Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

FT: Rusya, Hindistan ile gizli ticaret kanalı kurdu

Yayınlanma

Financial Times (FT) gazetesinde yer alan habere göre Rusya, Hindistan’dan gizlice ‘hassas ürünler’ satın alıyor ve savunma sanayii açısından hayati önem taşıyan bileşenleri temin etmek üzere ülke içinde üretim tesisleri kurmayı planlıyor.

Gazetenin iddiasına göre Moskova ile Yeni Delhi arasındaki resmi yazışmalar, Moskova’nın savunma üretimini denetleyen sanayi ve ticaret bakanlığının Ekim 2022’de gizli kanallar aracılığıyla kritik elektronikleri güvence altına almak için yaklaşık 82 milyar rupi (o dönemde yaklaşık 1 milyar dolar) harcamak üzere gizli planlar tasarladığını ortaya koyuyor.

Rusya’nın güvenlik kurumlarıyla güçlü bağları olan bir ticaret teşvik kurumuna gönderilen yazışmalarla ortaya çıkan plan, Rusya’daki bankaların Hindistan’a hızla artan petrol satışlarından biriktirdiği kayda değer miktardaki rupi rezervlerini kullanmayı amaçlıyordu.

Yazışmalar, Rusya’nın Hindistan’ı daha önce ‘hasım ülkeler’ tarafından tedarik edilen önemli malları tedarik etmek için alternatif bir pazar olarak gördüğünü öne sürüyor.

Batılı yetkililer ve daha önce ticarette yer almış iki iş insanı tarafından ‘teyit edilen’ sızdırılmış yazışmalar, Rusya ve Hintli ortaklarının çift kullanımlı teknolojileri (hem sivil hem de askeri uygulamaları olan mallar) hedeflediğini gösteriyor.

Gazeteye göre Moskova, Rus-Hint elektronik geliştirme ve üretim tesislerine yatırım yapmayı da düşündü.

Bu süre zarfında Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Washington ile bir dizi işbirliği anlaşması imzalayarak ülkeyi ABD’ye yaklaştırdı.

Buna rağmen, ticaret verileri Rusya ile Hindistan arasındaki ilişkinin, özellikle de Rus yazışmalarında tanımlanan mal kategorilerinde derinleştiğini gösteriyor.

Hindistan’ın Moskova ile artan bağları Washington’da endişelere yol açtı. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Hintli işletmeleri ‘Rusya’nın savunma sanayii ile iş yapan herhangi bir yabancı finans kuruluşunun kendisine yaptırım uygulanması riskiyle karşı karşıya olduğu’ konusunda tehdit etmişti.

Şubat 2022’den bu yana yaptırımların ağırlaşmasıyla Hindistan, Rus ham petrolünün önemli bir alıcısı oldu ve iki ülke arasındaki toplam ticaret 2023-24 mali yılında 66 milyar dolara ulaşarak savaştan önceki yıla göre beş kat artış gösterdi.

Hindistan’da devlete ait rafineriler Rusya ile uzun vadeli petrol ithalatı anlaşmasını görüşüyor

Sızdırılan yazışmalarda, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın radyo-elektronik dairesi başkan yardımcısı Aleksandr Gaponov’un, Moskova merkezli Dış Ekonomik Faaliyet ve Sanayide Uluslararası Devletlerarası İşbirliği Konsorsiyumundan Hindistan’dan kritik bileşenler satın alma planlarını sunmasını istediği öne sürüldü.

Vadim Poida liderliğindeki konsorsiyum, Rus ve Hint şirketleri arasında kapalı bir ödeme sistemi kurma, yaptırımları atlatma ve dijital finansal varlıkları kullanma yönünde özel planlar geliştirdi.

Poida’nın konsorsiyumu, Rusya’nın daha önce batı ülkelerinden satın aldığı telekomünikasyon, sunucu ve diğer karmaşık elektronik ekipman parçaları da dahil olmak üzere 100 milyar rubleye kadar bileşen satın alabileceğini tahmin ediyor.

Konsorsiyum şimdiden Hindistan’da Rus tasarımı bileşenlerin üretilmesi için pilot projelere başladı ve Rus kuruluşlarının katılımını gizlemek için detaylı çalışmalar yürüttü.

