Bizi Takip Edin

AVRUPA

İngiltere’de görevden alınan Braverman’dan Sunak’a sert sözler

Yayınlanma

Birleşik Krallık’ta görevden alınan eski İçişleri Bakanı Suella Braverman, Yüksek Mahkeme’nin hükümetin göç politikasına ilişkin kararı öncesinde Başbakan Rishi Sunak’a yönelik sert eleştirilerde bulunarak başbakanı ‘tekneleri durdurma sözüne ihanet etmekle’ suçladı.

Eski içişleri bakanı, Sunak’ın kendisini kabineden atmasından bir gün sonra, ‘düzensiz göçle mücadele’ de dahil olmak üzere kilit politika alanlarında ‘ikircikli davranmak, umursamamak ve ilgisizlik’ ile suçlayarak Sunak’a ateş püskürdü.

X’te başbakana hitaben yazdığı sıra dışı mektupta, geçen yıl Muhafazakâr Parti’nin ikinci liderlik yarışında başbakanın desteğini almak için imzaladığını iddia ettiği gizli bir anlaşmanın ayrıntılarını da açıkladı.

‘Göçle mücadelede B planı yok’

Mektup, Çarşamba günü Yüksek Mahkeme’nin Birleşik Krallık’ın sığınmacıları Ruanda’ya sınır dışı etme planlarının yasal olup olmadığına dair vereceği karar öncesinde Sunak üzerinde baskı oluşturdu. Ruanda politikası, hükümetin Manş Denizi’ni küçük teknelerle geçen göçmenleri engelleme stratejisinin temelini oluşturuyor.

Hükümet, az sayıda göçmenin bile Ruanda’ya gönderilmesinin, Birleşik Krallık’a düzensiz yollardan gelmeyi uman diğerleri için etkili bir ‘caydırıcı unsur’ olacağını ileri sürüyordu.

Braverman, Sunak’ı, kararın hükümet aleyhine çıkması halinde ‘inandırıcı bir ‘B planı’ hazırlamamakla’ suçladı ve ‘zor seçimler yapmak zorunda kalmamak için hüsnü kuruntulara kapıldığını’ iddia etti.

Braverman mektubunda Sunak’ı, Yüksek Mahkeme hükümetin lehine karar verse bile, politikanın hâlâ ‘yasal itirazlara karşı güvenli olmaktan uzak’ olduğu ve Sunak’ın bastırdığı mevzuat değişikliklerinin bir sonucu olarak sığınmacıların ‘başlangıçta önerdiği kadar hızlı bir şekilde sınır dışı edilmeyeceği’ konusunda uyardı.

Başbakana ‘gizli anlaşma’ suçlaması

Braverman, mektubunda Sunak’ın otoritesini hedef alarak, 2022’de Liz Truss’a karşı liderlik yarışında parti üyelerinin çoğunluğu tarafından reddedildiğini ve ‘başbakan olmak için kişisel bir yetkisi olmadığını’ söyledi.

Truss’un yerine geçmesine yardımcı olmada kendi rolünün altını çizen Braverman, Sunak’ın ikinci Muhafazakâr liderlik yarışı sırasında kendisine verdiği destek karşılığında özel bir anlaşma yaptığını ve bu anlaşmanın ‘net şartları olan bir belge’ içerdiğini söyledi.

İddia edilen anlaşmada, okullara ‘biyolojik cinsiyetin korunması’ konusunda yasal rehberlik verilmesi ve yıl sonuna kadar AB kaynaklı tüm düzenlemelerin kanun kitabından çıkarılmasının yanı sıra ‘yasadışı göçün’ engellenmesine yönelik planlar da dahil olmak üzere ‘kilit politika öncelikleri’ yer alıyordu.

Braverman, başbakanın bu politikaların her birini ‘açıkça ve defalarca başarısızlığa uğrattığını’ savundu.

Parti içi gerilim artıyor

Braverman’ın müdahalesi, Muhafazakâr milletvekillerinden oluşan sağcı grubun liderlerinin Sunak’ın kabine değişikliğine sert tepki göstermesinin ardından geldi.

‘Yeni Muhafazakârlar’ olarak bilinen bu grup, Muhafazakârların 2019’da İşçi Partisi’nden kazandığı kuzey İngiltere’de yer alan seçim bölgelerindeki seçmenlerden ‘kasıtlı olarak uzaklaştığını’ gösterdiğini söyledi.

Yeni Muhafazakârların eş başkanları Danny Kruger ve Miriam Cates, grubun bağış toplayarak ve üyelerine yardımcı olmak için destekçi toplayarak güç tabanını oluşturacağını duyurdu. Financial Times’a içeriden bilgi veren bir Muhafazakâr, grubun ‘altı haneli’ bir bağış topladığını söyledi.

