Bizi Takip Edin

AVRUPA

Gürcistan’da protestolar: AB’den Tiflis’in ‘yabancı acenteler’ yasa tasarısına kınama

Yayınlanma

ABD’de 1930’lardan bu yana yürürlükte olan ve son yıllarda Rusya’nın da kullandığı, ülkede faaliyet gösteren yurt dışı finansmanlı kurumların kayıt altına alınmasını öngören yasanın Gürcistan’da da yürürlüğe girmesi gündemdeyken ülke çapında protesto gösterileri de sürüyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün yaptığı açıklamada Tiflis’in ilgili yasa tasarısının ülke adına ‘çok kötü bir gelişme’ olduğunu savunarak bunun Brüksel ile ilişkileri ciddi şekilde etkileyebileceğini ifade etti.

Borrell, yaptığı yazılı açıklamada “Bu Gürcistan ve halkı için çok kötü bir gelişme” ifadelerine yer verdi.

Geçen haftadan bu yana Tiflis, iktidar partisi tarafından sunulan ve ülkede ‘otoriter bir değişimi temsil ettiği’ iddia edilen tartışmalı ‘yabancı acenteler’ yasa tasarısı nedeniyle protestolara sahne oluyor.

Salı günü başkentte binlerce gösterici yasa tasarısına karşı sokaklara dökülürken Gürcistan polisi protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti.

Ukrayna ihtilafında tarafsız konumunu sürdüren Gürcistan, son yıllarda Batı tarafından ‘demokrasi konusunda geri adım attıkları ‘ gerekçesiyle Batı’nın eleştirilerine maruz kalıyordu.

Gürcistan Cumhurbaşkanı’ndan veto sözü

Öte yandan Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili göstericilere destek verdi ve yasayı veto etme sözü verdi.

Resmi ziyarette bulunduğu ABD’den video mesaj paylaşan Zurabaşvili, “Sizin yanınızdayım çünkü bugün geleceğini Avrupa’da gören ve kimsenin bu geleceği çalmasına izin vermeyecek olan özgür Gürcistan’ı temsil ediyorsunuz” dedi.

Arka planda Özgürlük Heykeli’nin görüldüğü konuşmasında Zurabaşvili, “Kimsenin geleceğinizi elinizden almaya hakkı yok” yorumunu yaptı.

ABD’nin Tiflis Büyükelçiliği: Kremlin’den esinlenilmiş

Bununla beraber ABD’nin Tiflis Büyükelçiliği de yasa tasarısını ‘Kremlin’den esinlenilmiş’ olarak nitelendirerek bunun, ülkenin AB’ye katılma niyetiyle ters düştüğünü savundu.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, “Bugün Gürcistan demokrasisi için kara bir gün” denilerek, yasanın ‘iktidar partisinin Avrupa-Atlantik entegrasyonuna bağlılığı’ konusunda soru işaretleri yarattığı kaydedildi.

Söz konusu yasa, ilk olarak 1938’de Yabancı Acenteler Kayıt Yasası (FARA) adı altında ABD’de yürürlüğe konulmuştu.

AVRUPA

Zelenskiy, Başbakan Şmigal’ı görevden almaya hazırlanıyor

Yayınlanma

Ukrayinska Pravda gazetesinin kaynaklarına göre Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Denis Şmigal’ı başbakanlık görevinden almayı düşünüyor.

Habere göre Şmigal’ın yerine iki aday düşünülüyor: Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko ve eski Bölgesel Kalkınma Bakanı ve devlete ait enerji şirketi Naftogaz’ın yönetim kurulu başkanı Aleksey Çernişov.

Gazeteye konuşan kaynak, “Devlet Başkanı, Şmigal’dan bıkmış durumda, bunu toplantılardaki tavrından anlayabilirsiniz. Artık onu pek dinlemiyor bile. Zaten bu bir hesap hatasından çok duygusal bir şey…. Zelenskiy her zaman yaratıcı çözümler ve öneriler isterken, Şmigal geçen yıllar içinde gelişmesine rağmen pek değişemiyor,” ifadelerini kullandı.

Strana.ua haber ve analiz sitesi de durumu doğruladı. Gazetenin kaynakları Yuliya Sviridenko’nun Denis Şmigal’ın yerine geçebilecek olası bir aday olduğunu öne sürdü.

Kaynaklara göre başbakanı görevden alma inisiyatifi Vladimir Zelenskiy ve özel kalemi Andrey Yermak’a ait. Kaynaklar, yeni başbakanın yaz sonuna kadar atanabileceğini öne sürdü.

48 yaşında olan Şmigal, 2020’nin mart ayından başbakan olarak görev yapıyor. Bundan önce Şmigal, Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı olarak görev yapıyordu.

FT: Batı, Ukrayna’ya olan güvenini kaybediyor

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Sahra Wagenknecht İttifakı, AP’de yeni sol grup kuramadı

Yayınlanma

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde %6 civarında oy alan yeni parti Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) 3 Temmuz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, AP’de alternatif bir sol grup oluşturma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

Geçen bahar Sahra Wagenknecht tarafından Sol Parti’den (Die Linke) ayrılarak kurulan BSW, Avrupa seçimleri öncesinde Euractiv’e yaptığı açıklamada AP’deki diğer partilerden yeni bir parlamento grubu oluşturmak için yeterli desteği aldığını söylemişti.