Ticaret beyannameleri, Hintli bir şirket olan Innovio Ventures’ın Rusya’ya insansız hava araçları (İHA) da dahil olmak üzere en az 4,9 milyon dolar değerinde elektronik ekipman tedarik ettiğini ve işlemlerin rupi ile yapıldığını ortaya koyuyor.

Sevkiyatlar arasında ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımları altındaki bir Rus şirketine radyo-elektronik sistemler için 568 bin dolar değerinde elektronik ekipman da yer alıyor.

Rusya’nın ticari faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olan Hintli bir iş insanı, Moskova’nın Hindistan’da tesisler kurmayı araştırdığını belirterek “Bu [rupi yığınının] bir kısmı Hindistan’da çift kullanımlı ürünlerin üretimi için kullanılacaktı,” dedi.

İş insanı, ev aletlerinde bulunanlar gibi düşük değerli elektronik eşyaların ihraç edilebileceğini ya da Rusya’ya gönderilmek üzere parçalara ayrılabileceğini de sözlerine ekledi.

Hindistan ve Rusya, 2030’a kadar ikili ticareti yüzde 50 artırmayı hedefliyor

DİPLOMASİ

Çin Ticaret Bakanı, elektrikli araçlara yönelik gümrük tarifelerini görüşmek üzere İtalya’da

Yayınlanma

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile Roma’da bir araya gelmeden önce pazartesi günü yayınlanan röportajında, İtalya’nın Avrupa Komisyonu tarafından Çin’in elektrikli araç (EV) ihracatına yönelik olarak önerilen gümrük vergilerini desteklediğini söyledi.

Corriere della Sera gazetesine bir mülakat veren Tajani, “Şirketlerimizin rekabet gücünü korumak için AB Komisyonu’nun önerdiği vergileri destekliyoruz” dedi.

Bakan Wang Wentao, Avrupa Birliği’nin Çin yapımı elektrikli araçlara karşı açtığı sübvansiyon karşıtı davayla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Avrupa’yı ziyaret ediyor.

Pazartesi günü Roma’da Tajani ile görüştü ancak İtalyan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada elektrikli araçlara doğrudan atıfta bulunulmadı.

Açıklamada Tajani ve Wang’ın fikri mülkiyetin korunması, tarım-gıda sektöründe ticaret ve yatırım konularını ele aldıkları belirtildi.

İkili ayrıca Ukrayna’daki savaş ile Gazze ve Kızıldeniz’deki krizleri de ele alırken, İtalya Pekin’i Rusya’ya silah sevkiyatı ve Kızıldeniz’deki deniz taşımacılığının güvenliği konularının çözümüne yardımcı olmaya çağırdı.

Tajani, İtalya ile Çin arasındaki ilişkilerin yeniden canlanma aşamasından geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

“Çin, Asya’daki ilk, AB üyesi olmayan ülkeler arasında ise ABD’den sonra ikinci ticaret ortağımızdır. Çin pazarına adil erişim ve şirketlerimiz, özellikle de KOBİ’ler ile tarım-gıda sektöründeki şirketler için eşit şartlara sahip olma ihtiyacını yinelemek istedim. Bu noktadan hareketle ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve Roma ile Pekin arasındaki ticaret bilançosunu yeniden dengelemek için Çinli ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz.”

Wang Wentao, ayrıca İtalyan Otomotiv Endüstrisi Birliği Başkanı Roberto Vavassori ile görüşmelerde bulundu.

Görüşmelerde, görüşmelerde Çin elektrikli araçlarına yönelik tarifeler ve EV sektöründe Çin ile İtalya arasında geliştirilebilecek işbirliği potansiyeli üzerinde durulduğu kaydedildi.

Wang 19 Eylül’de Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis ile görüşecek.

İtalya, temmuz ayında AB üyeleri arasında yapılan bağlayıcı olmayan bir oylamada gümrük vergilerini desteklemişti ancak Sanayi Bakanı Adolfo Urso geçen hafta Reuters’a yaptığı açıklamada müzakere edilmiş bir çözüm beklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın bu yıl içinde Çin’i ziyaret etmesi ve Tajani’nin de heyette yer alması planlanıyor.

