Bizi Takip Edin

RUSYA

Londra’nın Ukrayna’da nükleer riski artıran mühimmat adımı

Yayınlanma

İngiltere Ukrayna’ya vereceği askeri destek kapsamında Kiev yönetimine seyreltilmiş uranyum mühimmatı da göndereceğini duyurdu. Mühimmatın Challenger 2 tanklarıyla birlikte Ukrayna’ya temin edileceği belirtildi. Rusya lideri Vladimir Putin, “Bunun karşılığı olur” dedi. Almanya Federal Meclis Üyesi Sahra Wagenknecht, İngiltere’nin bu adımını “suç” olarak tanımladı ve hükümeti bu konuyla ilgili açıklama yapmaya davet etti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise nükleer çarpışmaya uzanan “basamak sayısının azaldığını” kaydetti.

Ukrayna’da Batı ile Rusya arasındaki nükleer gerilimi tırmandıracak yeni bir adım Londra’dan geldi. Birleşik Krallık yönetimi Ukrayna’ya göndereceği silah yardım paketinde “seyreltilmiş uranyum mühimmatı” olacağını duyurdu.

İngiltere, tank muhaberelerinde zırh delici özelliği olan seyreltişmiş uranyum mühimmatını 28 Challenger 2 ana muharebe tankıyla beraber gönderecek.

Seyreltilmiş uranyum mühimmatı isabet ettiği tank veya bina içindeki kişileri zehirleyebilme özelliğine sahip. Bu mühimmatlar en kalın tank zırhlarını bile delebiliyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı bu türdeki mühimmatları, “kimyasal ve radyolojik olarak zehirli ağır metal” olarak sınıflandırıyor.

İngiltere’nin bu hamlesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yanıt verdi. Putin, “İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı’nın Ukrayna’ya yalnızca tank tedariki değil zayıflatılmış uranyum içeren zırh delici mermileri göndereceklerini söylediğini öğrendik. Öyle görünüyor ki Batı gerçekten de ‘son Ukraynalıya kadar’ savaşmaya karar verdi. Artık sadece sözlerle değil eylemleriyle bu kararı verdiler. Ancak belirtmek isterim ki, tüm bunlar olursa Kolektif Batı’nın nükleer bileşenli silahlar kullandığını varsayarak Rusya’da buna göre tepki vermek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

Rus liderin bu açıklamalarını reddeden İngiliz Savunma Bakanlığı ise Putin’in sözlerinin atacakları adımın “nükleer silahlarla ve nükleer yeteneklerle ilgisi olmadığını” ileri sürdü. Bakanlık, Ukrayna’ya gönderecekleri mühimmatı nükleer “bileşene sahip silahlar” olarak tanımlayan Moskova’nın dezenformasyon yaptığını öne sürdü.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İngiltere’nin bu adımını Batı ile Rusya arasındaki “nükleer çarpışmaya” ilişkin basamakları azalttığı şeklinde yorumladı. Gazetecilerin Londra’nın Ukrayna’ya seyreltişmiş  uranyum mühimmatı verme kararının dünyayı nükleer savaşa yaklaştırdığı anlamına gelip gelmediği sorusuna yanıt veren Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu “Bir adım daha atıldı ve gittikçe daha az basamak kaldı” şeklinde konuştu.

İngiltere’nin ses getiren adımına Almanya’dan da tepki geldi. Almanya Federal Meclis Üyesi Sahra Wagenknecht, İngiltere’nin seyreltişmiş uranyum mühimmatı verme kararını “suç” olarak tanımladı. Bu mühimmatların kullanımının çevreyi zehirlediğini, sivillerde ve askerlerde kansere neden olduğunu belirtti. Alman politikacı, alman devletini bu konuda açıklama yapmaya davet etti.

Anti nükleer bir örgüt olan Nükleer Silahsızlanma Kampanyası, İngiltere’nin bu tipte bir cephaneyi gönderme yönündeki kararını kınadı. Örgüt, bu mühimmatların çatışmalarda yaşananlara ek olarak “çevre ve sağlık felaketine” neden olabileceğini kaydetti.

Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Genel Sekreteri Kate Hudson, İngiliz hükümetine bu silahların kullanımı sonucu ortaya çıkacak “sağlık ve çevresel etkilere ilişkin uzun vadeli çalışmaları finanse etmeye” çağırdı.

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, dijital rubleye yönelik pilot projeyi 1 Eylül’den itibaren genişletecek

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, kurumun dijital rubleyi kullanmak isteyen vatandaşlardan ve işletmelerden çok sayıda başvuru ve talep aldığını, bu nedenle dijital rublenin test lansmanını 1 Eylül’den genişleteceğini duyurdu.

RBK gazetesinin aktardığına göre Skorobogatova, Rusya Merkez Bankası’nın düzenlediği Finans Kongresinde yaptığı açıklamada “Hatırlatmama izin verin, şu anda 12 banka var, 19’u bağlantı aşamasında. Pilot uygulamaya katılacak gerçek ve tüzel kişilerin sayısını kayda değer ölçüde, onlarca kat artırmak istiyoruz,” dedi.

Pilot uygulama sonbaharda 9 bin gerçek ve 1200 tüzel kişiyi kapsayacak şekilde genişletilecek. Skorobogatova, dijital rublenin bu yılın ikinci yarısında ve 2025 yılı boyunca çok aktif bir şekilde gelişeceği görüşünde.

Bunun yanı sıra yetkili, Merkez Bankası’nın bazı ülkelerle dijital ruble kullanarak yerleşim yerlerini test etme olasılığını da değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.

Hangi ülkelerin söz konusu olduğuna dair detay vermeyen Skorobogatova, bu planların ne zaman hayata geçirileceğini söylemek için henüz çok erken olduğuna işaret etti.

Dijital ruble ile ilgili yasa tasarısı Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’ya 2022 yılında sunuldu.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, yasayı Temmuz 2023’te imzaladı. Geçen yılın ekim ayında da Merkez Bankası, yabancı bankalara 2025’ten itibaren dijital rubleye erişim izni vermeyi teklif etti.

Söz konusu plan, sınır ötesi alıcıların SWIFT’i atlatmasına olanak sağlayacak. Geçen yılın ağustos ayından bu yana 13 Rus bankası dijital ruble ile test işlemleri gerçekleştiriyor.

Merkez Bankası, 2025 yılına kadar bankaların dijital rubleye bağlanmasını zorunlu kılmayı planlamıyor.

Sergey Glazyev ile mülakat: Devasa sermaye kaçışı devam ediyor

 

 

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milyarder Deripaska: Rusya, 12 yıl içinde rüya gibi bir ekonomi inşa edecek

Yayınlanma

Milyarder Oleg Deripaska, Rusya Merkez Bankası’nın Finans Kongresi’nde yaptığı konuşmada ülkenin 12 yıl içinde yeniden ‘rüya gibi bir ekonomi’ inşa edebileceğine inandığını söyledi.

RİA Novosti‘nin aktardığına göre Deripaska, “Hepimiz 2005, 2006, 2007’de rüya gibi bir ekonominin nasıl olabileceğini gördük. Evet, zor olacak, evet, adaptasyon ve tabiri caizse diğer tüm iyileşmelerden sonra bu zorlu yol 12 yıl sürecek,” ifadesini kullandı.

Deripaska, ekonominin kozları olarak en az dört kat büyüyebilecek borç ve tahvil piyasasının yanı sıra özelleştirmeyi gösterdi.

Ayrıca Deripaska, şu anda şirketlerin yüzde 75’inin devlete ait olması nedeniyle, ikincisi için yeterli kaynak olduğunu dile getirdi.

Öte yandan Rus milyarder, kongre öncesinde Telegram kanalında Merkez Bankası’nın ‘aslında rekabetçi bir piyasa ekonomisinin restorasyonu ve girişimcilerin suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili pek çok şeyin hala geçerli olduğu ilginç belgelere rastladığını’ belirtti.

