’in İran hükümeti ve halkına derin taziye ve başsağlığı dileklerini iletmişti.

Bagheri, Çin tarafının trajik olaydan sonraki ilk saatlerde İran tarafına yardım etmeye hazır olduğunu açıklamasını ve Pekin’in son 24 saatteki yardımlarını takdir ederek, Çinli yetkililere başsağlığı dileklerini ilettikleri için teşekkür etti.

Bagheri bunun iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın ve dostluğun derinliğinin yanı sıra iki hükümetin kritik zamanlarda birbirlerine verdikleri desteğin bir göstergesi olduğunu kaydetti.  Bagheri, İran’ın Çin ile işbirliğini her alanda sürekli ilerletmeye kararlı olduğunu söyledi.

DİPLOMASİ

Peru Devlet Başkanı Boluarte Çinli teknoloji devi Huawei ile anlaşma imzaladı

Yayınlanma

Peru, binlerce vatandaşını yeni teknolojiler konusunda eğitmek üzere Çinli telekom devi Huawei Technologies ile bir anlaşma imzaladı.

Devlet Başkanı Dina Boluarte, daha fazla yatırım çekmek amacıyla Çin’e yaptığı bir haftalık ziyaretin bir parçası olarak çarşamba günü Huawei’nin Shenzhen’deki merkezini ziyaret etti.

Peru Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, 20.000 genç profesyonelin, kadının ve küçük ve orta ölçekli girişimcilerin başta yapay zeka olmak üzere yeni teknolojiler konusunda eğitilmesi için bir anlaşma imzalandığı belirtildi.

Devlete ait China Daily gazetesi tarafından pazartesi günü yayınlanan bir makalede Boluarte ayrıca ziyaretinin altyapı geliştirme, dijital dönüşüm, yapay zeka, temiz enerji ve insanlar arası değişim gibi kilit sektörlerde Çin ile “daha fazla yatırım ve işbirliğinin önünü açtığını” söyledi.

China Daily tarafından WeChat resmi hesabında yayınlanan bir haber klibinde, Buluarte’nin Huawei’nin başkanı Liang Hua ile görüştüğü ve yeni M9 akıllı arabasını test ettiği de gösterildi.

Buluarte’nin ayrıca Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile görüşeceği Şanghay ve Pekin’e gitmeden önce elektrikli otomobil devinin Peru’da bir fabrika kurma planlarını görüşmek üzere BYD’nin Shenzhen’deki merkezini ziyaret etmesi bekleniyordu.

Güney kentindeyken, başkanın ofisinin Peru’dan 150’den fazla Kolomb öncesi eşyanın yer aldığını söylediği İnka kültürü üzerine bir sergiyi de ziyaret etti.

Fudan Üniversitesi Yeşil Finans ve Kalkınma Merkezi’ne göre Peru, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin yatırımları için önemli bir destinasyon ve geçen yıl 2.9 milyar ABD Doları aldı – dünya çapında üçüncü en yüksek toplam.

Öte yandan Kuşak ve Yol projesi kapsamındaki Lima yakınlarındaki Chancay Limanı tartışmalara neden oldu. Peru, devlete ait Çinli gemicilik firması Cosco’ya 2021 yılında limanı işletmek için münhasır haklar verdi, ancak bu yılın başlarında “idari bir hata” olduğunu söyleyerek kararı iptal etmeye çalıştı.

Hükümet, Cosco’yu limana ilişkin iş modeli nedeniyle yasal işlem başlatmakla tehdit etmiş, ancak Boularte’nin Çin gezisinden günler önce davayı geri çekmişti.

Reuters’a göre Peru lideri perşembe günü Şanghay’da Cosco temsilcileriyle bir araya gelecek ve ayrıca Chancay Limanı’nı Bolivya ve Brezilya’ya bağlayacak bir demiryolu bağlantısı inşa etme planlarını görüşmek üzere Çin Demiryolu İnşaatı ile bir toplantıya katılacak.

Xi’nin Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi için kasım ayında Peru’yu ziyaret etmesi bekleniyor ve ev sahipleri Chancay Limanı’nın açılışına da katılacağını umuyor.

Liman, Pasifik’te askeri amaçlarla kullanılabileceğini düşünen ABD’de de endişeye neden oldu.

Ancak Peru Başbakanı Gustavo Adrianzen pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada “ABD gibi dostlarımızın, Peru’ya Çin yatırımlarını getirdiğimiz için kızgınlık duyacaklarına inanmıyoruz. Bunun ABD de dahil olmak üzere Batı sermayesinin gelmesi için bir davet olduğuna inanıyoruz” dedi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Suudi Savunma Bakanı Pekin’de Çin’in üst düzey generalleriyle görüştü

Yayınlanma

Çin’in önde gelen iki generali, iki ülke arasında son yıllarda hızlanan askeri işbirliğinin bir parçası olarak salı günü Pekin’de Suudi Arabistan Savunma Bakanıyla bir araya geldi.

Çin’in en üst düzey üniformalı yetkilisi olan Merkezi Askeri Komisyon (CMC) başkan yardımcısı Zhang Youxia ve Savunma Bakanı Dong Jun, Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.

