Rusya
Mihail Hazin: Ukrayna ile müzakereler başlamadan bitebilir

Rus iktisatçı ve siyaset bilimci Mihail Hazin, Kiev ile müzakerelerin sonuçsuz kalacağını, Putin ve Trump’ın direneceğini belirtti. Hazin, AB’nin bu iki lideri zayıflatma çabalarının boşa çıkacağını ve dünyanın büyük bir mali çöküşe doğru gittiğini, bu durumun en çok AB ve Çin’i etkileyeceğini öne sürdü.
Rus iktisatçı ve siyaset bilimci Mihail Hazin, Telegram kanalından yaptığı yorumda, Kiev ile müzakerelerin başlama ihtimalinin düşük olduğunu ve başlasa bile hızla sonuçsuz kalacağını belirtti.
Hazin ayrıca, Avrupa Birliği’nin (AB) hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hem de ABD Başkanı Donald Trump’ı “kırma” çabalarının başarısız olacağını ve küresel bir mali çöküşün eşiğinde olunduğunu öne sürdü.
Hazin, Kiev ile olası müzakerelere şüpheyle yaklaştığını ifade ederek, “Benim derin kanaatim, Kiev ile müzakerelerin Türkiye’de başlamayacağı, başlasa bile çok çabuk sona ereceği yönünde. Basit bir nedenle, zira müzakere sürecinde yetkileri gösteren birkaç karşılıklı eylem önerilecektir. Arkadaşlar, eğer Kiev ile müzakere ediyorsak, Kiev’in vaat ettiklerinden sorumlu olması gerekir. Karşılıklı olarak şunu yapalım. Sonra biz yaparız, onlar yapmaz. İşte konu kapandı,” dedi.
Hazin’e göre bu durum, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin arkasındakilerin ültimatom verirken kendi eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmeye niyetli olmadıklarını gösteriyor.
Ekonomik zorlukların arttığı bir ortamda AB’deki siyasi aktörleri “palyaçolar” olarak nitelendiren Hazin, bu kişilerin olumsuz eğilimlerin kendilerini tehdit etmediğine inandıklarını belirtti.
Hazin, “Bu nedenle şu iki planlarını uygulamaya devam edecekler: Birincisi Trump’ı dize getirmek, ikincisi Putin’i dize getirmek,” ifadelerini kullandı.
Putin’in dize getirilemeyeceğinin artık anlaşıldığını vurgulayan Hazin, “Barış partisinin ‘Putin her şeyi sattı. Şimdi Şi gelecek, Putin teslim olacak. Şimdi Modi gelecek, Putin teslim olacak. Şimdi biraz daha, ve Putin yine teslim olacak’ şeklindeki tüm feryatlarına rağmen, medya ne yazarsa yazsın teslim olmayacak. Olmayacak. Durumun değiştiğini kabul edin,” diye konuştu.
Trump’ın da farklı bir nedenle teslim olamayacağını belirten Hazin, “Zira onun muhafazakâr yandaşları krizin boyutunu zaten anladılar ve mali sistemin çöküşü koşullarında ABD’nin ve ekonominin doğrudan yönetimine hazırlanıyorlar,” dedi.
Hazin, bu oyunları oynayan Avrupalı “palyaçoların” ise buna hazırlanmadıklarını, prensipte buna yetenekli olmadıklarını ve ne olup bittiğini anlayamadıklarını savundu.
Hazin, her şey gerçekleştiğinde AB ile birlikte dağılacaklarından şüphelendiğini ve İngiltere’nin de sorunlar yaşamaya başladığını da ekledi.
Hazin, Moore-Burns (MI6 Direktörü Richard Moore ve eski CIA Direktörü William Burns) memorandumuna atıfta bulunarak, “Burns ortadan kayboldu ve artık yok. Moore ise bildiğim kadarıyla eylülde istifa ediyor. Bu, tüm bu hattın, kaos partisinin geleceği sadece eylüle kadar gördüğü anlamına geliyor. Tutunabilecekleri tek şans, Türkiye ile İsrail arasında Orta Doğu’da savaş çıkarmak. Bakalım, burada hâlâ çeşitli seçenekler mümkün,” değerlendirmesinde bulundu.
