İtalya Başbakanı Giorgia Meloni dün (16 Ocak) Arnavutluk ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Adriyatik boyunca Tiran ve Roma’yı birbirine bağlayacak bir sualtı enerji kablosu inşa etmek üzere anlaştıklarını açıkladı.
Üç ülke, Adriyatik Denizinin altından Vlora ve Puglia arasında üç yıl içinde bir elektrik enterkonnektörü kurulması konusunda anlaştı.
Meloni, bunun enerji sürdürülebilirliğini ve Batı Balkanlar ile Avrupa arasındaki bağları güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olduğunu söyledi.
Meloni, İtalya’nın kendisini Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlayan stratejik bir enerji merkezi olarak konumlandırma arzusunun altını çizdi.
Başbakan, “Akdeniz’deki coğrafi konumumuz, enerji tedariki ve dağıtımı için doğal bir platform olarak hizmet vermemizi sağlıyor,” dedi.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, anlaşmanın yaklaşık 1 milyar avroluk bir yatırım planının ana hatlarını çizdiğini söyledi ve altyapının üç yıl içinde faaliyete geçmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.
Rama, “Bu, İtalya’ya yenilenebilir enerji arzını artıracak ve 2026 yılında yürürlüğe girecek olan yeni AB yenilenebilir enerji düzenlemelerine hazırlanmaya yardımcı olacak çok önemli bir proje,” dedi.
Rama, işbirliğinin İtalyan iletim sistemi operatörü Terna ve Abu Dhabi National Energy’yi (Taqa) da kapsadığını sözlerine ekledi.
Arnavut lider ayrıca, ülkesi adına stratejik ortaklık çerçevesini imzalayan BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Ahmed Al Jaber’i bu düzenlemeden dolayı övdü. Al Jaber aynı zamanda Abu Dhabi Future Energy Co. (Masdar) Yönetim Kurulu Başkanı.
Rama, Masdar ve Arnavutluk’un devlete ait enerji kuruluşu KESH’in yakın zamanda yaptıkları bir anlaşma kapsamında Arnavutluk’ta toplam 3 GW’lık yenilenebilir elektrik santralleri kurmayı hedeflediklerini vurguladı.
Arnavutluk, gazlaştırma planlarını açıklamış olmasına rağmen, enerjisinin neredeyse %100’ünü bir hidroelektrik filosu aracılığıyla üretiyor.
Tiran, özellikle yaz ve bahar aylarında ürettiği hidroelektrik enerjiyi depolayamadığı için komşu ülkelere ihraç ediyor. Fakat bu, kullanımın zirveye ulaştığı kış aylarında genellikle fosil kaynaklı enerjiyi geri satın almak zorunda olduğu anlamına geliyor.
Arnavutluk enerjide neredeyse tamamen hidroelektrik enerjiye dayanırken, fotovoltaiklerin payı giderek artıyor. Arnavutluk’taki nihai enerji talebinin %44’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturduğunu belirten Rama, İskandinav ülkeleriyle birlikte bu segmentte Avrupa’da ilk sırada yer aldıklarını sözlerine ekledi.