Bizi Takip Edin

ASYA

Japon şirketleri Çin’de faaliyet gösterme konusunda giderek daha temkinli davranıyor

Yayınlanma

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre tedarik zinciri riskleri, casuslukla mücadele mevzuatı ve artan jeopolitik gerilimler Japon şirketlerini Çin’de faaliyet gösterme konusunda daha az istekli hale getiriyor.

Tokyo merkezli araştırma firması Teikoku Databank’ın son raporuna göre haziran ayı itibariyle toplam 13.034 Japon şirketi dünyanın 2 numaralı ekonomisinde iş yapıyor. Bu rakam, anketin ilk kez yapılmasından iki yıl sonra, 2012’de ulaşılan zirveye kıyasla %9,4 azaldı.

Bu yılki anket, önceki üç ankette kaydedilen düşüşlerin ardından, son yapıldığı yıl olan 2022’ye kıyasla 328 şirketlik bir artış gösterdi.

Bu mütevazı artışa rağmen, raporun yazarları Japon işletmelerinin Çin’de mağaza açma konusundaki ilgilerini kaybettiklerini söylüyor. Teikoku Databank’ta araştırmacı olan Daisuke Iijima, “Şirketlerin Çin’de faaliyet gösterme iştahı muhtemelen verilerin gösterdiğinden daha fazla azalıyor” dedi.

Iijima, bir zamanlar birçok Japon şirketini Çin’e çeken işgücü maliyetlerinin son on yılda iki katına çıktığını ve ABD ile yaşanan gerginliklerin iş ortamına riskler eklediğini sözlerine ekledi. “Daha fazla şirket Çin’i tedarik zincirlerinin merkezine yerleştirmenin bir yönetim riski olduğunu düşünüyor ve yerel iştiraklerini entegre ediyor ya da Güneydoğu Asya’ya taşıyor” dedi.

Türlerine göre, Çin’deki Japon şirketlerinin en büyük bölümünü %39 ile imalatçılar oluşturuyor. Teikoku raporu, bu şirketlerin çoğunun otomobil, elektronik veya yarı iletken üretimiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. Washington, Çin’den elektrikli araç, güneş paneli ve diğer ürünlerin ithalatını kısıtlamak amacıyla ticaret engellerini yürürlüğe koydu.

Anket ayrıca Japon firmalarının Çin’i giderek daha öngörülemez bulduğunu belirtiyor. Astellas Pharma’nın bir Japon çalışanının 2023 yılında casusluk suçlamasıyla tutuklanmasının, pek çok yabancı işletmenin hukuk sistemi konusunda endişelenmesine neden olduğu kaydedildi.

Iijima, Japon firmalarının Çin’e yönelik kötüleşen ticari duyarlılığının, ülkeden çıkışın zorlu süreci nedeniyle ankete tam olarak yansımadığını söyledi. Ofislerini veya fabrikalarını kapatmak isteyen Çinli olmayan işletmeler, yabancı firmaların getirebileceği yatırım ve istihdamı korumak isteyen yerel yönetimlerin koyduğu katı şartların üstesinden gelmek zorunda.

Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası, 2023 yılında 500’den fazla Japon şirketinden önümüzdeki üç yıl içinde iş geliştirme açısından gelecek vaat eden ülkelerin isimlerini istedi. Çin sıralamada üçüncü sıraya gerileyerek 2014’ten bu yana en düşük seviyeye indi. Şirketlerin Çin’den uzaklaşmasının da yardımıyla Vietnam, yıllık anketin başladığı 1989 yılından bu yana ilk kez ikinci sırada yer aldı.

Ancak Çin dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi ve cazip bir pazar olmaya devam ediyor. Ülkenin Japon yemeklerine olan sevgisi, Tokyo merkezli Toridoll Holdings’in bu yaz Şanghay’da açacağı et restoranı markası Niku no Yama Gyu’nun Çin’deki ilk şubesi de dahil olmak üzere restoran işletmecilerini cesaretlendiriyor.

Yaşlı bakım sektörü de Çin’in nüfusu yaşlandıkça fırsatları değerlendiriyor. Japonya’da bakım ekipmanları kiralayan ve satan Yamashita, buradaki işlerini güçlendirmek için mart ayında Şanghay’da bir şirket kurdu.

Yamashita’nın Çin işlerini yöneten Arata Nagai, “Siyasi durum karmaşık ve riskler sıfır değil,” dedi. “Ancak ülkenin 200 milyonluk yaşlı nüfusunda bir fırsat görüyoruz ki bu rakam tüm Japon nüfusundan daha fazla” diye ekledi.

