Bizi Takip Edin

RUSYA

Kadirov, Rusya’nın göç politikasını sıkılaştırmasına tepki gösterdi

Yayınlanma

Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Rusya’nın sıkılaşan göç politikasını sert bir dille eleştirdi. Kadirov, mevcut yöntemlerin ‘iğrenç’ olduğunu belirterek, göç sorunlarının kitlesel sınır dışı etmelerle çözülemeyeceğini vurguladı.

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov, Rusya’nın giderek sertleşen göç politikasını ağır bir dille eleştirdi. Kadirov, uygulanan yöntemleri “iğrenç” olarak nitelendirirken, “göç sorununun kitlesel sınır dışı etmelerle çözülemeyeceğini” vurguladı.

Kadirov, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, “Alınan bazı tedbirler, en hafif tabirle hayal kırıklığı yaratıyor. Sanki birileri kasıtlı olarak Rusya’yı komşu kardeş bölgelerle karşı karşıya getirmeye çalışıyor gibi görünüyor,” ifadelerini kullandı.

Çeçen lider, mevcut göç kontrol unsurlarının kaotik ve sert bir şekilde uygulandığını belirtti.

Ayrıca, bu yöntemlerin sürekli kullanılmasının göç sorununu daha da ağırlaştıracağı uyarısında bulunan Kadirov, “yetkin bir göç kontrol sistemi kurulmasının” gerekliliğine de dikkat çekti.

Bu açıklamalar, Rus parlamentosunda yaşanan son gelişmelerin ardından geldi. 3 Ekim’de Duma’ya, Rusya’da yasa dışı göçün örgütlenmesini sınırlamayı amaçlayan beş yasa tasarısı sunuldu.

Meclis Başkanı Vyaçeslav Volodin’in öncülüğünde 350’den fazla milletvekili, bu tasarılara imza attı.

mOSKOVA, 22 Mart’ta Crocus City Hall’a düzenlenen terör saldırısının ardından göç politikasını sıkılaştırmak için harekete geçti. Söz konusu saldırıda dört teröristin silahlı eylemi sonucu 145 kişi hayatını kaybetti, 551 kişi de yaralandı.

Bu olayın ardından açılan davadaki sanıkların çoğunun Tacikistan vatandaşı olması, göç politikasındaki değişiklikleri hızlandırdı.

Tacikistan, Rusya’nın sıkılaşan göç politikasından rahatsız

RUSYA

BRICS’ten küresel moda hamlesi: 50’den fazla ülke güçlerini birleştirdi

Yayınlanma

Moskova’da düzenlenen BRICS+ Moda Zirvesi’nde, 50’den fazla ülkenin katılımıyla BRICS Uluslararası Moda Federasyonu kuruldu. Federasyon, gelişmekte olan ülkelerin moda endüstrilerini desteklemeyi ve kültürel değişimi teşvik etmeyi hedefliyor.

Moskova’da gerçekleştirilen BRICS+ Moda Zirvesi’nde, katılımcı ülkeler BRICS Uluslararası Moda Federasyonu’nun kuruluşuna ilişkin deklarasyonu imzaladı.

Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Natalya Sergunina tarafından duyurulan gelişme, küresel moda endüstrisinde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor.

Vedomosti gazetesinin haberine göre Sergunina, federasyonun temel hedeflerini farklı ülkelerin sektörleri arasındaki iş birliğini güçlendirmek, sürdürülebilir gelişimi teşvik etmek, kültürel alışverişi artırmak, genç profesyonellere destek vermek ve tasarımcıların uluslararası pazara açılmalarına yardımcı olmak şeklinde sıraladı. Deklarasyon, 50’yi aşkın ülkeden sektör dernekleri, eğitim kurumları ve Moda Haftası organizatörlerinin temsilcileri tarafından imzalandı.

Moskova Kültür Bakanlığından yapılan açıklamada ise “Katılımcı ülkeler arasında Rusya, Hindistan, Güney Afrika, Etiyopya, Mısır, Malezya, Ekvador ve Kenya bulunuyor. Bu denli kapsamlı bir uluslararası federasyonun kurulması, Moskova’daki son BRICS forumunun en önemli çıktılarından biri oldu. Forum, ortak hedeflerimiz ve büyüme potansiyelimiz açısından ne kadar uyumlu olduğumuzu bir kez daha gösterdi,” denildi.

