Bizi Takip Edin

ASYA

Japon firmaları gerilime rağmen Çin’e yatırım yapmaya devam ediyor

Yayınlanma

Çin Başbakan Li Qiang bu ayın başlarında Şanghay’da düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda (CIIE) yaptığı konuşmada Japon ilaç devi Takeda’dan özellikle bahsetmişti.

Şirket, ülkede iş yapmayı seçen yabancı işletmelerin bulabileceği geniş fırsatların bir örneği olarak lanse edildi.

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi olan bir kaynağın South China Morning Post’a aktardığına göre, konuşma metni hazırlanırken Li’nin konuşma yazarlarına ve CIIE organizatörlerine, “çekiciliği ve yabancı firmaların süregelen güvenini” göstermek için son iki ila üç yıl içinde Çin’de işleri gelişen tanınmış bir Japon şirketi bulmaları talimatı verildi.

Osaka merkezli ilaç üreticilerinin daha önceki fuarlarda görücüye çıkan ya da tanıtılan bir düzine son teknoloji ürünü ilacı, düzenleyiciler tarafından ulusal sağlık sigortası sistemi kapsamına alınmak üzere seçildi ve ürünleri ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 96’sının kamu planları kapsamında kullanımına açıldı.

Ticaret Bakanı Wang Wentao, Takeda’nın 800 metrekarelik (8,600 sq ft) standını gezerken “Büyük [ticaret] ortaklarımızdan şirketler Çin’de gelişmeye devam edebilir ve tüm karmaşıklıklara meydan okuyabilir” dedi.

Ekonominin Kovid sonrası düzensiz toparlanması ve değişken jeopolitik değişimlerin ortasında Pekin’in yabancı şirketlerin güvenini artırmaya yönelik açık ilgisi, 350 katılımcısının bu yılki CIIE’ye iştirak ettiği Japonya tarafından memnuniyetle karşılanmış görünüyor.

İkili ticaret düşüşte

Ancak iki dev ekonomi arasındaki ticaret ve yatırım yavaşladı. Çin gümrük verilerine göre, toplam ticaret 2023 yılının ilk 10 ayında yıllık %12,2 düşüşle 262,79 milyar ABD dolarına geriledi.

Bu düşüş, aynı dönemde Çin’in genel ithalat ve ihracatındaki yüzde 6’lık daralmanın iki katından fazla.

Japonya’nın Çin’e ihracatı ise ekim ayında üst üste 11. ay daralarak bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 azaldı. Japonya ayrıca en azından 2021’den bu yana Çin’in en büyük doğrudan yabancı yatırım kaynağı değil.

Artan operasyonel maliyetler, vize başvurusundaki zorluklar ve kısıtlı pazar erişimi, Çin’deki Japon kuruluşlarının bir bölümünün karşılaştığı en yaygın zorluklar arasında yer alırken, ikili ilişkiler son yıllarda ABD’nin dahil olduğu güvenlik sorunları nedeniyle daha da kötüye gitti.

Çin’deki Japon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Eylül ayında 1.410 işletmeyle yaptığı ankete katılanların dörtte biri bu yıl Çin’e yatırım yapmayacaklarını, yüzde 22’si ise büyümelerini yavaşlatacaklarını söyledi.

Belirtilen başlıca nedenler arasında imalatçıların %56’sı ve imalatçı olmayanların %72’si “altta yatan uluslararası durum ve ortama” işaret etti.

Yine de Japon firmalar Çin pazarı için hala istekli

Ancak South China Morning Post’un haberine göre, CIIE’de Japon katılımcılar, değişen jeostratejik rüzgarlara rağmen Çin pazarına yelken açma konusunda hala istekli olduklarını gösterdi. Çoğu siyaset hakkında konuşmaktan kaçınmayı tercih etti.

Endüstriyel robot üreticisi Nachi-Fujikoshi’nin pazarlama şefi Yang Yeqing, Huawei Technologies, ZTE ve Batı yaptırımlarının paratoneri haline gelen diğer Çinli teknoloji devleri için son teknoloji cihazların uzun süredir tedarikçisi olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Yang Yeqng, “Huawei ve ZTE’ye on yılı aşkın bir süredir ekipman sevk ediyoruz. Çin’deki satışlar ABD’yi geçerek Nachi için en büyük dış pazar haline geldi” dedi.

Yang, Çin ile ABD arasındaki teknoloji anlaşmazlığının “hiçbir etkisi” olmadığında ve Tokyo’nun Nachi’nin Çinli ortakları ve müşterileriyle olan ilişkilerine müdahale etmediğinde ısrar etti.

Yang, “İşimizde ikili siyaset ya da jeopolitik söz konusu değil çünkü çok gelişmiş ve sofistike teknolojilerimiz ve ekipmanlarımız sivil kullanım için” dedi ve ekledi: “ABD menşeli çipler ya da hassas unsurlar söz konusu değil.”

Yine de bazı zorlukları, özellikle de Çin’deki şirketlerin “zorlu” rekabetini ve artan maliyetleri kabul etti. Ancak Yang, bu devasa pazarı terk etmenin “hiçbir anlam ifade etmeyeceğini” de sözlerine ekledi.

Çin, Nachi’nin 2022’deki toplam satışlarının yüzde 20’sine katkıda bulunduğundan, gelişmiş robotların, sayısal kontrol ekipmanlarının veya takım tezgahlarının satışı yeni bir siyasi parlama noktası haline gelirse firma ikincil zararla karşı karşıya kalacaktır.

Tokyo Üniversitesi’nde ekonomi ve Çin çalışmaları profesörü olan Tomoo Marukawa, Japon şirketlerinin artan ikili rekabetin ve jeopolitik değişimlerin tamamen farkında olduğunu ve Çin’de büyük operasyonları olan yüksek teknoloji şirketlerinin “daha temkinli hale geldiğini” söyledi.

“Elbette, milliyetleri ne olursa olsun hiçbir şirket ne alıp satabilecekleri konusunda kısıtlama istemiyor” dedi.

Pek çok Japon şirketi, bir yandan riskleri yönetmek için kendi stratejilerini geliştirirken, bir yandan da Pekin’e kalmaya devam etme konusunda hala güvence veriyor.

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English