Bizi Takip Edin

RUSYA

Kremlin: Rusya Donanmasının Küba ziyaretinde endişelenecek bir durum yok

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Donanması gemilerinin Küba ziyaretinin olağan bir uygulama olduğunu ve endişelenecek bir durum olmadığını söyledi.

Peskov, Zvezda kanalına verdiği mülakatta ilgili soruya “Askeri tatbikatlar normal uygulamalar. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan askeri tatbikatlar da tüm devletler açısından, özellikle de Rusya Federasyonu gibi büyük bir deniz gücü açısından normal uygulamalar. Bu tür ziyaretler de yaygın, dolayısıyla bu durumda endişelenecek bir neden görmüyoruz. Bu konuda söyleyebileceklerim bu kadar,” yanıtını verdi.

Rus savaş gemilerinin gemilerinin Havana’ya varacağına dair ilk haber 6 Haziran’da basın yansıdı.

Küba Dışişleri Bakanlığı’na göre dört gemi 12-17 Haziran tarihleri arasında Havana limanında olacak. Söz konusu bilgi, Rusya Donanma Başkomutanı Amiral Aleksandr Moyseyev tarafından da teyit edildi.

12 Haziran’da kurtarma römorkörü Nikolay Çiker, Amiral Gorşkov fırkateyni, nükleer denizaltı Kazan ve petrol tankeri Akademik Pashin Havana limanına giriş yaptı. Araçların hiçbiri nükleer silah taşımıyor.

Tatbikat için Küba’ya yanaşan Rus gemileri ABD Donanmasını teyakkuza geçirdi

‘Ermenistan ile diyalogda ortaklık karakterinin hakim olmasını bekliyoruz’

Peskov, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın ülkesinin Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) çekilme kararı aldığı yönündeki açıklamasını da yorumladı.

Sözcü, “Ermeni tarafıyla temaslarımız devam ediyor ve bu diyalogda müttefiklk, ortaklık karakterinin hakim olmasını bekliyoruz,” değerlendirmesini yaptı.

Ermenistan, Belarus Büyükelçisini geri çağırdı

‘Hiç kimse Rusya’nın Kuzey Kore ile işbirliği yapma hakkına karşı çıkamaz’

Kremlin Sözcüsü, ayrıca Batılı siyasetçilerin Rusya’nın Kuzey Kore’ye roket ve nükleer mühendislik dahil hassas teknolojileri transfer etmeyi kabul edebileceği yönündeki açıklamalarını değerlendirerek Pyongyang’ın Moskova için dost bir ülke olduğunu ve ilişkilerin ‘yukarı yönlü gelişimini’ sürdüreceğini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kore’ye yapmayı planladığı ziyaretle ilgili soru üzerine Peskov, tarihi henüz kamuoyuyla paylaşamayacaklarını kaydetti.

Rusya’nın Kuzey Kore ile işbirliğini daha da geliştireceğini ve bu hakka kimsenin itiraz edemeyeceğini belirten Peskov, “Kuzey Kore ikili ilişkilerimizi geliştirdiğimiz bir ülke. Bunu yukarı doğru bir yörüngede yapmaya devam edeceğiz. İkili ilişkilerimizi geliştirme potansiyeli oldukça derin. Komşularımızla iyi ilişkiler geliştirme hakkımızın kimseyi endişelendirmemesi ve kimse tarafından sorgulanmaması gerektiğine inanıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Kuzey Kore yakınlaşırken Çin neden mesafesini koruyor?

‘Merkez Bankası, tüm piyasalarda istikrarı sağlayabilir’

ABD’nin Rusya karşıtı yeni yaptırımlarını ele alan Peskov, “Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalardan yola çıkalım. Merkez Bankası, tüm piyasalarda istikrarı sağlayabilecek bir mega düzenleyicidir ve bunu da yapmaktadır… Çıkarlarımıza en iyi şekilde hizmet edecek eylemleri gözetiyoruz,” yorumunu yaptı.

ABD’nin Moskova Borsası’na yönelik yaptırımları ne anlama geliyor?

‘Stoltenberg’in Ukrayna’ya silah sevkiyatının zorunlu kılınması çağrısı hiçbir şeyi değiştirmeyecek’

Aynı zamanda Peskov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ittifak ülkelerine yaptığı Ukrayna’ya zorunlu silah sevkiyatı çağrısının herhangi bir şeyi değiştirmeyeceğini söyledi.