Şu anda son derece karmaşık manevraların yapıldığını belirten Hazin, “Bunlar, 9 Mayıs’ta Kızıl Meydan’daki geçit töreninde statüleri gereği bulunması gereken ancak bulunmayan bazı figürlerden bizde görüldü. Batı’da ise bu manevraların görüldüğü pek çok farklı seçenek var. Ancak tüm bu manevralar ana olayın —mali çöküşün— arifesinde yapılıyor. Ve birileri bu çöküşün boyutunu şimdiden anlıyor, bazıları ise henüz anlamıyor. Kendilerini gerçek siyasi aktörler olarak gören bazıları ise ne hakkında konuşulduğunu hiç anlamıyor,” dedi.
Hazin, tüm bunlara oyun olarak bakılması gerektiğini ancak kilit olayların biraz daha sonra gerçekleşeceğinin tam olarak anlaşılması gerektiğini vurguladı.
Hazin, “Ve kilit tezi bir kez daha tekrarlıyorum: Bu çöküş ne kadar çabuk gerçekleşirse, Avrupa Birliği ve Çin için o kadar kötü, ABD için o kadar iyi olacak. Ama bunu anlayacaklar mı, bunu söylemekte zorlanıyorum,” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Rusya
Rusya, Alman büyükelçiyi dışişleri bakanlığına çağırdı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın Rus gazetecilere yönelik eylemlerine karşılık olarak Moskova’daki Alman Büyükelçisi Alexander Lambsdorff’u bakanlığa çağırdı. Bakanlık, Berlin’in basın özgürlüğü konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirterek misilleme önlemleri alınacağını duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın ülkedeki Rus gazetecilere yönelik eylemlerine karşılık olarak Almanya’nın Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff’u bakanlığa çağırdığını duyurdu.
Bakanlık kaynaklarına dayandırılan haberlere göre, görüşmede Büyükelçi Lambsdorff’a Berlin’in tutumuna karşı alınacak misilleme önlemleri bildirilecek.
Rus haber ajansı RIA Novosti‘nin bakanlık temsilcisine dayandırdığı haberinde, “Dışişleri Bakanlığı, Lambsdorff’a Almanya Federal Cumhuriyeti’ndeki Rus gazetecilere yönelik zulme karşı alınacak misilleme önlemlerini açıklayacak,” ifadeleri kullanıldı.
Zaharova: Çağrılarımız görmezden geliniyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 26 Haziran’da yaptığı bir açıklamada, Berlin’in Rus gazetecilere yönelik eylemlerine yanıt olarak Alman büyükelçinin bakanlığa çağrılacağını halihazırda belirtmişti.
Zaharova, Moskova’nın basın mensuplarına yönelik keyfi uygulamaların durdurulması ve basın özgürlüğünün korunması ile görüş çoğulculuğunun sağlanması konusundaki yükümlülüklere uyulması yönündeki çağrılarının Alman tarafınca ısrarla görmezden gelindiğini vurguladı.
Sözcü, 19 Haziran’da yaptığı bir başka açıklamada ise Rusya’nın, Rossiya Segodnya medya grubunun Berlin temsilciliği başkanı Sergey Feoktistov’a yönelik baskılar nedeniyle misilleme önlemleri almayı planladığı konusunda uyarıda bulunmuştu.
Zaharova, Moskova’nın benzer adımlar atma olasılığına karşı başkentteki Alman gazetecilerin durumunu değerlendirdiğini de sözlerine eklemişti. Zaharova’ya göre Almanya, Rus basın mensuplarını bilinçli olarak enformasyon alanının dışına itiyor.
Temsilcinin ülkeyi terk etmesi engellendi
Olayların merkezindeki isim olan Rossiya Segodnya temsilcisi Sergey Feoktistov, 6 Haziran’da yaptığı açıklamada, 19 Ağustos’a kadar Almanya’yı terk etmesi istenmesine rağmen Berlin havalimanında uçağa binmesinin engellendiğini bildirmişti.
