Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, 12-15 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği Çin ziyareti için yola çıktı.
Mart ayında gerçekleştireceği ziyaretini sağlık sorunları sebebiyle ertelemek zorunda kalan Lula’nın, salı günü Şanghay’a gideceği, ardından cuma günü Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile görüşmek üzere Pekin’e geçeceği bildirildi.
Ziyaretin ana odak noktası ticaret olsa da, Ukrayna’daki savaş da dahil olmak üzere çeşitli gündemlerin ele alınması bekleniyor.
Brezilyalı yetkililer, ziyaretin ana amacının, ülkenin en büyük ticaret ortağı olan ve özellikle soya fasulyesi ve demir cevherinin ana müşterisi olan Çin’le ticari ilişkileri çeşitlendirmek olduğunu söylediler.
Ziyarette, Lula’ya, 90’ı tarım sektöründen olmak üzere 240 iş temsilcisinin yanı sıra tüm bakanlıklardan temsilcilerin ve 27 senatör ve kongre üyesinin ve ayrıca Brezilya Senatosu başkanı Rodrigo Pacheco’nun da aralarında bulunduğu 12 yasama üyesinin eşlik edeceği duyuruldu.
Ziyaret sırasında sağlık, tarım, eğitim, finans, sanayi, bilim ve teknoloji gibi alanları kapsayan 20’den fazla anlaşmanın imzalanması bekleniyor.
İki ülkenin bu ziyarette, Kuşak ve Yol inisiyatifi kapsamında, altyapı, uyduların inşası, yapay zeka, 5G ağının konuşlandırılması, turizm ve diğer alanlarda işbirliğini daha da genişletme planlarını da ele alacağı kaydedildi.
Lula, üst düzey siyasetçilerle yapacağı görüşmelerin yanı sıra iş dünyası liderleriyle bir araya gelecek ve Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ekonomik bloğu tarafından kurulan Yeni Kalkınma Bankası’nın Şanghay’daki genel merkezini ziyaret edecek.
Brezilya’nın Ukrayna’da barış önerisi
Xi ve Lula’nın, Çin liderinin geçen ay Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna’daki savaşı da görüşmesi bekleniyor.
Lula Salı günü Brasil 247 haber portalına Brezilya’nın “savaşı bitirmek için olağanüstü bir katkı sağlayabileceğini” söyleyerek arabulucu olarak hizmet etme isteğini yineledi.
Bu arada, Brezilya’ya dönmeden önce, başkanlık heyetinin önümüzdeki cumartesi resmi bir ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’ye ineceği kaydedildi.
En büyük ticaret ortağı
Ziyaret, Lula’nın 2004 ve 2009’daki gezilerinin ardından Çin’e yaptığı üçüncü resmi ziyaret olacak.
Brezilya’dan Çin’e son ziyaret ise, ekonomik sorunların damgasını vurduğu ve tarım ve altyapıya ilişkin anlaşmaların görüşüldüğü bir gündemle, eski Başkan Jair Bolsonaro tarafından Ekim 2019’da yapılmıştı.
Çin, 14 yıldır Brezilya’nın en önemli ticaret ortağı. 2022’de iki yönlü ticaret yüzde 8,1 artarak 171,5 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı.
Çin Ticaret Bakanlığı’na göre Brezilya, Çin’in en büyük soya fasulyesi, tavuk ve şeker tedarikçisi. Diğer önemli tarımsal ihracatlar arasında mısır ve sığır eti yer alır.
Güney Amerika’nın en büyük ekonomisi, 2021’de Çin’in toplam doğrudan yabancı yatırımının yüzde 13,6’sını çekti. Ayrıca, ülkenin elektrik şebekesini inşa etme ve petrol çıkarma projeleri için Çin’in yatırım yapması hedefleniyor.
29 Mart’ta iki ülke, ABD dolarını aracı olarak kullanmayı bırakarak aralarındaki ticaretin kendi para birimleri üzerinden yapılması için bir anlaşma imzaladı.
1993 yılında, her iki ülke de stratejik bir ortaklık kurdu ve bu işbirliği 2012’de ‘kapsamlı stratejik ortaklığa’ yükseltildi. Brezilya ve Çin, 2024’te diplomatik ilişkilerinin 50. yılını kutlayacak.