Ermenistan Adalet Bakanı Grigor Minasyan, 29 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Erivan’ın yeni bir anayasa hazırlığı içerisinde olduğunu ve bu amaçla 2027 yılına kadar bir referandum düzenlemeyi planladıklarını söyledi.
Minasyan, yeni anayasa hazırlıklarının halk ve uzmanların katılımıyla detaylı bir şekilde sürdürüleceğini ve aceleci kararlar alınmayacağını belirterek Anayasa Reform Komisyonu’ndaki tartışmalar sırasında bu sürecin ana hatlarının çizildiğini ifade etti.
Minasyan’ın açıklamalarının ardından, Azerbaycanlı yetkililerin, Ermenistan’dan bir barış anlaşması için Dağlık Karabağ ifadesinin anayasanın giriş bölümünden çıkarılmasını defalarca talep ettikleri hatırlatıldı.
Armenia Today adlı YouTube kanalında yayınlanan konuşmasında Minasyan, “Tartıştık ve bir fikir birliğine vardık: Anayasa değişikliklerine değil, yeni bir anayasaya ihtiyacımız var,” ifadelerini kullandı.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da daha önce, ülkenin yeni jeopolitik ve bölgesel koşullara uygun, daha rekabetçi ve uygulanabilir bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu vurgulamıştı.
Paşinyan, parlamenter hükümet sisteminin Ermenistan için en uygun yönetim şekli olduğunu ve bu biçimin halkın demokratik özlemlerini yansıttığını ifade etmişti.
Bu bağlamda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan anayasası değişmediği sürece Bakü ile Erivan arasında bir barış anlaşmasının imzalanmasının imkansız olduğunu pek çok kez dile getirmişti.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da 27 Ağustos’ta yaptığı açıklamada bu görüşü yineledi. Ermenistan anayasasının giriş bölümü, Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesi’ne ve ‘Ermenistan’ın Dağlık Karabağ ile yeniden birleşmesine’ atıfta bulunarak, Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarını hukuki olarak pekiştiriyor.
Vedomosti gazetesine demeç veren siyaset bilimci Artur Atayev’e göre, anayasanın değiştirilmesi, Ermenistan’daki mevcut hükümetin üzerindeki muhalefet baskısını hafifletebilir.
Ermeni toplumunun hükümete yönelik pek çok şikayeti bulunduğunu belirten Atayev, yeni anayasa çalışmalarının bu şikayetleri yatıştırabileceğini ifade etti.
Ayrıca, kamuoyundaki tartışmalar sırasında, ülkede güçlü bir desteğe sahip olan başkanlık hükümet sistemine geri dönülmesi konusunun gündeme gelebileceğini belirtti.
Atayev, yeni anayasada bölgesel kalkınmayı destekleyecek yeni idari-bölgesel düzenlemelerin de yer alabileceğini öngörüyor.
Rusya Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IMEMO) Orta Asya Bölgesi Direktörü Stanislav Pritçin ise referandumun 2027’ye ertelenmesinin, Ermenistan-Azerbaycan müzakere süreci için olumsuz bir sinyal olduğunu söyledi.
Pritçin, bu durumun Bakü ve Erivan’ın en azından 2027 yılına kadar bir barış anlaşması imzalamayacağı anlamına geldiğini ifade etti.
Ermenistan’da bir sonraki parlamento seçimleri 2026 yılında yapılacak.
Ermenistan: Rusya, Karabağ’ı bizden alıp Azerbaycan’a verdi