Hindistan, BRICS Moda Tasarım Konseyi Başkanı Sunil Sethi, gelişmekte olan pazarların seslerini duyurabilecekleri bir platformun gerekliliğine dikkat çekerek, federasyonun çoktan kurulmuş olması gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz hafta sonu Moskova’da düzenlenen BRICS+ Moda Zirvesi’ne 100’ü aşkın ülkeden temsilci katıldı. Zirvenin gündeminde uluslararası iş birliği, yerel markalara destek, teknolojik gelişmeler ve yatırım olanakları gibi konular yer aldı.

Zirvenin ilk gününde, kırktan fazla tasarımcının koleksiyonlarından oluşan uluslararası Heritage sergisi açıldı. Sergi, BRICS ülkeleriyle birlikte Asya, Afrika ve Latin Amerika’nın gelişmekte olan ülkelerinin kültürel mirasının çağdaş moda tasarımına etkisini gözler önüne sermeyi amaçlıyor.

4-9 Ekim tarihleri arasında Manej Merkez Sergi Salonu’nda düzenlenen üçüncü Moskova Moda Haftası kapsamında ziyaretçiler, defileleri izleme, uzman konferanslarına katılma, açık pazar etkinliklerine ve tematik kısa film festivaline katılma fırsatı bulacak.

Moskova bölge hükümetinin desteğiyle Moda Fonu tarafından organize edilen etkinliğe, Rusya’nın 36 bölgesinden yerel markalar katılıyor.

Petersburg, Krasnodar, Tataristan, Kalmıkya, Çuvaşistan, Hantı-Mansiysk Özerk Bölgesi, Tyumen, Nijniy Novgorod, Kemerovo, Novosibirsk ve Samara oblastlarından temsilciler etkinlikte yer aldı.

Sergunina, “Ekim ayında başkentimiz, moda alanında uluslararası iş birliğinin merkezi haline gelecek. Brezilya, Hindistan, Çin, Kosta Rika, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer dost ülkelerden gelen 200’e yakın yerli ve yabancı tasarımcı, koleksiyonlarını geniş bir izleyici kitlesine sunma fırsatı bulacak,” diye ekledi.

Şanghay Üniversitesi’nde Türkiye’nin BRICS başvurusu tartışıldı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kırım’ın Feodosiya kentinde petrol deposu yangını: Binden fazla kişi tahliye edildi

Yayınlanma

Kırım’ın Feodosiya kentinde bir petrol deposunda çıkan yangın nedeniyle binden fazla kişi tahliye edildi. Yangın, 2500 metrekarelik bir alana yayılarak üç petrol tankını etkisi altına aldı. Bölgede acil durum önlemleri alınırken, ulaşım ve trafik düzenlemeleri yapıldı.

Feodosiya’daki petrol terminali bölgesinde çıkan yangın büyümeye devam ediyor.

RIA Novosti‘ye konuşan bir acil durum yetkilisi, son 24 saat içinde yangının 2500 metrekarelik bir alana yayıldığını bildirdi. Yetkiliye göre, petrol ürünleri içeren üç tank yanmakta. Civar bölgelerden 1047 kişi geçici olarak tahliye edildi.

Belediye Başkanı İgor Tkaçenko, “Acil durum bölgesine yakın yerlerde, Karadeniz kıyısı ve Kamışi yakınlarında yaşayanların güvenliğini sağlamak amacıyla 1047 kişi geçici barınma merkezlerine tahliye edildi. Kayıt ve sağlık kontrollerinin ardından insanlar şehirdeki otel ve pansiyonlara yerleştirildi,” açıklamasında bulundu.

Ukrayna İHA’ları, Kırım’da bir petrol deposunu vurdu

Tkaçenko ayrıca, yangınla mücadele çalışmaları nedeniyle Kırım’daki Tavrida”otoyolunun Feodosiya yakınlarındaki sahile giden üç çıkışından birinin geçici olarak kapatıldığını belirtti.

Telegram kanalından paylaşımda bulunan Tkaçenko, “Pervomayskoye ve Primorskiy köyleri bölgesindeki çıkışlar açık kalacak,” diye yazdı. Bunun yanı sıra, troleybüs seferlerinde bazı değişiklikler yapılacağını ve birkaç uçuşun iptal edileceğini duyurdu.