Fakat dün erken saatlerde, uzun süredir görüşmelere dahil olduğu söylenen İtalyan 5 Yıldız Hareketi’nin bunun yerine AP’deki mevcut Sol gruba katılmak için başvuruda bulunduğu haberleri ortaya çıktı.

BSW’nin Avrupa seçimlerinde liste başı adayı de Masi çarşamba akşamı yaptığı açıklamada partisinin “AB Parlamentosu’nda yeni bir siyasi grup oluşturmak üzere [son haftalarda] İtalya’dan Beş Yıldız Hareketi ile yoğun bir şekilde çalıştığını” doğruladı.

De Masi, “Altı ülkeden 20 Avrupa Parlamentosu üyesi ilgilerini ifade ettikleri için yeni bir siyasi oluşuma çok yaklaştık,” demişti.

Fakat de Masi, Sol gruptan üyelerin son anda gösterdikleri ilgiye rağmen, yeni grubun yedi ülkeden 23 milletvekiline sahip olmak için gerekli eşiği aşamadığını itiraf etti. 

De Masi, “Salı akşamı (2 Temmuz), barışı koruma, diplomasi ve sosyal adalet konularına odaklandıkları için kendilerini dışlanmış hisseden Sol fraksiyonun partilerinden son dakika görüşme talepleri aldık. Partinin seçim yenilgisine rağmen Die Linke’nin parlamento gruplarına liderlik etmeye devam edecek olması onları dehşete düşürdü,” dedi.

De Masi Euractiv’e yaptığı açıklamada son dakika görüşmelerinin barşamba günü sonuçlandığını, fakat ilgili heyetlerin katılmama kararı aldıklarını söyledi.

AP vekiline göre sorun siyasi farklılıklarından ziyade, BSW ve müttefiklerinin seçim öncesi koltuk tahminlerine ulaşılamaması üzerine yeni ortaklar aramak zorunda kalması nedeniyle, yetki ve sorumlulukların paylaşımı konusundaki müzakerelerdi.

Açıklamasında, Sosyal Demokratların da görüşmelere dahil olduğunu iddia ederek, “Çoğunluk gruplarının Brüksel’deki arka oda anlaşmalarını eleştirenleri görevler ve finansman yoluyla dahil etmek için güçlü kaldıraçları var,” dedi.

De Masi ayrıca BSW’nin Sol’a katılmaya çalıştığı fakat reddedildiği yönündeki söylentileri de yalanladı.

AP’deki mevcut Sol grup, Beş Yıldız’ın 8 milletvekilini kabul etmeleri halinde sayıları en az 47 milletvekiline ulaşabileceğinden, Yeşiller’in siyasi olarak solundaki en büyük grup haline gelebilir.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Handelsblatt: AB, Gazprom ile sözleşmeyi uzatabilir

Yayınlanma

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, Avrupa Birliği (AB) makamlarının Rusya’nın enerji devi Gazprom ile Ukraynalı devlet şirketi Naftogaz arasındaki yakıt tedarik anlaşmasının 31 Aralık 2024 tarihinde sona ermesi nedeniyle Moskova ile yeni bir sözleşme imzalama ihtimalini değerlendirdiğini bildirdi.

Gazeteye konuşan kaynaklara göre Avusturya, Macaristan, Slovakya ve Çekya, Rusya’dan Ukrayna üzerinden gaz geçişinin yakında durdurulmasından endişe ediyor olabilir.

Bu çerçevede Brüksel, yakıt tedarikini genişletmenin yollarını arıyor.

İlk seçenek Gazprom Export ile Rusya-Ukrayna sınırından gaz satın alacak Avrupalı bir enerji şirketi arasında bir sözleşme imzalanması.

Gaz daha sonra AB ülkelerine gönderilecek ve transit ücretleri Ukrayna Gaz Transit Sistemi Operatörüne ödenecek. Bu seçenek üzerinde Ukrayna ile mutabakata varılması gerekiyor.

İkinci seçenek ise Trans-Anadolu Boru Hattı aracılığıyla Azerbaycan’dan gaz tedarikini artırmak. Aynı zamanda, Bakü’nün bu güzergah üzerinden şu anda olduğundan daha fazla yakıt pompalamak için yeterli kapasiteye sahip olmadığı belirtiliyor.

Dün Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ülkesinin 2024’ten sonra da Ukrayna üzerinden gaz tedarik etmeye devam edebileceğini, fakat bunun öncelikle Kiev’in transit geçişe devam etme isteğine bağlı olduğunu vurgulamıştı.

Bloomberg‘in geçen ayki haberine göre de Avrupalı yetkililerin Ukrayna üzerinden geçecek bir boru hattıyla gaz tedarikini sürdürmek için görüşmeler yürütüyor.

Ajansın kaynaklarına göre, halihazırda müzakere edilen seçeneklerden biri Avrupalı şirketlerin Azerbaycan’dan gaz satın alıp Avrupa’ya giden Rus boru hatlarına pompalaması.

Rusya’nın doğalgazı, Gazprom ile Naftogaz arasında 2019’un aralık ayının sonunda imzalanan transit anlaşması kapsamında Ukrayna’nın gaz taşıma sistemi üzerinden taşınıyor. Anlaşma, 31 Aralık 2024 tarihinde sona eriyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: Avrupa’ya farklı güzergahlardan doğalgaz tedarik etmeye hazırız

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English