Bizi Takip Edin

AVRUPA

Kemer sıkma politikaları Avrupalıları fakirleştirdi

Yayınlanma

New Economics Foundation (NEF) ve Finance Watch tarafından yayınlanan bir rapora göre Avrupa’da 2009’dan bu yana uygulanan kemer sıkma politikaları nedeniyle Avrupalılar yıllık ortalama üç bin euro fakirleşti.

4 Kasım’da yayımlanan raporda, kemer sıkma politikaları uygulanmadığı takdirde, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kamu hizmetlerine kişi başına yılda bin euro daha fazla harcama olanağı sağlayabileceğine dikkat çekiliyor.

Rapor ayrıca, 2008 mali krizinden sonra, AB ülkelerinin devlet borç seviyelerini azaltmak amacıyla kamu harcamalarında kesintiler yapması ve planlanan kamu yatırımlarını iptal etmesinin, Avrupa’yı Kovid-19 salgını ve Ukrayna savaşı gibi ekonomik şoklara karşı daha az dirençli hale getirdiğini ortaya koyuyor.

Daha fazla kemer sıkan daha fazla borçlandı

AB’de 2008 mali krizinin ardından getirilen kemer sıkma politikalarının, kalıcı bir gelir kaybına ve altyapı ve hayati kamu hizmetlerine yapılan harcamalarda kesintilere yol açtığı kaydediliyor.

Araştırma, kemer sıkma politikalarının bir sonucu olarak, hayati kamu harcamalarında kesinti yapan büyük Avrupa hükümetlerinin son on yılda daha düşük büyüme seviyeleri yaşadığını ve daha fazla kemer sıkan Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerin ise daha yüksek devlet borç seviyeleri ile karşı karıya kaldığını gösteriyor.

Vatandaşlar endişeli

NEF ve Finance Watch tarafından bu yılın başlarında yaptırılan ve Censuswide tarafından yürütülen anket sonuçlarına göre, Avrupalıların yüzde 70’i, kemer sıkma politikalarının yeniden uygulanmasının yaratabileceği etkiler konusunda endişe duyduğunu bildirdi.

Yine ankete katılanların yüzde 70’i, artan devlet borcundan endişe duyduklarını belirtti.

Bununla birlikte ankete katılanlar eğitim, sağlık ve sosyal bakım gibi hayati kamu hizmetlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

‘Kemer sıkma Avrupa ekonomilerine zarar verdi’

“Son on yılda kemer sıkma politikaları Avrupa ekonomilerine zarar verdi ve yaşam standartlarımızın iyileşmesini engelledi. Borç ve bütçe açığını azaltma takıntısı ne ekonomik büyümeyi artırır ne de borcu düşük tutar. Aksine kemer sıkma, Avrupa ülkelerini potansiyelinden geride bıraktı” diyen NEF’in makro-ekonomi program sorumlusu Frank Van Lerven, AB’nin mali sorumlulukla, yaşam standartlarını iyileştirme ve iklim krizini durdurma taahhütlerini eşleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Finance Watch’ta araştırmacı olan Ludovic Suttor-Sorel de, AB’nin keyfi borç eşiklerine ulaşmak için kamu harcamalarını azaltmaya aşırı odaklandığını, bunun da birçok ülkede ekonomik faaliyetleri baskılayarak daha yüksek borç-GSYİH seviyelerine neden olduğunu hatta daha da kötüsü, bu uygulamaların Avrupa’yı hızla yoksullaştırarak, Avrupalıları artan yaşam maliyetlerine karşı savunmasız bıraktığını söyledi.

AB yeni mali kurallar açıklayacak

Euro Bölgesi üyesi ülkelerin maliye bakanları bugün toplanarak, artan enerji fiyatları karşısında ekonomilerin desteklenmesi için oluşturulmuş destek programlarının koordine edilmesini ele alacaklar.

Maliye bakanları, üye ülkelerin 2023 yılı bütçelerinde oluşturdukları destek programlarına yönelik belirsizlikleri ortadan kaldırmayı ve yaklaşan resesyona daha iyi hazırlanmayı tartışacaklar.

Maliye bakanlarının ortak zemini oluşturabilmeleri halinde AB Komisyonu detaylar üzerinde çalışarak AB hükümetlerinin ulusal destek politikalarında uygulamaları gereken prensipleri belirleyecek.

Çarşamba günü ise, Avrupa Komisyonunun 2023’te Avrupa Birliği’nin mali kurallarında yapacağı değişiklikleri açıklaması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu geçen ay, Avrupa Birliği’nin mali kurallarında değişikliğe giderek her bir üye ülkeye özel borç azaltma yolları önereceğini açıklamıştı.

