Bizi Takip Edin

ASYA

Japonya perşembe günü Fukuşima atık suyunu okyanusa bırakacak

Yayınlanma

Tokyo, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nde biriken radyoaktif özellikli atık suyun okyanusa tahliyesine 24 Ağustos’ta başlayacaklarını bildirdi. BM’nin nükleer gözlemcisinin planı onaylamasına rağmen, Çin’in sert tepkisini çekti ve Güney Kore’de protestolara yol açtı. Eleştirmenler, 1 milyon tondan fazla arıtılmış radyoaktif suyun Pasifik Okyanusu’na boşaltılmasının güvenliği konusunda kuşkularını dile getirdiler.

Japonya salı günü yaptığı açıklamada, perşembe gününden itibaren enkaz halindeki Fukuşima nükleer santralinden 1 milyon tondan fazla arıtılmış radyoaktif suyu serbest bırakmaya başlayacağını belirterek, bölgesel eleştirilere neden olan bir planı devreye soktu.

Uzun süredir üzerinde çalışılan plan Japonya’nın komşuları Güney Kore ve Çin tarafından sert bir şekilde eleştirilirken, ülke içinde de yoğun bir incelemeye konu oldu.

Yerel balıkçı grupları, Tokyo tarafından ilk kez iki yıl önce onaylanan plan nedeniyle itibarlarının zedelenmesinden ve geçim kaynaklarının tehdit edilmesinden korktuklarını söylüyor.

Japonya ise su salımının güvenli olduğunu savunuyor. BM nükleer gözlemcisi Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) da temmuz ayında planın uluslararası standartları karşıladığını ve insanlar ve çevre üzerindeki etkisinin “ihmal edilebilir” olduğunu söyleyerek onayladı.

Yine de Çin başta olmak üzere bazı komşu ülkeler planın güvenliği konusunda kuşkularını dile getirdiler.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin temmuz ayında yaptığı açıklamada Japonya’nın “bencillik ve küstahlık” gösterdiğini ve su salınımı konusunda uluslararası topluma tam olarak danışmadığını söyledi.

Çin, Fukushima ve başkent Tokyo da dahil olmak üzere Japonya’nın 10 vilayetinden deniz ürünleri ithalatını yasakladı. Diğer vilayetlerden deniz ürünleri ithalatına izin veriliyor ancak bunun için radyoaktivite testlerinden geçmeleri ve yasaklı 10 vilayet dışında üretildiklerine dair kanıt sunmaları gerekiyor.

Hong Kong yönetimi daha önce Japonya’nın arıtılmış nükleer atık suyu serbest bırakması halinde Tokyo, Fukushima, Chiba, Gunma, Tochigi, Ibaraki, Miyagi, Niigata, Nagano ve Saitama vilayetlerinden gıda ithalatını derhal yasaklayacağını açıklamıştı.

Çevre ve Ekoloji Bakanı Tse Chin-wan, yasak olmaması halinde Hong Kong yönetiminin her yıl Japon gıda ithalatını test etmek için yaklaşık 300 milyon HK$ (38.4 milyon ABD$) ya da yılda 10 milyon HK$ harcayabileceğini tahmin etmişti.

Güney Koreli aktivistler de planı protesto etti, ancak Seul kendi çalışmasında su salınımının uluslararası standartlara uygun olduğu sonucuna vardı ve UAEA’nın değerlendirmesine saygı duyduğunu söyledi.

Japonya suyun, sudan ayrıştırılması zor bir hidrojen izotopu olan trityum hariç çoğu radyoaktif elementi uzaklaştırmak için filtreleneceğini söylüyor. Arıtılan su Pasifik’e bırakılmadan önce uluslararası onaylanmış trityum seviyelerinin çok altında seyreltilecek.

Su ilk olarak 2011 yılında Japonya’nın doğu kıyılarını vuran büyük bir tsunaminin neden olduğu kazada eriyen Fukushima Daiichi’nin yakıt çubuklarını soğutmak için kullanılmıştı.

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English