Çin Savunma Bakanlığı’na göre Zhang, Selman’a “Çin’in Suudi Arabistan ile geleneksel dostluğuna değer verdiğini” ve orduları arasındaki ilişkilerin “hızlı bir yolda” olduğunu söyledi.

Zhang, “askeri değişimler, personel eğitimi ve ortak tatbikatlar” konusundaki işbirliğinin “verimli” olduğunu söyledi ve “Çin’in Suudi ordusuyla işbirliğine açık olduğunu” sözlerine ekledi.

Devlet Başkanı Xi Jinping’den sonra Çin’in ikinci en üst düzey askeri yetkilisi olan ve aynı zamanda ülkenin en üst düzey askeri karar alma ve komuta organı olan CMC’ye başkanlık eden Zhang, savunma bakanlarıyla nadiren bir araya geliyor.

Selman ile yapılan görüşme Zhang’ın bu yıl yabancı bir savunma bakanıyla yaptığı ilk görüşmeydi ve ekim ayında Pekin’de düzenlenen yüksek profilli Xiangshan Forumu’nda savunma bakanlığı başkanlarıyla yapılan birkaç görüşmeyi takip etti.

Zhang ayrıca kasım ayında Rusya ‘ya giderek Ukrayna müdahalesinden bu yana Moskova’yı ziyaret eden en üst düzey Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) yetkilisi oldu ve Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Savunma Bakanı Sergei Shoigu ile bir araya geldi.

Ortak temel çıkarlar

Dong, Selman ile yaptığı görüşmede Çin ve Suudi Arabistan’ın “ortak temel çıkarlar konusunda sıkı bir şekilde birlikte durduklarını, uluslararası ve bölgesel meselelerde zamanında iletişim ve koordinasyon içinde olduklarını ve ortak çıkarları güçlü bir şekilde koruduklarını” söyledi.

Çin Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Selman, Riyad’ın Pekin ile “stratejik iletişimi” güçlendirerek “ikili askeri bağları daha yüksek bir seviyeye çıkarmaya” hazır olduğunu söyledi.

Çin, Suudi Arabistan’ın en büyük ekonomik ve ticari ortağı ve Suudi petrolünün en büyük ithalatçısı. ABD, Riyad’ın en büyük silah tedarikçisi olmaya devam ederken, Orta Doğu gücü son yıllarda Çin’den silah ithalatını artırdı.

Çin’in devlete ait savunma sanayii, şubat ayında Riyad’da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı’nda beşinci nesil savaş uçağı FC-31’in son modelini ve 30’dan fazla insansız hava aracını sergileyerek bölgeye ihracatı artırmayı umdu.

Çin ve Suudi donanmaları ayrıca ekim ayında İsrail-Gazze savaşının arka planında ortak bir terörle mücadele tatbikatı düzenledi.
Artan askeri bağlarına ek olarak Çin ve Suudi Arabistan yapay zeka ve altyapı da dahil olmak üzere bir dizi başka alanda da işbirliklerini derinleştirdiler.

Orta Doğu’daki etkisini artırmaya çalışan Pekin, geçen yıl Suudi Arabistan ile İran arasında imzalanan ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri yeniden tesis eden barış anlaşmasına aracılık etti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD ve Rusya savunma bakanları arasında telefon görüşmesi

Yayınlanma

Rusya Savunma Bakanlığı, Bakan Andrey Belousov’un ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile yaptığı telefon görüşmesinde Washington yönetinin Ukrayna’ya silah sevkiyatını sürdürmesi nedeniyle gerilimin daha da tırmanması tehlikesi konusunda uyarıda bulunduğunu bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder da açıklamasında bakanların 25 Haziran’da ABD tarafının girişimiyle görüştüğünü duyurdu. Ryder’a göre görüşmede Austin, Ukrayna’daki çatışma bağlamında iletişim kanallarının öneminden bahsetti.

Görüşme ABD’nin girişimiyle gerçekleşti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Belousov’un Austin ile yaptığı görüşmede ABD’nin Ukrayna’ya silah sevkiyatı nedeniyle tırmanma tehlikesine dikkat çektiğini ve ‘diğer konuların da ele alındığını’ belirtti.

Bakanlığın açıklamasına “Savunma bakanları Ukrayna’daki durum hakkında görüş alışverişinde bulundular. Belousov, Amerikan silahlarının Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine devam eden sevkiyatı nedeniyle durumun daha da tırmanması tehlikesine işaret etti” ifadelerine yer verildi.

Belousov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aday göstermesi üzerine 14 Mayıs’ta göreve atandı. Bundan önce bakanlık 11 yıldan uzun bir süre Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevine getirilen Sergey Şoygu’nun yönetimindeydi.

Şoygu, Austin’i en son Mart 2023’te aramıştı. Austin bugüne kadar Belousov ile temasa geçmemişti.

Ukrayna, Sivastopol’a ABD yapımı ATAMCS füzeleriyle saldırdı: 151 yaralı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English