Yeni Muhafazakârlar, Sunak’a Yüksek Mahkeme kararının sonucu ne olursa olsun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’den ayrılma çağrısında bulunuyorlar. Muhafazakâr Parti Başkan Yardımcısı Lee Anderson’ın da üyesi olduğu grup, kararın açıklanmasının ardından atacağı adımları görüşmek üzere Çarşamba günü bir araya gelecek.

‘Braverman’ın isyan başlatacak gücü yok’

Sunak’ın müttefiki Muhafazakâr yetkililer, Braverman’ın destekçilerinin ‘gürültülü ama sayıca az’ olduğunu ileri sürüyor.

Bu görüş partinin sağındaki üst düzey bir Muhafazakâr milletvekili tarafından da dile getiriliyor. FT’ye konuşan milletvekili, “Parlamento içinde büyük bir takipçisi olduğunu sanmıyorum,” dedi.

Braverman’ın mektubunun büyük bir Muhafazakâr isyan için işaret olup olmayacağı sorulan bir bakan ise, “Kesinlikle hayır. Onun hiç askeri yok,” cevabını verdi.

Bununla birlikte, Muhafazakâr Parti’nin sağ kanadından bazı önde gelen isimler eski içişleri bakanına destek verdi. Eski ticaret bakanı Sir Jacob Rees-Mogg, eski içişleri bakanının mektubunun güven konusunda soru işaretleri yarattığını söyledi ve “Suella Braverman haklı. Başbakan onun iddia ettiği vaatleri yerine getirmekte defalarca başarısız oldu,” dedi.

AVRUPA

AB, Almanya’nın itirazlarına rağmen Çin elektrikli araç ithalatına ek gümrük vergisini onayladı

Yayınlanma

Süreç hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre Avrupa Birliği (AB), cuma günü, Pekin ile ticaret gerilimini attıracak bir hamleyle Çin’den gelen elektrikli araçlara %45’e varan oranlarda gümrük vergisi uygulanmasını oyladı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kişiler, bloğun yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun artık beş yıl sürecek olan vergileri uygulamaya başlayabileceğini söyledi. Ancak oylamada siyasi bir birlik sağlanamadığı görüldü. Çoğu ülke lehte ya da aleyhte net bir oy kullanamadı ve ne yapılacağına Avrupa Komisyonu’nun karar vereceğini söyledi. Bundan sonra AB yürütme organı tarifeleri kabul edebilir ya da AB üyeleri arasında daha geniş bir destek sağlamak isterse yeni bir teklif sunabilir.

AB’nin kararı, Çin’in kendi sanayisini haksız yere sübvanse ettiğinin tespit edildiği bir soruşturmanın ardından geldi. Pekin bu iddiayı reddediyor ve Avrupa’nın süt ürünleri, konyak, domuz eti ve otomobil sektörlerine yönelik kendi gümrük vergilerini uygulamakla tehdit ediyor.

Cuma günkü oylamanın sonucu kamuoyuna açıklanmadı ancak bazı diplomatlar Euronews’e her üye ülkenin nasıl pozisyon aldığını anlattı:

10 ülke lehte oy kullandı: Fransa, İtalya, Hollanda, Polonya, Danimarka, İrlanda, Bulgaristan, Estonya, Litvanya ve Letonya. (AB nüfusunun %45,99’u)

12 üye çekimser kaldı: Belçika, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İspanya, Hırvatistan, Kıbrıs, Lüksemburg, Avusturya, Portekiz, Romanya, İsveç ve Finlandiya. (31.36%)

Beş tanesi aleyhteydi: Almanya, Macaristan, Malta, Slovenya ve Slovakya. (22.65%)

AB’de bölünme

Çekimserlerin sayısının yüksek olması, Avrupa’nın Çin’e nasıl karşı durması gerektiği konusunda uzun süredir devam eden endişeleri yansıtıyor. Geçtiğimiz yıl Çin ile 739 milyar Avroluk (815 milyar Dolar) ticaret yapan AB, gümrük vergileri konusunda ilerleme kaydedip kaydetmeme konusunda ikiye bölündü.

Almanya’nın aleyhte oy kullanması önemli bir kırılma. Çin’in satışlarının neredeyse üçte birini temsil ettiği Alman otomobil üreticileri, gümrük tarifelerine karşı özellikle seslerini yükseltti. Volkswagen bunların “yanlış yaklaşım” olduğunu söyledi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Çin’e yaptığı son ziyarette AB’nin tutumunu yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söylemişti.

