Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

G20 ülkeleri, DTÖ ve BM’de reform çağrısında bulunacak

Yayınlanma

G20 ülkeleri, küresel yönetişim kurumlarında kapsamlı reform ihtiyacını kabul ederek, BM, DTÖ ve uluslararası mali yapıda değişiklik çağrısında bulunacak.

Bloomberg‘in taslak bildiriye dayandırdığı haberine göre, G20 ülkeleri Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) reform yapılması konusunda mutabakata vardı. Çağrı, önümüzdeki hafta gerçekleşecek birliğin dışişleri bakanları toplantısında gündeme getirilecek.

Ajansın aktardığına göre G20 ülkeleri, yaklaşık 80 yıl önce oluşturulan küresel yönetişim kurumlarını modernize etmek için ilk kez resmi olarak ortak bir çaba gösterme kararı alacak.

Toplantıda açıklanması beklenen taslak bildiride, “Birleşmiş Milletler, Bretton Woods kurumları ve Dünya Ticaret Örgütü’nün acilen reforma ihtiyaç duyduğuna dair artan bir farkındalık var,” ifadesi yer alıyor.

Habere göre bildirdi, G20 tarafından BM, uluslararası mali yapı ve çok taraflı ticaret sistemi olmak üzere üç alanda kabul edilen reformları detaylandırıyor.

Özellikle BM Güvenlik Konseyi’nin üye sayısının artırılması öneriliyor. Uluslararası mali yapı bağlamında G20, yoksullukla mücadele ve küresel sorunların çözümü için gelişmekte olan ülkelere yönelik fonların artırılması çağrısında bulunuyor ve bu ülkelerin karar alma mekanizmalarındaki temsilinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Geçen yıl Hindistan’da düzenlenen G20 zirvesinin katılımcıları da DTÖ’de reform yapılması çağrısında bulunmuştu. Bildirgeye göre G20 liderleri, DTÖ’nün ‘tüm işlevlerini iyileştirmek’ ve 2024 yılına kadar ‘tüm üyeler için erişilebilir, kapsamlı ve iyi işleyen bir anlaşmazlık çözüm sistemi’ kurmak için reform ihtiyacını yeniden teyit etmişti.

Daha sonra Hindistan Başbakanı Narendra Modi, G7 toplantısında BM’nin çatışmaları önlemede başarısız olduğu gerekçesiyle reforme edilmesi gerektiğini dile getirmişti. Kremlin ise daha sonra örgütün reformuna ilişkin kararların genel bir mutabakatın ürünü olması gerektiğini vurgulamıştı.

‘Batı merkezli BM artık işlemiyor, çatışmaları çözemiyor, reform şart’

DİPLOMASİ

Britanya Başbakanı Starmer yatırım çekmek için Körfez’i ziyaret edecek

Yayınlanma

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer’ın önümüzdeki ay Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne seyahat edeceği bilgisini veren bir kaynak çarşamba günü Reuters’a yaptığı açıklamada, Britanya’nın zengin Körfez ülkeleriyle bağlarını derinleştirmeye çalıştığını söyledi.

Starmer’ın BAE seyahat planları hakkında bilgi veren bir başka kaynak da BAE ziyaretini doğruladı.

Kaynak, Londra’nın BAE’nin enerji projeleri de dahil olmak üzere Körfez ülkelerinden yatırım çekmeyi umduğunu söyledi. Starmer’ın Gazze, İsrail ve Lübnan’daki çatışmalar da dahil olmak üzere bölgesel konuları da ele alması bekleniyor.

Gezi, İşçi Partisi’nin temmuz ayında iktidara gelmesinden bu yana Starmer’ın Körfez’e yaptığı ilk ziyaret olacak.

Starmer hükümeti, BAE ile önceki Muhafazakâr hükümet döneminde, kısmen bazı Muhafazakâr parlamenterlerin BAE bağlantılı Telegraph gazetesini satın alma teklifi gibi İngiltere’deki BAE yatırımlarına karşı çıkması nedeniyle gerilen ilişkileri onarmaya çalışıyor.

Starmer’ın ziyareti ilk olarak çarşamba günü Financial Times tarafından, planları hakkında bilgi sahibi olan kişilere dayandırılarak duyuruldu.

Gazete Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın önümüzdeki yıl Londra’yı ziyaret edebileceğini fakat seyahat planlarının henüz kesinleşmediğini belirtti.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Es-Sani 3-4 Aralık tarihleri arasında Britanya’yı ziyaret edecek ve Buckingham Sarayında Kral Charles ve Kraliçe Camilla tarafından ağırlanacak.

Birleşik Krallık’ın bakanları ayrıca Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE’den oluşan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile serbest ticaret anlaşmasına yönelik müzakereleri ilerletmek amacıyla eylül ayında Körfez’i ziyaret etmişti.

Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı, KİK ile yapılacak bir serbest ticaret anlaşmasının Britanya ekonomisine uzun vadede 1,6 milyar pound (2,10 milyar dolar) katkı sağlayacağını tahmin ediyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

UCM’den Netanyahu’ya tutuklama emri

Yayınlanma

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze’de savaş suçu ı̇şledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı.