Ek tarifeler

Avrupa Komisyonu, AB’nin standart %10’luk otomobil ithalat vergisine ek olarak Çin’de üretilen elektrikli araçlara %35.3’e varan nihai tarifeler önermenin eşiğinde.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise çarşamba günü Çin’e yaptığı bir ziyaret sırasında AB üyeleri ve Avrupa Komisyonu’nun olası bir ticaret savaşını önlemek için pozisyonlarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Önerilen nihai vergiler AB’nin 27 üyesi tarafından oylamaya tabi tutulacak. AB nüfusunun %65’ini temsil eden 15 AB üyesinin nitelikli çoğunluğunun karşı oy kullanmaması halinde ekim ayı sonuna kadar uygulamaya konulacak.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Almanya ile Özbekistan arasında göç anlaşması

Yayınlanma

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, iki ülke arasında yeni bir göç anlaşmasına imza attı.

Özbek Cumhurbaşkanlığının açıklamasına göre, anlaşma dün (15 Eylül) Semerkant’ta gerçekleşen görüşmeler sırasında imzalandı.

Alman DPA ajansının haberine göre, bu anlaşma iki temel amaca hizmet ediyor: Birincisi, özellikle sağlık sektöründe olmak üzere nitelikli Özbek işçilerin Almanya’ya giriş sürecini kolaylaştırmak.

İkincisi ise, Almanya’da yasal kalma hakkı bulunmayan Özbek vatandaşlarının ülkelerine geri dönüşünü düzenlemek. Şu anda Almanya’da yaklaşık 13 bin 700 Özbek vatandaşı yaşıyor.

Scholz’un iki günlük Özbekistan ziyareti kapsamında, iki ülke arasında toplam sekiz farklı alanda iş birliği anlaşması imzalandı.

Bu anlaşmalar arasında veterinerlik ve hayvancılık, su kaynaklarının ve kritik madenlerin sürdürülebilir kullanımı ile ulaştırma alanlarında iş birliği yer alıyor.

Ayrıca, önde gelen Özbek ve Alman şirketleri arasında da bir dizi anlaşma yapıldı.

Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan, Rusya’ya yabancı işçi gönderen başlıca ülkeler arasında yer alıyor. Rusya’da çalışma amacıyla bulunan yabancıların yüzde 55 ila 60’ı Moskova ve St. Petersburg’da yaşıyor.

Scholz, Ukrayna’ya uzun menzilli silah verilmesine karşı çıktı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Kazakistan, Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazır

Yayınlanma

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vasilenko, ülkesinin Moskova ile Kiev arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapmaya veya bir müzakere mekânı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Alman kamu yayın kurumu Deutsche Welle‘ye konuşan Vasilenko, “Kazakistan, başta olası bir arabulucu veya taraflar arasındaki görüşmeler için bir mekân olarak hizmet etmeye hazır olduğunu belirtmişti. Bu tutumumuz değişmedi,” dedi.

Ayrıca Vasilenko, Astana’nın ‘ölçülü bir tarafsızlık’ pozisyonu aldığını ve hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkilerini sürdürdüğünü vurguladı.

Ülke makamlarının Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğüne ve devletlerin toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu da ekleyen diplomat, “Zamanla hizmetlerimize ihtiyaç duyulacağını düşünüyoruz, bu nedenle ölçülü bir pozisyon alıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra yetkili, savaşın Ukrayna, Rusya ve Kazakistan açısından büyük bir trajedi olduğuna işaret etti.

Geçtiğimiz hafta Doğu Ekonomi Forumu’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın 2022 baharında İstanbul’da varılan anlaşma temelinde Kiev ile müzakerelere dönmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Putin’e göre, o dönemde olası bir barış anlaşmasının neredeyse tüm parametreleri üzerinde uzlaşılmıştı, ancak İngiltere sürece müdahale etti ve Ukraynalı yetkililer ‘farklı bir yol izledi’. Putin, Çin, Hindistan veya Brezilya’nın barış görüşmelerinde arabulucu olabileceğini kabul etti.

Tokayev: Rusya’yı yenmek imkânsız, savaşın sürmesi insanlık için tehdit

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English