Güney Kore Ulusal Polis Teşkilatı çarşamba günü yaptığı açıklamada, geçen hafta ülkede sıkıyönetim ilan etmeye çalıştığı için istifa etmesi yönünde yoğun baskı altında olan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ofislerine baskın düzenlediğini duyurdu.
Bu arada Ulusal Polis Teşkilatının şefi de soruşturma kapsamında tutuklandı.
Özel soruşturma ekibi, Komiser Cho Ji-ho’yu salı akşamından bu yana sorguladıktan sonra sabah saat 4 sularında tutukladıklarını söyledi. Cho’nun, Yoon’un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından askeri güçlerin meclise girmesine yardımcı olmak üzere Ulusal Meclise polis gönderdiğinden şüpheleniliyor .
Görevden alınan savunma bakanı intihara kalkıştı
Seul Büyükşehir Polis Teşkilatı Başkanı Kim Bong-sik’in de tutuklandığı söylendi.
Bu adımlar, Seul bölge mahkemesinin 4 Aralık gecesi askeri operasyonu yöneten eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun hakkında resmen tutuklama emri çıkarmasından saatler sonra geldi. Savcılar davanın aciliyetini gerekçe göstererek Kim’i pazar günü arama emri olmaksızın gözaltına almışlardı ve mahkeme şimdi bunu teyit etti.
Bu arada Kore Islah Servisi şefi Shin Yong-hae, çarşamba günü Ulusal Meclis’te verdiği ifadede, eski Savunma Bakanı Kim’in salı gecesi Seul’de bir hapishane tuvaletinde kendini öldürmeye çalıştığını söyledi. Shin, memurlar tuvalete girdiğinde Kim’in girişiminden vazgeçtiğini ve zarar görmediğini söyledi.
Kendi partisi Yoon’u istifaya zorluyor
Yoon’un nihayetinde başarısızlıkla sonuçlanan sıkıyönetim hamlesi, iktidardaki Halkın Gücü Partisi içinden bile istifa etmesi yönündeki baskıları yoğunlaştırıyor. Yerel basında salı günü yer alan haberlere göre, Halkın Gücü Partisi’ne bağlı bir görev gücü, nisan ayında başkanlık seçimi yapılabilmesi için Yoon’un şubat ayında istifa etmesini önerdi.
Yoon, cumartesi günü Güney Kore Ulusal Meclisi tarafından azledilmekten, partisinden yeterli sayıda üyenin oylamayı boykot ederek gerekli asgari sayıda oy kullanılmamasını sağlamasıyla kurtuldu.
Kuzey Kore’den ilk açıklama
Güney Kore’de bir haftadır devam eden siyasi kaosun ortasında ülkenin rakibi Kuzey Kore’den ilk açıklama geldi. Çarşamba günü resmi Kore Merkez Haber Ajansı (KCNA), Güney’deki sosyal huzursuzluğun sıkıyönetim ilanından bu yana genişlediğini tasvir ederek durum hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
KCNA, “Yoon Suk Yeol’un onlarca yıl önceki askeri diktatörlük dönemindeki darbeyi anımsatan çılgınca davranışı, muhalefet partileri de dahil olmak üzere tüm toplumdan yoğun kınama aldı ve halkın görevden alma coşkusunu daha da artırdı” ifadelerini kullandı.
Üniversite öğrencileri Yoon’u istifaya çağırdı
Bu arada ülke çapında protestolar devam ederken, Güney Kore yerel basınına göre, 31 üniversiteden öğrenci temsilcileri Seul Yeouido’da Ulusal Meclis önünde bir basın toplantısı düzenledi ve Başkan Yoon’a istifa çağrısında bulundu.
Ülkedeki birçok akademisyen de Devlet Başkanı Yoon’a tepkilerini göstererek, sosyal medyada Yoon’un ülkeyi antidemokratik bir zemine götürdüğünü ve istifa etmesi gerektiğini bildiren paylaşımlar yaptı.
Yoon’a yönelik protestolar liselere de sıçradı.
Yoon’un mezun olduğu Seul’deki Chungam Lisesi öğrenci konseyi, Yoon’un sıkıyönetim ilanının yanlış olduğunu belirterek, istifasını isteyen bildiri yayımladı.
Hankuk Yabancı Diller Üniversitesinden Türkçe dahil 18 dilde yayımlanan açıklamada, Yoon’un, yaptığı eylemin sorumluluğunu yerine getirmesi istenerek, şu ifadelere yer verildi:
“Dünyaya duyuruyoruz, halkın iradesini terk eden birini devlet başkanı olarak kabul etmemiz imkansızdır. Devlet Başkanı Yoon, ülkeyi kaosa sürükleme ve halkı aldatma eylemlerinin sorumluluğunu alarak görevinden istifa etmelidir. İktidar partisi milletvekilleri, halkın temsilcisi olarak görevlerini yerine getirmedikleri için özür dilemeli ve halkın iradesini yansıtmalıdır.”
Güney Kore meclisi, Yoon’un soruşturulması için özel danışman atanmasını talep etti