Feoktistov ayrıca, Alman polis memurlarının Berlin’deki ailesinin evine gelerek eşinin ve yedi yaşındaki kızının pasaportlarına el koyduğunu da anlatmıştı.
Rusya, Almanya ile 1996 tarihli askeri anlaşmayı sonlandırma kararı aldı
Rusya
Rusya’ya komşu ülkeler giden malların kontrolünü sertleştirdi

Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Ermenistan, yaptırım kapsamındaki ürünlerin Rusya’ya tedarikine yönelik gümrük kontrollerini önemli ölçüde sıkılaştırdı. Bu durum, özellikle elektronik ve otomotiv parçaları gibi ürünlerin teslimat sürelerinde ciddi gecikmelere yol açarken, Rus şirketleri alternatif güzergahlar aramaya başladı.
Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Ermenistan, yaptırım uygulanan ürünlerin Rusya’ya sevkiyatına yönelik gümrük denetimlerini önemli ölçüde sıkılaştırdı.
Izvestiya gazetesine konuşan Rus iş dünyası temsilcileri, bu durumun teslimat sürelerinde ciddi artışlara neden olduğunu belirtirken, şu anda sadece Belarus üzerinden yapılan sevkiyatlarda gecikme yaşanmadığını bildirdi.
Anderida Financial Group’un kurucusu Aleksey Tarapovskiy, özellikle Kazakistan üzerinden yapılan teslimat sürelerinin ciddi şekilde uzadığına dikkat çekti.
Tarapovskiy, daha önce 10 ila 30 gün arasında süren teslimatların artık bir buçuk ayı bulduğunu ifade etti.
Elektronik ve çift kullanımlı ürünler mercek altında
Gecikmelerin öncelikli olarak elektronik tedarikini etkilediği, ancak otomotiv parçaları ve bileşenleri de dahil olmak üzere diğer ürün kategorilerini de seçici olarak kapsadığı belirtildi.
Alyans Traks şirketinin sahibi Aleksey İvanov, bu durumu doğrularken, Novasmart Ticari Direktörü Olga Şoall, sıkılaştırılmış kontrolün çift kullanımlı ürünleri de kapsadığını ekledi.
İmpaya Rus Ticari Direktörü Aleksey Razumovskiy, “Şu anda teknolojik ürünlere özel bir önem veriliyor. Sunucu ve bilişim altyapısı açığı koşullarında bu tür ürünler hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilir. Bu yüzden özellikle takip ediliyorlar. Ancak Gucci veya Louis Vuitton çantaları gibi markalı ürünler eskisi gibi geçmeye devam ediyor,” dedi.
Fiyatlar artacak, alternatif güzergahlar aranıyor
“Dost” ülkelerin gümrüklerinde yaşanan gecikmelerin, özellikle elektronik ve otomotiv bileşenleri segmentlerinde geçici kıtlıklara yol açabileceği öngörülüyor.
İvanov’a göre bu durum, tüketiciler için yaklaşık yüzde 10’luk bir fiyat artışına neden olacak. PEK şirketinin ortak sahibi ve direktör yardımcısı Vadim Filatov ise nakliyecilerin sınırdaki beklemeler nedeniyle günde 20 bin rubleye kadar kayıp yaşadığını belirtti.
Filatov, bu yılın ilk beş ayında lojistik maliyetlerinin yıllık bazda yüzde 25 arttığını da sözlerine ekledi.
Rus iş dünyası, bu gelişmeler üzerine alternatif tedarik kanallarını değerlendirmeye başladı. Ancak uzmanlar, tüm bu kanalların yeni lojistik ve yasal maliyetler içerdiğini vurguluyor.
Potansiyel transit merkezleri olarak Özbekistan ve Türkmenistan öne çıkarken, G.V. Plehanov Rusya Ekonomi Üniversitesi’nden Doçent Anastasiya Prikladova, gerekirse Moğolistan üzerinden de mal tedarikinin mümkün olabileceğini belirtti.
Batı baskısı ve gri ithalatla mücadele
Olga Şoall, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri tarafından gümrük kontrolünün sıkılaştırılmasının, Batı yaptırımlarının baskısı, 2024’te ortalama yüzde 30 artan transit akışları ve gri ithalat yöntemleriyle mücadele gibi faktörlerden kaynaklandığını kaydetti.