Bazı AB üyeleri Pekin’in tepkisinden tedirgin. Pekin, misilleme olarak görülen hamlelerle bu yıl AB’nin brendi, süt ürünleri ve domuz eti ithalatına yönelik kendi soruşturmalarını başlattı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban cuma günü AB’nin Çin ile bir “ekonomik soğuk savaşa” doğru gittiği uyarısında bulundu.

ABD-Çin rekabeti artarken, AB’nin Pekin’e yönelik tutumu da son beş yılda sertleşti ve artık Çin’i bazı konularda potansiyel bir ortak, aynı zamanda bir rakip ve sistemik bir rakip olarak görüyor.

Misilleme bekleniyor

Tarifeler kasım ayında yürürlüğe girecek ve gümrük yetkilileri tarafından tahsil edilecek.

Bunlar mevcut %10’luk oranın üzerine eklenecek. Bu da pratikte bazı Çinli otomobil üreticilerinin mallarını tek pazara sokmaya çalıştıklarında yakında %45’in üzerinde gümrük vergisiyle karşılaşacakları anlamına geliyor.

Cuma günkü kararın Pekin’in tepkisi çekmesi ve misillemede bulunmasına yol açması bekleniyor.

Başından beri Çin, Komisyon’un soruşturmasını “korumacı bir eylem” olarak kınadı, sübvansiyonların varlığını sürekli olarak reddetti, bulguları “yapay olarak kurgulanmış ve abartılmış” olarak nitelendirdi ve AB’nin süt ürünleri, konyak ve domuz eti endüstrilerine karşı misilleme önlemleri tehdidinde bulunarak bazı başkentlerde alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

Buna paralel olarak Çinli yetkililer, ek vergileri önleyebilecek siyasi bir çözüm bulmak için AB’li muhataplarıyla yoğun görüşmeler yürüttü. Olası seçeneklerden biri, üreticilerin elektrikli araçları için asgari fiyatlar belirlemeyi taahhüt etmeleri, ancak bu çözümün uygulanması zor ve boşluklara açık olabilir.

Ursula von der Leyen konumunu güçlendirdi

Cuma günkü karara rağmen, AB-Çin müzakereleri Komisyon’un soruşturması tarafından belirlenen yasal son tarih olan 30 Ekim’e kadar devam edecek.

Görüşmeler, Pekin’in kısasa kısas tavrının durgun ekonomisine daha fazla zarar vermesinden korkan Almanya için de öncelikli bir konu. Alman şirketleri son yirmi yılı, ihracatlarını giderek zenginleşen orta sınıfa satmanın bir yolu olarak Çin ile ticari bağlarını genişleterek geçirdi. Herhangi bir misilleme bu iyi gelişmiş bağları sert bir şekilde vurabilir.

Şansölye Olaf Scholz bu hafta yaptığı açıklamada “Elbette ekonomimizi haksız ticaret uygulamalarından korumak zorundayız” dedi. “Ancak AB olarak vereceğimiz tepki kendi kendimize zarar vermemize yol açmamalıdır. Bu nedenle Çin ile elektrikli araçlar konusundaki müzakereler devam etmelidir” diye ekledi.

Gümrük vergilerinin nihayetinde uygulanacak olması, Scholz’un üç partili koalisyonu içindeki iç kavgaların diplomatlar arasında sık sık hayal kırıklığı ve bıkkınlığa neden olduğu Brüksel’de Berlin’in azalan nüfuzunu gözler önüne seriyor.

Vergilerin getirilmesi aynı zamanda Ursula von der Leyen’in Çin politikasının onaylanması anlamına da geliyor. Komisyon başkanı, Pekin’e karşı şahin bir politika izledi ve elde ettiği siyasi zaferle von der Leyen, ikinci görev süresi boyunca politikasını sürdürmek için konumunu pekiştirdi.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Gürcistan’da “LGBT propagandasını” yasaklayan yasa yürürlüğe girdi

Yayınlanma

Gürcistan’da LGBT propagandası ve cinsiyet değişikliğini yasaklayan “Aile Değerlerinin ve Küçüklerin Korunması” yasası, Meclis Başkanı Şalva Papuaşvili tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

Gürcistan Meclis Başkanı Şalva Papuaşvili , LGBT propagandasını ve cinsiyet değişikliğini yasaklayan “Aile Değerlerinin ve Küçüklerin Korunması” yasasını imzaladı. Söz konusu yasa, 3 Ekim Perşembe günü itibarıyla yürürlüğe girdi.

Yasa tasarısı daha önce Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’ye imzalanmak üzere sunulmuştu. Ancak, Cumhurbaşkanı Zurabişvili herhangi bir açıklama yapmadan tasarıyı imzalamayı reddetmiş ve belgeyi meclise geri göndermişti. Gürcistan Anayasası’na göre bu gibi durumlarda yasanın Meclis Başkanı tarafından imzalanması mümkün kılınıyor.