Stoltenberg, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında teslimatların NATO ülkeleri için zorunlu hale getirilmesi halinde ‘daha güvenilir’ olacağını öne sürmüştü.

“Bu neredeyse hiçbir şeyi değiştirmeyecek. NATO üyesi ülkelerden gelen teçhizat halihazırda düzenli olarak Ukrayna’ya gidiyor,” diyen Peskov, bazı NATO ülkelerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine silah göndermek istemediklerini halihazırda açıkladıklarına dikkat çekti.

Macaristan Ukrayna’daki NATO misyonunda yer almayacak

RUSYA

Nabiullina’dan yılbaşı sürprizi: Rusya Merkez Bankası faiz artışına gitmedi

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, piyasa beklentilerini boşa çıkararak baz faiz oranını yüzde 21’de sabit tuttu. Bu karar, yatırımcıları şaşırtırken faiz artırımı döngüsünün sonlanmış olabileceği yorumlarına yol açtı.

Rusya Merkez Bankası, sürpriz bir kararla baz faiz oranını yüzde 21 seviyesinde sabit tuttu. Bu, piyasalar için büyük bir şok oldu; zira birçok analist, faiz oranının yüzde 23’e hatta yüzde 25’e çıkarılmasını bekliyordu.

Merkez Bankası, ekim ayında oranı yüzde 21’e yükseltirken, daha fazla artışın değerlendirilebileceği yönünde sinyaller vermişti. Ancak bu kez, beklentilerin aksine bir adım attı.

Merkez Bankası kararını, mevcut para politikasının etkilerini göstermeye başlamasıyla gerekçelendirdi. Banka, yıl içinde oranı yüzde 16’dan yüzde 21’e çıkarmış ve borç verme faaliyetinin yavaşladığını gözlemlemişti.

Fakat uzmanlara göre, bu kararda ekonomik baskılar da etkili olmuş olabilir. Rostec Başkanı Sergey Çemyozov, Severstal’ın sahibi Aleksey Mordaşov ve diğer sermayedarlar, faiz oranının yüksekliğinden duydukları rahatsızlığı açıkça dile getirmişlerdi. Bloomberg‘e göre, Başbakan Mihail Mişustin dahil bazı isimler, doğrudan Vladimir Putin’e şikâyette bulunmuştu.

Rusya’da faiz oranı tarihi seviyeye çıkabilir: Yüzde 25 gündemde

Putin, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, Nabiullina’nın faiz oranı kararıyla ilgili kendisine önceden bilgi vermediğini ve kararın dengeli olacağını düşündüğünü ifade etti. Bu kararın ardından yatırım bankeri Yevgeniy Kogan, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Bu beklenmedik bir durumdu… Kimse böyle bir hamle beklemiyordu. Biz oranların artacağını ve yüzde 24’e kadar çıkacağını tahmin ediyorduk,” diyerek durumu değerlendirdi.

Merkez Bankası, enflasyonist baskıların azalmadığını kabul ediyor. Ekim-kasım döneminde yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 10,9’a yükselerek, iç talebin güçlü olduğunu ortaya koydu. 16 Aralık itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9,5 seviyesindeydi. Fakat faiz oranlarının artırılmamasının nedenlerinden biri, borç verme faaliyetlerinin düzenleyicinin beklediğinden daha fazla yavaşlaması oldu.

Merkez Bankası, bu durumu “para politikasının sıkılığı, fiyat artışlarının ve yüksek iç talebin etkilerine rağmen enflasyonu düşürme sürecini destekliyor” şeklinde açıkladı. Fakat banka, enflasyonun “bir süre daha” yüksek kalabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kredi ve mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın baz faiz oranından daha hızlı artış gösterdi. Bunun nedenleri arasında riskli borçlulara yönelik kısıtlamalar ve kriz döneminde bankalara tanınan bazı ayrıcalıkların kaldırılması bulunuyor.

Kasım ayında bireysel kredilerde büyüme durdu, kurumsal kredilerde ise önemli bir yavaşlama görüldü. Nabiullina, bu yavaşlamanın enflasyon üzerindeki etkisinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceğini ifade etti.