Prikladova, “dost” ülkeler üzerinden transit geçişle ilgili benzer sorunların 2022’de de yaşandığını ancak hızla çözüldüğünü hatırlattı.
Prikladova, bu kez de durumun benzer bir senaryoyla istikrara kavuşacağına dair umudunu dile getirdi.
Rusya
Rusya Maliye Bakanı: Ekonomide durgunluk değil, soğuma yaşanıyor

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülke ekonomisinde bir durgunluk olmadığını, bunun yerine ‘planlı bir soğuma’ yaşandığını belirtti. Siluanov, Rusya’nın G20 ülkeleri arasında en iyi borç ve bütçe açığı göstergelerinden bazılarına sahip olduğunu ve ekonomik büyümenin birçok ülkeyi aştığını vurguladı.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülke ekonomisinde bir durgunluk olmadığını, mevcut durumun “planlı bir soğuma” olduğunu açıkladı.
Siluanov, Rusya’nın ekonomik büyüme hızının son iki yılda birçok ülkeyi geride bıraktığını da sözlerine ekledi.
RT sunucusu Rick Sanchez’e verdiği röportajda konuşan Siluanov, Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) oranla yüzde 15’lik borç seviyesiyle G20 ülkeleri arasında en iyi göstergelerden birine sahip olduğunu belirtti.
Bakan, geçen yılki bütçe açığının GSYİH’nin yüzde 1,7’si ile en düşük seviyelerden biri olduğunu ifade ederek, “Sorumlu maliye politikası işliyor,” dedi.
Bakan Siluanov, Rusya ekonomisinin büyüme oranının son iki yılda yüzde 4’ü aştığını ve bu rakamın çoğu ülkenin göstergesinden daha yüksek olduğunu vurguladı.
Ayrıca, halkın reel gelirlerinin 2024 yılında yüzde 7’den fazla arttığını kaydetti.
Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: Merkez Bankası faiz indirimine gitmeli
Bakanlar arasında görüş ayrılığı
Öte yandan İktisadi Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, 19 Haziran’da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda düzenlenen bir oturumda, iş dünyasının hissiyatına göre Rusya’nın durgunluğun “eşiğinde” olduğunu söylemişti.
Siluanov ise o dönemde ekonominin durumunu “soğuma” olarak değerlendirmiş ve “bunun ardından her zaman yaz gelir” yorumunu yapmıştı.
Merkez Bankası da ‘soğuma’ diyor
Rusya Merkez Bankası Para Politikası Dairesi Başkanı Andrey Gangan da Rusya’da şu anda bir durgunluk olmadığını, sadece ekonomik büyüme hızında kademeli bir yavaşlama gözlemlendiğini belirtmişti.
Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise 19 Haziran’da yaptığı açıklamada, ekonominin “aşırı ısınmadan çıkış” durumunda olduğunu ifade etmişti.
-
Dünya Basını1 hafta önce
Sınıfsız modern para teorisi muhasebedir
-
Görüş1 hafta önce
Büyülü Dağ’da yüzyıllık tartışma devam ediyor: Naphta mı Settembrini mi?
-
Dünya Basını2 hafta önce
Foreign Policy: Çin İran’ı Destekliyor, İsrail’i Kınıyor
-
Görüş2 hafta önce
İsrail ve İran Çatışmasına Büyük Tarih Perspektifiyle Bakmak
-
Avrupa2 hafta önce
Kitlesel tahliye planları: Baltık Bölgesi’nde savaş ve ‘kendini gerçekleştiren kehanet’
-
Görüş2 hafta önce
Modi’nin Güney Kıbrıs ziyareti ve ‘romantizmden arındırılmış’ Türkiye-Hindistan portresi
-
Görüş2 hafta önce
‘Mükemmel fırtına’nın gözünde korkuyla dalgalanan piyasalar
-
Asya2 hafta önce
Çin Merkez Bankası Başkanı yeni bir küresel para birimi düzeninin ortaya çıkacağını söyledi