Durgun geçen 2022 yılının ardından Almanya, İtalya ve Fransa, enerji fiyatlarının düşmesi ve Çin’den yapılan ithalatın azalmasıyla ticaret dengelerinde büyük bir artış görmeye başladı.
2022 yılında Avrupa, dünyanın geri kalanıyla olan ticaretinde keskin bir düşüşe tanık olmuştu. Eurostat’a göre 2022’nin Ağustos ayında Avro Bölgesinin ticaret açığı 50,9 milyar avro ile şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.
Ukrayna savaşının ardından yaşanan enerji krizinin üzerinden bir buçuk yıl geçtikten sonra, Avrupa dış ticaretinde görülen yavaşlama geri dönmeye başlıyor. AB’nin en büyük ekonomileri olan Almanya, Fransa ve İtalya, ticaret dengelerinde bir iyileşmeye tanıklık ediyor.
İtalyan ulusal istatistik ofisi ISTAT’ın 11 Ağustos Cuma günü açıkladığına göre İtalya, 2022 yılının aynı ayındaki 2,512 milyar avroluk açığa kıyasla Haziran ayında dünyanın geri kalanıyla 7,718 milyar avroluk bir ticaret fazlası elde etmeyi başardı. Mayıs ve Haziran ayları arasında ihracat %0,4 oranında artarken ithalat %3,3 oranında azaldı.
Almanya ve Fransa da aynı eğilimde
Alman Federal İstatistik Ofisinin Cuma günü yaptığı açıklamaya göre benzer bir durum 2023’ün ilk yarısında ihracatın geçen yıla kıyasla %3,3 artarak 797,8 milyar avroya yükseldiği Almanya’da da gözlemleniyor. Almanya’nın ithalatı da 2022’nin ilk yarısına kıyasla %4,3 oranında keskin bir düşüş gösterdi. Almanya’nın ticaret fazlası 2023’ün ilk yarısında 98,7 milyar avroya ulaşarak 2022’nin ilk yarısına kıyasla iki kattan fazla arttı.
Almanya’nın ticaret dengesi 2022’nin ilk yarısında tarihin en düşük seviyelerinden birindeydi. AB’nin en büyük ekonomisi, artan enerji fiyatları nedeniyle Mayıs 2022’de 14 yıl sonra ilk kez ticaret açığı vermişti.
Fransa’da ise cari açık son altı ayda eksi 39,3 milyar avrodan eksi 9,6 milyar avroya gerileyerek 29,7 milyar avro azaldı. Azalmanın başlıca nedeni, enerji fiyatlarındaki düşüşün mal ithalatını daha ucuz hale getirmesi.
Almanya ve İtalya’nın aksine Fransa genel ticaret açığı vermeye devam etse de bu açık azalıyor. Mal ithalatı 2022’nin ikinci yarısına göre %9,4 oranında düşerken, ihracat sadece %-0,8’lik hafif bir düşüşle sabit kaldı. Para cinsinden ticaret açığı eksi 89 milyar avrodan eksi 54 milyar avroya geriledi.
Çin’deki durgunlaşma ticaret dengesini olumlu etkiledi
AB ticaretindeki bu ani artış sadece enerji fiyatlarındaki düşüşle değil aynı zamanda Çin’in COVID-19 sonrası yavaşlayan ekonomik toparlanmasıyla da açıklanıyor. Gümrük yetkililerine göre Çin’in ihracatı geçtiğimiz aylarda %14,5 gibi keskin bir düşüş yaşadı.
Buna bağlı olarak, Avrupa’nın en büyük ekonomileri için Çin’den yapılan ithalat azaldı ve genel ticaret dengelerini toparladı.
Ocak ve Haziran 2023 arasında Çin’in Almanya’ya ihracatı %16,8 oranında azalırken, Almanya’nın Çin’e ihracatı da benzer şekilde %8,4 oranında azaldı. Benzer şekilde, İtalya’ya yapılan ithalat %19,9 oranında azalırken, Çin’e yapılan ihracat %45,6 oranında arttı.
Fransa’nın Çin’e ihracatı geçtiğimiz yarıyılda ağırlıklı olarak havacılık sektörü kaynaklı olarak %7,3 oranında arttı.
Çin’in ihracata dayalı ekonomisi şu anda zayıflayan küresel talebin yanı sıra yüksek enerji fiyatları, yüksek enflasyon ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle artan faiz oranlarından olumsuz etkileniyor.
En büyük AB ekonomilerindeki bu olumlu sonuçlara rağmen Fransız Ticaret Bakanı Olivier Becht, 8 Temmuz Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, “İhtiyatlı olmaya devam ediyoruz ve önümüzde hâlâ uzun bir yol var,” diyerek olumlu olarak görülen bu tür eğilimlerin ‘uluslararası ekonomik ortamın kaprislerine tabi olduğu’ uyarısında bulundu.