Bizi Takip Edin

ASYA

Çin’den kritik çip yapım malzemelerine ihracat kısıtlaması

Yayınlanma

Çin pazartesi günü, yarı iletkenler ve diğer elektronik bileşenlerin yapımında çok önemli olan iki metale yeni ihracat kısıtlamaları getireceğini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı ve Gümrük Genel İdaresi’ne göre, ihracatçılar 1 Ağustos’tan itibaren izinsiz olarak galyum ve germanyum ile ilgili kimyasal bileşikleri Çin dışına gönderemeyecekler.

Kısıtlama getirilen iki metal güneş panelleri, lazereler, gece görüş gözlükleri ve bilgisayar çipleri gibi çok geniş bir ürün yelpazesinde kullanılıyor

Galyum özellikle, bileşik yarı iletkenler ve elektronik cihazlar için çok önemli. Galyum nitrür, lazerler ve diğer uygulamalar için kullanılırken, malzemenin elektrikli araçlar için güç yarı iletkenlerinde daha yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

Bileşim, güç kaybını azaltmaya yardımcı oluyor ve Japon Nidec ve Renesas Electronics, ortaklaşa geliştirdikleri bir elektrikli araç bileşeni için galyum nitrür substratları kullanmayı düşünüyor.

Çin 20 kritik ham maddenin lider üreticisi

U.S. Geological Survey’e göre Çin, dünyadaki galyumun %98’ini üretiyor. Ayrıca, küresel madencilik payına göre incelendiğinde Çin, galyum ve germanium da dahil olmak üzere 20 kritik ham maddenin lider üreticisi konumunda bulunuyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi rafine üretim ve işleme alanlarında da hakim ülke olarak öne çıkıyor.

Caixin haber sitesi gümrük verilerine dayanarak, 2022’de Çin’in galyum ürünlerinin en büyük ithalatçılarının Japonya, Almanya ve Hollanda olduğunu söyledi. Germanyum ürünlerinin en büyük ithalatçılarının da Japonya, Fransa, Almanya ve ABD olduğu belirtildi.

Pekin, 2020’nin sonlarında yürürlüğe giren ülkenin ihracat kontrol yasasına dayanarak galyum tedarikini kısıtlıyor. Yasa, yetkililerin ulusal güvenlik nedenlerini gerekçe göstererek kontrollü ürünlerin belirli denizaşırı şirketlere gönderilmesini yasaklamasına izin veriyor.

Çinli yetkililerin, veri sızıntılarını önlemek için kullanılan şifreleme teknolojisi ve yarı iletkenlerin ihracatına kısıtlamalar getirmek üzere yasayı devreye soktuğu bildirildi.

Galyum kısıtlamaları, ABD ve diğer ülkeler tarafından Çin’e uygulanan ihracat kısıtlamalarının peşinden geldi. The Wall Street Journal’ın haberine göre Washington, Çin’e bağlı yarı iletkenler üzerinde daha sıkı ticaret kısıtlamaları düşünüyor. Önerilen kurallar, yapay zeka için kullanılan çipler için geçerli olacak.

“Çin, Amerikan ticaret kısıtlamalarını en zayıf yerinden vurdu”

Uzmanlara göre, Çin’den galyum veya ilgili ürünleri temin edemeyen imalatçılar sınırlı alternatiflerle karşılaşabilir, bu da muhtemelen metali daha pahalı hale getirecektir ve bazı en son teknolojilerin benimsenmesini yavaşlatacaktır.

Ani haberlerden etkilenen şirketler ise, arzı güvence altına almak için harekete geçti. Reuters’a konuşan ABD’li bir yarı iletken üreticisi, yatırımcıları güvence altına almak için ihracat izinlerine başvurduğunu söyledi. Çin merkezli bir germanyum üreticisi de, fiyatlar yükselirken bir gecede alıcılardan gelen sorularla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Çin’de üretim tesisleri bulunan ABD’li yarı iletken levha üreticisi AXT Inc (AXTI.O), Çin’deki yan kuruluşu Tongmei’nin Çin’den galyum ve germanyum bileşenli ürünleri ihraç etmeye devam etmek için izin başvurusunda bulunacağını söyledi.

Çin Küresel Madencilik Derneği başkanı Peter Arkell, “Çin, Amerikan ticaret kısıtlamalarını en zayıf yerinden vurdu” dedi.

Yellen’ın ziyareti öncesi

Jeffries analistleri, tedbirin zamanlamasının ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın bu hafta Pekin’e yaptığı ziyarete yönelik olabileceği ve Washington’un geziyi iptal edip etmeyeceği konusunda soru işaretleri uyandırdığını söyledi.

Sektördeki bazı kişiler, Çin’in bu hamleyi nadir toprak ihracatına yeni kısıtlamalar getirerek takip edebileceğinden korktuklarını kaydettiler. Nadir toprak elementleri, elektrikli araçlarda ve askeri teçhizatta kullanılan bir metal grubu ve Çin açık ara dünyanın en büyük üreticisi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tayvan Ekonomi Bakanı Wang Mei-hua ise, kısa vadeli etkinin büyük olmayacağını ancak durumun uzun vadede nasıl sonuçlanabileceğine dikkat edeceklerini söyledi.

Güney Kore Sanayi Bakanlığı yaptığı açıklamada, ülkenin yeterli miktarda galyum stokuna sahip olduğunu, ancak başka germanyum kaynakları olduğunu belirtti.

Washington’a misilleme

Çin’in kontrolleri, Washington’un son yıllardaki bir dizi kısıtlamanın ardından Çin’e yüksek teknolojili mikroçiplerin sevkiyatına yeni kısıtlamalar getirmesiyle geldi.

Amerika Birleşik Devletleri ve onun baskısıyla Hollanda’nın da, teknolojilerinin Çin ordusu tarafından kullanılmasını önleme gerekçesiyle, bu yaz Çinli çip üreticilerine çip üretim ekipmanı satışını daha da kısıtlaması bekleniyor.

Pekin, ABD’nin çipler üzerindeki baskısı karşısında mayıs ayında bazı yerli sektörlerin ABD’li çip üreticisi Micron’dan ürün satın almasını yasaklayarak misilleme yapmıştı.

Uzmanlar bu hamlenin, mevcut ABD-Çin gerilimini daha da tırmandıracağı görüşünde.

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English