Öte yandan Iijima’ya göre bu faktörler Japon işletmelerinin büyük bir göçünü olası kılmıyor. Araştırmacı, “Japon şirketleri yerel hükümeti kışkırtmadan kendilerini ülkeden uzaklaştırmanın yollarını arıyor, ancak varlıklarının büyük ölçüde azalması pek olası değil” dedi.

ASYA

Bakü’den Grozni’ye giden bir yolcu uçağı Kazakistan’da düştü

Yayınlanma

Kazakistan’ın Aktau kentinde Bakü’den Grozni’ye giden Embraer E190 tipi yolcu uçağı düştü. Kazada 28 kişi kurtulurken, 6 kişinin durumu kritik. Olayın nedeni olarak kuş sürüsüyle çarpışma üzerinde duruluyor. Kazanın soruşturulması için Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev tarafından bir komisyon kuruldu.

Kazakistan’da Bakü’den Grozni’ye gitmekte olan bir yolcu uçağı, Aktau şehrinde düştü. Tengrinews’in haberine göre, kaza öncesinde mürettebat acil durum sinyali verdi.

Kazakistan Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Embraer E190 tipi uçak, Azerbaycan Hava Yolları’na (AZAL) aitti. Uçakta 5 mürettebat üyesi ve 62 yolcu bulunuyordu. Yolcuların arasında 37 Azerbaycan vatandaşı, 16 Rusya vatandaşı, 6 Kazakistan vatandaşı ve 3 Kırgızistan vatandaşı vardı.

Olay yerine Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı kurtarma ekipleri ve 14 ambulans sevk edildi.

Şu ana kadar 28 kişinin kurtarıldığı, bu kişilerden birinin çocuk olduğu bildirildi. Yaralılar Aktau’daki Mangistau Bölge Hastanesine sevk edildi. Kazakistan Sağlık Bakanı Akmaral Alnazarova, 6 kişinin durumunun kritik olduğunu belirtti.

Embraer E190 uçağının düşme nedeni olarak kuş sürüsüyle çarpışma ihtimali üzerinde duruluyor. Azerbaycan Hava Yolları, uçağın Aktau Havalimanı yakınlarında düştüğünü ve öncesinde yedek bir piste yönlendirildiğini açıkladı.

Grozni Havalimanı yetkilileri, RIA Novosti’ye verdikleri demeçte, uçağın önce Mahaçkale’ye, ardından Aktau’ya yönlendirildiğini belirtti. Bunun nedeni ise Çeçenistan’ın başkenti Grozni’deki yoğun sis oldu.

Acil durum ekibi, İnterfaks’a yaptığı açıklamada, “Mürettebat saat 08.35’te acil durum sinyali verdi ve uçak kontrol sisteminde arıza olduğunu bildirdi. 08:49’da Aktau’ya acil iniş izni istendi ve manuel kontrol (direct mode) ile iniş denenmek istendi. Ancak 09.28’de uçak yere çarptı,” ifadelerini kullandı.

Rosaviatsiya (Rusya Sivil Havacılık Kurumu), AZAL, Azerbaycan ve Kazakistan havacılık otoriteleriyle temas halinde olduklarını açıkladı. İlk incelemelere göre, uçak kuş sürüsüyle çarpıştıktan sonra oluşan arıza nedeniyle kaptanın Aktau’yu yedek iniş pisti olarak seçtiği ancak iniş sırasında uçağın yere çarptığı bildirildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talimatıyla kazanın nedenlerini soruşturmak üzere hükümet nezdinde komisyonu oluşturuldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Rusya’da katılmayı planladığı gayri resmi BDT Zirvesi’ni iptal ederek Bakü’ye dönme kararı aldı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin Maliye Bakanlığı tüketim ve yatırımı artıracak önlemler sözü verdi

Yayınlanma

Maliye Bakanlığı, Pekin’in tüketimi en önemli öncelik haline getirmesi ve ekonomiyi canlandırmak için daha aktif politikalara yönelmesinin ardından, önümüzdeki yıl iç talebi genişletmek için daha fazla ve daha hızlı mali harcamaların yanı sıra ortak çaba sözü verdi.

Salı günü gelecek yılın çalışma gündemine ilişkin bir bakanlık konferansının tamamlanmasının ardından yapılan açıklamaya göre bakanlık, tüketim büyümesini desteklemek için emekli maaşlarını ve sağlık sigortası sübvansiyonlarını “uygun bir şekilde artıracak” ve tüketim malları takas programlarına daha fazla destek verecek. Açıklamada bakanlığın ayrıca etkin yatırımları teşvik edeceği, yeni tahviller çıkaracağı ve harcamaları artıracağı belirtildi.