Papuaşvili, yasanın imzalanmasının ardından Facebook hesabında şu ifadeleri kullandı: “İmzaladığım yasa, geçici, değişken fikir ve ideolojileri yansıtmıyor. Bu yasa sağduyuya, tarihi tecrübeye ve yüzyıllardır süregelen Hıristiyan, Gürcü ve Avrupa değerlerine dayanmaktadır.”

Gürcistan meclisi, ilgili yasa tasarısını 17 Eylül’de kabul etmişti. Yasa, aynı cinsiyetten ilişkilerin, ensestin, aynı cinsiyetten bir çiftin veya heteroseksüel olmayan bireylerin evlat edinme ya da vasilik yapma propagandasını yasaklıyor.

Ayrıca, LGBT onur yürüyüşleri gibi cinsel azınlıkları destekleyen gösteriler de bu yasak kapsamına alınmıştı. Filmlerde aynı cinsiyetten bireyler arasında mahrem sahnelerin gösterilmesi de yasaklanıyor.

Pek çok Batılı ülke, Gürcistan’a LGBT propagandasını yasaklayan bu yasayı kabul etmemesi yönünde çağrıda bulunmuş, Avrupa Parlamentosu da bu konuda baskı yapmıştı.

Gürcistan, ‘LGBT propagandasını’ ve cinsiyet değiştirmeyi yasaklayacak

Okumaya Devam Et

AVRUPA

AB, Macaristan’ı dava etti

Yayınlanma

Avrupa Birliği, Macaristan’ın “Egemenliği Koruma Yasası”nın AB hukukunu ihlal ettiği gerekçesiyle ülkeyi Adalet Divanı’na sevk etti.

Avrupa Komisyonu, dün Macaristan’a karşı Avrupa Birliği Adalet Divanı’nda dava açtı. Komisyon, ülkenin “Egemenliği Koruma Yasası”nın AB hukukunu ihlal ettiğini iddia ediyor.

Açıklamada, “Komisyon bugün, Macaristan’ı (INFR(2024)2001), ‘Egemenliğin Korunmasına’ ilişkin ulusal yasasının AB mevzuatını ihlal ettiği gerekçesiyle Adalet Divanı’na sevk etmeye karar verdi,” ifadesi yer aldı.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Bu ulusal yasa, Macaristan’ın egemenliğini ihlal ettiği veya tehlikeye attığı öne sürülen başka bir devlet veya yabancı bir kurum, kuruluş ya da gerçek kişi yararına yürütüldüğü iddia edilen belirli faaliyetleri soruşturmakla görevli bir ‘Egemenliğin Korunması Ofisi’ kuruyor. Ayrıca, yabancı finansman kullanarak seçimlerin sonucunu veya seçmen iradesini etkilediği iddia edilen kuruluşları da inceleme kapsamına alıyor.”

Komisyon, bu yılın şubat ayında Macaristan’a endişelerini dile getiren resmi bir dilekçe göndermişti. Budapeşte’nin bu mektuba verdiği yanıtın tatmin edici bulunmadığı belirtilen açıklamada, Komisyon’un Mayıs 2024’te AB Temel Haklar Şartı, İç Pazar Temel Özgürlükleri ve AB Veri Koruma mevzuatında yer alan temel hakların ihlaline ilişkin şikâyetleri yineleyen gerekçeli bir görüş yayımladığı öne sürüldü.

Bu gerekçeli görüşe cevaben Macaristan, “Egemenliğin Korunması Kanunu”nun AB Hukukunu ihlal etmediğini ve dile getirilen endişelerin yersiz olduğunu savundu.

Açıklamada, “Macar makamlarının yanıtını titizlikle değerlendiren Komisyon, tespit edilen şikâyetlerin çoğunun hâlâ ele alınmadığı kanaatindedir,” denildi.

AB, bir süredir Macaristan’ı demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel ilkelerde geriye gittiği iddiasıyla hedef alıyor. Bu eleştiriler, AB’nin “Birlik hukukunun ihlali” gerekçesiyle başlattığı prosedürün sonucunda Macaristan’a ayrılan ortak bütçe fonlarının büyük bir bölümünün dondurulmasına yol açmıştı.

Macaristan ayrıca Rusya ile ilişkileri nedeniyle AB’nin ortak dış politikasına bağlı kalmamakla suçlanıyor. Bu gerginliği tırmandıran son gelişme, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, ülkesinin 1 Temmuz’da başlayan AB dönem başkanlığının beşinci gününde Moskova’yı ziyaret etmesi oldu.

AB’den Macaristan’a 200 milyon avroluk ceza

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English