Dün Tkaçenko, olayla bağlantılı olarak yetkililerin Geologiçeskaya Caddesi ve Fedko Caddesi’nin Kerç otoyolu ile kesiştiği noktadan otobüs terminaline kadar olan bölgede trafiği kapatma kararı aldığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Şehir içi ve şehirlerarası ulaşım tarifeleri yeniden düzenlendi. Kırım Ulaştırma Bakanlığı, Vladislavovka-Feodosiya hattında banliyö tren seferlerinin geçici olarak durdurulduğunu, ancak daha sonra normale döndüğünü bildirmişti.

Feodosiya’daki petrol deposunda çıkan yangın, 7 Ekim sabahı Ukrayna’nın düzenlediği insansız hava araçlı (İHA) saldırıdan sonra başlamıştı.

Olayda can kaybı veya yaralanma yaşanmadı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

‘Kuzey Kore, Rusya’ya yılda yaklaşık 3 milyon mermi tedarik ediyor’

Yayınlanma

Batılı medyasına göre, Kuzey Kore’nin Rusya’ya yıllık yaklaşık 3 milyon mermi tedarik ettiği ortaya çıktı. Bu miktar, Rusya ordusunun Ukrayna’daki savaşta kullandığı mühimmatın yarısına tekabül ediyor ve cephedeki güç dengesini etkileyebilecek boyutta.

Batılı istihbarat kaynakları, The Times gazetesine yaptıkları açıklamada, Kuzey Kore’nin Rusya’ya yılda yaklaşık 3 milyon mermi sağladığını bildirdi. Bu miktar, Rusya ordusunun Ukrayna savaşında kullandığı mühimmatın yarısına denk geliyor.

Kaynaklar, Kuzey Kore’den gelen mühimmatın kalitesinin düşük olmasına rağmen, toplam miktarın Rus birliklerinin “mermi açlığını” gidermesine ve Ugledar’ın ele geçirilmesi gibi cephe hattında önemli başarılar elde etmesine olanak sağladığını belirtti.

Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kirilo Budanov, Kuzey Kore’den gelen mermi tedarikinin savaştaki dengeleri Rusya lehine değiştirdiğini vurguladı. Budanov, “Rusya’nın tüm bu müttefikleri arasında en büyük sorunumuz Kuzey Kore. Zira sağladıkları askeri ürünlerin miktarı, çatışmanın yoğunluğunu doğrudan etkiliyor,” diye konuştu.

Haziran ayı sonlarında Washington Post, İleri Savunma Çalışmaları Analitik Merkezi’nin (C4ADS) yaptığı bir araştırmaya ve bir Rus nakliye şirketindeki kaynaklara dayanarak, Kuzey Kore’nin Rusya’ya 2023 ağustosundan 2024 ocak ayına kadar yaklaşık 1,6 milyon top mermisi tedarik ettiğini bildirmişti.

C4ADS’ın analizine göre, bu süre zarfında Uzak Doğu’daki iki limandan Ukrayna sınırındaki 16 yerleşim birimine 74 bin metrik ton patlayıcı sevk edildi. Bu miktar, Rusya’nın savaşta kullandığı türden 1,6 milyon top mermisinin ağırlığına eşdeğer. Sevkiyatlar, belgelerde patlayıcı olarak gösterilmesine rağmen mühimmat olarak etiketlenmişti.

İki ülke arasındaki iş birliği, Ukrayna’daki savaş sırasında başladı ve Kim Jong-un’un Eylül 2023’te Rusya’ya yaptığı ziyaretin ardından yeni bir ivme kazandı. Geçtiğimiz yaz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 yıl aradan sonra ilk kez Pyongyang’ı ziyaret etmesiyle bu iş birliği daha da güçlendi. Devlet başkanları 19 Haziran’da fiilen askeri bir ittifak anlamına gelen stratejik ortaklık anlaşmasını imzaladı. Anlaşmaya göre Rusya ve Kuzey Kore, ülkelerden birine yönelik bir saldırı durumunda birbirlerine yardım edecek.

Rusya, Kuzey Kore’nin nükleer güç statüsünü resmen tanıdı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English