Rusya: ABD’nin vetosu tarihin kaçınılmaz akışını durdurmaya yönelik umutsuz bir girişimdir.
ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Filistin’in BM’ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti.
15 üyeli BMGK’de Cezayir tarafından Filistin’in BM’ye tam üyeliğini talep eden karar tasarısı oylamaya sunuldu. ABD’nin “hayır” oyu kullandığı tasarı, 12 “evet” ve 2 “çekimser” oy aldı. İngiltere ve İsviçre “çekimser” kalırken, Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya “evet” oyu verdi.
Karar tasarısının geçmesi için 5 daimi üyeden hiçbirinin “hayır” oyu kullanmaması ve toplamda 9 “evet” oyu alması gerekiyordu.
Karar tasarısı metninde, “BM Genel Kuruluna Filistin’in tam üye olarak kabul edilmesi tavsiye edilir” ifadesi yer alıyordu.
“Henüz erken”
ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert A. Wood, Güvenlik Konseyi’ndeki oylamadan sonra ABD’nin “iki devletli çözüm” önerisini desteklemeye devam ettiğini savunarak, “New York’ta erken eylemlerin, en iyi niyetlerle bile olsa, Filistin halkının devlet olmasını sağlayamayacağını uzun zamandır açıkça belirtiyoruz” diye konuştu.
Filistin’in BM Şartı’na göre tam üyelik için gerekli şartları taşımadığını öne süren Wood, Filistin Yönetimi’ne devlet olabilmek için gerekli reformları gerçekleştirme çağrısı yaptıklarını, öte yandan Hamas’ın Gazze’de hala güç ve nüfus sahibi olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi. Wood, iki devletli çözümün Filistin barışını, İsrail’in güvenliği ve Arap komşuları ile entegrasyonunu sağlayan tek yol olduğunu savunarak, bunun için tarafların İsrail ile müzakerelere devam etmesi gerektiğini savundu.
“Tarih bunun için seni affetmeyecek”
Rusya’nın BM Daimî Temsilcisi Vassily Nebenzia ise “ABD heyetinin bugün veto kullanması, tarihin kaçınılmaz akışını durdurmaya yönelik umutsuz bir girişimdir. Oylamanın sonuçları Washington’un neredeyse tamamen tecrit edilmiş olduğunun göstergesiydi” dedi.
ABD’nin ret cevabını, “en mantıksız eylemleri için müttefikinin (İsrail’in) ekmeğine yağ sürmek” olarak değerlendiren Rus Büyükelçi, bunun, “tüm bölgeyi sarabilecek savaş batağına daha da sürüklenmenin doğrudan yolu” olduğunu söyledi.
Nebenzia, bugünkü oylamanın sonucunun, Washington ve Tel Aviv yönetimlerine kısa vadede bir fayda sağlayacak olsa da neticede ABD’nin binlerce Filistinli sivili öldüren İsrail’in sorumluluğuna ortak olacağını ve saygı duyulan devletler listesinden çıkarılacağını ifade etti.
Konuşmasının tamamında ABD’ye yüklenen Rus Büyükelçi Vassily Nebenzia, “Tarih bunun için seni affetmeyecek. ABD’yi, kararlarının sonuçları hakkında düşünmek için mantığın sesini dinlemeye ve Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasına yönelik, Güvenlik Konseyi’nin diğer üyelerinin çabalarına derhal katılmaya çağırıyoruz” sözlerine yer verdi.
“Bugün, üç çeyrek asırdan sonra uluslararası toplumun, Filistin’e yıllardır yapılan tarihi adaletsizliği ve kahraman halkının meşru özlemlerini düzeltme yolunda nihayet doğru seçimi yaptığı bir gün olarak tarihe geçebilirdi” diyen Nebenzia, ABD’nin, İsrail’in Gazze’deki sivillere karşı işlediği suçlara “göz yummayı seçtiğini” belirtti.
Nebenzia, ABD’nin tutumunun, İsrail’in çıkarlarını gerçekleştirmede “yalnızca bir engel” teşkil edeceğini dile getirirken, “Bu politika şu anda tam tersi bir etki yaratıyor ve küresel toplumun mutlak çoğunluğu Filistinlilerin Dünya Örgütü’ne tam üye olma başvurusunu destekliyor” diye konuştu.
Filistin’in üyelik başvurusu
Filistin, 2011’de de BM’ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK’de gereken desteği alamamıştı. Filistin 2012 yılında BM “daimî gözlemci statüsü”ne kavuştu.
Filistin’in BM Daimî Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan’da yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu. Guterres de 3 Nisan’da BMGK’ye mektup yazarak, Filistin’in talebinin gündeme alınması çağrısı yapmıştı. BMGK ise 8 Nisan’da Filistin’in talebini “Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi’ne” iletmişti. BMGK’ye üyelikle ilgili dönüş yapması gereken Komite, iki toplantının ardından mutabakata varamadığını duyurmuştu. Bunun ardından Cezayir, Filistin’in üyeliği için karar tasarısını müzakerelere açmıştı.