AVRUPA

Avrupa Komisyonu, Macaristan ve Slovakya’nın Lukoil talebini reddetti

Yayınlanma

Macaristan ve Slovakya’nın Ukrayna ile yaşadıkları son Lukoil anlaşmazlığında AB’yi devreye sokma girişimleri dün başarısızlıkla sonuçlandı.

Financial Times (FT) Avrupa Komisyonu’nun, Kiev’i Rus petrol şirketi Lukoil’e yönelik son yaptırımları kaldırmaya teşvik etme talebini durdurduğunu yazdı.

Macaristan ve Slovakya, savaşın ardından Rus petrol ithalatına AB çapında getirilen yasaktan muaf tutulmuştu. Fakat iki ülke, Kiev’in Lukoil ürünlerinin Rusya’dan Drujba boru hattı üzerinden geçişini durdurma kararının arzı azaltabileceğini söylüyor.

İkili, AB’nin ticaret politikasını yürüten Avrupa Komisyonu’na bir mektup yazarak Ukrayna ile olan ticaret anlaşması kapsamında istişarelerde bulunmasını istedi.

Fakat AB Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis FT’ye, “Brüksel’in kanıt toplamak ve hukuki durumu değerlendirmek” için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

FT’ye konuşan üç diplomat, dün üye devletlerin ticaret yetkililerinin katıldığı bir toplantıda 11 ülkenin Dombrovskis’in görüşünü desteklemek üzere araya girdiğini ve hiçbirinin Budapeşte ve Bratislava’nın tarafını tutmadığını söyledi.

Diplomatlardan biri Ukrayna ticaret anlaşmasının, tedarikin kesilmesine izin verebilecek bir güvenlik maddesi içerdiğini söyledi.

Kiev, diğer Rus şirketleri sayesinde boru hattından eskisi gibi aynı miktarda petrol aktığı konusunda ısrar ediyor.

Slovakya’nın tek rafinerisindeki girdilerin yüzde 35-40’ını Rus petrolü oluşturuyor. Bu petrolden üretilen ürünler de 5 Aralık’a kadar tanınan bir başka muafiyet kapsamında Ukrayna’ya ve Çek Cumhuriyeti’ne ihraç ediliyor.

Bir AB diplomatı Slovakya’nın Rusya’dan ithalat yapamaması halinde bunun “etkisinin çok büyük olacağını” söyledi.

Slovakya Cumhurbaşkanı Peter Pellegrini, Ukrayna’nın Lukoil konusundaki tutumunu değiştirmemesi halinde “tepki vermek zorunda kalacaklarını” söyledi.

Pellegrini, Slovakya’nın Ukrayna’ya gaz rezervleri ve elektrik tedariki konusunda yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.

Macaristan konu hakkında henüz yorum yapmadı. Ukrayna üzerinden geçen Lukoil tedarikleri ülkenin petrol ithalatının yaklaşık %25-30’unu oluşturuyor.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Romanya: Topraklarımızda Rusya’ya ait İHA parçaları bulduk

Yayınlanma

Romanya 25 Temmuz Perşembe günü topraklarında Rusya’ya ait insansız hava aracı parçaları bulduğunu açıklarken NATO da Moskova birliklerinin gece boyunca Ukrayna’ya 38 uzun menzilli insansız hava aracı fırlatmasının ardından ittifak topraklarına yönelik “kasıtlı bir saldırıya” dair herhangi bir işaret görmediğini açıkladı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Telegram’dan yaptığı açıklamada 25 Rus insansız hava aracını imha ettiklerini söyledi. Üç insansız hava aracının “Romanya sınırını geçtikten sonra kaybolduğunu” da sözlerine ekledi.

Romanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın güney liman kenti İzmail’den Tuna Nehri’nin karşısındaki Plauru köyü yakınlarında, üst üste ikinci gece saldırıya uğrayan bir Rus Geran 1/2 insansız hava aracının parçalarını bulduğunu söyledi.

Enkaz haberlerini yorumlayan bir NATO sözcüsü, ittifak topraklarına yönelik kasıtlı bir saldırı olduğuna dair herhangi bir belirti olmadığını söyledi.

Sözcü yaptığı açıklamada, “NATO’nun elinde Rusya’nın Müttefik topraklarına yönelik kasıtlı bir saldırıda bulunduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmamakla birlikte, bu eylemler sorumsuzca ve potansiyel olarak tehlikelidir,” dedi.

Bakanlık, Romanya’daki NATO hava polisliği görevlerinin bir parçası olan iki Fin F-18 savaş uçağının saldırıyı izlemek üzere görevlendirildiğini de sözlerine ekledi.

Diğer parçaların aranmasına devam edildiği ve insansız hava araçlarının düşmüş olabileceği tüm yerlerin “yerleşim alanlarının dışında olduğu ve hiçbir altyapı unsurunun zarar görmediği” belirtildi.