Maliye Bakanı Lan Foan toplantıda yaptığı konuşmada “2025 yılında daha yüksek bir mali açık oranı için daha proaktif bir politika kombinasyonu uygulayacağız, harcama yoğunluğunu arttıracağız ve yatırım ve tüketimi teşvik etmek için harcama hızını artıracağız” dedi.

Pekin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyümesini tekrar rayına oturtmak için önümüzdeki yıl için kilit görevler belirledi. Tüketimin canlandırılmasının en önemli hedef olmasının yanı sıra, üst yönetim bu ayki ton belirleyici merkezi ekonomik çalışma konferansında bütçe açığı oranının yükseltilmesi de dahil olmak üzere daha aktif mali politikalara duyulan ihtiyacı da vurguladı.

Pekin ayrıca 2025 yılı için para politikası duruşunu “ılımlı gevşek” olarak değiştirirken, bazı ekonomistler gelecek yıl ekonomi politikasının artırılması sorumluluğunun mali tarafa verilmesi çağrısında bulundu.

Ekonomist Tao Dong geçtiğimiz hafta bir forumda yaptığı konuşmada, Çin’in gelecek yılki maliye politikasının odağının yatırımları teşvik etmekten harcamaları teşvik etmeye kayacağını ve daha fazla tüketim artırıcı maliye politikasının sırada olduğunu söyledi.

Salı günü Reuters, Çin’in tüketimi artırmak için önümüzdeki yıl 3 trilyon yuan (411 milyar ABD Doları) tutarında rekor düzeyde özel hazine bonosu ihraç etmeyi planladığını bildirdi. Reuters haberinde, bu yıl 1 trilyon yuan olan yeni tahvil ihracındaki keskin artışın, ekonominin gümrük tarifeleri ve diğer dış şoklardan kaynaklanan potansiyel etkileri hafifletmesine yardımcı olmayı amaçladığı belirtildi.

Maliye Bakanlığı toplantısında ayrıca ulusal lojistik merkezlerinin kapasitelerinin artırılması ve tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi, teknoloji odaklı start-up’lar ile küçük ve orta ölçekli işletmeler için daha fazla mali destek ve zorluklarla karşılaşan işletmelere daha fazla yardım gibi diğer çalışma öncelikleri de belirlendi. Bakanlık, işletmelere verdiği bir taahhütte keyfi ücret, ceza ve harçların uygulanmasını kararlılıkla önleyeceğini söyledi.

İstihdam ve yeşil dönüşüm çabalarının desteklenmesinin yanı sıra yerel yönetim borçlarının ve diğer risklerin azaltılmasının da önümüzdeki yılın önemli gündem maddeleri olduğu belirtildi.

Çin gelecek yıl 411 milyar dolarlık özel hazine bonosu ihracı planlıyor

Okumaya Devam Et

ASYA

Bangladeş Hindistan’dan eski Başbakan Hasina’yı yargılanmak üzere geri yollamasını istedi

Yayınlanma

Bangladeş, komşusu Hindistan’a, ağustos ayında Yeni Delhi’ye kaçan eski Başbakan Şeyh Hasina’yı “yargı süreci” için ülkeye geri göndermesini istedi.

Güçlü ticari ve kültürel bağlara sahip olan Güney Asya komşuları arasındaki ilişkiler, Hasina’nın iktidarına karşı düzenlenen şiddetli protestoların ardından görevden alınması ve sınır ötesine sığınmasından bu yana gergin bir hal aldı.

Dakka’nın pazartesi günü Yeni Delhi’ye yaptığı talep, Hindistan Dışişleri Bakanı’nın Bangladeş’i ziyaret etmesinden iki hafta sonra geldi. Ziyarette bakanlar iki ülke arasındaki bulutları dağıtmayı ve yapıcı ilişkiler sürdürmeyi umduklarını söylemişti.

Bangladeşli Bakan Touhid Hossain gazetecilere yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki diplomatik yazışmalara atıfta bulunarak “Hindistan hükümetine Bangladeş hükümetinin Hasina’yı yargı süreci için buraya geri istediğini belirten bir nota gönderdik” dedi.

Hossain yargı sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ve Hasina’nın oğlu Sajeeb Wazed, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Bangladeş’in geçici hükümetinin başkanı Muhammed Yunus, Hindistan’ın Hasina’yı geri göndermesini ve son 15 yıldaki görev süresi boyunca işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle yargılayabilmesini talep etti.

Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri bu ay Dakka’yı ziyaret etti ve Hindistan’ın Dakka ile yapıcı bir ilişki sürdürme kararlılığını yineledi.

Yeni Delhi, Hasina’nın “güvenlik nedenleriyle” kısa bir süre önce Hindistan’a geldiğini ve ayrıntıya girmeden burada kalmaya devam ettiğini söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English