Bizi Takip Edin

ASYA

Güney Kore’nin Japonya Büyükelçisi: Çin’le zirve, ABD’yle ilişkimizi etkilemez

Yayınlanma

Güney Kore’nin Japonya Büyükelçisi, Çin ile bu yıl yapılması planlanan üçlü zirve için “üst düzey” görüşmelerin devam ettiğini ve bunun ABD ile ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi.

Seul’ün Japonya elçisi Yun Duk-min verdiği bir röportajda bu görüşmelerin iyi gittiğini bildirdi. Çin’i komşularına ulaşmaya iten bir “Camp David etkisi” olabileceğini söyleyen Yun, Pekin ile yapılacak bir zirvenin ABD ile yapılan “tarihi” toplantıdan sonra Washington ile ilişkilere zarar vermeyeceğini de sözlerine ekledi.

Güney Kore ve Japonya dışişleri bakanları üçlü zirvenin ilerletilmesine yardımcı olmak üzere Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde bir araya geldi ve üç Asya ülkesinden üst düzey yetkililer salı günü Seul’de bir araya gelecek. Yonhap News’in haberine göre Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo’nun bu hafta sonu bir spor etkinliği çerçevesinde bir araya gelmeleri bekleniyor.

Güney Kore, Japonya ve Çin arasında 2019’dan bu yana Kovid-19 salgını nedeniyle durmuş olan üçlü zirvelerin yeniden canlandırılması için çalışılıyor. Ancak ABD Başkanı Joe Biden’ın ağustos ayında Camp David’de Güney Kore ve Japonya liderleriyle Çin’in Asya-Pasifik’teki etkisine karşı gerçekleştirdiği zirve Çin’i kızdırdı ve Pekin bunun Asyalı komşular arasına nifak sokmaya yönelik kasıtlı bir girişim olduğunu söyledi.

Yun çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Japonya ve Güney Kore arasındaki ilişki o kadar hızlı ilerledi ki, Çin’in son 10 yıldır tecrübe etmediği bir ortam haline geldi” dedi. “Komşu ülkelerin bu şekilde karşı karşıya gelmek yerine işbirliği yapmaları ve iyi geçinmeleri bölgenin istikrarı için daha iyi olacaktır” diye ekledi.

Güney Kore-Japonya yakınlaşması

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’un mayıs 2022’de göreve gelmesinden yaklaşık iki ay sonra göreve atanan Yun, Güney Kore ile Japonya arasındaki ilişkilerin göreve başladığı dönemden çok farklı olduğunu söyledi. Japonya’nın yarımadadaki 1910-45 sömürge yönetimi sırasında Koreli işçilere ödenen tazminat konusundaki anlaşmazlık nedeniyle ilişkiler gergindi. Mart ayında Yoon, Seul’ün Japon firmalarının Japon madenlerinde ve fabrikalarında çalışmak üzere askere alınan Korelilere tazminat ödemesi talebini geri çekip onlar için kendi fonunu oluşturarak ilişkilerdeki bir engeli ortadan kaldırdı.

Ticaretten güvenliğe kadar her konuda ilişkileri etkileyen bu atılım, iki ABD müttefikini Çin ve Kuzey Kore’ye karşı daha birleşik bir cephe oluşturmaya ikna etmeye çalışan Biden’dan övgü aldı.

Biden, Pekin’in gelişmiş yarı iletkenlere erişimini engellemek için ortaklarından destek istedi. Japonya, ABD ve Hollanda’nın benzer hamlelerini takiben bazı çip yapım araçlarının ihracatını kısıtladı. Samsung Electronics ve SK Hynix gibi büyük şirketler bellek çipleri için pazar ve üretim yeri olarak Çin’e bağımlı olduklarından Güney Kore biraz tereddütlü davrandı.

Büyükelçi, Çin’deki yarı iletken üreticilerinin değer zincirinde yukarı çıkmasının ve sonunda Güney Koreli devlerin ülkede ürettiklerini geçmesinin sadece bir zaman meselesi olabileceğini söyledi. Büyükelçi, Güney Koreli cep telefonu üreticilerinin, büyük mağaza işletmecilerinin ve otomobil firmalarının, yerel endüstriler geliştikçe Çin’deki pazar paylarının düştüğünü gördüklerini kaydetti.

Yun, “Hala Çin’e çok bağımlıyız, ancak şaşırtıcı sayıda şirket Çin’den taşındı” dedi ve ekledi: “Çin pazarını tamamen terk edemeyiz, ancak genel olarak Çin pazarı sürekli açık kalmayacak. Bu anlamda, önümüzdeki birkaç yıl Kore’nin yarı iletken şirketleri için çok önemli bir dönem olacak.”

Bu arada, Japonya ile ilişkiler çok hızlı bir şekilde ilerledi ve Yun bunun bölgesel stratejik manzarada büyük bir değişime neden olacağını söyledi.

“Geçen yıl buraya ilk geldiğimde tüm Japon toplumu Kore’ye karşı çok ama çok soğuktu, öyle ki bu kadar soğuk olmalarının mümkün olup olmadığını merak ediyordum” dedi.

Yun, mevcut ivmeyi kullanarak Japonya ile çeyrek asır önce olduğu gibi yeni bir deklarasyon imzalamak ve siyasi gerilimler karşısında ticaret akışını istikrarlı tutabilecek gelişmiş bağlar kurmak istediğini ifade etti.

Güney Koreli şirketlerin Japonya’da yeniden yatırım yapmaya başladığını söyleyen Büyükelçi, ku şirketler arasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra Tokyo bölgesinde bir araştırma ve geliştirme merkezi kurmak isteyen Samsung gibi devlerin de yer aldığını belirtti.

Yun, “Kuzey Kore gibi nükleer tehditlerle karşı karşıya olan Japonya ve ABD ile güvenlik işbirliğinin genişleyeceğini” söyledi.

Biden son zirvede, Yoon ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida’ya ABD’nin genişletilmiş caydırıcılık olarak bilinen nükleer politikasının yürürlükte kalacağı konusunda güvence vermişti. Kuzey Kore geçtiğimiz birkaç yıl içinde Güney Kore ve Japonya’ya ulaşabilecek bir dizi füzenin yanı sıra ABD anakarasına bir savaş başlığı göndermek üzere tasarlanmış kıtalararası balistik füzeleri de test etti. Büyükelçi, bunun Washington için bazı zor soruları gündeme getirebileceğini söyledi: “Tokyo ya da Seul saldırıya uğrarsa ABD’nin New York pahasına Pyongyang’a misilleme yapıp yapmayacağı sorusu mevcut.”

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English