Odesa bölge valisi Oleh Kiper, drone enkazının İzmail bölgesindeki özel bir eve isabet etmesi sonucu iki kişinin yaralandığını söyledi.

Jitomir bölge valisine göre ise, hava savunma sistemleri gece boyunca 10 hava hedefinin çoğunu vurdu, ancak drone enkazı 10 özel eve ve bir altyapı tesisine zarar verdi.

Kiev’in askeri yönetim başkanı Serhiy Popko, insansız hava araçlarının başkente farklı yönlerden saldırdığını, fakat hepsinin yaklaşırken imha edildiğini söyledi. Popko, Kiev’de herhangi bir hasar ya da can kaybı rapor edilmediğini söyledi.

Dün bazı sosyal medya hesapları, Rumen hava savunma sistemlerinin Rusya’ya air İHA’ları Gepard tipi kundağı motorlu hava savunma silahları tarafından Ukrayna hava sahasında düşürüldüğünü öne sürmüştü.

Rusya sık sık Ukrayna’nın Tuna Nehri üzerindeki yerleşim bölgesi İzmail’i hedef alıyor.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Ukrayna temerrütten kurtuldu, sıra vergi yükünün artırılmasında

Yayınlanma

Ukrayna hükümetinin temerrüde düşme riski ortadan kalıktı. Kiev’in borcunun yüzde 37’si ya da 8 milyar dolardan fazlası silinecek.

Ancak Oakland Enstitüsü’nde ekonomist olan Frederic Mousseau, Ukrayna’nın hala dünyanın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) en borçlu üçüncü ülkesi olduğunu anımsattı.

Mousseau, Berliner Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Kiev’in vergi artışları gibi halk için acı verici sonuçları olan ‘yapısal reformlar’ yapmaya devam etmek zorunda kalacağına dikkat çekti.

Kiev, alacaklılarla aylarca süren müzakerelerin ardından temerrüde düşmekten kurtulmayı başardı.

Ukrayna borçlarına yatırım yapan Amundi, Blackrock, Fidelity ve Pimco fonları, Ukrayna’ya 23,3 milyar dolarlık orijinal kredi tutarı üzerinden ‘yüzde 37 indirim’ yapmayı kabul etti.

Sonuç olarak alacaklılar 8,67 milyar dolar açıkta kaldı. Ukrayna Maliye Bakanı Sergey Marçenko da faiz oranının düşürülmesi ve vadenin uzatılması anlaşması sayesinde Kiev’in önümüzdeki üç yıl içinde 11,4 milyar dolar tasarruf edeceğini bildirdi.

Ancak devlet borçlarının iktisadi kalkınma üzerindeki etkisini inceleyen ekonomistler anlaşmanın ‘nispeten mütevazı’ olduğunu söyledi. Mousseau, anlaşmayı ‘kızgın bir kayanın üzerine düşen bir damlaya’ benzeterek “Bu anlaşmayla bile Ukrayna, IMF’ye en fazla borcu olan üçüncü ekonomi olmaya devam ediyor,” değerlendirmesini yaptı.

Mousseau, 143 milyar dolarlık toplam borçla karşılaştırıldığında 8,67 milyar doların ‘önemsiz’ olduğuna işaret etti.

Öte yandan Mousseau, “Ukrayna hükümeti anlaşma sayesinde iflastan kurtulmuş olsa da bu halk açısından önemsiz bir haber,” dedi.

Bu tür anlaşmalara her zaman ‘Ukraynalılar için çok maliyetli tedbirler içeren yapısal uyum’ taleplerinin eşlik ettiğini vurgulayan Mousseau, bariz tedbirler arasında halka yönelik doğalgaz ve elektrik sübvansiyonlarının azaltılmasını, emeklilik reformunu, tarım arazilerinin ve devlete ait işletmelerin özelleştirilmesini saydı.

Ekonomist, “Sanki önemli kamu mallarının ve sosyal güvenlik sistemlerinin kaybı yetmiyormuş gibi, bu kez bu listede halk için vergilerin artırılması da yer alacak,” ifadelerini kullandı.

Halk için bunun bir ‘felaket’ olduğuna işaret eden Mousseau, Kiev yönetiminin müzakerelerde hedefine ulaşamadığını, Kiev’in talep ettiği yüzde 60’lık indirim yerine alacaklıların yalnızca yüzde 37’de anlaştığını anımsattı.

Alacaklılar, Ukrayna’nın borcunu yapılandırmayı ‘ülke halkının yararına ülkenin gelecekte yeniden inşasına katkıda bulunabilmeyi’ bekledikleri için kabul ettiklerini iddia etmişti.

Ukrayna, alacaklılarıyla anlaşarak borçlarını erteledi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English