Söz konusu belgelerden biri, German Gref’in İktisadi Kalkınma Bakanlığı kurulunda konuşmasının tezleriydi. Sberbank’ın şu anki başkanı olan Gref, 2000-2007 yılları arasında İktisadi Kalkınma Bakanı olarak görev yapmıştı. İkinci belge, Maliye Bakanlığı ve İktisadi Kalkınma Bakanlığı kurullarının Mart 2004’te yayımlanan ortak genişletilmiş toplantı tutanağıydı.

Deripaska geçtiğimiz eylül ayında RBK gazetesine verdiği mülakatta 2008-2009 küresel mali krizinden sonra devletin ekonomiyi düzenlemedeki rolünü güçlendirmenin ‘son derece hatalı bir seçim’ olduğunu iddia etmişti.

Deripaska, “‘Kamunun’ olan hiçbir şey rekabetçi bir ürün, mal, hizmet üretemez. Finans sektörümüze bakın. Bugünkü oranları 2005-2007 yıllarındaki oranlarla karşılaştırın. Mevcut şartların neredeyse tamamı esarettir, alternatifiniz yoktur. Belli nedenlerden dolayı gelişmiş borç piyasalarına erişimimizi kaybettik. Bizimki şu ilkeye göre gelişiyor; daha az al ve daha çok öde. Devlet şirketleri tarafından satılan hizmetlere, ürünlere bakın. Hiç orada rekabetçi olmak için fiyatların düştüğünü gördünüz mü?” demişti.

Özelleştirme, millileştirme, planlama / 1- Özelleştirme Cephesi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın gayri safi yurt içi hasılası mayısta yüzde 4,5 oranında arttı

Yayınlanma

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın Mevcut Durum Değerlendirmesine göre, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) mayıs ayında yıllık bazda yüzde 4,5 oranında büyüdü.

Nisan ayında büyüme oranı yüzde 4,4 olarak gerçekleşmişti. Bakanlık, mevsimsel faktörler hariç tutulduğunda, nisan ayındaki yüzde 0,3’ün ardından baharın son ayında ekonomik büyüme oranının yüzde 1,9 olduğunu bildirdi. Ocak-Mayıs 2024 döneminde GSYİH büyümesi yıllık bazda yüzde 5’e ulaştı.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre mayıs ayında sanayi üretimi, geçen yılın mayıs ayındaki yüksek baz etkisinin yoğunlaşmasına rağmen, nisan ayındaki yüzde 3,9’un ardından yıllık bazda yüzde 5,3’e yükseldi.

Sonuç olarak, oran iki yıl önceki seviyesine daha güçlü bir şekilde yükseldi; bir ay önceki yüzde 9’dan sonra yüzde 12,1’e yükseldi. Genel olarak, 2024 yılının ilk beş ayında sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 5,2 oranında büyüdü.

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı Makroekonomik Analiz ve Tahmin Departmanı Direktörü Lev Denisov, gazeteye verdiği demeçte ülke ekonomisinin güçlü büyüme göstermeye devam ettiğini vurguladı.

Denisov, “Ocak-Mayıs 2024 döneminde Rusya’da bilgisayar, elektronik ve optik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 40 oranında arttı. Bu durum büyük ölçüde teknolojik egemenliğin sağlanması ve ithal ikamesi alanında çalışan işletmelerin desteklenmesine yönelik hükümet tedbirlerinin sonucu,” değerlendirmesini yaptı.

Hafta başında Dünya Bankası’nın yayınladığı yıllık rapora göre Rusya, 10 yıl aradan sonra vatandaşlarının yüksek gelirli olduğu ülkeler listesine geri döndü.

Geçen yılın sonunda Rusya’nın kişi başına düşen gayri safi milli geliri (GSMG; GSYİH artı vatandaşların yurt dışından aldığı gelir eksi yabancıların ihraç ettiği gelir olarak hesaplanır) 14 bin 250 dolardı.

Dünya Bankası, Rusya’nın konumunun yükselmesini savunma sanayisinin hızlandırılmış gelişiminin yanı sıra ticaret (yüzde 6,8), finans sektörü (yüzde 8,7) ve inşaat (yüzde 6,6) sektörlerindeki büyümeyle açıklamıştı.

Dünya Bankası, Rusya’yı ‘yüksek gelirli ülkeler’ listesine dahil etti

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English