İsrail ve ABD’nin yaptırım ve tehditlerine rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardı.  Mahkeme, İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili ezici deliller doğrultusunda harekete geçerek bu kararı aldı. Netanyahu ve Gallant’a yöneltilen suçların arasında açlığı silah olarak kullanmaktan suçlu bulunduklarını da belirtildi. Mahkeme bu suçlamaların, “makul temellere” dayandığını söyledi.

“İsrailli yetkililer hakkında yakalama kararı almaması UCM’nin sonunu getirebilir”

İsrail, mahkemenin kendisiyle ilgili soruşturmaları engellemek amacıyla istihbarat teşkikatı Mossad’ı gözetlemek, hacklemek, baskı yapmak, karalamak ve iddiaya göre üst düzey UCM personelini tehdit etmek için devreye sokmuştu. Uluslararası basına da yansıyan UCM yetkililerinin de bir kısmını kamuoyuna duyurduğu bu baskılar sonuç vermedi.

UCM, İsrail’in kararı ya da mahkemeyi tanımasının bir önemi olmadığını belirtti.

Mahkeme, bunun yanında Hamas lideri Muhammed Diab İbrahim Al-Masr için de bir tutuklama emri çıkardı.

İsrail, UCM savcısı Khan’ı da tehdit etmiş

Bu kararın İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını engellemesi veya ABD’nin bu saldırılara verdiği desteği azaltması beklenmiyor. Ancak karar sonrası Avrupa ülkelerinin İsrail’e verdikleri destek konusunda daha fazla iç bölünme yaşamaları muhtemel.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD savaştan bu yana en büyük silah anlaşmasıyla Vietnam’a eğitim uçağı gönderiyor

Yayınlanma

ABD, elli yıl önce Vietnam Savaşı’nın sona ermesinden bu yana eski düşmanına yaptığı en büyük silah sevkiyatı kapsamında Vietnam’a beş eğitim uçağı teslim etti.

Vietnam’daki ABD Büyükelçiliği çarşamba günü yaptığı açıklamada, T-6C eğitim uçaklarının teslimatının Güneydoğu Asya ülkesinin “kendine güvenen savunma yeteneklerini” destekleyeceğini söyledi.

Haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i nadir bir ziyaret için ağırlayan Vietnam, Sovyet döneminden bu yana neredeyse tüm silahlar için Moskova’ya güveniyordu.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre Rusya 2000-2019 yılları arasında Vietnam’a 6,5 milyar dolarlık silah ihraç etti. Vietnam’ın toplam silah ithalatındaki oranı %84.

Ancak diplomatik ilişkilerini çeşitlendiren Vietnam şimdi savunma bağlarını da çeşitlendirmek üzere yeni tedarikçiler arıyor ve aralık ayında büyük bir savunma fuarı düzenleyecek.

ABD, yeni Başkan Donald Trump yönetiminde Çin ile derinleşmesi beklenen rekabetin ortasında Vietnam ile yakınlaşıyor. T-6C’lerin devir teslim törenine her iki ülkenin hava kuvvetleri liderleri de katıldı.

Vietnam Hava Savunma Hava Kuvvetleri Servis Komutanı Korgeneral Nguyen Van Hien, büyükelçilik tarafından paylaşılan açıklamasında “Vietnam tarafı, T-6C uçaklarından en etkin şekilde yararlanma ve kullanma konusunda ABD tarafı ile işbirliği yapmayı taahhüt ediyor” dedi. Uçaklar “birlikte çalışabilirlik, askeri pilotların eğitimi, göreve hazır olma [ve] anavatanın korunması” gereksinimlerinin karşılanmasına katkıda bulunuyor diye ekledi. Gelecekte yedi uçağın daha teslim edilmesi bekleniyor.

2025 yılında ABD ve Vietnam, aralarındaki savaşın sona ermesinin 50. yılını kutlayacak. İki taraf 2023 yılında ilişkilerini Kapsamlı Stratejik Ortaklığa yükseltti.

Vietnam, en büyük ihracat pazarı olan ABD ile dünyanın en büyük dördüncü ticaret fazlasına sahip.

Hanoi’nin toplam 12 eğitim uçağı siparişi, 2016 yılında dönemin Başkanı Barack Obama’nın silah ambargosunu kaldırmasından bu yana ABD’den yaptığı en büyük silah ithalatına da işaret ediyor.

Uçakların teslimatı, Ho Chi Minh City ile Cam Ranh Körfezi arasında yer alan ve daha önce ABD tarafından kullanılan bir Rus askeri üssüne ev sahipliği yapan derin su limanı Phan Thiet sahil kasabasındaki bir hava üssünde gerçekleşti.

Eski bir ABD savunma müsteşarı Washington’un Cam Ranh’ta “mümkün olduğunca yakın bir üsse” dönmesi gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Asya’nın en büyük ordusuna sahip olan Vietnam şu anda yabancı askeri üslere izin vermiyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English