Rusya Merkez Bankası’ndan rubledeki dalgalanmalara faizle müdahale

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kirillov suikastından sonra FSB’de üst düzey istifa

Yayınlanma

FSB Askeri Karşı İstihbarat Başkanı Nikolay Yuriyev, Korgeneral İgor Kirillov’un Moskova’daki patlamada hayatını kaybetmesinin ardından istifa etti.

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Askeri Karşı İstihbarat Dairesi Başkanı Nikolay Yuriyev, görevinden ayrıldı.

RBK gazetesinin haberine göre, Yuriyev’in istifası, kısa süre önce Moskova’da bir patlamada hayatını kaybeden Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma birliklerinin komutanı Korgeneral İgor Kirillov’un ölümüyle bağlantılı görünse de kaynaklar bu iddiayı yalanladı.

Kaynaklardan biri, Yuriyev’in istifasının emeklilik gerekçesiyle planlandığını ve bu karara ilişkin resmi kararnameye 16 Aralık’ta, Kirillov’un ölümünden bir gün önce imza atıldığını belirtti.

Aynı kaynak, Yuriyev’in görevden ayrılmasının yaz aylarında kararlaştırıldığını, yardımcılarının ise görevlerine devam ettiğini ifade etti.

Daire başkanının görevleri, geçici olarak yardımcılarından birine devredilirken, yeni bir başkanın henüz belirlenmediği vurgulandı.

Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov, 17 Aralık sabahı Moskova’da Ryazanskiy Prospekt’te meydana gelen bir patlamada yaşamlarını yitirdi. BBC ve The Wall Street Journal tarafından aktarılan bilgilere göre, patlama Ukrayna Güvenlik Teşkilatının (SBU) düzenlediği özel bir operasyonun parçasıydı.

Rusya Soruşturma Komitesi, olayı terör saldırısı ve cinayet olarak değerlendirerek soruşturma başlattı.

Olayın şüphelisinin Özbekistan vatandaşı olduğu ve kısa süre içinde gözaltına alındığı açıklandı.

Rus General İgor Kirillov’un ölümü

Okumaya Devam Et

RUSYA

G7, Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatı sıkılaştırmayı planlıyor

Yayınlanma

G7 ülkeleri, Rusya’ya yönelik petrol yaptırımlarını sıkılaştırmayı değerlendiriyor. Bloomberg‘in konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus menşeli petrolün varil başına 60 dolar olan mevcut tavan fiyatının 40 dolara indirilmesi gündemde.

Bu adım, Rusya’nın enerji gelirlerini azaltmayı ve Ukrayna’daki savaşını finanse etme kapasitesini sınırlamayı hedefliyor.

Mevcut tavan fiyat uygulaması, varil başına 60 doların üzerindeki Rus petrolüne Batı sigortası sağlamıyor. Bu sınırı aşarak ticaret yapan şirketler ise ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski taşıyor.

Tavan fiyatın 40 dolara düşürülmesi, Brent petrolünün mevcut fiyatının yüzde 45 altında ve Rusya’nın Ural petrolünün Karadeniz ve Baltık Denizi limanlarında satıldığı fiyatın üçte bir oranında daha düşük olacak.

G7 ülkeleri, tavan fiyat uygulamasını Aralık 2022’de yürürlüğe koymuştu. Ancak, bu uygulamanın Rusya’nın petrol gelirlerini ne ölçüde etkilediği konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) uzmanlarına göre, mevcut tavan fiyat, Rus petrol ihracatının sadece yüzde 20’sini kapsıyor. Petrolün yüzde 80’i ise yaklaşık 800 gemiden oluşan “gölge filo” tarafından taşınıyor. Bu durum, yaptırımların etkinliğini azaltıyor.

Daha sert yaptırımlar arasında denetimlerin artırılması da bulunuyor. Estonya Başbakanı Kristen Michal, sigortasız tankerlerin alıkonulması gibi önlemlerin düşünüldüğünü belirtti.

Brookings Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Robin Brooks ise petrol fiyat tavanındaki radikal bir düşüşün Rusya’yı mali krize sürükleyebileceğini ifade etti. CREA uzmanları, 60 dolarlık tavan fiyatın 2024’ün başından bu yana Rusya ekonomisini 4 milyar avrodan mahrum bıraktığını ve 30 dolara düşürülmesinin aylık 2,4 milyar avro kayba yol açacağını hesaplıyor.

ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine ‘İran tarzı’ yaptırımlar planlıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English